Ayla : Ay yüzlü bir kızla ay yıldızlı bir askerin 65 yıllık anlatılmamış hikayesi

Truman Show

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
31 Ocak 2016
5.413
21.773
348

Film, Kore Savaşı'nda yaşanan gerçek ve çok dramatik bir hikayeyi beyazperdeye taşıyacak. 1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye'ye geri dönme kararı çıkar. Ayla'yı bırakıp dönmek istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz. Küçük kızı geride bırakmak zorunda kalan Süleyman ve yetimlere uygulanan sisteme dahil olarak yetimhaneye verilecek olan Ayla son vedalarında tekrar bir araya gelmeye söz verirler. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?...
Yönetmen koltuğunda reklam filmleriyle dikkat çeken Can Ulkay'ın oturduğu dram filmi Ayla'nın senaryosunda ise Sınav, Uzun Hikaye, Kavak Yelleri, Doludizgin Yıllar'ın da senaristliğini yapmış Yiğit Güralp'in imzası var. Başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay'ın paylaştığı filmin kadrosunda Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, Deniz Seviyesi filmindeki performansı ile Milano Uluslararası Film Festivali’nden ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan oyuncu Damla Sönmez, Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu gibi önemli oyuncular yer alıyor. Filmin müziklerini ise Fahir Atakoğlu üstleniyor.

Bu filmi ne zamandır bekliyorum bu hafta kısmet olursa izleyeceğim, bu hikayenin 2010 yılında çekilmiş "Koreli Kızım Ayla" isminde bir de belgeseli mevcut.

Bunlar da filmin gerçek kahramanları :)

https://m.youtube.com/watch?t=404s&v=ZDhdiRxCYT4

Ben hiç konusunu dahi bilmeden gitmiştim filme. Erkek arkadaşımla salon kapısının önünde beklerken herkes burnunu silerek çıkıyordu, dedik aaa ağlayacak mıyız falan. Erkek arkadaşım da "Ben ağlayacağımı zannetmiyorum" dedi. Filmi izlerken duygulandık ama yani ağlama falan yok. En son sahnede hüngür hüngür ağladık ikimiz de. Oscar aday adayı, adaylığa seçileceğini zannetmiyorum spoiler vermemek için yazmıyorum ama son zamanlarda izlediğim en iyi Türk filmi olduğunu söyleyebilirim.

Bu hikayeyi birkaç yil once ogrenmis biri olarak merakla bekliyordum. Yarim saat once ciktim filmden ilk yarisini cok cok begendim Ismail Hacioglu harikaydi. Ayla'yi oynayan minik oyuncu da oyle. Ali Atay da cok yakismisti. Ikinci yarida Cetin Tekindor'u hic yakistiramadim. Filmde Suleyman'in babasi rolunu oynayan oyuncu yaslanmis halini oynamaliydi bence. (Ismini hatirlayamadim.) Ayrica Fatmagul'un yengesi bu filme o role olmus mu hic :KK53: Kadini gorunce butun ciddiyetim kayboldu:KK53:
Ilk yarisinda agladim hatta ilk sahneden agladim cok aglak bir insanim :110:

---Spoiler---
Ayrica Nuran seni kiniyorum ve sana laflar hazirladim:olamaz: "Bana bu nisani taktilar sana da madalyalar taksinlar." tarzi bir sey dedin o kemcuk agzina vurasim geldi:110:

Gercek hikayede oldugu gibi Suleyman Kore'ye tekrar gittiginde Ali'nin mezarini ziyaret etmisti keske onu da gosterseydiler filmde.

