Bebek Beslenmesi Bebeğinize bir emzirmede tek göğsümü yoksa iki göğsümü veriyorsunuz?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

aysun444

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2007
1.547
21
116
Çorum
Kimi doktorlar 10dk bir göğsü 10 dk diğer göğsü emzirin diyorlar. Kimi doktorlar ise yağlı süt sonradan geliyor tek göğsü 20 dk emzirin diyorlar...
Siz nasıl emziriyorsunuz.

Acaba her emzirmede iki göğüsten verince mi göğüslerde daha çok süt oluyor, yoksa birini verip diğerini diğer emmeye bekletincemi. Ben ikisinide verdiğimde sanki gün boyu ikisinde de az süt varmış gibi algıladım, ama emin değilim, Tek göğüsten bir emzirmede verdiğimde diğeri beklemiş olduğu için sanki daha çok doluyor...
Amaa acaba tek göğüsten emzirince yeterince doyuyor mudur? bunun tam tahlilini yapamadım çünkü bazen her iki göğüsten emziriyorum bazende tek göğüsten.
 
Son düzenleme:
Göğüsler tam boşalmadan tekrar süt üretimi yapmaz vücut.
Beyin ancak göğüsler boşsa süt üretimi için komut verir.
Doyup doymadığının tahlilini de sadece tartısına bakarak anlarsınız.

bol sütlü günler dilerim.
 
Göğüsler tam boşalmadan tekrar süt üretimi yapmaz vücut.
Beyin ancak göğüsler boşsa süt üretimi için komut verir.
Doyup doymadığının tahlilini de sadece tartısına bakarak anlarsınız.

bol sütlü günler dilerim.

O zaman bu durumda tek göğsü vermekmi mantıklı, boşaltır iyice?
 
ben her ikisinide ayni zamanlama ile verirdim,,,bol sutun olur iyisallahyerimseniben
 
canım ben tek göğsü verdim,zaten bebeğim seninki kadarken 1-5,2 saate bir emiyordu,diğer göğsü o zaman veriyordum.Ve maşallah sütüm hep bol olmuştur.
 
tek memeyı verınce bır muddet sonra sadece bırını vermek daha kolayımıza gıdıyor ve memelerın bırınde kı sut zamanla azalıyor..


en guzelı her ıkı memeyıde vermek ve bosalmasını saglamak..

eger kı hala sut varsa sarak bosaltabılırsın ama sakın tek memeyle devam etme..
 
tek memeyı verınce bır muddet sonra sadece bırını vermek daha kolayımıza gıdıyor ve memelerın bırınde kı sut zamanla azalıyor..


en guzelı her ıkı memeyıde vermek ve bosalmasını saglamak..

eger kı hala sut varsa sarak bosaltabılırsın ama sakın tek memeyle devam etme..

Canım bebeğim 2 saatte bir emiyor, ve göğüslerimde çok süt olmuyor açıkcası, dolması zaman alıyor yani, şimdi bir memeyi versem diğerini iki saat sonra zaten emecek o arada diğer göğsüm biraz daha ağırlaşıyor, doluyor.. gerçi akşama her ikiside sanki boşmuş gibi duruyor ya, ben bişey anlamadım bu işten...
birde benim bebeğim öyle 20 dakika falan emmiyor ya, 10 dk sonra ağzından meme çıktımı bir daha imkanı yok ağzını açmıyor, öyle bir kitliyorki.. Kilosu iyi şimdilik.
 
Benim kızım da bazen tek memeyle doyardı bir aylıkken bazen ikinciyi de verdiğimde emerdi. Bence bebeğin ne zaman bırakıyorsa o zaman doymuş demektir. Zaten o doyunca çeker bazen 7-8 dakikada bile doyar. Zamana çok takılma. Bir göğsünü emdiği zaman öbürünü almıyorsa doymuş demektir. Ama sen yine de her emzirmede ikisini de vermeye çalış. Göğüslerdeki süt sert olup olmadığıyla alakalı değil merak etme. Ben çalışmaya başlayınca gördüm ki yok sandığın göğüsten bile çok miktarda süt alabiliyorsun. Ne kadar çok emzirirsen süt o kadar çok gelir. Zamanla sütün de artacaktır zaten tabii emzirdiğin sürece.
 
kimi bebegın emiş gucu fazla oluyor.. demek ki beben doyuyor.. ama sakın gögsunde sut bırakma.. bır sure sonra cekılıyor ndakı sut.. artanı her zaman sagmaya calıs ..

