Bebeklere cısss, hayır demek

esther

let the game begin...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2008
4.777
37
158
merhaba arkadaşlar. oğlum 10,5 aylık ve prizlere çok uzanıyor ya da banyoya sobaya filan. biz ona cıss diyoruz. ya dahayır diyoruz. neyin cıss olduğunu öğrendi. sobayı, kaloriferi görünce cıss diyor. fakat banyonun kapısına geliyor kafayı hayır anlamında sallıyıor sonra içeri dalıyor. çocuklara yaptıklarının kötü olduğunu nasıl öğretebiliriz ve cıss, hayır demek ne derece doğrudur
 
ben geçenlerde bir pedagogun yazısında okumuştum. o dönemde bebeklerin ki benim kızımda 1 yaşına gircek, hayır cıss vs. kullanılmamasıymış.. onun yerine o anda o yöneldiği kötü şeylerdeyken kafasını başka yere dağıtmak en mantıklısıymış. oyun niyetine.. herşeyine izin verin rahat bırakın sadece tehlikeli duruma gittiğinde aklını başka yere odaklayın yazıyordu.. her ne kadar bazen sabrım tükensede bende uygulamaya çalışıyorum...
 
TeŞekkÜr ederım canım Çok kıymetlı bır bılgı bu bızım ıÇın. EŞımle beraber okuduk
 
ben geçenlerde bir pedagogun yazısında okumuştum. o dönemde bebeklerin ki benim kızımda 1 yaşına gircek, hayır cıss vs. kullanılmamasıymış.. onun yerine o anda o yöneldiği kötü şeylerdeyken kafasını başka yere dağıtmak en mantıklısıymış. oyun niyetine.. herşeyine izin verin rahat bırakın sadece tehlikeli duruma gittiğinde aklını başka yere odaklayın yazıyordu.. her ne kadar bazen sabrım tükensede bende uygulamaya çalışıyorum...

hehe o pedagog hiç çocuk büyütmemiş kanımca kaydirigubbakcemile3 benim oğluma da ilk önce ilgi dağıtma metodunu uyguladım. ne zaman tehlikeli birşey yapacak olsa ilgisini başka yöne çekmeye çalıştım. ama az inat değil oğluşum, taktımı takıyordu o zaman (gerçi halen öyle ya). hem sürekli gözünüz üstünde olamayabiliyor. o yüzden inatlaşmak yerine tehlikeli maddeleri ortadan kaldırmak ve banyo-mutfak gibi yerlerin kapısını sıkı sıkıya kapamak gerek. o kadar üzerine titrediğim halde 1,5 yaşındaki oğlumun yumuşatıcı içmesini engelleyemedim. :sm_confused:
 
AY BENıM oğlan da geçen gün temizlik kovasının yanına oturmuş kenarlarını kemirirken yakaladım. ayy diye bir çığlık attım istemeden. oğlum tikledi. çok üzüldüm buna. oğlumu korkutmak istemiğyorum
 
işte çok dikkatli olmak gerek gerçekten. çocuklar büyüdükçe tehlikeler de büyüyor haliyle. oğlum 3,5 yaşında maşallah sorun yok ama çok ciddi tehlike atlattık. anne-baba olarak kendi psikoloğumuz olmak zorunda kalıyoruz. evde iyi polis -kötü polis olarak rol belirledik. babamız iyi, anne kötü polis:)) şimdi ne zaman tehlikeli birşey yapacak olsa "aa anne çok kızar oğlum" diyorlar. hemen vazgeçiyor. napalım, sağlıkla büyüsünler de gerisi boş yerimseniben
 
ben pedegogun sözlerine katılmıyorum çünkü her çocuğun kendine ait algılaması vardır kimi laftan anlamaz kimi anlasada inadına yapar dikkatini o an başka yere çekmiş olursunuz ama onun merakını gidermezsiniz :olmaz:onun yerine onunla gidip merak ettiği şeye bakın dokunun merakını giderin birkaç denemeden sonra merak ettiği şeyin bir:utangac: cazibesi kalmıyacaktır nacizane fikrim.....
 
bu konuda bende çok tedirginim benim kızım 1 yaşında bende çoğu kez tehlikeli bişey yapacağı zaman cıs en çokta hayır diyorum yanlışmı bilmiyorum ama takılmış durumdayım çoğu zaman nasıl davranacağımı şaşırıyorum çocuk büyütmek çok zormuş eskiden anneler en az 4 5 çocuğu nasıl idare ediyormuş hayret valla.
 
