• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Avukat arkadaşlar bakabilir mi?

MaryShelley

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2021
683
1.626
63
Merhaba,

Öncelikle iş konusunda bir avukata ihtiyacımız var. Eğer bu tazminat hakkını alabilirim diyen bir avukat olursa kendisini isteriz.

Evlenme arifesindeyiz. Nişanlım X firmasında mağaza yöneticisi. Biz, benim doktora ve işim nedeniyle başka bir şehre taşınıyoruz. 6 ay kadar önce iş yerinden bölge müdürüne söyledik. O bir sıkıntı olmayacağını söyledi ancak iş ciddiye binince bizi başka şehre yönlendirmeye çalıştılar. 6 yıllık tazminat içeride olduğu için muhtemelen işten kendimiz çıkalım diye. Ben 2 saat uzaklıktan ne işe gidebilirim ne eğitime. Hala daha mağazalarda yer yok hayır deniliyor. Güzellikle tazminatı istedik bütçe yok dediler ama 2 gün önce bir mağaza müdürünün performans düşüklüğü bahane edilerek işten tazminatla ayrıldığını öğrendik. Adamı aradık mobing davası açacağım dediğim için ve kanıtlı olduğu için çıkarttılar dedi.
Nişanlım 1 Kasım itibariyle işten ayrılacak ve dava açacağız içerideki paramız için. Bu işi nasıl çözeriz?

Güncelleme; Arkadaşlar mağaza sayımından prim kesintisi yapıldığına dair bir kanıtımız bulunuyor.

Son düzenleme:
Avukat değilim öncelikle onu söyleyim. Sadece kendi yorumum, inşallah böyle de değildir. Ama ben tazminat alabileceğinizi düşünmüyorum.

Çünkü sözleşmede yazmadığı sürece şirketin sizi, sizin istediğiniz yerde çalıştırma gibi bir zorunluluğu olduğunu sanmıyorum. Tamam zamanında olur denmiş ama bugünün şartları ile bu mümkün olmamış. Yani bunun bile bir bağlayıcılığı yok ki. Siz hangi şartlara göre tazminat alabileceğinizi düşünüyorsunuz?

Diğer yandan verdiğiniz örnekteki kanıtlı mobbing şirket için önemli bir suç. O yüzden kendilerini kötü göstermemek için tazminat verip, göndermişlerdir.

Nişanlınız, ben oraya taşınıyorum diyebilir ve oradaki şubeye nakil isteyebilir ama işverenini buna zorlayamaz. Hukuken durum bu.

Keza, taşınmanız nedeniyle işten ayrılırsa, bu nişanlınız lehine 'haklı sebep' oluşturmaz. Taşındığınız için işe gelememe veya işten ayrılma, kıdem tazminatı alabilmek için haklı nedenler arasında sayılmıyor. Yani bu nedene dayanarak işten istifa ederse, iş kanununda aranan "haklı nedenle iş akdini feshetme" işlemi yapmış çalışan olamıyor maalesef.

Örnek verdiğiniz diğer mağaza müdürü hadisesindeki gibi öne sürebileceğiniz bambaşka şeyler varsa bilemem tabii. Kendinizle ilgili anlattıklarınız çerçevesinde hukuki durum bu.

Benim tavsiyem şu olur; siz aşağıda alıntıladığım listeye bir bakın, nişanlınız işten ayrılmasını bunlardan birine dayandırmaya çalışsın, o zaman işveren tazminatı ödemek zorunda. Bu listede yer alanlardan bir veya bir kaçını tutturabilecek gibiyseniz, önce bu konuları ileri sürerek işverenlerle tatlı dille anlaşma yoluna gidin, olmuyorsa bir avukata müracaat edin, onun yardımıyla ilerleyin. / Kolaylıklar ve yuvanızda mutluluklar dilerim : )
  • İşçinin Haksız Olarak Ücretsiz İzne Çıkarılması
  • Mobbing ( Baskı, Tehdit Hakaret, Yıldırma v.s.) Uygulanması
  • İşverenin İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirlerine Uymaması nedeniyle İş Kazası geçirilmesCoronavirus ( Koronavirüs) Covid-19 Nedeniyle İşten Çıkarılma Halinde
  • Emekliliğe Hak Kazanılması
  • Gayri Resmi Maaş Ödemesi yapılması
  • Sigorta Primlerinin Eksik ve hatalı yapılması
  • Sigorta kayıtlarında girdi çıktı yapılması
  • Fazla Mesailerin Ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • Ücretlerin 21 günden daha fazla gecikmeli ödenmesi ya da eksik ödenmesi
  • Prim alacaklarının ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • İkramiye Alacaklarının ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • Hafta Tatili Ücretlerinin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • Ulusal bayram ve genel tatil (UBGT ) Günlerinden yapılan çalışmaların ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • Asgari Geçim İndirimi ( AGİ ) Ücretlerinin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi
  • İş yerinin aynı büyükşehir belediyesi içinde olmayan başka bir yere taşınması (Esaslı Değişiklik Halleri )
  • Erkek İşçinin Askere Gitmesi
  • Kadın İşçinin Evlendiği Tarihten İtibaren 1 Yıl İçerisinde Kendi Arzusu İle İş Sözleşmesini Sona Erdirmesi ( Evlilik Tazminatı Davası )
  • İşçinin Ölümü ( İşçinin Mirasçıları Tarafından
  • Hizmet Akdinin İşverenin Haklı Nedenle Feshi Dışında İşçi Veya İşveren Tarafından Feshedilmiş Olmas
  • İş akdine İş Bitimi Nedeniyle İşveren Tarafından Son Verilmesi
İş Sözleşmesinin herhangi bir sebep bildirilmeksizin Feshedilmesi
Kadın işçinin hamile olması nedeniyle işten çıkarılması
İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haksız Olarak Feshedilmesi ( İşten Çıkarma )
İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haklı Nedenlerle Feshedilmesi