çeyrek cay bardagı bıle olsa..
 
kimi bebegın emiş gucu fazla oluyor.. demek ki beben doyuyor.. ama sakın gögsunde sut bırakma.. bır sure sonra cekılıyor ndakı sut.. artanı her zaman sagmaya calıs ..

çeyrek cay bardagı bıle olsa..

Aaa ben bunu bilmiyordum, hatta ben bebeğim emipte göğsümde hala az biraz sertlik yada ağırlık kaldığında seviniyordum, bu gün geç boşalır göğsüm diyerek...
 
Canım süt dura dura gelmez ki göğsün boşaldıkça gelir. Ne kadar boşalırsa da o kadar çok gelir. Arz talep meselesi gibi. Bebeğin ne kadar emerse boşalan yere o kadar süt gelir.
 
siteye yeni üye oldum ve baktım ki,bene aynı sorunları yaşayan ne çok insan varmış:1no2:
benim bebişim en az 2 saatte bir emiyor-ki genelde 3 saat sürüyor- en fazla 10 dk emer,genelde 5-6 dk da atar ağzından.
yalnışlıkla memeyi ağzından düşürürsem anında kitliyor ve bi daha almıyor.yani iki memeyi vermem mümkün değil.
dr. a da sordum,sağlıklısı iki memeyi vermek,bir sonraki emzirmede,son verilen memeden baslanması gerekiyormus.
Allah ım önce akıl fikir sabır versin bize sonra da yardımcımız olsun:Saruboceq:
 
bende tek güğüs veriyorum zaten 5 dk sonra doyuyor atıyor memeyi ağzından hatta fazlasını çıkarıyor bile ikincisine fırsat kalmıyor doyuyor kilo alımıda iyi çok şükür her doktorayrı bişey söylüyor bende anlamadım valla kızım iyi kilo alıyor demekki sorun yok doğru yoldayım:))
 
ben de tek veriyorum. zaten memeye süt dolması gibi birşey yok. boş göğüsü çocuk emmeye başlayınca bile süt bezlerinden süt üretiliyor ve kanallar yoluyla memeye geliyor. süt birikmesi sadece bebekler 1-2 aylıkken az miktarda st emerken üretilen sütün kalması nedeniyle göğüste hissedilen sertliktir. şimdi kızım 3 aylık göğüslerim yumuşacık ama hafifçe sıkınca süt fışkırıyor.
 
Anne sütü - kalitesi ve miktarı
Doktorlar ilk 6 ay bebeği sadece anne sütüyle beslemeyi öneriyorlar. Ama her anne bebeğim yeteri kadar süt emiyor mu? Karnı doyuyor mu? Yeteri kadar kilo alıyor mu? Hangi sıklıkla bebeği emzirmeliyim? Diye düşünmeden edemiyor.
Aslında bütün bu soruların cevapları çok basit.

Bizim bazı öneriler

Bebeğin yeteri kadar süt içip içmediğinin kontrolü
Eğer bebeğin içtiği süt miktarının yeterli olup olmadığına dair bir şüpheniz varsa hemen bu testi yapabilirsiniz. Normal emen bebekler günde yaklaşık 10-24 kez altlarını ıslatırlar. Eğer sizin bebeğiniz bu sıklıkta altını ıslatıyorsa normal miktarda süt emiyor demektir. Eğer bebeğiniz günde ortalama 10 kez den daha az miktarda altını ıslatıyorsa yeteri kadar süt emmiyor demektir.
Bebeğin altını kaç kez ıslattığını doğru tespit edebilmek için bebeğin bezi sürekli olarak kontrol edilmelidir, hatta en iyisi bebeğin altı 1 gün açık tutulup bir hasta bezine yatırılmalı ve altını kaç defa ıslattığı doğru olarak tespit edilmelidir.
Bu test 1 haftadan büyük bebeklere uygulanabilir, daha yeni doğan bir haftadan küçük bebeklerin böbrekleri tam gelişmemiş olduğundan en çok 10 kez altını ıslatırlar.