bu konuda bende çok tedirginim benim kızım 1 yaşında bende çoğu kez tehlikeli bişey yapacağı zaman cıs en çokta hayır diyorum yanlışmı bilmiyorum ama takılmış durumdayım çoğu zaman nasıl davranacağımı şaşırıyorum çocuk büyütmek çok zormuş eskiden anneler en az 4 5 çocuğu nasıl idare ediyormuş hayret valla.

eskiden evlerde bu kadar çok tehlike ve ilgi çekecek şey yokmuş bence ondan eskiden 4 5 çocuk kolay büytlyormuş. şimdi benim 8 aylık oğlum bile hep yaramazlık peşinde. gözümü ayıramıyorum. cep telefonuyla konuşurken bile eline almak istiyor telefonu yoksa bağırıyo. çok inatçı şimdiden belli. gardrobumun kapakları sürgülü günde bi kaç kez onu açmaya çalışıyor. ne yapmalıım bende bilmiyorum. ilgisini başka şeylere de çeksem. o onu unutmuyor. hayır demek yanlış mı ya da kızmak falan merak ediyorum. doğru davranışı bulmak çok zor...:1no2::1no2::1no2:
 
COCUKLARDA HAYIR DONEMİ

Çocuklarda ‘hayır’ dönemi, 1 yaştan hemen sonra başlar. Bazı çocuklarda bu süre kısadır ve kendini çok hissettirmez. Bazı çocuklarda ise çok uzun süreli ve şiddetli olabilir. Bu dönemin normal ve sağlıklı bir dönem olduğunu, çocuğun birey olabilmesinde ve kendisini ifade edebilmesinde önemli bir yer tutttuğunu unutmamak gerekir.

Bu dönemi kolay ve sağlıklı geçirebilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini gözden geçirelim:

Onunla konuşurken, ondan birşey yapmasın veya yapmamasını isterken, bir birey olduğunu, kendi kararlarını kendisinin verebildiğini ve bizler gibi onun da direktiflerden hoşlanmadığını unutmayın.
Hayatıyla ilgili kararları kendisinin verebildiğini düşünmesini sağlayın. ‘Yemeğini televizyon izlerken mi yemek istersin, yoksa benimle birlikte masada mı yemek istersin’ gibi bir mesaj, kararlarına saygı duyulduğunu düşündürecektir. Böyle bir mesajla onu yemeğe davet etmeniz ‘hayır, yemek yemek istemiyorum’ gibi bir yanıt alma olasılığınızı da azaltır.

Ona karşı negatif bir tutum içine girmeyin, olabildiğince az ‘hayır’ deyin. Siz ona ne kadar negatif bir tutumla yaklaşırsanız, o da size o kadar nefatif bir tutumla yaklaşacaktır. Siz ona ne kadar çok ‘hayır’ derseniz, o da size o kadar çok ‘hayır’ diyecektir.Negatif cümleler kurmaktan da kaçının. Yapılmasını istediğiniz şeyi olabildiğince pozitif cümleler kullanarak ifade etmeye çalışın. ‘Ayakkabılarını çıkart’ demek yerine, ‘Terliklerimizi giyelim haydi’ demek daha etkilidir.

Mesajlarınızı, ‘hayır’ yanıtı alamayacak şekilde iletin. ‘Sütünü iç’ yerine, ‘sütünü balıklı bardağınla mı, yoksa kupanla mı içmek istersin’ şeklinde mesajınızı iletin.

‘Hayır’ dediğinde, onunla alay etmeyin, küçümsemeyin, gülmeyin, onunla inatlaşmayın, ona kimin güçlü olduğunu ispat etmeye çalışmayın, sinirlenmeyin ve asla ona ceza vermeyin.
Aranızda çıkan sorunu ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, uzlaşmacı bir tavırla çözüm üretmeye çalışın ve onu da çözüm üretmeye davet edin.

Kurallar çocuğun ruh sağlığını bozar mı?

İnatlaşma döneminde olması çocuğunuza hiç ‘hayır’ demeyeceğiniz anlamına gelmez. Çocuğunuza zaman zaman kısıtlamalar, yasaklar koymak zorundasınız, bunun çocuğunuzun ruh sağlığını bozmasından korkmayın. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey koyduğunuz yasakların gerekli olduğundan emin olmanızdır. Gereksiz konularda da yasaklamalar getiriyorsanı z, bir süre sonra çocuğunuza çok fazla ‘hayır’ demeye başlarsınız. Bu da çocuğunuzda, hem bağımsızlığının elinden alındığı, hem de her şeyi yanlış yaptığı hissini uyandırmaya başlar. Her iki duygu da onun kendine olan güvenini sarsar ve onu rahatsız eder. Bu yüzden, öncelikli olarak ‘hayır’ demeniz gerekenlerin listesini yapın, bunlar dışında da gereksiz zamanlarda ve durumlarda ‘hayır’ dememeye özen gösterin. Ayrıca, aşırı kurallarla büyüyen çocukların, kuralları koyan yetişkinler yanlarında olmadığı zamanlarda bu kuralları ihlal etme eğilimi duyduklarını da unutmayın.

