Bebeğin ter kokması

Pek normal değil acaba birinin üzerinden mi bebeği sevince üzerine siniyor diye aklıma geldi, siz doktora gidince sorun ilk kontrolde zaten yakın zamandadır heralde 1 aylıkken gibi

Normalde 4 haftalık bir bebek ter kokmaz, çünkü bu dönemde bebeklerin ter bezleri tam olarak aktif değildir ve vücut kokusu üretmeleri beklenmez. Ancak bir bebekte ter kokusu fark ediliyorsa, şu nedenler göz önünde bulundurulabilir:
1.
Temizlik ve hijyen
  • Bebek kıvrımlarında (boyun, koltuk altı, kasık gibi) biriken süt, ter, tükürük ya da mama kalıntıları zamanla bakteri üreterek kötü kokuya neden olabilir.
  • Yetersiz ya da düzensiz banyo, bu bölgelerde birikmeye yol açabilir.
2.
Giysi ve ortam koşulları
  • Kalın giydirilme ya da sıcak ortamda kalma sonucu aşırı terleme olabilir.
  • Ter emmeyen sentetik kıyafetler terin ciltte kalmasına ve bakteri üretimine neden olabilir
3.
Anne-baba kokusu ile karışıklık
  • Bazı durumlarda bebekten geldiği sanılan koku, aslında annenin sütü, kıyafeti ya da bebeği tutan bir kişiden geçen koku olabilir
4.
Tıbbi nedenler (nadir durumlar)
Bunlar oldukça nadir olsa da, bebeğin doktor tarafından değerlendirilmesini gerektirir:
  • Metabolik hastalıklar (örneğin fenilketonüri, isovalerik asidemi gibi) vücut kokusunda değişikliğe yol açabilir.
  • Enfeksiyonlar (özellikle deride ya da kulakta)
  • Aşırı terleme (hiperhidrozis) bazı nadir genetik sendromlarla birlikte olabilir.
Ne Yapabilirsiniz?
.Bebeğinizin cilt kıvrımlarını düzenli olarak nazikçe temizleyin ve kurulayın.
  • Pamuklu, hava alan giysiler giydirin ve ortam sıcaklığını 21–23°C civarında tutun.
  • Koku geçmiyorsa veya bebeğinizde başka belirtiler varsa (huzursuzluk, ateş, kilo alımında duraksama vs.), bir çocuk doktoruna başvurun

Bebeklerin ter bezlerinde bizdeki gibi ter kokusuna sebebiyet veren bakteri bulunmaz. O koku bebeğin üzerine siniyor olabilir. Ya da aklıma şu geldi; benim de 1 aylık bebeğim var, yüzünde sivilce çıktı. Araştırdığımda bu aylarda anne sütü emen bebeklerde sebum üretimi olabilir, yüzü ve saçı yağlanabilir diye bir bilgiye ulaştım. Yıkadığım halde hafif bir kokusu var bebeğimin kafasında belki sizinki de odur.

Minicik bebek ter kokmaz. Siz severken sizin kokonuz siniyor olabilir veya emziriyorsanız boyuna vs süt birikmiş o da kokuyor olabilir. Ben banyo yaptırmadığım zaman kıyafetlerini değiştirip ılık suyla koltuk altını boynunu silerdim.

Back
X