Araftayım ,fikirlerinize ihtiyacım var

İskansız evde şantiye elektriği ve suyu üzerinden hesaplanıyor, normalden 1,5-2 kat fazla fatura geliyor.
(3-4 sene önce ucuz bulduğumuz bir evi mutlulukla gezerken, merdivenlerde karşılaştığımız iyi kalpli bir amca bizi uyarmıştı da satın almadık.)
biz de öyle bisey olmadı

Sanirim santiye elektrigi ve suyu kullaniyorsunuz, bu sartlar altinda eviniz rayic bedele gitmez, gidemez cunku almak isteyen kredi cekemeyecek mesela, haliyle alici hedef kitleniz pesin alabilen insanlarla sinirlanacak.

Ben bu kosullarda tadilati tercih ederdim.
Biz bu dairede hiç şantiye elektriği suyu kullanmadık keza diğer oturanlar da..Millet çatır çatır kredi çekip aldı apartmanda geçen hafta satıldı bir daire.Apartmanın iskan alınması için gerekli bütün şartları tamamlanmış arsa sahibiyle müteahhit anlasmazlıgı nedeniyle alınamamış.

Iskanli ev demek santiye elektirigi suyu kullanmak ya da kredi cekememek degildir.(2018 yılında gelen imar affı var)
Kat mülkiyeti ve kat irtifaki adinda 2 farkli kavram vardir , iskanli evler kat mulkiyetine girer. Iskansiz evler ise kat irtifaki evlerdir.
Iskansiz evlerde müteahhit evi bitirir ve projeye uygun olduguna dair yapı belgesi almaz.
Iskanli evlerde ise müteahhit evi bitirir ve projeye uygun olduguna dair bir belge alir (bunun için yanlış bilmiyorsam belediyeye ödeme yapması gerekiyor).
İskansiz bir bahce kati alinacak ise sığınağın ya da deponun daireye katılıp dairenin metrekare olarak daha büyük olduğu gosterilebilir. Ama iskani alınmış bir binada bunu yapmak mümkün değildir çünkü öncesinde projeye uygun olarak yapıldığı teyit edilmiştir.
Iskansiz evi sonradan iskanliya çevirmek emek , zaman ve maddi olarak külfettir.
Hele ki içinde projeye uygun olmayan en ufak bir alan var ise onu projeye uygun hale getirmek gerekecektir.
Tabi ki kat mulkiyetli bir yer almak almak en doğru seçimdir.

Iskanli ev demek santiye elektirigi suyu kullanmak ya da kredi cekememek degildir.(2018 yılında gelen imar affı var)
Kat mülkiyeti ve kat irtifaki adinda 2 farkli kavram vardir , iskanli evler kat mulkiyetine girer. Iskansiz evler ise kat irtifaki evlerdir.
Iskansiz evlerde müteahhit evi bitirir ve projeye uygun olduguna dair yapı belgesi almaz.
Iskanli evlerde ise müteahhit evi bitirir ve projeye uygun olduguna dair bir belge alir (bunun için yanlış bilmiyorsam belediyeye ödeme yapması gerekiyor).
İskansiz bir bahce kati alinacak ise sığınağın ya da deponun daireye katılıp dairenin metrekare olarak daha büyük olduğu gosterilebilir. Ama iskani alınmış bir binada bunu yapmak mümkün değildir çünkü öncesinde projeye uygun olarak yapıldığı teyit edilmiştir.
Iskansiz evi sonradan iskanliya çevirmek emek , zaman ve maddi olarak külfettir.
Hele ki içinde projeye uygun olmayan en ufak bir alan var ise onu projeye uygun hale getirmek gerekecektir.
Iskansiz eve "ipotekli konut kredisi" vermezler, baska turlu krediler (ornegin ihtiyac) verilebilir veya baska bir iskanli ev teminat gosterilip kredi verilebilir veya muteahhit kendi mulklerinden birini teminat gosterip (niye yapsin o ayri mesele) bankayla anlasip ev alicilarina konut kredisi sağlayabilir.

