arkadaşlar bebeğim bir yaşını geçti ama yürümüyor :((

benim oğlum da 16 aylık yürüdü, kiloluydu biraz. yürümeye başladı zayıfladı. 2 yaşını geçti hala konuşmuyor, tuvalete yapmak istemiyor bezi bırakamıyoruz mesela. ama dediğiniz diğer şeyleri yapıyordu. her çocuğun gelişimi farklıdır diye düşünüyorum fizyolojik bir sorunu yoksa dert etmeyin.
sorularınızdan anladığım kadarıyla otizmden mi şüpheleniyorsunuz tv izlettiğiniz için?
Bay bay yapmayıp işaretle göstermemesi şüphelendirdi ama adına dönüp bakıyor göz teması var insanları bebekleri seviyor oyuncaklarını amacına uygun kullanıyor arabayı sürmesi telefonu kulagına tutması topu yuvarlaması gibi dil gelişimi ii çok taklitçi bunlar beni umutlandırıyor ama yinede doktora gidicem

bence bebeğinizin öğretmeni olmayın evet herşeyı oğretın ama olaylr olurken mesela durduk yere bay bay yaptırmayın babasını yolcu ederken mısafırlere gıderken sız yapın zamanla o da yapacaktır ...ya da burası senın gozun demenın bır anlamı yok elını yanlışlıkla değince gozumuze dıkkat edelım dıyın kulağını çekerken kulak duymaya yarar diyin... yurume olayı için şunu soyleyım bebğim çok hızlı yurudu bunun en onemlı ıkı sebebı var ustune çok düşmedik kendı halıne bıraktık ve yol gosterdık nasıl mı ılk adım arabası aldık ve zamanla bı baktık 5 adım 10 adım sonra koşmaya bıle başlıo

Merhaba,
Evli ve anne değilim. Anneler varken ne diyebilirim bilmiyorum ama 3 tane yeğenim var,2 kız,1 erkek.sadece gözlemlerime göre konuşacağım. Genellikle kız çocukları,erkeklere göre daha çabuk gelişim gösterebiliyor. Ayrıca erkek olan yeğenim doğduktan sonra tam ablamın evliliğinin sorunlu olduğu dönemlere denk geldi ve 2 yıl da ayrı kaldılar(sonra barıştılar ama) yani çocuk doğduktan 3 yaşına kadar ilgisiz kaldı ve kötü bir ortamda büyüdü. Bu sürede ablam da ilgilenemeyip çok fazla tv başında bıraktı. Konuşması ve yürümesi, tuvalete alışması çok geçe kaldı. ilgilenmeyip,çok küçük yaşlarda ilgisiz kalan bebeklerde olabiliyor bence böyle şeyler, tabi doktoru doğuştan bir şey olmadığını belirttiyse. Hatta yeğenim için annem çok üzülüyordu. Ablam bizim yanımıza geldiği 2 yıl boyunca kendisi de depresyonda olduğu için annem yeğenimle elinden geldiğince ilgilendi. onu sürekli dışarı çıkardı, parka götürdü. Kasları gelişsin diye yürüttü ve çok şükür şimdi 6 yaşında konuşmayı da yürümeyi de öğrendi tabi ki. Dr kontrolünü ihmal etmeyin,tv den olabildiğince uzak tutun ve ilgilenin. Naçizane tavsiyem budur.

Doktor sorun yok dediyse dert etmeyin. Her cocuk ayni ozellikte olmaz. Biz dort kardesiz dordumuzde farkli zamanda konusup farkli zamanda yürümüşüz. Sıkıntı etmeyin normal egitim metodlaeini uygulamaya sabirla devam edin.

benim kizim 15 aylik yurumustu
Oglum 11 aylik yurudu ,
Kizim 2 yasinda turkce ve fransizcayi cok guzel konusabiliyordu Ama oglum 3 yasini gecti hala el isretiyle konusuyor
Her cocuk farkli gelisir ,dert etmeyin

Çocuğuna tv izletme. Daha iki gun once burada okudum. ilk çocukluk döneminde çok tv izlettikleri için 7 yaşına gelmiş çocukta %50 gelişim geriliği belirlemişler. Yazık günah 12 aylık bebek niye tv izliyor.
Bu tv olayina pepede giriyormu benim oglan valla cok seviyor pepeyi ve sadece günde 2 saat en fazla izleer onun haricinde hic tv bakmaz.

Peki hatırlıyormusunuz 12aylık iken baybay yapıyormuydu isteklerini ağlamadan işaretle göstererek istiyormuydu 2küpü üst üste koyup kule yapıyormuydu organlarını gösterebiliyormuydu
Bu dediklerinizi geçen yıl yapıyordu ama tam ayını gerçekten hatırlamıyorum .

Canim hizli emekleyen bebekler gec yuruyebilirlermis...
Bizim doktorumuz oyle soylemisti...
Oglum 15 aylikken tam olarak yurudu..
Oncesinde 10 aylikken 10 adima yakin atiyordu fakat ne olduysa 15 ayina kadar yurumedi...