Avukat değilim.

Avukat değilim öncelikle onu söyleyim. Sadece kendi yorumum, inşallah böyle de değildir. Ama ben tazminat alabileceğinizi düşünmüyorum.

Çünkü sözleşmede yazmadığı sürece şirketin sizi, sizin istediğiniz yerde çalıştırma gibi bir zorunluluğu olduğunu sanmıyorum. Tamam zamanında olur denmiş ama bugünün şartları ile bu mümkün olmamış. Yani bunun bile bir bağlayıcılığı yok ki. Siz hangi şartlara göre tazminat alabileceğinizi düşünüyorsunuz?

Diğer yandan verdiğiniz örnekteki kanıtlı mobbing şirket için önemli bir suç. O yüzden kendilerini kötü göstermemek için tazminat verip, göndermişlerdir.
Şirket istese yapıyor işte ama bunu hukuki olarak göstermek ne kadar mümkün onu bilmiyoruz. Haklısınız istediğimiz yere göndermek zorunda değiller ancak canları istediğinde bir gecede sizi 4 saat uzaklığa da gönderiyorlar. aynı şirkette benzer pozisyonda 8 ay çalıştım.

Ben de avukat değilim ama eşim de bu tarz bol mağazalı bir şirkette müdurdü. O sirkette hırsızlık yaptığı halde tazminatla işten çıkarılanlar oldu cunku sirket hırsızlık yapılabildiğinin duyulmasını ve başkalarına fikir olusturmasını istemiyordu. Benim esim de 95 öncesi sigortalı olma durumundan tazminat alarak çıktı ama nişanlınızın sigorta başlangıcı o kadar eskiye gitmiyordur sanırim? Tek aklıma gelen bünyelerinde pozisyon açılana kadar mağaza mudur yardımcısi veya normal çalısan gibi çalışıp aynı maaş ya da orta bir noktaya uzlaşilabilir mi bakılabilir. Işsiz kalma ihtimalinden iyidir. Siz böyle bir konuyu sormadınız ama aklıma gelince kendimi tutamadım :)

Ben de avukat değilim ama eşim de bu tarz bol mağazalı bir şirkette müdurdü. O sirkette hırsızlık yaptığı halde tazminatla işten çıkarılanlar oldu cunku sirket hırsızlık yapılabildiğinin duyulmasını ve başkalarına fikir olusturmasını istemiyordu. Benim esim de 95 öncesi sigortalı olma durumundan tazminat alarak çıktı ama nişanlınızın sigorta başlangıcı o kadar eskiye gitmiyordur sanırim? Tek aklıma gelen bünyelerinde pozisyon açılana kadar mağaza mudur yardımcısi veya normal çalısan gibi çalışıp aynı maaş ya da orta bir noktaya uzlaşilabilir mi bakılabilir. Işsiz kalma ihtimalinden iyidir. Siz böyle bir konuyu sormadınız ama aklıma gelince kendimi tutamadım :)
Başka bir iş ile anlaşma sağladık iş sorunumuz yok. Ama ciddi bir banka borcumuz var o nedenle tazmiantı almamız lazım

Şirket istese yapıyor işte ama bunu hukuki olarak göstermek ne kadar mümkün onu bilmiyoruz. Haklısınız istediğimiz yere göndermek zorunda değiller ancak canları istediğinde bir gecede sizi 4 saat uzaklığa da gönderiyorlar. aynı şirkette benzer pozisyonda 8 ay çalıştım.
Bir arkadaşım bankacıydı, evlendi 2 saat uzaklıkta bir şehirdeydi eşi, yanına taşınamadı, o şehirde boş yer yok dediler göndermediler, yer açılınca göndeririz dediler, 1 yıl bekledi, burda yaşamaya devam etti , 1 yılın sonunda pes etti istifa etti.

