Bebek Beslenmesi Bebeğinizi sallayarak uyutmayın

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

benbeyaz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2006
236
1
96
53
İstanbul
Bebeği sallayarak uyutmayın
Annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da salıncakta hızlı sallamasının beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol açarak, beyin kanamalarına neden olabildiği bildirildi.

Bursa Acıbadem Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, beyin kanamasının, pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebileceğini söyledi. Genel olarak beyin zarları arasında, beyin içerisinde veya kafatası ile saçlı deri arasındaki kanamaların tümüne birden beyin kanamaları denildiğini ifade eden Aksoy, beyin kanamaların en fazla travmaya uğramış olgularda görüldüğünü bildirdi.

Travma sonrası cilt altında oluşan kanamaların özellikle çocuklarda çok önemli sonuçlar doğurabildiğini vurgulayan Aksoy, "Çünkü bunlar herhangi bir şekilde tedaviye ihtiyaç göstermese bile, çocuğun kan miktarı az olduğu için, cilt altıyla kafatası arasında biriken kanama çocukta kansızlığa neden olabiliyor. O yüzden bu kanamanın miktarının mutlaka saptanıp çocuğa kan takviye edilmesi gerekiyor" dedi.

BEBEK SALLAMA SENDROMU

Prof. Dr. Aksoy, bir başka kanama türünün de beynin son orta ve alt zarı arasında, su toplanması nedeniyle oluşan kanamalar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu durumda problem su toplanmasının içerisine ufak kan sızması şeklinde görülebiliyor. Özellikle ülkemizde annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da bir örtü yardımıyla oluşturulan salıncakta hızlı sallaması beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol açabiliyor.

Bu durumlarda, beyin zarlarının yırtılması, beyinle kafatası kemikleri arasında veya beynin en son zarı arasındaki askı toplardamarları denilen bölümlerin yırtılması sonucunda kanamalar oluşabilir. Annelere çocuklarını bu şekilde sallamamalarını öneriyoruz. Sallamak çocuğun beynini sallamakla eşdeğerdir. Çocuk sallanmadan da uykuya dalacaktır."

Çocuğu nasıl alıştırırsan öyle gider. Ben hiç sallamadım. Ama bazen kucakta pışpışlanmak istiyor sıpa.:1yes2:

benim kızlarım sallanmadan kesinlikle uyumazlardı ve ben onları uyutmak için saatlerce ayağımda sallardım. yıllar geçmesine rağmen bu arkadaşlar arasında espiri konusu olur halen. çok şükürki kızlarımın hiç bir sağlık problemide olmadı.
aklıma geldi şimdi bakın bununla ilgili bi şey anlatayım size. kızlarım daha küçük ve ben arkadaşlara gittiğim zaman onların uyku saatinde ayağıma yatırır sallamaya başlardım yine. tabi çocuk uyutuyorum ya yerimden kalkamıyorum. sürekli ihtiyaçlarımı arkadaşlardan istiyorum. bir gün bi arkadaşın kızı o zaman 5 yaşlarında falan ayağına bebeğini yatırmış deli gibi sallıyormuş diğer yandanda eline bir kalem alıp sigara olarak kullanıyormuş( burası çok yanlış biliyorum ama çocuk ayağımda yatarken sigarada içtim. şimdi olsa asla) annesine zehracığım bana sigara tablası verirmisin, bide ateş alsam, zehracığım çayımı doldururmusun, zehracığım bi su alsam diyormuş. dönüp birde bebeğe kızım artık uyusan diyorum bak şimdi ben uyuyacağım diyormuş.annesi kızım ne yapıyorsun diyincede masal(ismimi söylemiyeyim) teyzecilik oynuyorum demiş.:Roflol:

