Bankacı arkadaşlardan yardım istiyorum

CinnamonQueen

N'oublie pas d'où tu viens.
Kayıtlı Üye
17 Mart 2012
6.664
2.417
448
İyi akşamlar herkese,
Garanti bankasının bireysel emeklilik sistemini kullanıyorum az önce bir gireyim kontrol edeyim dedim bir sürü başlık adını bilmediğim terimler var. Şöyle ki; yönetim gideri kesintisi adı altında -50,68 lik bir tutar görünüyor. Para kesintisi mi yapılmış, neden yapılmış? Ödenen toplam tutar 2534 tl iken yatırım getirisi ise 238,59 tl. Bu yatırım getirisi nedir? Yatırılan devlet katkısı 604 tl iken devlet katkısı getirisi 61,27 tl. Bunlar ne anlama geliyor hiç anlamadım 2 senedir kullanıyorum ama bunları ilk defa gördüm. Devlet katkısının hepsini almayacağımı biliyorum ve 6 yılı doldurup sistemden ayrılmak amacım onu da belirteyim. Bilgisi olanlar yardım edebilirlerse çok sevinirim. Bankayı aradım ama emeklilik hattı şu an hizmette değil. Yarına kadar bekleyemedim belki bilen varsa diye burdan sormak istedim.

:KK5:Çıkmayın, sıkıntı yok söylediklerinizde..
Sistem zaten bu şekilde işliyor. Ancak satış anında temsilciler kendi çıkarlarına yönelik stratejilerle sizlere yaklaştığından, bunları sonradan fark edip, ufak çaplı şok yaşıyorsunuz.
Sıcak satışta bulunmasamda, mesleğim gereği BES lisansımda var.
Sorularınıza gelince;
yönetim gideri kesintisi adı altında -50,68 lik bir tutar görünüyor.Para kesintisi mi yapılmış, neden yapılmış?
Yönetim Gider Kesintisi:
Bireysel emeklilik hesabına ödediğiniz katkı paylarınız ile içeride bulunan toplam birikiminiz üzerinden alınır. aylık %2 leri bulabilir. Nedeni; her ay yatırdığınız para, ilgili şirketlerin Portföy Yöneticileri tarafından, yatırım araçlarına yönlendiriliyor ve siz para kazanıyorsunuz (takasbank vs) bununda bir bedeli var. Bu kesinti ilk 6 yılınızı doldurana dek her ay alınmaya devam edecek. Bunun Bankalarda aldığınız, B tipi likit fonlardan kesilen fon giderinden bir farkı yok. Bu kesintiyi örn. kuyumcudan altın alıp/satarkende döviz bozdururkende kur farkı ile ödüyorsunuz.
Ödenen toplam tutar 2534 tl iken yatırım getirisi ise 238,59 tl. Bu yatırım getirisi nedir?
2534 tl, yönetim gideri kesintinizin ardından kalan ve sisteme giriş tarihinizden bu yana ödediğiniz anaparanızdır. 238,59 tl ise anaparanızın fon ve diğer yatırım araçlarından kazandığınız getirisidir. Zaten sisteme girme amacınız bu, ne kadar yüksek olursa sizin için o kadar iyidir.
Yatırılandevlet katkısı 604 tl iken devlet katkısı getirisi 61,27 tl.
Sistemin bir avantajı olarak 2013 yılından bu yana herbir aylık katkı payınız için %25 devlet katkısı kazanıyorsunuz. Ancak bu katkı payını, belirli şartları tamamlamadan (sistemde kalma süreniz) almanız mümkün olmadığından, BES hesabınızda kendi birikiminizden (604.-TL) ayrı bir kalemde izlersiniz. Ve herbir %25 lik devlet katkınız, portföy sınırlamaları Müsteşarlıkça belirlenmiş fonlarda ayrıca değerlendiriliyor. Bu nedenle bu getiriyide (61.27 tl) ayrıca izleyebiliyorsunuz.

Ayrıca 6 yılı doldurduktan sonra ayrılmak istediğinizi belirttiğinizden söyleme gereği duyuyorum;
Toplam Devlet Katkı Payınızın %35 ini hak edebilirsiniz. geri kalan %65 Bye bye diyorsunuz yani.
Birde bunun yanında sistemde 10 yıldan az kalmış olacağınız için %15 ilk stopaj kesintisine (anaparanız üzerinden) katlanmak zorundasınız.
6 yılda çıkabilirsiniz demelerinin tek nedeni "ertelenmiş giriş aidatınız" var ise artık masrafı ödemeden sistemden çıkacak olmanızdır. Oysaki bir yatırımcı için bu hiç mantıklı değildir.
Bana kalırsa en azından sistemden erken çıkmak isteyen veya 10 yılı tamamladığı halde 56 yaşını beklemeyecek olan katılımcılar bu sistemin avantajını kaçırırlar. Bence girmemeleri kendileri için daha olumlu olur.
Birazz uzun oldu ama meslek aşkı işte:KK48: En kısa açıklama bu kadar oluyor..

