Bebiş Bakımı

• Konu Sahibi Konu Sahibi Pelish
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
canım seni çok iyi anlıyorum.malesef anneler hep öle:1rolleyes:
ama sen yinede kesin kurallar koyup işin ciddiyetini annene anlat ve bebeği doktora götürdüğünüzde annenide götür ve doktorunda doğru olanı annene anlattığında senin söylemenden daha etkileyici olur..
napalım..onlarıda böle idare edicezyerimseniben

aynı konu yüzünden bizdede gerginlik oldu ay bişeyde demeye gelmiyo benim annem pek alıngandır zaten vatyy efendim bizi kim büyütmüş bu yaşdan sonra ona dersmi veriyomuşuz Cok biliyomuşuz falan feşman allah sabırlar versin hem bize hem onlara bakalım nasıl baş edicez Bide inatdır ki sormayın diyorum buda sana benzerse iknizi nasıl bırakıp gideriz evde

Canım benim annem de inat olduğu için problem oluyor ya zaten. İnat olmasa bir şeyi yapma dersin yapmaz ama benimki sürekli kendi bildiğini okur. Zaman geçince sanki annem benim kızım ben anneymişim gibi hissediyorum. Aynen dediğin gibi bir de bu yaştan sonra ders mi alacağız tribi yapıyorlar :) Hadi ben yine idare ederim neyse de eşim bebek bakımı konusunda çok pipiriklenecek eminim. O yüzden annemle aralarında tatsızlık çıkmamasını da istemiyorum. Çünkü eğer bebeğe annem bakarsa haftanın 4 gecesi gelip bizde kalacak. En iyisi 8-9 aydan sonra bir bakıcı tutmak ve annemin sadece torununu sevmesi için bize gelmesi olacak. Sonucu güzel olmayan ve büyük bir kavgadansa bakıcıyı tercih edeceğim sanırım :(

ben ilk dönemlerden korkuyorum açıkçası. kayınvalidemler şehirdışından gelicek ve "öğreten kadın" başıma ne belalar açacak diye. kayınvalide olunca iki yutup bi söylemek durumunda kalınıyor çünkü. ama eninde sonunda gidecek ve yalnızlık zor gelse de şimdi yazdıklarınızı okuyunca kendi bildiğimi okumak daha iyiymiş diyorum. mutlaka çatışmalar olacak, emzik, su verme, uyutma vs... bunların kısa sürmesi dileğiyle... ama büyükannelarin şunu net bir şekilde bilmesi lazım. bunlar bizim çocuğumuz onların değil, onlardan istenen yardımcı olmaları, ana rolü oynamaları değil, 20-30 yılda çok şey değişti... tabi bunu anlatmak imkansıza yakın gibi :))))

ben de bebek bakımı ile ilgili bir ajandaya notlar almaya başlamıştım. onları sizinle de paylaşayım:

- bebeğin üşüyüp üşümediği ense sıcaklığına bakılarak anlaşılır. el, ayak kontrolü yanıltabilir. annenin giydiğinin 1 kat fazlası bebeğe yeter.

- ilk 4 hafta kesinlikle bebeğe emzik, biberon verilmemelidir. meme başı çatlaklarının olmaması için bebeğin tüm kahverengi bölgeyi ağzına alması gerekir. ağzını kocaman açabilmelidir, acıkınca açar. emzik ve biberon kullanılırsa ağzını sadece o kadar açmayı öğrenir ve emzirirken sadece meme ucunu ağzına alır. bu da yeterince emmesine engel olur ve çatlaklar yaratır. meme ucu çatlağına en iyi tedavi yine annenin kendi sütüdür. sütle çatlak sıvandığında yavaş yavaş iyileşir.

-bebeğin göbek bağı düşene dek banyo yaptırılmaz, silinerek temizlenir. ilk banyosu kaynatılıp ılıtılmış su ile yapılmalıdır.

-ilk 6 ay sadece anne sütü, su bile yok! gebelik polislerine olduğu gibi, bebek polislerine de kulak asmayın!!!

-ilk 6 ay tuz ve şeker verilmez, böbrekleri kaldıramaz çünkü.

- emzirirken gaz yapan yiyecekler arasında çiğ sebze ve meyveler (iyi çiğnenirse mesele yok) ve çok sıcak ve çok soğuk içecekler de vardır (çorbayı mümkünse oda sıcaklığında tüketmek iyi olur)

birkaç bilgi de benden...
Göz Bakımı
Bebeğinizin gözünde akıntı,çapak oluşmuşsa,steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp,gözümü içten dışa(burundan-kulağa doğru) doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanılmalıdır. Gözde kızarıklık,aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Kulak Bakımı
Kulaklar çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışılmamalı , içine yabancı cisim sokulmamalıdır. Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir. Pamuklu çubuklar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Burun Bakımı
Serum fizyolojik damlatılarak ucu kıvrılmış peçeteyle dıştan ve ucundan temizlenir.

Ağız Bakımı
Anne göğüs hijyenine dikkat etmelidir. Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur.
Ağız bakımı yapılacak ise kare gaz kaynamış ılımış suyla ıslatılarak ağız içi tek seferde alınmalıdır.

Deri Bakımı
Yenidoğanda deri çok ince olduğundan kolayca zedelenebilir.
Derinin kirli kalması nedeniyle pişikler ve deri enfeksiyonları çabuk gelişir.
Çok sıcak ortamda kalan veya çok kalın giydirilen bebekler isilik olurlar.
Yenidoğanda deri bütünlüğünü korumak için derinin temiz tutulması önemlidir.

Kaynamış ılımış su pamuk veya kare gazlar kullanılarak baş,boyun,,gövde,ekstremite ve kıvrım yerleri silinir ve iyice kurulanır.
Vücudu özellikle kıvrım yerleri bebe yağı ile yağlanır.
İç çamaşırları hergün değiştirilir.

Genital Bölge Bakımı
Alt değişikliği enaz 2 ay kaynamış ılımış suya batırılmış pamuklarla yapılır.
Kızlarda temizlik önden arkaya doğru uygulanmalıdır.
Alt temizliğinin pHı düşük sabunlarla yapılması pişik oluşumunu önler.

Şu durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:
- Bebek 6-7 saat uyanmazsa,
- Kasık bölgesinde ağrılı şişlik olursa,
- Ateş, popo dan, 38°C nin üzerindeyse, (Fazla ısınmış olabilir. Önce üzerini açın. 15 dakika bekleyin ve sonra derece ile ölçün. Ateşi hala 38'in üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın),
- Tüm vücuda yayılmış sarılık varsa,
- Bezlerinin dışına kadar taşan sıvı tarzında dışkılama (günde 3-4 defa) oluyorsa,
- Üst üste fışkırtır tarzda kusuyorsa...

Back
X