Annemin maddi durumu ve benim vicdan azabım

şu kkda kadınların her şeyi kendi yaşamlarına göre değerlendirmelerine bayılıyorum yahu
ihtimal ki en az 30 sene önce evlenmiş okutulmamış çalıştırılmamış üstelik iki çocukla tek başına kalıp onları büyütmeye uğraşan bir kadından söz ediyorsunuz
o zamanın şartlarına göre değerlendirir misiniz lütfen
48 yıl boyunca çalışmamış hiç bir mesleği olmayan bir insan nerde nasıl ne şartlarda hangi maaşla iş bulabilir
he bulur tabi de ne kadar sürede bulur ne şartlarda çalışır ne kadar kazanır
tamam konu sahibi bakmasın elbet ama 5 binin lafı da edilemez yani
konu sahibi üzgünüm ama bebeğinde ananın yanına dönecekmiş gibi duruyorsun,ona göre düşünüp hareket et
eşinde o ışık var
Dante kendi adıma yazmam gerekirse yaşamıma göre değil çevremdeki yaşanmışlıklara göre yazdım topikte.
Taaa 31 yıl önce yeni evlendiğimde komşuluk vasfıyla tanıştığım benle yaşıt bir arkadaşım var.
Anneleri 26-27 yaşında dul kalmış, dul kaldığında boy boy 4 kızı varmış, ev yok, mal mülk yok, 4 küçük kız çocuğu, kadının mesleği yok, eğitim yok, elinden tutup sahip çıkacak kimse yok.
Kadın tarlalarda işçi olarak çalışmış, komşum hep anlatırdı, annesi bunları yanına alır tarlalara gidermiş, çocuklar kenarda otururken kadın çapa yaparmış, mahsul toplarmış, kızlar da azıcık palazlanınca hem okumuş hem çalışmışlar, biri hemşire olmuş 2 tanesi eğitimci, arkadaşım smmm olmuştu, bunlar 1 anne 4 kız harıl harıl çalışıp anneye bir ev almışlar, o dönem nasıl yaptılar bilmiyorum ama dışarıdan ödediler herhalde anneyi emekli de etmişler, 1975’de vefat etmiş adam yani 50 yıl önce, kızların hepsi daha sonra evlenmiş ama çalışmayı bırakmamışlar, evi düzenli bir geliri de olsa annelerinin üzerinden çekmediler ellerini çünkü maddi özgürlükleri vardı, keza rahmetli anneannemin ilk eşi vefat ettiğinde kadın 22 yaşında kucağında 6 aylık bebeğiyle kalmış, yıl 1949 ve anneannem kardeşleri arasında okumayan tek kişi, fabrikada işçi olarak çalışmış, bebeğiyle fabrikaya gider fabrikanın kreşine bırakır çalışırmış.

Biz kadınlar bir şekilde ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak zorundayız, okutulmamış ya da okumamış olsak da kendimize ait bir gelir şart çünkü hepsi değil belki ama çoğu erkek para konusunda çok acımasız.

Bu topiğe gidip gelip yazıyorum ki konu sahibi eşinin söylediklerini asla unutmasın ilk fırsatta tekrar çalışmaya başlasın veya erkek için iş bırakmayı düşünen kızlar okusun ders olsun diye.

bu toplum asla düzelmeyecek,bunları yazan muhtemel çocuk büyüten bir kadın/anne
Bu toplum 48 yaşındaki kadının hayatını düzene sokması için önce sağlık sorunlarını çözüp aktif hayata dahil olmasını sağlamak yerine damadı ve kızının sevgilisinin verdiği 5000 lik sadakayı mantıklı gören zihniyetler yüzünden düzelemeyecek maalesef

