aşiri mütevaziyim:(

mutevazilik nedir
birisi bana ole demisti ondan aklimda kaldi galiba..
buarada iki yuzlu asla olmadim...ornek verdigim seyij acijlamasini pek yapmadim yanlis anlasildim galiba...diyelim sık gorustugum birinden gel kahvemi ic demesini beklerim daha once benim cok ismarlamislihim vardir...o yinede demez bende utandirmak adina gel kahvemi ic evime buyur arkadasimsin tarzi cahririm o da yok bu sefer sen gel demez direkt gelir...bunu demek istedim sadece

Karşınızdaki kişi insanca davranarak davete karşı içinden geçeni yapıyor. Aklından alengirli işler geçiren sizsiniz. Utandırmak için kahve daveti mi olur Allah aşkına? Hem niye utansın? Mecbur mu istemediği halde sizi davet etmeye? Biraz şeffaf ve iyi niyetli olun hayatta. Evinize insan çağırıyorsunuz ama garip garip hesaplar ve amaçlarla... Davranışlarınızın altında başka hesaplar ve anlamlar olduğunu bilen herkes doğal olarak sizden uzak duracaktır. İşte bu yüzden yalnızsınız. Güven vermiyorsunuz.

Karşınızdaki kişi insanca davranarak davete karşı içinden geçeni yapıyor. Aklından alengirli işler geçiren sizsiniz. Utandırmak için kahve daveti mi olur Allah aşkına? Hem niye utansın? Mecbur mu istemediği halde sizi davet etmeye? Biraz şeffaf ve iyi niyetli olun hayatta. Evinize insan çağırıyorsunuz ama garip garip hesaplar ve amaçlarla... Davranışlarınızın altında başka hesaplar ve anlamlar olduğunu bilen herkes doğal olarak sizden uzak duracaktır. İşte bu yüzden yalnızsınız. Güven vermiyorsunuz.
onun aciklamasini bir arakadasa yaptim.son kez yeniden yaziyorum
mesela bir arkadasim var 1 seneden fazla gorusuruz ve hep.ben davet ederim her davetime de icabet eder saolsun ama bazen bende cagrilmak isterim kizarim.bazen ictem ice ve ustune basa basa gel kahvemi ic evime buyur kapim.acik falam derim ama arsiz arsiz gelir bu seferde sen gel dese yine severek cahririm sonradan..kullanildimi hissederim..utandirmak adina davey buydu...ama utanan yok tabi..ben davet edildigim yere bile cekinerek giderim rasiz etmedjm uns derim..o bikerede sen gel demeden hopp gelir..bu yani...bunun gibisi insanlardan uzak duracaksam yalnizligim.daha iyi zaten cok sukur

Kullandığım tabirden dolayı mazur görün başka kelime bulamadım ama alçakgönüllülük eşittir tevazu ancak eşit değildir eziklik diye düşünüyorum.

Mütevazilik değil bu daha çok kültür meselesi. Ben ilk defa burada öğrenmiştim, bazı kültürlerde misafirlikte ikram özellikle geri çevirilirmiş, ev sahibinin yana yakıla ısrar etmesi gerekirmiş ye ye diye ki öylesine teklif etmediği anlaşılsın. Benim hayatta aklıma gelmez mesela ikramı ayıp olmasın diye reddetmek. Öyle yapan misafir acından ölür evimde, çünkü sıkboğaz etmeyi sevmem.

Sizinki de o mantık, birinin evine gitmek istiyorsanız arayıp sana gelmek istiyorum diyin. Uygun olduğu zamanı ev sahibi size bildirir siz de gidersiniz. Bir kabalık yok ki burada. Sürekli evinize çağırarak size gelmek istiyorum iması yaratamazsınız kimsede.

Yapılan ikramları da canınız istiyorsa kabul edin. Aslında genel görgü kurallarınca ikramı geri çevirmek ayıptır. Satışçılara, sık iş ziyareti yapan bankacılara vs. Mutlaka çay kahve tarzı bir ikramı kabul etmeleri öğretilir eğitimlerde.

Son olarak misafir olduğunuz evde yardım teklif etmek güzel bir davranış, servis yapan elemanı yoksa gittiğiniz evin misafir ağırlığımı koyayım yerimden kalkmayayım tarzı hesaplara girmeye gerek yok, sonuçta ikramları hazırlayan dağıtan kişi arkadaşınız, elbette arkadaşınıza yardım teklif edeceksiniz. Sadece çok çok samimi değilseniz veya ev sahibi yardım teklif edince özellikle o işi yapmanızı söylemediyse bir misafirlikte dolapları karıştırmanızı gerektiren işler yapılmaz. Çay servisi, getir götür gibi daha soft işler yapılır.

dogrudur ozguvensiz de olabilirim..
mutevaziligi bana acarmisiniz...ben alcakgonullulul diye biliyorum.bu davranislar alcakgonullulul degilmk

Mütevazı alçak gönüllü demek. TDK'ya göre:

Alçak gönüllü: sıfat Kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen (kimse).