Eğer bebeğiniz az sayıda altını ıslatıyorsa emzirme sırasında problem var. Aslında annelerin sütünün az olması çok ender rastlanan bir durumdur. Bebeğin az süt emmesi sütün az olmasından değil doğru emme tekniğiyle emzirilemediğinden kaynaklanır. Bebek yanlış bir şekilde emzirildiğinden yeteri kadar süt içemez, halsiz düşer ve emmeye devam etmek için enerjisi kalmaz ve uyur.
Bu problemi bizim «ANNA» anneler destek grubu ile birlikte çözebilirsiniz.

Kakanın kalitesi ve miktarı.
Sadece anne sütü içen bebeklerin değişik renk, miktar ve sürede kaka yapması normal karşılanmalıdır. Bunun sebebi anne sütünün içinde sindirim için gerekli bütün enzimlerin bulunmasıdır. Bebek bu sebepten dolayı içtiği sütün bir kısmını ve hatta tümünü bile sindirebilir. Dolayısıyla bebeklerin günde birkaç seferden tutunda haftada bir sefere kadar kaka yapmasını - bebeğin kendisi rahatsız olmuyorsa - normal karşılamak gerekir. Sindirmedeki farklılıklardan dolayı genelde kaka miktarı ile bebeğin içtiği anne sütü miktarı arasında bir ilişki yoktur.

Anne sütünün kalitesi
Anne sütü her zaman aynı kimyasal özelliklere sahip değildir, bebeğin yaşına ve ihtiyacına göre anne sütü de değişim gösterir.

Sarı Süt (İlk süt)
Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün annelerin göğsünden aslında normal süt değil Sarı Süt gelir. Çünkü bebeğin mide ve böbrekleri daha gelişmemiştir ve bu organlara aşırı yüklenmemesi için bebek sadece Sarı Süt içmelidir.
Sarı sütün içinde hastalıklara karşı koruyan antijenler de bulunur. Bu ilk 3-5 gün süt az geliyor diye bebeğe mama veya su vermek vücudun henüz gelişmemiş organlarına aşırı yükleme yapacağından çok zararlıdır.
Ayrıca anne sütü bebeğin vücudunun hem fiziksel gelişimini sağlar hem de beyin gelişimini sağlar. Buna karşılık mama bebeklerde vücudun fiziksel gelişimi sağladığı halde beyin gelişiminde anne sütü kadar faydalı olmaz.

Olgun Süt (Normal anne sütü)
Bebek doğduktan 5 gün sonra annelerin göğsünden artık normal anne sütü gelir ve bebeğin organları da yeteri kadar gelişmiş ve bu sütü sindirmeye hazırdır.
Ama anne sütü her zaman aynı değildir, süt bebek ilk emdiğinde daha sıvıdır, su gibidir yani daha çok laktoz (süt şekeri) içerir. Daha sonra ise daha yoğun bir hal alır yani az laktoz içerir.
Onun için bebeği emzirdiğimiz göğüsleri belli bir ritimle değiştirmek çok önemlidir. Yeni doğan bebekler için bu ritim yaklaşık 2 saat de bir, 2-3 aydan sonra ise 3 saat de bir göğüs değiştirilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bebeğin her 2 saat de bir kere emzirilmesi değildir. Bebek 2 saatlik sure içinde 3-4 sefer emebilir ama önemli olan bu 2 saatlik süre içinde hep aynı göğüsten emzirilmelidir. Her 2 saat de bir göğüs değiştirilmelidir.
Aksi halde eğer göğüs çok sık değiştirilirse bebek devamlı daha şekerli ve az yağlı olan ilk sütü içer, bu sütle tam olarak doymaz ve laktoz fazla olduğundan hem gaz yapıp bebeği rahatsız eder hem de kakanın daha ekşi olmasına sebep olduğundan popoda pişik yapar.
Bu yüzden göğüsleri bu ritimle değiştirip bebeği doğru bir şekilde doyurmak gerekir.

