TÜP BEBEK TEDAVİ YÖNTEMLERİNDE DEVLET DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÇİFTLERİN TAŞIMASI GEREKEN SGK ŞARTLARI NELERDİR? Evli olmakla birlikte eşlerden her ikisinin evlat edinilmiş çocukları hariç soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması(birden fazla yapılan evliliklerde de çiftlerden her ikisinin sağ çocuk sahibi olmaması), Anne adayının 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması.( IVF tedavisine başlanan kadının deneme öncesi 40 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller, tedaviye daha önce başlanmış olsa dahi Kurumca karşılanmaz.), En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması, Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gerekmektedir.
SGK ŞARTLARINA UYDUĞUNUZDA DEVLET DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR? Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu (tüp bebek tedavi raporu) düzenlenmiş olması, sağlık kurulu raporunda IVF uygulanacak kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalık bulunmadığının belirtilmesi gerekmektedir. Uygulamanın yapıldığı merkezin Kurum ile sözleşmeli olması gerekmektedir.
TÜP BEBEK TEDAVİ RAPORU KİMİN ADINA ÇIKMAKTADIR? Genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısı adına çıkmaktadır.
SGK ŞARTLARINA UYDUĞUNUZDA KAÇ KEZ DEVLET DESTEĞİ ALINABİLİYOR? En fazla iki deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde Kurumca karşılanır.
TÜP BEBEK TEDAVİ RAPORU HANGİ HASTANELERDEN ÇIKARILABİLİR? IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporu; bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim verilen kadın-doğum hastaneleri dâhil) bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenecektir. Sağlık kurulu raporlarında, hasta yaşı, kimlik bilgileri, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi, kaçıncı deneme olduğu, kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilecektir. Sağlık kurulu raporunda erkek ve/ veya kadın faktörü belirtilecektir. Tedavi göreceğiniz Merkezde doktorunuz sizin ve eşinizin tıbbi açıdan Tüp Bebek Tedavi raporu kriterlerine uyup uymadığınızı değerlendirebilecektir.
SAĞLIK KURULU RAPORUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR? HER TEDAVİ İÇİN AYRI RAPOR MU ÇIKMASI GEREKMEKTEDİR? Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde tedaviye başlanmaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gereklidir. Sağlık kurulu raporu ilaç alımı için düzenlendiği tarihten itibaren 1 (bir) ay geçerlidir. İkinci IVF tedavisi için de yeniden sağlık raporu düzenlenmesi gereklidir.
SAĞLIK KURULU RAPORUM İLE NE KADAR İLAÇ KULLANABİLİRİM? İLAÇLARIMI NERDE YAZDIRMAM GEREKMEKTEDİR? SUT eki ilaç listelerinde yer almak kaydıyla IVF tedavisi için düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilen ilaçlar, tedavinin yapıldığı üremeye yardımcı tedavi merkezi kadın hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilecektir. En fazla 2 (iki) deneme için toplamda 6000 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri Kurumca karşılanır. IVF tedavisinde kullanılan ilaçlar katılım payından muaf değildir.
TEDAVİ GÖRECEĞİM MERKEZE VERMEM GEREKEN TIBBİ VE RESMİ EVRAKLAR NELERDİR? Kurumla sözleşmeli üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde, IVF kapsamında yapılan her türlü tıbbi işlemin kaydının tutulması ve tutulan kayıtların denetim esnasında ibrazı zorunludur. Sağlık Kurulu Raporunuz ve Raporunuzun çıkmasına sebep olan tıbbi kriterlerinizin kayıtlarının Merkezdeki dosyanızda bulunması gerekmektedir. Tedavi gördüğünüz Merkezdeki dosyanızda olması gereken resmi evraklar; Nüfus Cüzdanları fotokopileri, Evlilik Cüzdanı fotokopisi, Eşlerin vesikalık fotografı, Bağlı bulunan resmi kuruma ait son beş yıldır doldurulmuş 900 iş gününü gösterir belge.