şu kkda kadınların her şeyi kendi yaşamlarına göre değerlendirmelerine bayılıyorum yahu
ihtimal ki en az 30 sene önce evlenmiş okutulmamış çalıştırılmamış üstelik iki çocukla tek başına kalıp onları büyütmeye uğraşan bir kadından söz ediyorsunuz
o zamanın şartlarına göre değerlendirir misiniz lütfen
48 yıl boyunca çalışmamış hiç bir mesleği olmayan bir insan nerde nasıl ne şartlarda hangi maaşla iş bulabilir
he bulur tabi de ne kadar sürede bulur ne şartlarda çalışır ne kadar kazanır
tamam konu sahibi bakmasın elbet ama 5 binin lafı da edilemez yani
konu sahibi üzgünüm ama bebeğinde ananın yanına dönecekmiş gibi duruyorsun,ona göre düşünüp hareket et
eşinde o ışık var
Bürolarda yemek-çay yapacak personel o kadar çok aranıyor ki. Günümüzde beyaz yaka işleri bulmak zor. Diğer işleri bulmak gayet kolay. Hele eviçi yardımcılar burunlarından kıl aldırmıyor. Çocuk bakıcısı ya da gündelikçi karaborsada. Bugün bu işlerden birini yapmaya niyetlenip sağa sola haber salsa 10 güne kalmadan bulur. Büro işinde kazancı asgari ücret olur ama ev içi yardımcı işlerinde çok daha yükselir. Hiç de burun kıvrılacak kazançlar olmaz.

Bürolarda yemek-çay yapacak personel o kadar çok aranıyor ki. Günümüzde beyaz yaka işleri bulmak zor. Diğer işleri bulmak gayet kolay. Hele eviçi yardımcılar burunlarından kıl aldırmıyor. Çocuk bakıcısı ya da gündelikçi karaborsada. Bugün bu işlerden birini yapmaya niyetlenip sağa sola haber salsa 10 güne kalmadan bulur. Büro işinde kazancı asgari ücret olur ama ev içi yardımcı işlerinde çok daha yükselir. Hiç de burun kıvrılacak kazançlar olmaz.
Yaramı deştin bacım İstanbul’da bakıcı fiyatları 30-35ten aşağı değil. Birçok ofis çalışanı almıyor bu maaşı.

Bu toplum 48 yaşındaki kadının hayatını düzene sokması için önce sağlık sorunlarını çözüp aktif hayata dahil olmasını sağlamak yerine damadı ve kızının sevgilisinin verdiği 5000 lik sadakayı mantıklı gören zihniyetler yüzünden düzelemeyecek maalesef
bunu bugün gerçekleştiremeyeceğimize göre bugün yapabileceğimize bakmamız gerekiyor
bu kadın annesinin yaşadığını yaşamaya dünden razı olup iki aylık hamileyken işten çıkmış
daha gençleri eğitememiş düzeltememişiz ki
sistemi düzelttik diyelim ki düzeltelim zaten ona lafım yok zihniyeti nasıl düzelteceğiz
48 yaşında kadınla muhtemel 20li yaşlarındaki kızının mantığı aynı

