Askida Kahve

roxett

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.280
60
118
48
İstanbul
İtalya'da Venedik‘in kenar mahallelerinden birinde, bir Cafe-Barda,espressolarımızı içiyorduk.İçeri giren müşterilerden biri, barmene"due caffee, uno sospeso" (iki kahve, biri askıda) dedi, iki kahve parası verdi,bir kahve içip gitti.Barmen de duvar üzerinde asılı duran çiviye bir küçük kağıt astı.Biraz sonra içeri iki kişi girdi.Onlar da “trio caffee, uno sospeso"
(üç kahve, biri askıda) dediler,Üç kahve parası verdiler ve iki kahve içtikten sonra gittiler.Barmen "askı“ ya yine bir küçük kağıt astı. Bunun gün boyu böyle sürdüğü anlaşılıyordu.Bir süre sonra kahveye, üstü başı biraz eski-püskü,belli ki yoksul bir kişi girdi ve barmen’e "uno caffee sospeso "(askıdan bir kahve) dedi Barmen hemen bir kahve hazırladı ve Yeni müşterinin önüne koydu.Yoksul kişi kahvesini içtikten sonra para ödemeden çıktı, gitti. Barmen ise duvardaki askıya taktığı kağıtlardan birini kopardı, parçalayıp çöp kutusuna attı.Bu gözlemimizin sonunda, gözlerimizi yaşartan, fakat kesinlikle örnek almamız gereken bir “İtalyan toplumsal terbiyesi" öğrendik.Yardım etmek için insanların gereksinimlerini belirlerken, yalnızca yaşamsal gereksinimlerle sınırlı kalmak zorunda değiliz.Bir Venedikli için, yaşamsal olmasa da kahve, günlük yaşamda önemli bir yer tutmaktadır.Kahve içebilecek kadar parası olmayan kişilere yardım edebilecek düzeydeki kişiler, kendileri bir kahve parası daha ödüyorlar.Yardım ettiği kişiyi görmedikleri için bu kişiler de daha mutlu oluyorlar,kimden geldiğini bilmedikleri bu ikramı kabul eden kişiler ise huzurlu oluyor İçeri giren yoksul bir kişinin"Bana askıda kahve var mı?" diye
sormasına gerek bırakmamak için "askıda kahve olduğunu" belirten kağıt parçalarını kolaylıkla görünebilen bir yere asmak ise bu olgunun çok zarif bir bölümünü oluşturmaktadır

geçenlerde şirinevlerde bir pastahane (ya da unlu mamüller tam dikkat etmedim) askıda ekmek kampanyası başlatmış. orda da ekmek alırken fazladan alıyorsun ya da kendin ekmek almayacaksan bile parasını ödüyorsun. ve ihtiyaç sahipleri gelip ekmeklerini ücretsiz alıyorlar.
türkiye şartlarında kahveden ziyade ekmek için düşünülmüş olması bence çok güzel.

tabii öncelikle bu kampanyanın reklamının yapılması lazım. ne olduğu nasıl olduğu anlatılmalı. ben daha önceden askıda kahve uygulmasını bildiğim için ne olduğu konusunda düşünmedim bile. ama halk bunu bilmiyor. ne yardım etmek isteyenler ne de muhtaç olanlar. herkes çevresine duyursa çok yaygınlaşacak bir uygulama bence.

bugün gittim askıda ekmek kampanyasını yapan yere. biraz sordum soruşturdum tabi. ekmekleri ayrı bir yee koymuyorlar. ama ben ordayken iki bayan gelip askıda ekmeklerden istedi alıp gittiler. e tabi ben de girmişken bi miktar ödeyip askıya ekmek attırdım. işyerinin çalışanı başlarda iyi gittiğini ama bu ara eksiye düştüklerini söyledi. ama eksi olmasına rağmen hala gelenlere ekmeklerini veriyorlardı. arkadaşlar eğer avrupa yakasındaysanız ve şirinevlere de yolunuz düşüyorsa buraya gidip askıya bir kaç ekmek yollayabilirsiniz.

Keske bu uygulamalar ülkemizde olsa da insanlar bence karınca kararınca bu tür uygulamalara katılır diye düşünüyorum. Çünkü bizim insanlarımızın çok daha yardımsever olduklarını biliyorum. Sizce öyle değil mi ?

Ayrıca şunu da söylemeyi unuttum. Ben Beylükdüzünde bir sitede oturuyorum.Sitenin otopark kapısına her gün poşet içerisinde taze ekmek,simit,poğaca bırakılır. Hava karardığında ihtiyacı olan insanlar o poşetten faydalanır. Sizlerde deneyebilirsiniz.

türkiyenin her yerinde olsa inanki cok sevinirim askida ekmek
ben yillar önce esimle türkiyeye gitmistim inaki bizim oralar kücük yer ama köyden gelenlerin cogunu tanimiyoruzcocugun biri esimle biz giderken ne olur bir ekmek alirmisin bana dedi esim para vermek istdedi cocuk sadece ekmek para istemiyorum dedi neyseardan yilar gecti izindeyiz artik cocukluktan cikmis bir delikanli geldi simdi hukukda okuyorum abi dedi esim sen kimsin diyince olanlari anlatti anam köyden ekmek yolardi biz onla okurduk anam hastalinca ekmek yoluyanimiz olmadi 3gün ekmeksiz kaldik kimseden utandimizdan isteyemedik artik takadim kalmamistisizden istedim demisti esimin birde benim elimi öpmüstü öyle duygulandimki gerci simdi okulu bitmistir amadaha ne fakirler vardir biz cocugu tanimadik ama cocuk bizi tanimisti gerci tanimasida önemli deyil

yirmi yıldır istanbuldayım, askıda ekmek uygulaması var fırınlarda pastahanelerde , görmek bilmek isterseniz italyalarda gozlerınızı yasartmaya gerek yok aslında , farkındalıkla alakalı bu.

yirmi yıldır istanbuldayım, askıda ekmek uygulaması var fırınlarda pastahanelerde , görmek bilmek isterseniz italyalarda gozlerınızı yasartmaya gerek yok aslında , farkındalıkla alakalı bu.

Olay sadece temel gıdayla sınırlı kalmamalıdır. Bu anlatılmak istenmiş zaten.
Askıda ekmek uygulaması yeni değil yoksa.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…