Aşılama Aşılama Öncesi & Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşılama Yöntemleri ve Tecrübelerimiz
Bu topige onceden yaziyordm simdi yeni birileri yazinca bildirileri geldi acikcasi sasirdim çünkü en son ekimde girmisim asilama sirasinda o zamndr kimse yazmamis bu arada asilama yaptıranlar hayirli olsun inş kavusursunuz bebislere

Selam cnm.sendemi asilama ile hamile kalanlardansin?bende bu cuma olucam nasipse eger.pko war bende ignelerle buyutuldu yumurtam.asilama sonrasi napmak lazim cnim surekli yatmalimi?sen nasil dinlendin?

Selam cnm.sendemi asilama ile hamile kalanlardansin?bende bu cuma olucam nasipse eger.pko war bende ignelerle buyutuldu yumurtam.asilama sonrasi napmak lazim cnim surekli yatmalimi?sen nasil dinlendin?
Hayirlisi olsn cnm ben ilk asilamamda surekli dinlendm ama tutmadi ikinci asilamam tuttu ustelik hic dusunmemeye ve hic fazla kendimi yormadan gunluk hayatima devam ettim cok sukur tuttu ..ins sizede nasip olur

Hayirlisi olsn cnm ben ilk asilamamda surekli dinlendm ama tutmadi ikinci asilamam tuttu ustelik hic dusunmemeye ve hic fazla kendimi yormadan gunluk hayatima devam ettim cok sukur tuttu ..ins sizede nasip olur

Daha demin sana yazdim cnm:) peki naptin canim nasil dinlendin?gunluk isler derken neler yaptin mesela??ins Rabbim bizde nasib eder sen gbi cnm

Daha demin sana yazdim cnm:) peki naptin canim nasil dinlendin?gunluk isler derken neler yaptin mesela??ins Rabbim bizde nasib eder sen gbi cnm
Gunluk isler ev islerim olsun gezmelerim olsn geri kalmadm bide hic asilamayi dusunmedim kafama takmadim yani acaba tutcakmi faln dye ugrascak bseyler buldm kendimi cok umitlendrmek istemedim doktor 14.gun teste cagirdi gtmedim negatif gorurde uzulurm dye.sonra yolculuk yapmk zorunda kaldm ailemn yanina gttim asilamamin 20.gunu test yaptm adetm gecikmisti ve sonuc pozitifti cok sasirmistm ins sizede nasip olsn

Gunluk isler ev islerim olsun gezmelerim olsn geri kalmadm bide hic asilamayi dusunmedim kafama takmadim yani acaba tutcakmi faln dye ugrascak bseyler buldm kendimi cok umitlendrmek istemedim doktor 14.gun teste cagirdi gtmedim negatif gorurde uzulurm dye.sonra yolculuk yapmk zorunda kaldm ailemn yanina gttim asilamamin 20.gunu test yaptm adetm gecikmisti ve sonuc pozitifti cok sasirmistm ins sizede nasip olsn

Nekadar guzel canim.Rabbim ins bizede nasib ederrr

Selam kizlar. Bende bugun asilama oldum. Umarim hepimiz guzel haberler aliriz. Doktorum bana antibiyotik disinda hicbir ilac ve jel vermedi gerek yok dedi. 1 nisanda kan testi yapilacak. Gun asiri cinsel iliski yapabilirsiniz dedi. Simdilik herhangi bir agri sizim yok. Sadece ister istemez heyecan var :)

Selam kizlar. Bende bugun asilama oldum. Umarim hepimiz guzel haberler aliriz. Doktorum bana antibiyotik disinda hicbir ilac ve jel vermedi gerek yok dedi. 1 nisanda kan testi yapilacak. Gun asiri cinsel iliski yapabilirsiniz dedi. Simdilik herhangi bir agri sizim yok. Sadece ister istemez heyecan var :)
Cnm sonuc aldin mi

merhaba kızlar,
ben de aşılama tedavisi görüyorum. bir haftadır iğnelerimi oldum. bugün yumurtalara bakıldı, normal çıktı yarın çatlatma iğnesi olacak, cuma günü de aşılama şimdilik pek bir heyecan yok. konunun başında dendiği gibi kimseye de anlatmadım sadece eşim ve ben... kimse sormuyor o yönden çok iyi oldu. :halay:
1 yıl önce ben arkadaşıma göbeğinden bu iğneleri yapıyordum, o tüp bebek tedavisi oluyordu o zaman. şimdi ben de aynı duruma geldim dedim. ben iğneleri kendime yapamadım, eşim vuruyor. inşallah sonucu hüsran olmaz :110:

merhaba kızlar,
ben de aşılama tedavisi görüyorum. bir haftadır iğnelerimi oldum. bugün yumurtalara bakıldı, normal çıktı yarın çatlatma iğnesi olacak, cuma günü de aşılama şimdilik pek bir heyecan yok. konunun başında dendiği gibi kimseye de anlatmadım sadece eşim ve ben... kimse sormuyor o yönden çok iyi oldu. :halay:
1 yıl önce ben arkadaşıma göbeğinden bu iğneleri yapıyordum, o tüp bebek tedavisi oluyordu o zaman. şimdi ben de aynı duruma geldim dedim. ben iğneleri kendime yapamadım, eşim vuruyor. inşallah sonucu hüsran olmaz :110:
Hqyirlisi canim insallah tutar.benim 4. Asilamam son asilamam dun oldu bekliyorum bende ignemi esime vurdurdum