Bu hikayeyi birkaç yil once ogrenmis biri olarak merakla bekliyordum. Yarim saat once ciktim filmden ilk yarisini cok cok begendim Ismail Hacioglu harikaydi. Ayla'yi oynayan minik oyuncu da oyle. Ali Atay da cok yakismisti. Ikinci yarida Cetin Tekindor'u hic yakistiramadim. Filmde Suleyman'in babasi rolunu oynayan oyuncu yaslanmis halini oynamaliydi bence. (Ismini hatirlayamadim.) Ayrica Fatmagul'un yengesi bu filme o role olmus mu hic :KK53: Kadini gorunce butun ciddiyetim kayboldu:KK53:
Ilk yarisinda agladim hatta ilk sahneden agladim cok aglak bir insanim :110:

---Spoiler---
Ayrica Nuran seni kiniyorum ve sana laflar hazirladim:olamaz: "Bana bu nisani taktilar sana da madalyalar taksinlar." tarzi bir sey dedin o kemcuk agzina vurasim geldi:110:

Gercek hikayede oldugu gibi Suleyman Kore'ye tekrar gittiginde Ali'nin mezarini ziyaret etmisti keske onu da gosterseydiler filmde.

--Spoiler :stop::KK53:--

Çetin Tekindor casting açısından başarısız bir seçimdi cidden, oyunculuğuna laf edemem sümme haşa ama ne tip olarak Süleyman'ın yaşlılığı gibiydi (İsmail Hacıoğlu o kadar kalıplı bir adam değil sonuçta) ne de o kadar hissedebilmişti Süleyman karakterini. Keşke İsmail'i yaşlandırarak devam etselermiş ya da dediğin gibi Altan Erkekli daha çok uyarmış tip olarak, ismi var diye Çetin Tekindor'u oynatmışlar, Süleyman'ın babasını oynasaymış keşke. İsmail Hacıoğlu'nun kendini gösterdiği en iyi film olabilir, Ali Atay keza, Murat Yıldırım'ı sevmem ben pek ama oyunculuğunu beğendim. Keşke onun komunistliğinden falan devam edip savaş sahnelerini biraz azaltıp (ne de olsa savaş filmi değildi bu) daha evrensel konulu bir mesaj verebilselerdi bence Oscar adaylığı daha yüksek olabilirdi. Biz etkilendik filmden evet ama bir İngiliz, bir Fransız da aynı duyguyu yaşayabilmeliydi.

Ayrıca yazmadan edemeyeceğim, gazeteci hanım ablanın korkunç aksanlı İngilizcesi kulaklarımı kanattı. Öğrendim ki yapımcının eşiymiş, oynatıyorsanız da bari İngilizce konuşmayacağı bir rol verselermiş. Korkunçtu. :olamaz:

--Spoiler :stop::KK53:--

Çetin Tekindor casting açısından başarısız bir seçimdi cidden, oyunculuğuna laf edemem sümme haşa ama ne tip olarak Süleyman'ın yaşlılığı gibiydi (İsmail Hacıoğlu o kadar kalıplı bir adam değil sonuçta) ne de o kadar hissedebilmişti Süleyman karakterini. Keşke İsmail'i yaşlandırarak devam etselermiş ya da dediğin gibi Altan Erkekli daha çok uyarmış tip olarak, ismi var diye Çetin Tekindor'u oynatmışlar, Süleyman'ın babasını oynasaymış keşke. İsmail Hacıoğlu'nun kendini gösterdiği en iyi film olabilir, Ali Atay keza, Murat Yıldırım'ı sevmem ben pek ama oyunculuğunu beğendim. Keşke onun komunistliğinden falan devam edip savaş sahnelerini biraz azaltıp (ne de olsa savaş filmi değildi bu) daha evrensel konulu bir mesaj verebilselerdi bence Oscar adaylığı daha yüksek olabilirdi. Biz etkilendik filmden evet ama bir İngiliz, bir Fransız da aynı duyguyu yaşayabilmeliydi.

