oğlum 18 aylık. benim oğlumda doğduğu gibi önce yüzünde başlamıştı. tabi doktor hemen kortizonlu ilaca başladı. çocuk doktoru ile yetinmeyip cilt doktoruna da götürdüm. benzer şeyler söyledi 2-3 yaşlarında geçebilir dedi. yüzündekilerden 2-3 ay içinde kurtulduk şükür ancak eklem yerleri ve omuz bölgesindekiler hala tekrarlıyor. sürekli ilaçta kullanmak istemiyordum ama mecburen kullandım çünkü kaşınıyor çocuk. nemli tutmak için verilen losyonu hergün sabahları uyandıktan sonra sürmeye devam ediyorum.
doğduğundan beri sabun tozu kullandım. onun çamaşırlarını yıkamadan önce makineyi hep temizledim. şampuan ve sabun olarak sebamed kullandım, terletmedim, terleyince temizledim, iki günde bir yıkadım v.s. bir türlü eklemlerdeki kızarıklıkları tam olarak geçiremedim. 12 aylıktan sonra kızarıklıklar daha da artarak devam etti.
bir gün gurme bebek diye bir site var orayı incelerken tesadüfen susam makalelerini okudum. susamın atopik dermatiti olan çocuklarda geçmeyen öksürük, burun akıntısı ve kulak enfeksiyonuna neden olabileceğini gördüm ve şok oldum. son aylarda tekrarlayan kulak sorunu, burun akıntısı ve öksürük yaşıyordum. çocukta hiç ateş yok ama hasta. 1,5 senede toplasam 5 kaşık ateş düşürücü vermemişimdir. O an susamla bağlantısı olabileceğini düşündüm ve oğlanı kaptığım gibi alerji uzmanı çocuk doktoruna götürdüm. oğlum 1 yaşını geçtikten sonra eline simit verirdim buna bayılırdı çünkü. susamlarını olabildiğince temizlerdim o da kemirirdi.
besin alerjisi az miktar var dediler bizim asıl alerjimiz solunum yani kıl, tüy, toz. şimdi deri testi de yaptıracağım. alerji doktorumuz nemlendiricisini mustela ile değiştirmemi söyledi. atopik ciltler için bir kremi var şimdi ona başlıyorum. çok kızarıklık olduğunda kullanmam içinde az kortizonlu yeni bir ilaç verdi. 7 gün üstüste sürülebilirmiş.
özet olarak söylemek istediğim atopik dermatiti olan çocuklarda susamı da gözardı etmeyin. ben simit, ekmek, pide v.b. susam içeren ürünleri kestim kızarıklıklar hala var ama diğer sorunlar bir anda bitti, şükür geçmeyen kulak enfeksiyonumuzda, öksürüğümüz de kalmadı.
ben yaşadım belki benzer sorunu olan birisi daha vardır diye yazmadan edemedim.