Canım bende çarşamba günü yaptırdım Aşılamamı sürekli yatıyorum 15 gun olmasını bekliyorum sen neler yapmistin aşılama sonrası birde bebegin tekil mi ikiz mi

Yarın aşılamam var ama adet takvimimde yumurtlama olacağım günü 2 gün geçmiş oluyorum sorun olurmu :(
Adet 3. Günü gittim 5 gün ilaç içtim dün de çatlatma iğnesi yaptık gece
Yarın da aşılamam var inşallah olumlu dönüşler alırım inşallah 🙏

Aşılamadan Önce;
Aşılama yaptırmaya karar vermek için hamile kalamamanın nedenini ve erkeğin sperminin aşılama için uygun olup olmadığını saptanmalıdır.

Kadın, muayene edilir, vajinal ultrason ile rahim ve yumurtalıkları incelenir.

Yumurtlama tedavisinin başarısını etkileyebileceği için çeşitli hormon tahlilleri istenebilir.

Tüplerin tıkalı olup olmadığını kontrol etmek için aşılamadan önce HSG (ilaçlı rahim-tüp filmi), histeroskopi (rahim ağzından teleskopla rahmin içine girilip incelenmesi), veya laparoskopi (göbekten teleskopla karnın içine girilip rahmin, tüplerin ve yumurtalıkların incelenmesi) önerilebilir.

İşlem gününden önce en az 3 gün süreyle erkek herhangi bir şekilde cinsel ilişkiye girmemiş ve boşalmamış olmalı.

*Psikolojik olarak rahat olmak ve güven duygusunu hissetmek bu süreçte çok önemli.Sadece anne adayının değil,eşin,yakın çevrenin,doktorların,hemşirelerin vs.herkesin ruh hali önemlidir. Sonuçta bu, anne adayına yansır.

*Tedavi fiziksel ve duygusal açıdan çifti yoracaktır. Bu sebeple hayatın diğer alanlarındaki stresi ve yükü mümkün olduğunca sabitlemek ve minimumda tutmak yerinde olur.Aile içi ya da arkadaşlar arasında yaşanan stresli durumlardan tedavi süresince uzaklaşmak, çiftin, tedavinin duygusal yükünü daha rahat taşımasını sağlayacaktır.

*Infertilite tedavisi bir evliliğin yaşayabileceği en zorlu sınavlardan biridir. Çiftlerin karşılıklı duygusal destek vermesi bu dönemin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Aslında birçok çift bu dönemde birbirlerine yaslanarak, eskisinden daha da güçlü bir ilişki içine girer ve evlilik bağlarını kuvvetlendirir.

*Çiftlerin birbirine destek olabilmesi amacıyla doktor kontrollerine birlikte gitmesi faydalı olur. Birlikte gitmek hem problemin ortak göğüslendiği hissini pekiştirir hem de doktorun, tedavinin gidişatı ve bundan sonraki aşamaları ile ilgili söylediklerini iki kişi dinlemiş olur. Böylece alınacak kararlar ve atılacak adımlar daha sağlıklı hale gelir.

*Her muayene ya da uygulanan bir tedavi sonrasında, sürece ilişkin soru sorma,takip etme eğilimi gördüğünüz insanlardan habersiz tedaviye başlamanız menfaatinize olacaktır.Aksi halde sürekli olarak sorulara maruz kalmak,yorumlar duymak size ciddi anlamda rahatsızlık verecektir.Kendinizi hazır hissettiğinizde,duygularınızı paylaşmak istediğinizde,çevrenizi haberdar edersiniz.

Aşılamadan Sonra;

Aşılama sonrası 30 dakika sırt üstü ve mümkünse baş aşağıda olacak şekilde dik yatılmalı,

Ağır fiziksel aktivitelerden ve cinsel ilişkiden(doktorunuz farklı öneride bulunmadıysa,aşılamadan 2 gün sonra başlanmalı) sakınılmalı ,

Protein ağırlıklı,dengeli beslenilmeli,

Mikrop kapmamaya dikkat edilmeli,

Uyku düzenine dikkat edilmeli,

Stresten korunmalı,
Sigara içebilirmiyiz

Dengeli beslenmek hayatın tüm dönemlerinde önemli, hamilelikte ise şarttır. Bebek temel bazı besinler, vitaminler ve minerallere ihtiyaç duyar. Yiyeceklerin çoğu güvenli olmakla birlikte, hamilelik sırasında kaçınılması gereken bazı yiyecekler de mevcuttur.Bu süreçte de bunlara dikkat etmekte fayda var.