İlk 6 aydan sonra anne sütünün özellikleri değişir, bebeğin karnını doyurduğu gibi yediği diğer besinleri de sindirmeye yarayan enzimlerde içermeye başlar. Bu yüzden bebeği ilk 6 aya kadar sadece anne sütüyle emzirmek gerekir. İlk 6 aydan sonra diğer besinlerde yavaş yavaş bebeğe verilmeye başlanır. Ama bebeğin yediği bu besinler kesinlikle anne sütünün yerini tutmaz sadece vücudu başka besinleri sindirmeye alıştırmak içindir. Dolayısıyla bu süre içinde bebeği aynı sıklıkla emzirmeye devam etmek gerekir.
Hatta bu dönemde bebeğin dişleri çıkmaya başladığından bebek daha çok emmek isteyebilir, çünkü bebek emerken diş ağrısından daha az rahatsız olur.
İlk 6 aydan sonra bebeğe diğer besinler ve yemekler verilirken annenin de aynı besinlerden ve yemeklerden yemesi gerekir. Çünkü annenin vücudu bu yemekleri sindirmek için gerekli enzimleri oluşturur. Bu enzimler anne sütüyle beraber bebeğe geçer. Bebek bu besinlere daha kolay alışır ve besinlere gösterebileceği alerji riski azalır.

Emzirmenin Doğal Bitiş Süreci
Bebek 2-2.5 yaşına geldikten sonra anne sütü gene değişikliğe uğrar ve yaklaşık olarak doğumdan hemen sonraki haline (Sarı Süt) döner. Bebek daha az emer ama bu süt bebeğin hem bağışıklık sisteminin gelişimi için çok gerekli hem de vücudun diğer sistemleri içinde çok faydalıdır. Ayrıca annenin göğsünde de değişiklikler olmaya başlar ve göğüs neredeyse doğumdan önceki haline döner, bütün bu süreç sonunda göğüs kanseri riski %30 azalır.

Çocuk 3 yaşına geldiğinde emme refleksi azalır ve çocuk yavaş yavaş emmeyi bırakır. Bu durumdan anne fiziksel olarak hiç bir rahatsızlık duymaz, göğüsler şişmez, süt kesilsin diye ilaç içmesi gerekmez ve annenin hormonlarında bir dengesizlik oluşmaz.
Bebek 3-4 yaşındayken doğal emzirme dönemi biter ve hem anne hem çocuk bundan bir rahatsızlık hissetmezler.

Sütün Miktarı
Doğumdan 3-5 gün sonra süt gelmeye başlar ve bu zamanda göğüsler şişebilir. Ama bu göğüslerin her zaman şişeceği anlamına gelmez. Çünkü vücut süt miktarını her zaman bebeğin ihtiyacına göre düzenler.
İlk 1 ay içinde vücut bu düzenlemeyi yapmaya çalıştığından göğüsler şişebilir ama en çok 3 ay sonra bu düzenleme tamamlanır ve daha fazla şişme olmaz.
Bu süreç sırasında karşılaşılan başlıca problemler şunlardır:
Anneler göğüs şişmeyince göğüste süt olmadığını düşünüp göğüs şişene kadar bekler ve ondan sonra bebeği emzirirler. Bu durumda vücut fazla süt yaptığı için göğüs şiştiğini ve aslında daha az süt yapması gerektiğini düşünüp, kendini buna göre organize eder ve aslında yanlış bir sinyal alır. Bu durumda yapılması gereken göğüsün şişip şişmediğine bakmazsızın bebek her istediğinde onu emzirmektir. Bu şekilde vücut normal ritmine daha hızlı kavuşur.
Bebeğin emme ritmi onun uyku ritmiyle doğrudan alakalıdır. Bebekler her zaman uyumadan önce emerler (emerken genelde uyumaya başlarlar), uyandıktan hemen sonra ve uyandıktan sonraki 1 saat içinde 2-3 kez bile emdikleri olabilir. Sabahları bebekler daha sık ve daha çok uyurlar, akşamları ise daha uzun bir sure uyanık kalabilirler (6 aya kadar en çok 2 saat) ve bu arada daha çok emerler. Bu arada göğüslerinizi daha boş hissedebilirsiniz ama bu göğüslerinizde süt olmadığı anlamına gelmez.
Yeteri kadar süt olup olmadığını göğüslerinizin şiş olup olmaması göstermez, bebeğin 1 gün içinde kaç defa altını ıslattığı gösterir.
Geceleyin bebeğin emmesi çok önemlidir çünkü vücudumuz bu emme miktarına bağlı olarak gündüz üretilecek süt miktarını belirleyen hormonu üretir. Geceleri bebek az süt emerse zaman içinde gündüz üretilen süt miktarı da azalır.
Bu yüzden süt miktarının belirlendiği zaman aralığı sabah 5 ile 8 arasıdır. Bu saat de bebek ne kadar çok emerse gündüz o kadar çok süt olur.