ARKADAŞLAR BU YAZIYI GECE SAAT 03:03 TE OKUDUM VE MİNİK KUZUM HALA AYAKTAA. BEN Bİ ŞUNU SALLAYIP GELEYİM... NAAPABİLİRİM BAŞKA.... GECE 3 VE BEBEK AYAKTA((

bende salliyorum valla napiyim benimkilerde yarasa gibi uyumazlar dogru durust (bu satlerde sohbete gire arkadaslar bilirler ,hep uyaniktir oglusum )
annemde beni sallarmis cok sukur bir sakincasi olmamis.. :))))
sallamak derkende deli gibi salamiyoruz tabiiki :)))

Aynen bende sallıyom valla gece yatarken değilde, öğle uykusuna yatarken, yoksa uyumuyo napabiliriz, tabi alışkanlık oldu bu ama başka çare yok şuanda. A rkadaşın dediği gibi deli gibi sallamıyoz.

bende akşam haberlerde izledim beyine giden damarlarda hasar oluyomuş sallayınca ayy ama uyumazsa velet napcan mecburen sallıcan yada :mymeka: ancak bu şekilde susar :Roflol:

Ben de katiyen sallamayacağım diyenlerdendim ama nerdeee. Aşırı derecede gazlı bir oğlum vardı kucakta saatlerce pışpışlayıp dolaştırıyordum bi süre sonra olmuyor evin içinde pusetle dolaştığımı biliyorum mecburen sallamaya başladım susuyordu çocuk napim. E sonra alıştı tabi. Şimdi 1 yaşında sallanmadan yatmıyor. Yatması için zorlamıyorum ama uykusu geldiğinde 5-10 dk mutlaka sallıyorum. Alıştırmamak lazım doğru tabi de evde de pusetle gezilmiyo ki. Ama bebek gazlı bir bebek değilse, huzursuz değilse sırf uyusun diye sallamaya alıştırmamak lazım bence. Annenin rahatı için de bu şart. Belki daha çabuk uykuya dalıyor ama çocuk kendi kendine uyumayı öğrenirse anne de yorulmaz. 6 aydan sonra eğer çalışmıyorsanız, evdeyseniz biraz uykusuz kalıp biraz fedakarlık edip çocuğunuza uyku alışkanlığı mutlaka kazandırın. Benim buna zamanım olmadı. Hala her gece saat 1'de sallanarak anca uyuyoruz. Sabah 6'da da işe gitmek için kalkıyorum. Gece uyandıklarımı saymıyorum:çok üzgünüm:

bence anormal hızlı sallayanlar var onlar için geçerli bu. daha önce de ayakta sallamanın da kucakta pışpışlamak gibi anneyle çocuk arasında bi bağ kurduğunu duymuştum.. :uhm: annem beni yavaşça sallarmış mesela. sallamayı kestiği anda cin gibi dikilirmişim niye durdu diye :)) kendim sallayıp sallamıycağıma 10-15 yıl sonra karar vericem :)

bende oglumu salladım alahaşükür birşey olmadı ama mecmuren salıyorsun anneyide düşünmek lazım bebek huzursuz oluncada anneni,n sinir leri harap oluyor uykuda cok önemli inşalah bebegimde huysusluk yapmaz dogunca :))))))

Aman kızlar haber doğru olsa bizim kuşak beyin özürlü olurdu, sorun bakalım annelerinize hangimiz sallanmadan büyümüşüz, maaşallah cin gibiyiz:1yes2:

bende ilk cocugumda biraz acemilikten heralde. kucamda pispislamadan yatana yatiramiyodum. basiyodu yaygarayi. ne yaptiysam alistiramamistim. bastan öyle alisti tabi. ama 2. cocugum 7 aylik. o kadar rahatimki. dogdu dogali yedirdim icirdim yatirdim. hic kucakta pis pis yok.öylede alisti. buda tam tersi oldu kucakta uyumuyo illaki yerine yatacak :)

kızlar sallamaktan hasar görse benim kızlar görürdü. ama maşallah diyeyim kızlarımın bırakın beyninde hasar olmasını zehir gibi alkıllılardır valla

aşırı gazlı olan oğlumu sallamasaydım ne yapardım bilmem bilim diye bir şey var ama o prof gelsin de kolik oğlumla başetsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…