Merhaba arkadaşlar lütfen bana yardım edin hamileyim fakat çok husursuzum çok vicdan azabı çekiyorum. Öncelikle lütfen hamile olduğumu aldırmayıp haksızsam haksızsın diye yüzüme vurun. Geceleri uyuyamıyorum huzursuzluğumdan. 5 aylık evliym 4 aylık hamileyim. Eşimle senelerdir beraberdik. Annem ve babam daha ben 1 yaşındayken ayrılmışlar. Bir ablam var birde ben. Annemin dayanacağı başka kimsesi yok. Yıllardır biz çalışıyorduk evi geçindiriyorduk. Ben arttık düzenli bir hayatım olsun istedim sevdiğim adamla yolumu birleştirdim. Herşey çok ani oldu. Evlilikte bebekte. Biz sevgiliykende ben çalışıyorken kira vs eşim yardımcı oluyordu hakkını yiyemem. Evlendik kısa bir süre sonra ablamda nişanlandı. Annemin sadece 6 bin tl geliri var. Şuan üç ay kira zorluğu da yok kardeşleri ödedi. Annem 48 yaşında bel fıtığı tiroid sürekli üşüme vs hastaLığı mevcut ve kadında hayatın yorgunluğu yıpranmışlığı var. Gitti günü birlik işlere yapamadı. Bende evlendikten sonra iki üç defa 5 bin 6 bin anneme gönderdim. İlk başta çalışıyordum bende hamilelikten dolayı işten çıktım. Şimdi çalışmıyorum. Eşimde bundan önce ben huzursuz olup ağladığımda demişti ki ağlama 5 10 bişeyler göndermeye çalışırız diye. Ama iki ay oldu ses yok. Kadın da istemiyor Allah var ama 6 binle ve ablamın nişanlısının gönderdiğiyle ev mi geçinir fatura mı ödenir karın mı doyar ? Bugün gece dedim ki eşime sen böyle demiştin ben direk 5 bin gönderelim demiyorum bana hesap aç beş at aydan aya bi ihtiyaç olursa bi fatura vs ben halledeyim direk hepsini gönderim demiyorum çünkü bilet olduğunda utana sıkıla üç günde dile getiriyorum anca isteyebiliyorum ondan. Bana döndü dedi ki ne diyorsun ben anlamadım ben kendi anneme göndermiyorum ben her ay senin annene beş bin göndermek zorunda mıyım ? Çok üzüldüm çok gururuma dokundu. Gözlerim doldu. Sesimi çıkarmadım kusura bakma dedim ben sanmıştım ki sen her ay 5 göndeririz demiştin. Pardon dedim. Çok içime dokundu. Annemin kimsesi yok. Eşimin maddi durumu da iyi ödemesi falan çok ev yaptırıyoruz diye bu aralar belki yetiştiremediği noktalar da oluyor ama 5 bin koyacak bir insan değil. Lafa gelince 5 neyki diyen insan. Çok üzüldüm ben evlendiğimden beri huzursuzum bu konu için annemi yarı yolda koymuş gibi hissediyorum çok vicdan azabı çekiyorum o bizim için başkasıyla evlenmedi ne bileyim hayatını bize adadı ben şimdi bir elim yağda bir elim balda evimde oturamıyorum onlarda yokken. Evim bana batıyor. İçtiğim su yediğim yemek gözüme geliyor. Çoğu zaman ne yemek yaptığımı bile söylemiyorum canları çekmesin belki yoktur diye. Şimdi böyle onu orda bırakıp hayatıma devam etmek çok zor geliyor. Ne yapayım ne düşüneyim bilmiyorum bazen çıkıp annemin yanına gitmek istiyorum açsakta beraber aç olalım benim karnımın doyması zoruma gidiyor çünkü. Bu arada farklı ildeler. Ben şimdi ne yapayım siz olsanız ne yaparsınız nasıl düşünmeliyim bana birleyler söyleyin lütfen üzülürler diye ablamla da paylaşamıyorum paylaşacak kimsem yok..
Galiba evlendiğim için pişmanım..
+arkadaşlar bir düzletme yapayım annem iş arıyor zaten yapabileceği düzgün bir iş bu geçici bir süreç.
+hanilelikte de yorum yapanlar çok haklısınız maalesef dolduruşa geldim bebeğiniz olmaz korunursanız yıllarca denersiniz gibi gibi hata zaten benim farkındayım
Hamilesin diye işten çıkmana gerek yoktu

Eş haklı ben de her ay kaynanaya para göndermem

Ama kendim çalışıp kendim kazanıp anneme yollarım ihtiyacı varsa

41 yaşındayım, 58 yaşında emekli olacağım yakın zamanda bir kalp rahatsızlığım ortaya çıktı( babam kalp krizinden 60 yaşında vefat etti) şimdi bu şartlar altında benim istifa etmem gerekiyor sanırım. ölmemek için ? konu sahibinin annesinden 7 yaş ufağım kadına yaşlı gariban mazlum tüm sıfatları yüklemişsiniz trioid diye. çalıştığım kurumda fıtığı olmayan kadın yok doğumlardan herhalde. üşüme hastalığı ( ? ) ne demek bilmiyorum ama ağustos ortasında mor tırnaklarla gezerim. eşimin şirketinde çaycı krizi var yıllardır gelen hanımlar oflayıp puflayıp gidiyormuş çayı aynı anda içmiyorlar sürekli servis halinde kalıyor diye ; ) işe gidip kazanılan 22 bin tlden daha kıymetli çabasız ele geçen 5-6 bin tl. damat vermemiş öküzmüş ama verse maaşa bağlayacak akıllıymış hiç o toplara girmemiş. ee kadın işi bırakmış bebek yapmış , kızının düşünmediğini koca derdine bebek derdine düşeni elin oğlu mu düşünecek ?