Can'ım bence kafana takma o nazından yürümüyordur bende 16 aylık yürümüşüm :dondurma:
Hatta yengem diyor ki okula gitmeden yürüdünüz şükür :KK70:
Kendine vesvese yapma rahat ol heveslendirmeye çalış :KK73:

Bir cocuk gelisimi alaninda calisan biri olarak cok fazla evham yaptigin sonucunu cikardim. Ben bu yazdiklarinla gelisimini gayet iyi gordum. Yurumemesi bir sorun oldugunu gostermez sadece gelisiminde bireysel farklilik oldugunu gosterir. Her cocuk kendi gelisimini cesitlendirir. Yani demem oki her cocuk 12. Ayda yurumez. O rakam ortalamayi ifade eder. Ayrica orda yazan 1 yasina yapabilecekleri listelendiginde 1 yada 2 tanesini yapamiyor olmasi sorun degildir. Sorun listenin 3 te 2 sini yapamiyor olmasiyla baslar yada listede bir alandaki becerilerin buyuk kisminda gerilik oldugunda ortaya cikar. Sonuc olarak endise edilecek bir durum yok. Bazi cocuklar hic emeklemeden yurur, bazi cocuklaruzun emekleme sonrasi aniden seri bir sekilde yurumeye baslar. Simdiden saglikli bebegin icin tebrikler.

Doktor 12 aylık bebek baybay yapar diyor lego ayırma kutu doldurup boşaltma yapar dedi onları yapıyor hareket taklitlerini süper yapıyor ne yapsak kapıyor ama ses takliti yok öhö öhö gibi mesela.topun nerede anne nerede araban nerede gibi bazı seyleri tanıyor gösteriyor
Benim yegenimde 1.5 yasinda yurudu bence sorun yok

Oyuncu annenin bu konuyla ilgili bir yazısı var tavsiye ederim okuyun... Kızım benimde 18 aylık... 3aydır yürüyor geç yürüdü ama ben emekleyen bebek çok severim hiç dert etmedim t.v kullanmıyoruz ama şakır şakır konuşmuyor hiç problem değil M magicat arkadaşında dediği gibi her çocuk özeldir problem yapıp evhamlanmayın... Zamanla hepsi olur inş

Tamamen gelişimle alakali hiç sıkıntı etmeyin.kimisi erken kimisi geç yürür ki zaten bir çok adımi halletmis bir anda kalkar ayağa

Arkadaşlar sanırım 2haftadır uğraşlarımın sonucunu alacağım bebeğim bugün bay bay yaptı ve benim parmağımla gösterdiğim şeyleri o da parmağıyla gösterdi 4-5saniyede desteksiz durup alkış yaptı bu dediklerim bugün 3-4kez tekrarlandı çok şükür :) inş yarın doktorda ii konuşur

Arkadaslar bebeğim 12buçuk aylık oturuyor çok hızlı emekliyor sıralıyor koltuğa falan tırmanabiliyor ama yürümüyor hiçte hevesi yok şimdilik çabasıda yok.ayrıca bay bay öğretmeye uğraşıyorum iki haftadır biraz geç kalmışım ama öğretemedim bir türlü yapmıyor istediği şeyi işaret parmağıyla göstererek istemeyide öğretmeye çalışıyorum onuda yapmıyor. Organlarını tanıtmaya çabalıyorum o da yok 12-13 aylık bebekleriniz bunları yapıyormu benimki çok hareketli çok oyuncu taklitçi neşeli ama bunları öğretemiyorum üzülüyorum
canım devamlı yürümeye cesaret ettirmelisin benim ikizlerde yaşından sonra yürüdü her çocuğun gelişimi aynı olmaz bazısı konuşmaya heveslidir erken konuşur kimi yürümeye hesveslidir erken yürür geç konuşur

Arkadaşlar bugün oğlumu çocuk gelişim uzmanına götürdük şükür iyi denver 2 die bir test uyguladılar ve bir sıkıntı yok artık yavaş yavaş işaret etmeye baybay yapmaya ve desteksiz ayakta durmaya başladı :)))

Her bebeğin gelişimi farklı seyreder , siz o makalelerde madde madde kaleme alınmış, ay ay gelişim tablolarına çok takılmayın , neticede her çocuk farklıdır. iki evladım var, ilk bebeğim 20 aylıkken benimle sohbet edecek seviyede dil gelişimine sahipti ,
İkinci bebeğim 2 yaşında anne diyebildi .
Birisi 11 aylıkken yürüdü , diğeri 13 aylık idi.
Bir Anne olarak size düşen vazife , sürekli yavrunuzla Hasbihal içinde olun,
Çocuğunuzun ilgisini çekecek renkli, resimli kitaplar seçip okuyun ona,
Yaşına uygun Lego ya da yapbozlarla oynayın, siz yapın o seyretsin ,
Siz ona hiçbir zaman bir öğretmen gibi bilgi yüklemek için yaklaşmayın ,
Sizinle oyunu Esnasında, bir kitap resminde dile getirin, vurgulayın ; renkleri nesneleri ...
yavrunuzun göz hizasına inip , onunla tane tane konuşun.
bahçede, balkonda; çevrede gördüklerinizi yorumlayın ona,
Tv seyredilecekse bile; çocuğun yanıbaşında olup, onun ekrana kilitlenmesine mani olun, orada görüp merak edeceği şeyleri çocuğa basit bir dille açıklamak önemli.
Allah bağışlasın, sağlıkla büyütün yavrunuzu , güzel güzel konuşup, evin içerisinde koşuşturduğu günlerin müjdesini de verin en yakın zamanda insallah :)

Bu msjı benim gibi evhamlı anneler için yazıyorum bu siteye girip araştıran eminim çok anne olacaktır benim gibi. Evet bebeğim 13 ay 1haftalık iken aniden yürümeye başladı artık istediği herşeyi parmağıyla gösteriyor uzun zamandır snr kule yapmaktan dans etmeye kdr ve neler neler yapıyorki şaşıp kalıyorum yani bebekler zamanı geldikçe herşeyi yapıyorlar karşımızda bir akıl küpü var onlar herşeyi öğreniyor ve zamanı geldikçe sergiliyorlar şuan 15 aylığız ve süperiz maşallah tam bir taklitçiyiz :)))

Back
X