Sistem zaten bu şekilde işliyor. Ancak satış anında temsilciler kendi çıkarlarına yönelik stratejilerle sizlere yaklaştığından, bunları sonradan fark edip, ufak çaplı şok yaşıyorsunuz.
Sorularınıza gelince;
yönetim gideri kesintisi adı altında -50,68 lik bir tutar görünüyor.Para kesintisi mi yapılmış, neden yapılmış?
Yönetim Gider Kesintisi:
Bireysel emeklilik hesabına ödediğiniz katkı paylarınız ile içeride bulunan toplam birikiminiz üzerinden alınır. aylık %2 leri bulabilir. Nedeni; her ay yatırdığınız para, ilgili şirketlerin Portföy Yöneticileri tarafından, yatırım araçlarına yönlendiriliyor ve siz para kazanıyorsunuz (takasbank vs) bununda bir bedeli var. Bu kesinti ilk 6 yılınızı doldurana dek her ay alınmaya devam edecek. Bunun Bankalarda aldığınız, B tipi likit fonlardan kesilen fon giderinden bir farkı yok. Bu kesintiyi örn. kuyumcudan altın alıp/satarkende döviz bozdururkende kur farkı ile ödüyorsunuz.
Ödenen toplam tutar 2534 tl iken yatırım getirisi ise 238,59 tl. Bu yatırım getirisi nedir?
2534 tl, yönetim gideri kesintinizin ardından kalan ve sisteme giriş tarihinizden bu yana ödediğiniz anaparanızdır. 238,59 tl ise anaparanızın fon ve diğer yatırım araçlarından kazandığınız getirisidir. Zaten sisteme girme amacınız bu, ne kadar yüksek olursa sizin için o kadar iyidir.
Sistemin bir avantajı olarak 2013 yılından bu yana herbir aylık katkı payınız için %25 devlet katkısı kazanıyorsunuz. Ancak bu katkı payını, belirli şartları tamamlamadan (sistemde kalma süreniz) almanız mümkün olmadığından, BES hesabınızda kendi birikiminizden (604.-TL) ayrı bir kalemde izlersiniz. Ve herbir %25 lik devlet katkınız, portföy sınırlamaları Müsteşarlıkça belirlenmiş fonlarda ayrıca değerlendiriliyor. Bu nedenle bu getiriyide (61.27 tl) ayrıca izleyebiliyorsunuz.

Ayrıca 6 yılı doldurduktan sonra ayrılmak istediğinizi belirttiğinizden söyleme gereği duyuyorum;
Toplam Devlet Katkı Payınızın %35 ini hak edebilirsiniz. geri kalan %65 Bye bye diyorsunuz yani.
Birde bunun yanında sistemde 10 yıldan az kalmış olacağınız için %15 ilk stopaj kesintisine (anaparanız üzerinden) katlanmak zorundasınız.
6 yılda çıkabilirsiniz demelerinin tek nedeni "ertelenmiş giriş aidatınız" var ise artık masrafı ödemeden sistemden çıkacak olmanızdır. Oysaki bir yatırımcı için bu hiç mantıklı değildir.
Bana kalırsa en azından sistemden erken çıkmak isteyen veya 10 yılı tamamladığı halde 56 yaşını beklemeyecek olan katılımcılar bu sistemin avantajını kaçırırlar. Bence girmemeleri kendileri için daha olumlu olur.
Ay çok teşekkür ederim çok detaylı olmuş aydınlandım vakit ayırdığınız için sağolun :))
%35 devlet katkısı alacağımı biliyorum aslında onda da gözüm yok yani ben parayı çekememe olayını sevdim çünkü normal hesap açıp biriktirsem falan kesin bir ihtiyacım olduğunda çekerim ve elime bişey kalmaz. 6 yılı doldurup çıkmak istememdeki amaç da 6yıl dolduğunda kısmet olursa evlilik düşünüyoruz ve bir kaç milyar da olsa katkı olur eşyaya vs yüzden ben zaten emeklilik amacıyla girmedim sisteme ,çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için :)

Sorularınıza gelince;
Yönetim Gider Kesintisi:

benimde bir sirum olacak diyelimki obn yilda on bin biriktirdik bunun devlet katkisi 2500 lira yuzde otuz besini alırken 2500 uzerinden mi yuzde 35 alicaz tani 900 lira gibi bir rakam. bu cok az oluyor. degmez degil mi

benimde bir sirum olacak diyelimki obn yilda on bin biriktirdik bunun devlet katkisi 2500 lira yuzde otuz besini alırken 2500 uzerinden mi yuzde 35 alicaz tani 900 lira gibi bir rakam. bu cok az oluyor. degmez degil mi
Evet devlet katkı payının %35 i olan, örneğinize göre 900.-TL alırsınız. Ek olarak, devlet katkınızın getirisinin %15 i stopaj olarak kesilir, yine getirisininde geri kalan bölümünü almaya hak kazanırsınız.
Ve evet düşük rakamlar bunlar..

Bu nedenle sistemde 10 yıl ödeme yapıp, 56 yaşını beklemeyeceksiniz, bunun adına yatırım demek biraz zor.

Sistemin;
-yatırdığınız katkı payını istediğiniz an nakde çeviremeyeceğiniz için zorunlu tasarruf sunması,

-Hangi fonlarda değerlendirilirse değerlendirilsin, paranızın getirisinin, diğer yatırım araçlarına göre çok daha yüksek olması,

-En önemliside, yine sebebi ne olursa olsun, haciz, rehin ve iflas masasına dahil edilemez olması yönleriyle gerçekten avantajı tartışılmaz.

Değmez diyemem ama;
Sistem "uzun vadeli bir yatırım aracı" olduğundan, iştira halinde kar etme oranımızın düşük olması gerçeğinide değiştiremeyiz:KK54:

Back
X