Başarılı Bir Hamilelik İçin Kaç Tüp Bebek Döngüsü Gereklidir?

Ebeveyn olmak, uzun zamandır çocuk sahibi olmayı planlayan herhangi bir çift için gerçekleştirilmesi en çok arzu edilen duygudur. Toplum ve aile bireyleri tarafından muazzam bir baskı var. Aynı zamanda, tekrarlayan girişimlere rağmen başarısız olan çiftler için büyük bir psikolojik travma da söz konusu.

Tüp bebek tedavisi, geleneksel kısırlık tedavileri ile çocuk sahibi olamayan bu tür birçok insan için çok etkilidir. Başarılı bir tüp bebek döngüsü; birçok çiftin hayalini gerçekleştirirken, özellikle ekonomik koşulların ve toplumsal baskıların tedaviye karar vermede çok önemli bir rol oynadığı toplumlarda, başarısız bir döngünün yıkıcı etkileri de olabilir.Bununla ilgili olarak, çeşitli sonuçları ve maliyeti nedeniyle, bir kliniği ziyaret eden her çiftin kafasında, başarılı bir hamilelik için gereken tüp bebek döngüsü sayısı gibi önemli bir soru gelmektedir. Tüp bebek tedavisi, kişiselleştirilmiş bir tedavi programı olduğu için önemli olsa da, cevap asla kesin bir sayı olamaz.

Başarılı tüp bebek tedavisi döngüsü birkaç faktöre bağlıdır:
  • Yaş
Yaş, tüp bebek tedavisinde en önemli faktördür ve bu değiştirilemez. Kadın yaşı ilerledikçe, yumurta kalitesi ve miktarı değişerek, embriyo kalitesini dolaylı olarak etkiler.
  • Kısırlık Nedeni
Kısırlık nedenine bağlı olarak gerekli olabilecek tedavi döngüsü sayısı değişecektir:
  • Tubal faktör
  • Polikistik Over Sendromu: Hormonal bir hastalıktır ve ciddiyetine göre değişen sonuçlar söz konusudur. Diğer faktörlerin olmadığı hafif ila orta şiddette PCOS durumunda iyi sonuçlar beklenebilir.
  • Endometriyal Nedenler
  • Rahime bağlı faktörler
  • Yumurta kalitesi: 35 yaşın üzerindeki kadınlarda yumurta kalitesi düşer ve bu da sonuçları etkiler.
  • Erkek faktörü: Hafif ve orta anormalliklerde sonuçlar iyiyken, ciddi anormalliklerde tedavi için gelişmiş tekniklerin kullanılması gerekir.
  • Tüp Bebek Merkezi
En iyi sonuçlar, iyi embriyoların oluşturulması için yetkin doktorlar ve gelişmiş bir laboratuvar gereklidir.
  • Tıbbi Hastalık
Morbid obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, tüberküloz, sigara ve alkol bağımlılığı, kontrol altında değilse sonuçları etkileyebilir.

Yukarıdakiler arasında en önemli faktör yaştır. Kadın ne kadar gençse, ilk denemede başarı şansı o kadar yüksektir. Yaşı 35’in altında olan kadınlar, daha yüksek yaş grubundaki kadınlara göre daha yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Gelişen teknolojiler ile birlikte, tüm yaş gruplarında başarılı bir tüp bebek döngüsü, aşağıdakiler gibi yeni teknolojilerin kullanıma atfedilir:
  • Blastosist veya 5.gün transferi: Başarı oranların %30-35 civarında olduğu 2.ve 3.gün embriyo transferleri ile karşılaştırıldığında; 5.gün embriyo transferi sonuçları, embriyoların daha iyi seçilmesi nedeniyle iki katından fazla.
  • Yardımlı tarama teknikleri: Embriyo kabuğunun ince olmasına yardımcı olarak daha yüksek implantasyon oranları sağlar.
  • ICSI: Şiddetli erkek faktörlü anormalliklerde, ICSI spermlerin daha iyi seçilmesine ve döllenmeye yardımcı olur.
  • İmmünoterapi: İmmünolojik anormalliği olan kadınlar için oldukça faydalıdır.
  • PGT: Özellikle yaşlı kadınlarda embriyoların genetik olarak test edilmesi, daha kaliteli embriyoların seçilmesine yardımcı olabilir.