Zaten problem burda. Genelde çok şubeli Şirketler sözleşmelerine, Türkiye’nin her yerinde çalıştırabileceğine ilişkin madde ekliyorlar ve buna göre de atamanı yapıyorlar. Çalışan da zorla bir iş buldum diye ne yazık ki herşeyi kabul ediyor.

Bir arkadaşım bankacıydı, evlendi 2 saat uzaklıkta bir şehirdeydi eşi, yanına taşınamadı, o şehirde boş yer yok dediler göndermediler, yer açılınca göndeririz dediler, 1 yıl bekledi, burda yaşamaya devam etti , 1 yılın sonunda pes etti istifa etti.
evet benim kız arkadaşım bankada memur 30 oldu yeni. şimdiden işten çıksın diye baskı yapıyorlar. bankalar da çok fena.

Zaten problem burda. Genelde çok şubeli Şirketler sözleşmelerine, Türkiye’nin her yerinde çalıştırabileceğine ilişkin madde ekliyorlar ve buna göre de atamanı yapıyorlar. Çalışan da zorla bir iş buldum diye ne yazık ki herşeyi kabul ediyor.
Şu an ellerinde hazır çıkacak personel varken bunu kar olarak görüyorlar.

SSK ya gidin siz kendiniz bu durumdan dolayı iş feshini sonlandırın.
Dilekçe yazın ssk iş yerinize tebliğ eder.
Tazminat hakkım yanmaz,içeride kalmaz
Ama tazminatı almak biraz süre alır.
Aynısını görümcem yaptı avukat aracılığıyla halletti,uzun sürdü,tazminatı aldı.

Kadınsa evlilik tazminatı sansı da bitmis. Inşallah tam bir yıl olmadan parasını alıp çıkmıstır.

Merhaba,

Öncelikle iş konusunda bir avukata ihtiyacımız var. Eğer bu tazminat hakkını alabilirim diyen bir avukat olursa kendisini isteriz.

Evlenme arifesindeyiz. Nişanlım X firmasında mağaza yöneticisi. Biz, benim doktora ve işim nedeniyle başka bir şehre taşınıyoruz. 6 ay kadar önce iş yerinden bölge müdürüne söyledik. O bir sıkıntı olmayacağını söyledi ancak iş ciddiye binince bizi başka şehre yönlendirmeye çalıştılar. 6 yıllık tazminat içeride olduğu için muhtemelen işten kendimiz çıkalım diye. Ben 2 saat uzaklıktan ne işe gidebilirim ne eğitime. Hala daha mağazalarda yer yok hayır deniliyor. Güzellikle tazminatı istedik bütçe yok dediler ama 2 gün önce bir mağaza müdürünün performans düşüklüğü bahane edilerek işten tazminatla ayrıldığını öğrendik. Adamı aradık mobing davası açacağım dediğim için ve kanıtlı olduğu için çıkarttılar dedi.
Nişanlım 1 Kasım itibariyle işten ayrılacak ve dava açacağız içerideki paramız için. Bu işi nasıl çözeriz?
Direk avukat ile anlaşın. Her türlü alırsınız tazminatı. Dava bir kaç yıl sürer ama aldığınız zaman faiz de eklenir
Sizin dava açacağınızı duyarlarsa anlaşma yoluna da gidebilirler

Bu yasal diye biliyorum. Kasa ve envanter açıkları çalışan maaşından kesilebiliyor.
kasiyer bir arkadaş dava açmadan hemen gönderdiler yasal değil bu da.

Patronun zararın nasıl meydana geldiği ve zarara neyin sebep olduğunun açıkça bilinmediği bu tür durumlarda işçilere danışmaksızın ücretlerinden kesinti yapması hukuka kesinlikle aykırıdır. İşçi ücretlerinden bu şekilde yapılacak kesintilerin iadesi patrondan 5 yıl içerisinde talep edilebilir.

SSK ya gidin siz kendiniz bu durumdan dolayı iş feshini sonlandırın.
Dilekçe yazın ssk iş yerinize tebliğ eder.
Tazminat hakkım yanmaz,içeride kalmaz
Ama tazminatı almak biraz süre alır.
Aynısını görümcem yaptı avukat aracılığıyla halletti,uzun sürdü,tazminatı aldı.
Görümceniz nasıl yaptı biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz?

Back
X