Benim Mutfağım ve Tariflerim

neclayuce

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Mart 2011
33
0
36
Düzce
Merhaba arkadaşlar. Bu benim ilk forum mesajım. İnternette pek çok şeyi yeni yeni öğreniyorum. Bu forumu da uzun zamandır takip ediyordum. Oğlum sayesinde artık buranın bir parçası olduuuum :)

Geçen günlerde yine oğlum sayesinde bir blog açtım. Oradan kendi yemek tariflerimi paylaşıyorum. Daha çok yeni. Pek ziyaretçim yok :) Ben de tariflerimi burada sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım güzel paylaşımlar yapabiliriz :))

Sitemin adresi www.neclayuce.com . Arada uğrayıp, ordan beğendiğiniz yemeklere de yorum yaparsanız, ya da kendi tarzınızı paylaşırsanız, ben de ona göre değişiklikler yaparım. İnternette yeniyim malum, biraz öğrenmek gerekiyor:))

İlk tarifimle başlıyım. Ben Malatya, Arapgirliyim. Bizim oraların yemeklerini paylaşmayı çok seviyorum. Umarım sizin de hoşunuza gider:)

ANALI KIZLI (MALATYA)

Necla Yuce - Blog » Analı Kızlı (Malatya)

anal%C4%B1k%C4%B1zl%C4%B111.jpg

anal%C4%B1k%C4%B1zl%C4%B13.jpg

Malzemeler (15-20 Kişilik)

750 gram yağsız dana kıyma
100 gram tavuk göğsünden kıyma
4-5 adet kuru soğan
750 gram ince (köftelik) bulgur
200 gram dövme unu (bulamazsanız irmik de kullanabilirsiniz)
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Sosu İçin

2 bardak kemik suyu
3 bardak su
3-4 kaşık domates salçası
1 kaşık sıvı yağ
1 kaşık tereyağı

Önce içini hazırlayalım. 500 gr kıymaya kuru soğanları doğrayıp iyiyce kavuralım. Tuz, karabiber ve kırmızı biberini de koyup altını kapatıp, maydonozları ilave edelim (arzuya göre ceviz içi de koyabilirsiniz). İçi soğurken bir yandan da hamuru yapalım. Genişçe bir kaba ince bulguru, dövme ununu, 250 gr kıymayı, tavuk göğüs kıymasını, tuzunu koyup, azar azar elimizle su ilavesiyle, hamur macun gibi olana kadar yoğuralım. Yumurta kadar parçalar alıp, içini oyup hazıladığımız kıymalı içten koyalım. Böylece köfteleri hazırlayalım. Aynı hamurdan nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayalım. Bulgur hamuru bitene kadar bu işlemi yapalım.

SOSUN HAZIRLANIŞI: Genişçe bir tencereye sıvı yağ, tereyağı konup eritilir. Sonra salça da konup, biraz kavrulur. Kemik suyu ve normal su ilave edilir. 8-10 dakika kaynatılır. Kaynayan sosa köfteler atılır. Suyun üzerine çıkmaya başlayınca piştiğini ve hazır olduğunu anlarız. Sıcakken hafif suyu da eklenerek servis yapılır.

Son düzenleme:
hayirli ugurlu hersey gönlünce olsun InsAllah! güzel tariflerinizi bekliyoruz :)
oooh anali kizli cok lezziz görünüyor, ellerine "emegine" saglik :) benim kücük kizkardesimde pek sever bu yemegi; ama analarini annem yapmali kizlarini mutlaka kendisi :)) yapimida yemeside eglenceli :)

Yeni bir kaç tarif ekledim bu gece siteme. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm iki tanesini de burda paylaşayımm :112::112:

Necla Yuce

Beef Strogonof (Fransız Mutfağı) ve Röşti Patates (İsviçre Mutfağı)