Merhaba arkadaşlar lütfen bana yardım edin hamileyim fakat çok husursuzum çok vicdan azabı çekiyorum. Öncelikle lütfen hamile olduğumu aldırmayıp haksızsam haksızsın diye yüzüme vurun. Geceleri uyuyamıyorum huzursuzluğumdan. 5 aylık evliym 4 aylık hamileyim. Eşimle senelerdir beraberdik. Annem ve babam daha ben 1 yaşındayken ayrılmışlar. Bir ablam var birde ben. Annemin dayanacağı başka kimsesi yok. Yıllardır biz çalışıyorduk evi geçindiriyorduk. Ben arttık düzenli bir hayatım olsun istedim sevdiğim adamla yolumu birleştirdim. Herşey çok ani oldu. Evlilikte bebekte. Biz sevgiliykende ben çalışıyorken kira vs eşim yardımcı oluyordu hakkını yiyemem. Evlendik kısa bir süre sonra ablamda nişanlandı. Annemin sadece 6 bin tl geliri var. Şuan üç ay kira zorluğu da yok kardeşleri ödedi. Annem 48 yaşında bel fıtığı tiroid sürekli üşüme vs hastaLığı mevcut ve kadında hayatın yorgunluğu yıpranmışlığı var. Gitti günü birlik işlere yapamadı. Bende evlendikten sonra iki üç defa 5 bin 6 bin anneme gönderdim. İlk başta çalışıyordum bende hamilelikten dolayı işten çıktım. Şimdi çalışmıyorum. Eşimde bundan önce ben huzursuz olup ağladığımda demişti ki ağlama 5 10 bişeyler göndermeye çalışırız diye. Ama iki ay oldu ses yok. Kadın da istemiyor Allah var ama 6 binle ve ablamın nişanlısının gönderdiğiyle ev mi geçinir fatura mı ödenir karın mı doyar ? Bugün gece dedim ki eşime sen böyle demiştin ben direk 5 bin gönderelim demiyorum bana hesap aç beş at aydan aya bi ihtiyaç olursa bi fatura vs ben halledeyim direk hepsini gönderim demiyorum çünkü bilet olduğunda utana sıkıla üç günde dile getiriyorum anca isteyebiliyorum ondan. Bana döndü dedi ki ne diyorsun ben anlamadım ben kendi anneme göndermiyorum ben her ay senin annene beş bin göndermek zorunda mıyım ? Çok üzüldüm çok gururuma dokundu. Gözlerim doldu. Sesimi çıkarmadım kusura bakma dedim ben sanmıştım ki sen her ay 5 göndeririz demiştin. Pardon dedim. Çok içime dokundu. Annemin kimsesi yok. Eşimin maddi durumu da iyi ödemesi falan çok ev yaptırıyoruz diye bu aralar belki yetiştiremediği noktalar da oluyor ama 5 bin koyacak bir insan değil. Lafa gelince 5 neyki diyen insan. Çok üzüldüm ben evlendiğimden beri huzursuzum bu konu için annemi yarı yolda koymuş gibi hissediyorum çok vicdan azabı çekiyorum o bizim için başkasıyla evlenmedi ne bileyim hayatını bize adadı ben şimdi bir elim yağda bir elim balda evimde oturamıyorum onlarda yokken. Evim bana batıyor. İçtiğim su yediğim yemek gözüme geliyor. Çoğu zaman ne yemek yaptığımı bile söylemiyorum canları çekmesin belki yoktur diye. Şimdi böyle onu orda bırakıp hayatıma devam etmek çok zor geliyor. Ne yapayım ne düşüneyim bilmiyorum bazen çıkıp annemin yanına gitmek istiyorum açsakta beraber aç olalım benim karnımın doyması zoruma gidiyor çünkü. Bu arada farklı ildeler. Ben şimdi ne yapayım siz olsanız ne yaparsınız nasıl düşünmeliyim bana birleyler söyleyin lütfen üzülürler diye ablamla da paylaşamıyorum paylaşacak kimsem yok..
Galiba evlendiğim için pişmanım..
+arkadaşlar bir düzletme yapayım annem iş arıyor zaten yapabileceği düzgün bir iş bu geçici bir süreç.
+hanilelikte de yorum yapanlar çok haklısınız maalesef dolduruşa geldim bebeğiniz olmaz korunursanız yıllarca denersiniz gibi gibi hata zaten benim farkındayım
Eşin sana bunu diyorsa boş adammış zaten sen demeden vermesi lazım düşüncesiz. Eşinle konuş içindekileri buraya anlattığın gibi anlat dök içini seni anlayacaktır