Gece emzirme ritmi:
Bütün bebekler hemen-hemen aynı ritimde geceleri emerler. Bizde aşağıda özetlediğimiz bu ritimde bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.
Genelde bebek saat 21.00 de yatar, yatmadan önce emer.
Sonra 40 dk-1,5 saat sonra uyanır, emer ve geri uyur.
Sonra 23.00-24.00 arasında bir daha emer.
Sonra gecenin en uzun uykusunu uyur (6-9 aya kadar) ve saat 3-4 arası uyanır, emer ve geri uyur. Hatta bebeğiniz uyusa bile onu hafifçe uyandırıp emzirirseniz süt miktarında hiç bir zaman problem yaşamazsınız
Sonra genelde saat 5 de tekrar emer ve ondan sonra sabaha kadar her saat başı emer
Genelde saat 8 de kalkar.
Aslında mama yiyen bebekler bile bu saat de genetik olarak uyanır ve emmek isterler.

Bebeğinizi rahat emzirmek için onun yatağını (3 kenarı kapalı ve 1 kenarı açık olup sizin yatağınıza yapışık) kendi yatağınızın yanına koyabilir veya bebeği kendi yatağınızda yatırabilirsiniz.
Bebeğinizi geceleyin yatay pozisyonda emzirmeye alışırsanız 1-2 ay sonra o kadar rahat uyumaya başlayacaksınız ki onun geceleyin kaç defa uyandığını bile fark etmeyeceksiniz.

Gündüzleri bebeğiniz her istediği ve ağzını açtığı zaman bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.

Bebeğinizin emzirme ritmini oluşturmakta zorlanıyorsanız, sorunun çözümünü bizimle beraberce kararlaştırabilirsiniz.
 
Benim kızım 2.5 aylik sütüm bol geliyor ama bazen tıkanıyor yada az gelince sinirleniyor bende hemen mama yapiyorum dogrumu sizce
Kesinlikle yanlış yapıyorsunuz. Sütünüz varken, mama vermek ne demek? Gerekiyorsa sağıp verin ama sütünüz varken asla ama asla ilk 6 ay anne sütünden başka bir şey vermeyin bebeğinize. Mamayı da bir kurtarıcı olarak görmeyin, çok yanlış bir anlayış bu.
 
Kesinlikle yanlış yapıyorsunuz. Sütünüz varken, mama vermek ne demek? Gerekiyorsa sağıp verin ama sütünüz varken asla ama asla ilk 6 ay anne sütünden başka bir şey vermeyin bebeğinize. Mamayı da bir kurtarıcı olarak görmeyin, çok yanlış bir anlayış bu.
Hep aç kaliyo sanıyorum psikolojim cok bozuluyo takıntılıyım işte..3070 doğdu simdide 2.5 ayinda 5kg olmuştur iyimi sizce
 
Back
X