Necla Yuce » Blog Archive » Beef Strogonof (Fransız Mutfağı) ve Röşti Patates (İsviçre Mutfağı)

r%C3%B6%C5%9Fti-patates-ve-beef-strogonof-2.jpg

Röşti Patates için Malzemeler

250 gr az haşlanmış (dirice) patates
2 adet kuru soğan
30 gr krema
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
1 tutam kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber

Patatesleri 10 -15 dak kadar haşlayıp soğutalım, soyup rendeleyelim. Tavaya tereyağını koyup soğanları da çok ince doğrayıp kavuralım. Patatesleri de tavaya ilave edip karıştıralım ve altını kapatalım. Hazırladığımız patatese tuz, karabiber, krema, rendelenmiş kaşar karışımından 3 kaşık içine katıp, karıştıralım. Fırın tepsimizi yağlayalım. Elimize bir kase alıp patatesli karışımı kaseye doldurup sıkıştıralım ve şekil vermiş olalım. Fırın tepsisine ters çevirip, patatesleri kalıp halinde koyalım. Bu işlemi patates bitene kadar sürdürelim. Üzelerine kalan kaşarı pay edip, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırına koyup, üzeri kızarana kadar pişirelim. Sıcakken servis yapalım

Et veya tavuk yemeklerinin yanında çok harika oluyor. Ben de yanına Beef Strogonof yaptım. Size de bu ikiliyi öneriyorum :)

Beef Strogonof (Mantarlı ve Kremalı Biftek Sote) için Malzemeler

800 gr dana biftek
1 adet kuru soğan
2 diş sarmısak
8-9 adet mantar
3 çorba kaşığı sıvı yağ
4 çorba kaşığı krema
Tuz, karabiber
Marine için

4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dal taze veya 1 çorba kaşığı kuru biberiye

Zeytinyağı ve biberiyeyi bir kaba alıp karıştıralım. Biftekleri ince şeritler halinde keselim. Yağlı karışımın içine koyup iyice karıştıralım. Kabımızın üzerini streç filmle kapatalım ve 8-10 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Etlerimiz dinlenince, tavaya yağımızı alıp kızdıralım. Soğanları piyazlık doğrayalım. Biftekle birlikte tavaya atıp hızlı ateşte soğanla et hafif karamelize oluncaya kadar soteleyelim. Etlerimiz yumuşayınca temizlenmiş ve ince ince doğranmış mantarları da ilave edip yine hızlı ateşte sotelemeye devam edelim. Mantarlar pişince ateşi kısalım ve kremasını ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini de koyup 3-4 dakika daha pişirip altını kapatalım. İstediğimiz sebze garnitürü veya röşti patatesle sıcak servis yapalım.

Brokoli Çorbası

Necla Yuce » Blog Archive » Brokoli Çorbası

brokoli-%C3%A7orbas%C4%B1.jpg

Malzemeler (8-10 Kişilik)

1 adet orta boy brokoli
1 havuç
1 adet kuru soğan
1 adet patates
2 yemek kaşığı un
1 bardak süt
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
6-7 su bardağı et suyu yada su
Tuz, karabiber, kimyon

Sebzeler iyice yıkanır. İri iri doğranır. Bir tencerede haşlanır, blendırdan geçirilip bekletilir. Bu arada başka bir tencerede yağ ve un kavrulur. Blendırdan geçirdiğimiz sebzeler,suyuyla birlikte una eklenir. Tuz ve baharatı konur. 10 dakika kadar kaynayınca sütü ilave edilip, 5 dakika daha kaynatılır ve altı kapatılıp servis edilir.