Çiğ Et: Koliform bakterisi, toksoplazma ve salmonella bulaşma riskinden dolayı sushi, pişmemiş deniz mahsulleri, az pişmiş et ve tavuktan kaçınmak gerekir.

Salam-sucuk-sosis ve sakatat: Bu gibi yiyecekler düşüğe yol açan Listeria bakterisi bulaşmasına neden olabilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. Hamileyseniz ve bu yiyeceklerden yemek istiyorsanız, yemeden önce buhar çıkarana kadar ısıtmaya özen gösterin.

Karaciğer: Karaciğer içerdiği A vitamini miktarından dolayı tehlikeli olabilmektedir. Fazla miktarda A vitamini anne karnındaki bebek açısından bazı risklere yol açmaktadır. Bu nedenle hiç karaciğer yememek en güvenli yol olacaktır.

Civa içeren balıklar: Yüksek düzeyde civa içeren balıklardan kaçınmak gereklidir. Genellikle iri tuzlu su balıklarının daha fazla civa içerdiği söylenebilir. Konserve ton balığı güvenli olmakla birlikte hafta bir küçük kutudan fazlasını yememelisiniz. Hamilelik sırasında civa alınması bebekte gelişim geriliği ve beyin hasarı ile ilişkilendirilmektedir.

Kabuklu deniz mahsulleri: Deniz mahsulleri kaynaklı hastalıkların çoğuna istiridye ve midye gibi az pişmiş, kabuklu deniz mahsulleri neden olmaktadır. Pişirmek bazı enfeksiyon türlerini önlese de, enfeksiyon riskini tamamen yok edememektedir.

Çiğ yumurta: Salmonella riski nedeniyle çiğ yumurta veya çiğ yumurta içeren herhangi bir gıdadan kaçınmak gereklidir. Bazı salata sosları, mayonez, evde yapılan dondurmalar çiğ yumurta ile hazırlanmış olabilmektedir.

Pastörize sütten yapılmayan peynirler: Pastörize sütten yapılmayan peynirler düşüğe neden olan Listeria bakterisi bulaştırabilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. Pastörize sütle yapılan peynirleri ise güvenle yiyebilirsiniz.

Pastorize edilmemiş süt: Pastörize edilmemiş süt de Listeria isimli bakteriyi içerebilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. İçtiğiniz sütün pastorize edilmiş olduğundan emin olun.

Kafein: Pek çok araştırma ölçülü miktarda kafein alımının sorun yaratmadığını gösterirken, kafein alımının düşükle ilişkili olabileceğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Bu nedenle düşük riskini azaltmak amacıyla birinci trimesterde kafeinden kaçının. Genel bir kural olarak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde günlük kafein alımı en fazla 300 mg. ile sınırlandırılmalıdır. Kafein diüretiktir, yani vücuttan sıvı atılımını kolaylaştırır. Bu da su ve kalsiyum kaybına neden olabilir. Kafeinli içecekler yerine bol bol su, meyve suyu ve süt içmeniz önemlidir. Bazı araştırmalar yüksek miktarda kafeinin düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebeklerde çekilme semptomları ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Alkol: Hamilelikte güvenli olarak kabul edilen bir alkol miktarı yoktur ve bu nedenle hamilelikte alkolden kaçınılmalıdır. anne karnındaki bebeğin alkole maruz kalması bebeğin sağlıklı gelişimini etkileyebilmektedir. Alınan alkolün miktarı, zamanı ve alkol kullanım tarzına bağlı olarak hamilelikte alkol tüketimi Fetal Alkol Sendromuna veya başka gelişimsel sorunlara yol açabilmektedir. Emzirme döneminde de alkolden kaçınılmalıdır. Küçük bir bebeğin alkole maruz kalması bazı riskler getirir ve alkol anne sütü yoluyla bebeğe de geçer.

Yıkanmamış sebzeler: Evet sebzeler güvenle yenebilir ve hamilelikte de bol bol sebze tüketmeniz gerekecek. Ancak toksoplazma riski nedeniyle sebzelerin çok iyi yıkanmasına özen göstermelisiniz.

Bitkisel ilaçlar/çaylar: Doktorunuza danışmadan hiçbir şey almayın. Bazı bitkiler rahimde kasılmalara neden olabilmektedir.
Sigara içebilirmiyiz peki

Back
X