Ancak, yuzde yuz kendinize ait olmayan (mulkiyet hakkinin net olarak belli olmadigi irtifakli tapu) bir mali ipotek edip konut kredisi cekemezsiniz. Ha isin hilesi hurdasi yok mudur vardir ona birsey diyemem ama herseyin duzgun isledigi bir banka irtifak tapusuna kredi vermez.

Emlakcilik yapmis biri olarak yaziyorum bunlari.

Iskansiz eve "ipotekli konut kredisi" vermezler, baska turlu krediler (ornegin ihtiyac) verilebilir veya baska bir iskanli ev teminat gosterilip kredi verilebilir veya muteahhit kendi mulklerinden birini teminat gosterip (niye yapsin o ayri mesele) bankayla anlasip ev alicilarina konut kredisi sağlayabilir.

Ancak, yuzde yuz kendinize ait olmayan (mulkiyet hakkinin net olarak belli olmadigi irtifakli tapu) bir mali ipotek edip konut kredisi cekemezsiniz. Ha isin hilesi hurdasi yok mudur vardir ona birsey diyemem ama herseyin duzgun isledigi bir banka irtifak tapusuna kredi vermez.

Kardeşim 2017 senesinde %80 oranında çektiği 10 yillik konut kredisi ile başka bir evi ipotek gostermeden iskansiz bir daire aldı. Ve evinde de şuan ing bankasi tarafından krediye karşılık ipotegi var.

Bizim herhangi bir tanıdığımız yoktu bankada ve bu binada herkes (neredeyse )krediyle aldı evini.Ama nasıl oldu bilmiyorum.ipotek falan yok ama onu kesin biliyorum.
tabiiki şimdiki aklım olsa almazdım .Ama beni anlayan biri çıkmasına da sevindim.Bu arada evimiz 6 katta

Bizim herhangi bir tanıdığımız yoktu bankada ve bu binada herkes (neredeyse )krediyle aldı evini.ipotek falan yok ama onu kesin biliyorum.

Merhaba hanımlar evimizde günlerdir gündem olan işin içinden çıkamadığımız bir konu var yardımcı olup fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.Halihazırda oturdugum evim kendimizin borçsuz ve 15 yıllık.Aldığımızda da müteahhit en kötü malzemeleri kullanmıştı dişimizi sıktık ama su an ya tadilat ya da satma konusuna karar vermeliyiz.Evimiz 6,5 ila 7 milyon arası ediyor
Bulundugumuz semtten çıkmak istemiyoruz.Buradan da 6,5 milyona iki artı bir alabiliyoruz zaten bize yeter büyük ev aramıyoruz.Ama handikap şu elimizde paramız yok vergisi tapusu nakliyesi toplandığında bu evin tadilatına vereceğimiz paraya denk geliyor hemen hemen.Şu anki evimizin iskanı yok kısa zamanda alınacak gibi görünmüyor.Ama su elktrik tapu gibi sorunlar yok yani onlar üzerimizde...Fakat ilerde satmak sorun olabilirmi (şu an binamizda satanlar oldu) bir sorunumuz bu.Bir de evin içinde eşya ile tadilat maddi manevi çok zor olacak değermi ?Elimizdeki belli miktarı verip ustüne taksitle bişeyler yapma imkanımız var ama kafam bidünya oldu.Karışık ve uzun olduysa kusura bakmayın lütfen
Bacım deprem ülkesiyiz evin zaten 15 yıllıkmış senin daireni tadilat yaptırmanın evin temeline kolonuna faydası olmaz. Bence taşın sağlam bir yerde otur borcun olsun Allah ömür ve sağlık versin yeterki ödenir can gitti mi paranın evin önemi yok zaten hem inşaat temizliğiyle uğraşmazsın çünkü yaşanan evde tadilat gerçekten çok zor bişey hem de yeni ev yeni hayaller yeni umutlar yeni başlangıçlar demişler herşey gönlünüzce olsun