Eşinize hak vermiyor değilim.48 yaş çok genç bı yaş ve saydığınız hastaliklar neredeyse tüm kadınlarda var.anneniz rahata alışmış.ablaniz daha evlenmeden nişanlısından para alabiliyor bu çok yanlış.siz 5 bin gonderseniz bile ayda 11 bin tlye kim gecinecek.bi zahmet kalkıp çalışsın siz ona bakmak zorunda degilsiniz

Anlıyorum demek istediğinizi sadece tam okumadan cevap yazıyorsunuz bu geçici bir süreç diye bir çok kişinin yorumuna yazmışım. Kimse kimsenin eline bakmıyor ben bir evlat olarak bi fatura bir aidat bi telefon faturası ödemek istiyorum eve yetişemedim eşim çok titiz temizliğe yemeğe yetişemedim fazla ve hamilelik olunca heryerim tutuldu en başından beri yürüyemez hale geldim bir ara tutulmaktan yemin ederim işten çıktım bu yüzden ve bebeğini taşıyorum işten çıkmamın sebebi yine evdeki huzura bağlanıyor bir yerde. Bu geçici süreçte bende beneğini taşırken işten çıkmışken benim için bile olsa bunu yapamaz mı veya yapamıyorsa bu şekilde mi söylemesi gerekirdi sizce ?
Canım bak, radyoloji neden atanmıyor bilmiyorum sen daha iyi bilirsin. Ara bölümler cabuk atanır diye duymuştum.
Annemin işi geçici demişsin. Bebek dogdugunda birbyerden toplu bir para mı gelecek emekli falan mı olacak? İnşallah öyle bir durum vardır.
Düşünüyorum da beni zorlukla büyüten okutan annemin artık el kapısında çalışmasını asla istemezdim. Bu yasta yapacağı iş bulasıkcılık vb olur ancak. Asla istemem.
Ama arkadaşların da dediği gibi herkes güvenilir bakıcı arıyor. Hatta yatılı arıyorlar. Ablan da evlenince öyle bir iş bulabilir. Arkadaşımın annesi yıllarca öyle bakıcılık de yaptı. Sen dogum yapınca gelsin çocuguna baksın ve sen çalış. Her sene kpss mutlaka gir. Belli olmaz. Bi sene hiç alım yapmazken mesela darbe oldu, bir sürü malesef insan işten çıkarılırken yeni insanlar atandı. Senelerde öğretmen olarak atanmamış arkadaşlarım o sene girdi. Elinde puanın olsun.
Ben de çok az atanan bir bölüme 30 yaşından sonra 1 tadındaki çocukka hazırlandım ve girdim. Annem babam çocuguma baktı ben cslıştım sagolsunlar.

Geliyorum en önemli konuya. Kocana güvenip de bi daha da işi falan bırakma. Asgari ise asgari. Titizse titiz. Yeri gelince ben annene para vermek zorunda değilim diyebiliyor. Bu u ilerde baska sey için de söyleyebilir. Güvenme erkek lafına. Dönek olurlar.

Back
X