Kısırlığın nedeninin doğru teşhis edilmesi ve hastaların mümkün olan en iyi tedaviye yönlendirilmesi, tedavi süresini kısaltabilir. Çift, kısırlık sorunu konusunda uygun şekilde bilgilendirilmeli ve mevcut çeşitli tedavi seçeneklerinin tam olarak anlaşılması sağlanmalıdır.

Belirli bir yaş grubunda ihtiyaç duyulan ortalama döngü sayısı, Batı ülkelerinde herhangi bir yaş grubunda ortalama 2-3 döngü olarak bildirilmiştir. Demografik koşullar farklılık gösterebileceğinden, bu sonuçlar dünyanın her yerinde geçerli değildir.

Bu nedenle; başarıya ulaşmanın tek yolu, doğru zamanı ve yaşı hedeflemektir. İnsanlar, mevcut tedavi seçeneklerinden haberdar edilmelidir. Ayrıca, başarı şansını arttırmak için; genel sağlık durumuna dikkat edilmeli, tıbbi sorunlar üzerinde tam bir kontrole sahip olunmalı, sorunların olası nedenleri ve hedeflenen tüp bebek tedavisi merkezi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olunmalıdır.

tup_bebek_basarisi_icin.jpg

Tüp Bebekte Başarının En Büyük Yüzdesi 6 Döngüde Oluşur

İngiltere’de yapılan bir çalışmada; 2003 ve 2010 yılları arasında tüp bebek tedavisi görmüş 250 bin kadının istatistikleri incelendi. Hem dondurulmuş hem de taze yumurtaların transferini içeren bu kapsamlı çalışmada, ortalama canlı doğum oranları hesaplanmıştır. Çalışmada; toplamda 6 tüp bebek döngüsü geçiren çiftlerin başarı şansı %65.3 olarak belirlendi.

Tüp bebek tedavisini bir aile sahibi olmak için tek bir atış şansı olarak düşünmeyi bırakmalıyız ve birkaç döngü tekrarlamayı düşünmeliyiz. Bu çalışma oldukça önemlidir. Çünkü, şimdiye kadar çoğu tüp bebek merkezi, 2-3 başarısız tedavi döngüsünden sonra, gelecekte tedaviden daha az yararlanacakları varsayımı ile faaliyet gösteriyordu.

Bu çalışmada ortaya çıkan diğer önemli istatistikler de not edilmelidir:
  • 35 yaşın altındaki kadınlar, 6 tüp bebek döngüsünden en çok yararlanan gruptur.
  • 40-42 yaş aralığında kadınlar, 6 tüp bebek döngüsünde %31.5 canlı doğum oranına sahipti.
  • 42 yaşın üzerindeki kadınlar, 6 tüp bebek döngüsünde %5’in altında canlı doğum oranına sahipti.
basarili_hamilelik_tup_bebek.jpg

Sonuç olarak…

İdeal olarak, elbette çocuk sahibi olmak için yardıma ihtiyacı olan kadınlar, birkaç tüp bebek döngüsü ile başarılı olabilir.

Veriler, çiftlerin yaklaşık %15’inin ve dünya çapında 180 milyon insanın kısırlık yaşadığını göstermektedir. On binlerce kadın da ikinci çocuğu için tekrar tüp bebek tedavisi görmektedir. Kısırlıkla uğraşan tüm kadınlar için, nispeten yeni bir gelişme olan embriyo genetik taraması, üreme uzmanlarının transfer için en uygun embriyoları seçmelerine yardımcı olarak, başarısız döngülerin sayısını azaltır. Burada amaç 6,7,8 ya da dokuz döngü tekrarlamamaktır.

Finansal kaynakları ve duygusal gücü olan kadınlar için, tüp bebek tedavisi söz konusu olduğunda azimli olmak gerçekten işe yarayabilir. Ancak, sabırlı olmanın da, özellikle nihayetinde gebe kalmayan kadınlar için bir bedeli olduğunu unutmayalım…
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X