Örneğin, üniversite sınavında ilk 100'e girip bundan hiç bahsetmezseniz hatta puanınız sorulduğunda "fena değil" deyip geçiştirirsiniz mütavazılık yapmış olursunuz.

Veya Birkeşik Krallık kraliçesi Elizabeth Türkiye'de bir köyü ziyaret edip yer sofrasında yemek yiyip yer yatağında yatarsa mütavazılık yapmış olur.

Sizin durumunuzda böyle örnekler yok. Bir de mütavazı kişiler ben mütavazıyım demez. Yukarıdaki örneklerdeki kişiler yaptıklarını birine anlatıp ben alçak gönüllüyüm derlerse, aslında öyle olmadıklarını anlarız.

Son düzenleme:
bu hareketler eziklikse varsin ezik olayim ozaman:)

Ama memnun degilsiniz ki.. hani yaptiklarinizdan ya da yasadiklarinizdan memnun olursunuz tamam da butun konu ben nasil kendimi degistirecegim ustune acilmis.. insanlara karsi acik olursaniz sorun kalmaz diye dusunuyorum.. mesela hep size geliyorlarsa bir kere de “ayse yarin sende toplanalim” deyin bakalim ne tepki verecekler..

Mütevazi insan mütevaziyim demez,aşırı mütevaziyim hiç demez.Aşırı mütevazi?
Onlar yapmıyor ben yapıyorum gibi söylemlerden de kendini övme çıkarıyorum ben.Her insanın karakteri farklı.Değişemiyorsanız kendinizi böyle sevmeyi böyle kabul etmeyi öğrenmelisiniz ki,etrafınızdakilerde sizi böyle kabul etsin.Kırmak için yazmadım yanlış anlamayın.Sadece kendinizi tanıyın ve önce kendinizle her türlü barışık olun.O zaman arkadaş edinme sorununuz da ortadan kalkar.

Kendine değer vermeyi bilmiyorsun. Herkesi kendinden üstün görüyorsun. İnsanların senin hakkında ne düşüneceklerine çok fazla önem veriyorsun.. Mütevazi daha çok, sahip olduğun maddi manevi ayrıclıklar konusunda gösteriş yapmamak, alçakgönüllü olmak demek.. Bu mütevazilik değil de özgüven eksikliği gibi.. Ama özgüvenliyim diye de ortada burnu kaf dağında gezen insanlardan olmaktan iyidir.. Yine de arayı bulmak lazım.

Sadece aşırı çekingensiniz bunun nedeni de bir şey istediğinizde insanlar da sizden talep eder korkusu.

Arkdaşlarınıza gel demiyorsunuz çünkü size gelmelerini istemiyorsunuz. Kendiniz demişsiniz ‘kendilerine gitmeyenyer arıyolar hemen geliyolar’ diye.

Eğer utangaç değilim diyorsanız diğer seçenek de bencil olduğunuz. Paylaşımcı değilsiniz.

İşin özü mütavazı değilsiniz.

Tevazunun verdiğiniz hiç bir örnekle ilgisi yok , bence siz çekingen ve aşırı ince düşüncelisiniz.

Mütevazı alçak gönüllü demek. TDK'ya göre:

Alçak gönüllü: sıfat Kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen (kimse).

Örneğin, üniversite sınavında ilk 100'e girip bundan hiç bahsetmezseniz hatta puanınız sorulduğunda "fena değil" deyip geçiştirirsiniz mütavazılık yapmış olursunuz.

Veya Birkeşik Krallık kraliçesi Elizabeth Türkiye'de bir köyü ziyaret edip yer sofrasında yemek yiyip yer yatağında yatarsa mütavazılık yapmış olur.

Sizin durumunuzda böyle örnekler yok. Bir de mütavazı kişiler ben mütavazıyım demez. Yukarıdaki örneklerdeki kişiler yaptıklarını birine anlatıp ben alçak gönüllüyüm derlerse, aslında öyle olmadıklarını anlarız.
tamam arkadasla mutevazi degilim.orneklere gore bem neysem nasil kurtulirim bu durumdan

Back
X