Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm

greyLADY

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2011
46
24
Önce bebeğinizin sıkıntısının gaz sancısı olduğundan emin olmalısınız. Bebeğinizin karnı tok, altı temiz, anne sütü sonrası gazını da çıkarttınız, uykusu da yok, ama sürekli ağlama modunda. Ağlarken dizlerini karnına çekiyorsa, emmek istiyor fakat emerken ağlıyorsa, karnına dokunduğunuzda ağlaması daha da artıyor ve karnı sertse, işte bu bağırsaklarındaki gazın oluşturduğu sancıdır.

Ben bebeğimin ağlamalarının sebebini çok zor anladım. Kucak istediğini, huysuzluğundan ağladığını zannediyordum, ama henüz 1,5 aylık bir bebeğin naz-niyaz yapacak zihinde olmadığını düşünerek doktorumuza ve büyüklerime danıştım.

Problemin gaz sancısı olduğunu belirledikten sonra, denemediğim yöntem kalmadı. Kullanmadığım damlalar, içmediğim/içirmediğim çaylar, sürmediğim yağlar..

Bir akşam bebeğimin ağlamaları o kadar arttı ve had safhaya ulaştı ki, bebeğimin elden gideceğini düşünmüştüm. Panikle bir o tarafa bir bu tarafa koşturdum. Yüzü mosmor oldu, avazı çıktığınca bağırıyor, öyle ki arada nefes alacak vakit bile kalmıyordu. Ne yapacağımı şaşırmıştım. Babamı aradım hemen doktora yetiştirelim diye. Annemi aradım, hızla belden aşağısını ılık suyla yıkamamı söyledi. Ilık su ile dolu bebek kovasında 5-10 dk beklettim, suya daldırıp çıkardım, bacaklarının hareket etmesini sağladım, aynı zamanda da göbeğini ovaladım. Kısmen rahatlamıştı. Ama bu son aşamaya gelmeden daha verimli tedbirler almak gerekiyordu. Allah hiçbir bebeğe sağlık sıkıntısı vermesin. Onlar çok masumlar ve konuşamadıkları için çok çaresizler. Dolayısıyla bütün sorumluluk biz annelere düşüyor. Bu nedenle ağlayan bebeklerimizin dilinden anlayıp yardımcı olalım.

Yaşadığımız bu sıkıntıların sonucunda, hem doktorların önerisi hem de anneannemin tavsiyeleriyle kesin çözüme ulaştım.

Bebeklerde gaz sancısını gidermek/önlemek için gereken malzemeler:

1) Doğal zeytinyağı (üreticilerden elde edilmiş, katkısız, doğal)
2) Acı elma yağı (aktarlarda bulabilirsiniz, 30 ml'lik cam şişelerde satılıyor)
3) Rezene çayı (aktarlardan alabilirsiniz, bardak poşet çay kullanmayın)
4) Sab Simplex damla (muayene olduğumuz iki farklı doktorun önerisi bu damla oldu, siz yinede kendi doktorunuza danışmalısınız)

Normal şartlarda ilaç taraftarı bir anne değilim ama bebeğinizin sancısının olmaması için doktorunuzun önerdiği şekilde gaz giderici damla kullanmalısınız. (biz günde 4 defa 6'şar damla kullanıyoruz)

Rezene çayını 10 dk kaynar su ile demleyip, sabah akşam bir bardak için. Bebeğe ılık halde günde bir çay kaşığı kadar verilebilir fakat anne düzenli içtiği takdirde bebeğe içirilmesine gerek kalmıyor. Fakat şuna dikkat edin, çayı kaynatmayın, kaynar su içerisinde bekleterek demlenmesini sağlayın. Aksi takdirde çayın kimyasal bileşimi bozuluyor, beklenen etkiyi göstermiyor.

Bebeğin belden aşağısını, 36-38 derecedeki suyun içerisinde 5 dk kadar hareket ettirerek bekletin. Karnının da suya girmesini sağlayın ve karnına saat yönünde yuvarlak hareketlerle hafifçe masaj yapın. Bu işleme başlamadan önce diğer malzemeleri hazırda bulundurun. Ufak bir cezveyi bebeğiniz için ayırın, o bebeğinizin bakım cezvesi olsun. 2 tatlı kaşığı kadar Zeytinyağını hafifçe ısıtın, acı elma yağı da ılık olsun. Bebeğinizin belden aşağısını yıkadıktan sonra pamukla önce karnını, sonra kasıklarını silin. Şırınganın iğnesini çıkardıktan sonra plastik kısmı ile bir çay kaşığı kadar zeytinyağını çekip, poposundan hafifçe gönderin. Yalnız küçük şırıngalardan kullanın. Bu doktorumuzun önerisiydi. Acı elma yağı ile ayaklarının altını hafif masaj şeklinde ovun. Karnının üzerine de 1-2 damla damlatıp karnına da saat yönüne doğru yuvarlak hareketlerle masaj yapın. Fakat acı elma yağının keskin bir kokusu var, mentol gibi kokuyor, bebeği rahatsız etmemesi için bir kaç damladan faZla kullanmamaya dikkat edin. Bebeği bu şekilde yağlarını silmeden yıkamadan giydirin. Merak etmeyin, Zeytinyağının bebeğe hiçbir zararı olmaz, aksine hem karnının yumuşamasını sağlayacak, hem de tenine iyi gelecek. Eğer sancısı çok fazla olan bir bebeğiniz varsa bu işlemi günde üç kez yapmalısınız. Biz yatarken bir defa yapıyoruz, gece uykumuz çok güzel geçiyor. Bir defa bize yeterli oldu çok şükür. Ertesi gün de banyo yapıyoruz. Hem temizlenmiş oluyoruz hem de daha da rahatlıyoruz.

İnşallah sizin de bebişlerinizin sıkıntıları gider, mutlu bebekler olurlar.

Sağlık dileklerimle...
 
X