Kurallara uyumu nasıl kolaylaştırabiliriz?

Çocukların kurallara uygun davranmalarını ve kurallardan daha az rahatsız olmalarını sağlamanın en iyi yolu bu kuralların gerekçesinin açıklanması ve kuralların çocuklarla birlikte konmasıdır. Bazı kuralların anne-babalar için de konduğunu bilmek çocuğu rahatlatır ve kurallara uyumunu kolaylaştırır. Çocuk anne-babasının sırf kendisine muhalefet olmak için değil, onun iyiliğini istedikleri için bazı kurallar koyduğunu bilmelidir.
Yasakladığınız şeyleri yapmaya kalktığında, nazikçe ona yasakladığınız şeyi yeniden hatırlatın ve yapabileceği alternatif bir şey önerin. Örneğin yemekten önce gofret yemek istiyorsa, ‘yemekten önce gofret yenmez’ demek yerine ‘yemekten önce gofret yersen yemeğini yemek istemeyebilirsin, ama istersen bu gofreti saklayabiliriz ve yemekten sonra yiyebilirsin’ diyerek ona alternatif bir gofret yeme zamanı sunabilirsiniz. Veya duvarları çiziyorsa, ‘duvarı çizme’ demek yerine, ‘duvarları çizersen duvarlar kirlenir, ama eğer istersen sana kağıt verebilirim veya çizmen için duvara kağıt yapıştırabilirim’ diyebilirsiniz. Böylece, hayırlarınız onu daha az rahatsız edecek, bağımsızlığının elinden alındığını düşünmeyecek, onun isteklerinize önem verdiğiniz düşünecek, kuralların gerekçelerini öğrenecek ve sizinle çatışmaya girmeyecektir.
Yasaklara uymadığında cezalandırmak yerine, kurallara uyduğunda onu ödüllendirin. Ödül veriken de ‘benim oğlum söz dinler, annesinin her dediğini yapar’ gibi sizin üstünlüğünüzün altının çizildiği bir cümle kullanmak yerine ‘sen harikasın, bunu ne güzel yaptın’ gibi onu onayladığınızı belirtir bir cümleyi tercih edin. Onun yanında başkalarına, çocuğunuzdan övgüyle sözedin.
Ondan olumsuz bir davranış beklentisi içinde olmadığınız mesajını verin. ‘Bıçaklarla oynamamak gerektiğini unuttun sanırım, unutmasaydın tehlikeli oldukları için oynamazdın zaten biliyorum. Onları tekrar çekmeceye bırakacağın için teşekkür ederim’ gibi bir mesaj ‘sana kaç kere söyledim, bıçaklarla oynama’ gibi bir mesajdan çok daha sağlıklıdır ve çocuğunuzun uyumunu kolaylaştırır.
Alıntı...
 
Sevgili sadengk alıntı yaptığınız yazı çok hoşuma gitti.Öncelikle paylaştığınız için cok teşekkür ederim.Acaba yazarı belli mi?Bu kişiyi araştırıp başka fikirlerinden de yararlanmak isterim..
 
benim 2 yaşında bir oğlum var.ama müthiş hareketli.Allahım nefes aldırmıyor bazen bana.yere,halıya su dökmeyi çok seviyor.döküp oynamak istiyor.mama sandalyesinde yemediği yemekleri sağa sola atıyor.engelleyemiyorum.konsolun üstüne çıkıyor lcd tv yi parmaklıyor,bana sinirlenince sert şeylerle vuruyor.anlıyorum benden o an ilgi istiyor.o an istediği ilgi olmazsa kendi bildiğini okuyor.nasıl anlatacağım bilmiyorum.dikkatini başka yöne çekmek çok güç çünkü çok inatçı.
meleğim o benim ama çok cırlatıyor beni dayanamıyorum sonrada pişman oluyorum.bunu da bi çok anneden duydum,pişman olduklarını yani.ona duygusal yönden zarar vermeden büyütmek istiyorum.ben cırlayınca korkuyor hissediyorum.bu gün gık demeden gözleri boğum boğum doldu.ağlıyor kendini affettirmeye çalışıyor,zorla gülümseyip gözümün içine bakıyor'annem bana bi gülse de ortam yumuşasa'diye.Ama arkamı dönüyorum aynı!kısır döngüdeyim arkadaşlar.yardım edinn!!!
 
Son düzenleme:
Back
X