Bacım deprem ülkesiyiz evin zaten 15 yıllıkmış senin daireni tadilat yaptırmanın evin temeline kolonuna faydası olmaz. Bence taşın sağlam bir yerde otur borcun olsun Allah ömür ve sağlık versin yeterki ödenir can gitti mi paranın evin önemi yok zaten hem inşaat temizliğiyle uğraşmazsın çünkü yaşanan evde tadilat gerçekten çok zor bişey hem de yeni ev yeni hayaller yeni umutlar yeni başlangıçlar demişler herşey gönlünüzce olsun
teşekkür ederim tabiiki herşeyin yenisi güzeldir her zaman.Kaldı ki bu ev yani bakalım hakkımızda hayırlısı

Kardeşim 2017 senesinde %80 oranında çektiği 10 yillik konut kredisi ile başka bir evi ipotek gostermeden iskansiz bir daire aldı. Ve evinde de şuan ing bankasi tarafından krediye karşılık ipotegi var.
.
Nasil almis merak ettim, ev sifir miydi acaba? Muteahhit ya da emlakcinin bankayla anlasmasi mi vardi ki?

Bende guncel bir ornek vereyim kendi ailemden, 2019 yilinda toki'den ev aldik. 2022'de de borcu kapatalim istedik ve toki basvurusu yaptigimiz ayni bankadan konut kredisi kullandik (yani banka zaten evin iskanli oldugunu biliyordu ki toki borcuna baslarken, bu iskan vb belgeler toki tarafindan bankaya ibraz ediliyor)

Bu kosulda dahi banka evimize konut kredisi vermek icin -ellerinde bulundugu halde- evimizin iskan raporunu talep etti ve bu raporu ibraz edip oyle ipotekli konut kredisi cekebildik, hatta ipotek icin eş onayi falanda talep edildi.

Yine ayni eve 2019 yilinda tasinilirken aski ve enerjisa abonelik acmak icin iskan raporunu talep etti, aski ayrica dask yaptirilmasinida istemisti.

Simdi diger iller icin bilemiyorum (ornegin Antalya'da iskansiz evimiz var ve abonelikleri hep sahis aboneligi) ama Ankara bu konuda kati oldugu icin uyeye sordum nasil alabildiniz diye.

Nasil almis merak ettim, ev sifir miydi acaba? Muteahhit ya da emlakcinin bankayla anlasmasi mi vardi ki?

Bende guncel bir ornek vereyim kendi ailemden, 2019 yilinda toki'den ev aldik. 2022'de de borcu kapatalim istedik ve toki basvurusu yaptigimiz ayni bankadan konut kredisi kullandik (yani banka zaten evin iskanli oldugunu biliyordu ki toki borcuna baslarken, bu iskan vb belgeler toki tarafindan bankaya ibraz ediliyor)

Bu kosulda dahi banka evimize konut kredisi vermek icin -ellerinde bulundugu halde- evimizin iskan raporunu talep etti ve bu raporu ibraz edip oyle ipotekli konut kredisi cekebildik, hatta ipotek icin eş onayi falanda talep edildi.

Yine ayni eve 2019 yilinda tasinilirken aski ve enerjisa abonelik acmak icin iskan raporunu talep etti, aski ayrica dask yaptirilmasinida istemisti.

Simdi diger iller icin bilemiyorum (ornegin Antalya'da iskansiz evimiz var ve abonelikleri hep sahis aboneligi) ama Ankara bu konuda kati oldugu icin uyeye sordum nasil alabildiniz diye.
evimizin dask sigortasıda var hanımefendi belki şu an yapılmıyodur bu işlemler biz 10 yıl önce hiçbir sorun yaşamadık yani ...

Ev sıfır degildi , öncesinde 3 yıl kadar kiracı vardı evde. Evin direk sahibinden aldılar diye biliyorum. Kardeşimin eşi çekti krediyi ve ipotek konulacağı için kardeşimden de imza aldılar.
Dask her koşulda isteniyor , daire alirken tapudan ve abonelikler içinde talep ediliyor dediginiz gibi.
Kendi dairem iskanli benim ama aboneliklerde iskan raporu istenmedi benden. Sadece dask istendi o kadar. (2010 yapımı binadan 2018 yılında iskanli daire aldim)

Back
X