Antidepresan kullanımı sonrası libidonun düşmesi, cinsel isteksizlik

life without anxiety

Miss Salvatore & 29 & 🐈
Pro Üye
16 Temmuz 2023
5.047
13.669
168
Herkese Günaydın, iyi pazarlar dilerim. Yaklaşık 1 aydır antidepresan kullanıyorum anksiyete için. Libidosu yüksek biriyim ama ilacı kullandığımdan beri kendimi isteksiz hissediyorum. İlacı doktor kontrolünde bıraktıktan sonra libido, orgazm olma durumu eski haline döner mi? Benzer durumu yaşayanlar var mı?

Yapay zekaya sordum belki sende sormussundur 😀
Evet, senin yaşadığın durum oldukça yaygın. Özellikle SSRI (selektif serotonin geri alım inhibitörleri) gibi antidepresanlar libido azalması, orgazm olamama, cinsel istekte düşüş gibi yan etkiler yapabilir. Bunlar hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebiliyor.

İlacı bırakınca düzelir mi?

Genelde evet, ama bazı detaylar önemli:

• İlacı ne kadar süreyle kullandığın (seninki henüz 1 ay, bu kısa sayılır),
  • İlacı bırakırken dozun kademeli azaltılması (ani kesilirse vücut adaptasyonda zorlanabilir),
  • Cinsellik üzerindeki yan etkilerin kişiye özel olması.

Çoğu kişi ilacı kestikten sonra birkaç hafta ya da ay içinde eski cinsel işlevlerine dönebiliyor. Ancak nadir de olsa, bazı bireylerde kalıcı cinsel yan etkiler (Post-SSRI Sexual Dysfunction – PSSD) bildirilmiş durumda. Bu oldukça tartışmalı ve nadir bir durum; senin bir aydır ilaç kullanıyor olman böyle bir riskin çok düşük olduğunu düşündürüyor.

Benzer durumları yaşayanlar var mı?

Evet, bu konuyla ilgili çok sayıda kullanıcı deneyimi forumlarda, Reddit’te, sağlık portallarında paylaşılıyor. Kimi birey:

• İlacı bıraktıktan sonra tamamen toparlandığını,
  • Kimi ise kademeli düzelme yaşadığını,
  • Bazıları da doktoruyla görüşüp ilaç değişikliği (örneğin bupropion gibi cinsel yan etkisi daha az olan antidepresanlar) yaptığını söylüyor.

Ne yapabilirsin?

• Bu durumu açıkça doktoruna bildir. Bazen doz ayarlaması ya da ilaç değişikliği cinsellik üzerindeki etkileri azaltabiliyor.
  • İlacı bırakmayı düşünüyorsan mutlaka doktor kontrolünde yap.
  • Cinselliğin senin için ne kadar önemli olduğunu paylaşman tedavi planı açısından da değerli.

Herkese Günaydın, iyi pazarlar dilerim. Yaklaşık 1 aydır antidepresan kullanıyorum anksiyete için. Libidosu yüksek biriyim ama ilacı kullandığımdan beri kendimi isteksiz hissediyorum. İlacı doktor kontrolünde bıraktıktan sonra libido, orgazm olma durumu eski haline döner mi? Benzer durumu yaşayanlar var mı?
Erkeklerde libidoyu da, ereksiyonu da, boşalmayı da etkiliyor (nereden bildiğimi sormayın :( )

Kadınlarda da aynı etkiyi yapıyordur. Bıraktıktan sonra bir süre içinde düzelir muhtemelen. Ya da bu durum hayatını etkileyen boyuttaysa doktorunla konuşup başka bir ilaç deneyebilirsin belki.

Erkeklerde libidoyu da, ereksiyonu da, boşalmayı da etkiliyor (nereden bildiğimi sormayın :( )

Kadınlarda da aynı etkiyi yapıyordur. Bıraktıktan sonra bir süre içinde düzelir muhtemelen. Ya da bu durum hayatını etkileyen boyuttaysa doktorunla konuşup başka bir ilaç deneyebilirsin belki.
Aslında şuan hayatımda birisi olmadığı için libidomun azalması iyi oldu. Mastürbasyon yapasım bile gelmiyor şuan ne güzel. Ama ileriki zamanda hayatıma birisini aldığımda düzelir umarım. İlacı bıraktıktan sonra bazılarında 3-6 ay arası etki etmeye devam ediyormuş.

Aslında şuan hayatımda birisi olmadığı için libidomun azalması iyi oldu. Mastürbasyon yapasım bile gelmiyor şuan ne güzel. Ama ileriki zamanda hayatıma birisini aldığımda düzelir umarım. İlacı bıraktıktan sonra bazılarında 3-6 ay arası etki etmeye devam ediyormuş.
Sana günde bir doz bundan yazıyorum. Kalan az libidon da tamamen sıfırlansın :D

Ben hem doğum kontrol ilacı hem de antidepresan kullanıyodum bir ara. Libidom 0’dı. 1 yıl oldu en son antidepresan kullanalı ama eski halime tamamen dönemedim 🥲
Umarım eski halinize dönersiniz. Demekki bu durum kişiden kişiye ve kullanım süresine bağlı olarak değişebiliyor. Peki antidepresanı hâlâ kullanıyor musunuz yoksa bıraktınız mı?

eşimin arkadaşı ve eşi kullanıyordu. kadında libido 0 diye anlatıyordu, kocasıda eşime; kendime yalvarıyorum boşal artık diye bitemiyorum abi yaa! diye anlatıyormuş. doktora hocam hanım beni üstünden atıyo kadın kuruyo neyapsın bitürlü boşalamıyorum deyince, normale döner demiş.

eşimin arkadaşı ve eşi kullanıyordu. kadında libido 0 diye anlatıyordu, kocasıda eşime; kendime yalvarıyorum boşal artık diye bitemiyorum abi yaa! diye anlatıyormuş. doktora hocam hanım beni üstünden atıyo kadın kuruyo neyapsın bitürlü boşalamıyorum deyince, normale döner demiş.
Kocası eşine mi anlatıyormus ilişkilerini 🤔

Yuhh

Yok daha neler ya okurken ağzım açık kaldı. Kadının kocası, eşinize bunları anlatıyor öyle mi pes 😐😐

Back
X