Ayrıca yazmadan edemeyeceğim, gazeteci hanım ablanın korkunç aksanlı İngilizcesi kulaklarımı kanattı. Öğrendim ki yapımcının eşiymiş, oynatıyorsanız da bari İngilizce konuşmayacağı bir rol verselermiş. Korkunçtu. :olamaz:
---Spoiler---
Kesinlikle katiliyorum savaş sahneleri biraz gerceklerden uzakti. Ali ve Mesut ustegmen arasindaki kominist muhabbeti daha farkli islenebilirdi. Murat Demir'i ben de cok begendim ama hic sevmiyorum ya :KK53:
Sinem Uslu yapimcidan torpilli belli de Fatmagul'un yengesi:KK53: sebebi neydi ki:110:Sporsorlari da bu kadar gozumuze sokmasalarmis iyiymis:kahve:

---Spoiler---
Kesinlikle katiliyorum savaş sahneleri biraz gerceklerden uzakti. Ali ve Mesut ustegmen arasindaki kominist muhabbeti daha farkli islenebilirdi. Murat Demir'i ben de cok begendim ama hic sevmiyorum ya :KK53:
Sinem Uslu yapimcidan torpilli belli de Fatmagul'un yengesi:KK53: sebebi neydi ki:110:Sporsorlari da bu kadar gozumuze sokmasalarmis iyiymis:kahve:

--Spoiler--

Ay onu hiç bilmiyorum bir de ne manasız bir rol ya, Süleyman amcanın gerçek kızı izleyince kimbilir ne düşünmüştür? Kadın fettanlık dışında rol yapamıyor herhalde, öyle bir rol kesmiş ki Ayla'yı kıskanmaktan geberiyormuş gibi, sonra "Bana mı üzülüyorsun sen yavruumm kıyamam." oldu. Keşke günümüz sahneleri olmasaymış o kadar, takvim yaprakları akar gibi işte Kore Büyükelçiliği'ne gidip uğraşmaları, bir iki düşünceli tavır ve kavuşma sahnesiyle bağlasalarmış.

Ayrıca ben o sponsor olayını göze sokmaya şaşırmadım filmi araştırınca. Yönetmen meğer reklam filmleri alanında uzmanmış, hep reklam filmleri çekmiş. Adamın uzun metrajlı ilk filmiymiş bu. Hala reklam filmi mantığını aşamamış demek :)

--Spoiler--

Ay onu hiç bilmiyorum bir de ne manasız bir rol ya, Süleyman amcanın gerçek kızı izleyince kimbilir ne düşünmüştür? Kadın fettanlık dışında rol yapamıyor herhalde, öyle bir rol kesmiş ki Ayla'yı kıskanmaktan geberiyormuş gibi, sonra "Bana mı üzülüyorsun sen yavruumm kıyamam." oldu. Keşke günümüz sahneleri olmasaymış o kadar, takvim yaprakları akar gibi işte Kore Büyükelçiliği'ne gidip uğraşmaları, bir iki düşünceli tavır ve kavuşma sahnesiyle bağlasalarmış.

Ayrıca ben o sponsor olayını göze sokmaya şaşırmadım filmi araştırınca. Yönetmen meğer reklam filmleri alanında uzmanmış, hep reklam filmleri çekmiş. Adamın uzun metrajlı ilk filmiymiş bu. Hala reklam filmi mantığını aşamamış demek :)

---Spoiler---

Hadi ya ilk uzun metrajli filmi yani demek o yuzden ikinci yari bu kadar suni durmus. :KK53:

Suleyman Astsubayin gercek kizi icin bence de ayip etmisler belgeselinde ailesi cok destek cikiyordu.

Keske simdiki halini gostermeden gercek bulusma goruntuleri ile bitirilseydi.

Yine de izlemeye deger. :)

Filme bugün gittim ve son zamanlarda izlediğim en güzel filmdi, kesinlikle gitmenizi öneriririm, gerçek hayattan alınan bir hikaye olması da insana daha çok dokunuyor...
O kadar saçma sapan konusu olan türk filmlerinden sonra muhteşemdi

Back
X