öncelikle kadınlar kulubumuze hoşgeldiniz :16:

sitenizide gezdim hemen sık kullanılanlarıma ekledim :66: çok güzel şeyler yapmıssınız ellerinize kollarınıza sağlık :54:benden küçük bir tavsiye çektiğiniz fotografların üzerine isminizi yazın alıntı yapıp başka sitelerde kendi yapmıs gibi gösterenler çıkabilir.emekleriniz boşa gitmesin:38:

prensesperi, çok teşekkür ederim güzel yorumların ve tavsiyen için canım benimmm :2: hemen söyliycem çocuklara, o dediğin şeyi yapsınlar

bu arada çocuklar siteyi değiştirmişler. uzun süredir pek bi karmaşa içerisindeydi. şimdi tekrardan yeni bi tasarımla yayına koyduk. ben de yeni tarifler ekledim. hemen bikaçını paylaşıyım burdan:))

Hasan Paşa Köftesi

Necla Yuce » Blog Arşivi » Hasan Paşa Köftesi

hasanpasakftesi3.jpg

hasanpasakftesi1.jpg

Malzemeler (6-8 Kişilik)

500 gram dana kıyma
1 baş kuru soğan
1 yumurta
2 diş sarımsak
1 çorba kasesi ekmek içi
Tuz, karabiber, kimyon

Sos için

1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı domates-biber salçası
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Çukurca bir kaba kıymayı koyalım. Üzerine ufalanmış ekmek içini, tuz, karabiber, kimyonu koyup, soğan ve sarmısağı rendeleyip iyice yoğuralım. Diğer taraftan fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayalım. Köftelerimize küçük çorba kasesi gibi şekil vererek etimiz bitene kadar bu işlemi yapalım. Hazırladığımız çukur köftelerimizin üzerine sıvı yağ gezdirip ısıtılmış 170 derecelik fırınımızda 25 dakika pişirip çıkaralım.

SOSUN YAPILIŞI: Küçük bir tencereye yağı ve unu alıp az kavuralım. Salçasını koyup, biraz da su ekleyip kaynatalım. Koyu bir kıvam olunca ateşten alalım.

Hazırladığımız sosu fırından çıkan köftelerimizin üzerine eşit bir şekilde dökelim. Çukurlara patates püresi doldurup, üzerine kaşarı koyup tekrar fırına koyarak, kaşarlar kızarana kadar pişirip, sebze soteleri veya patates püresiyle servis yapalım.

Erzincan Çorbası

Necla Yuce » Blog Arşivi » Erzincan Çorbası

erzincancorbasi.jpg

Malzemeler (8-10 Kişilik)

250 gram yağsız dana kıyma
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kasesi ev eriştesi
500 gr yoğurt
3 çorba kaşığı un
1-2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
4 su bardağı su

Önce kıymaya karabiber ve tuz katarak iyice yoğuruyoruz ve nohut büyüklüğünde köfteler yapıp, unlamış olduğumuz tepsinin içerisine köfteleri koyuyoruz. Diğer taraftan tencereye yağı ve salçayı alıp, az kavurup, soğuk su ilave edip kaynamasını bekliyoruz. 5-10 dakika kaynadıktan sonra köftelerimizi, dövülmüş sarmısağımızı kaynayan suya atıyoruz. 10 dakika daha kaynatıyoruz. Bu arada yoğurda unu ilave edip, biraz da su katıp iyice çırpıyoruz. Kaynayan çorbamıza ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz (karıştırmazsak topaklanır). 5 dakika kadar kaynayınca eriştemizi ilave ediyoruz. Erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Dibini tutmaması için ara ara karıştırıyoruz. En son haşlanmış nohutu, ilave edip 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatıp, sıcak servis yapıyoruz.

Zeytinyağlı Enginar

Necla Yuce » Blog Arşivi » Zeytinyağlı Enginar

zeytinyaglienginar2.jpg

zeytinyaglienginar1.jpg

Malzemeler (6 Kişilik)

6 adet enginar
2 adet limon
1 su bardağı kadar taze veya şoklanmış (yazdan dolaba koyduğumuz) bezelye
1 adat büyük havuç
1 adet büyükçe patates
Yarım su bardağı zeytin yağı
1 su bardağı su
Bir tutam dereotu
Tuz

Bir tencereye enginarı (enginar taze ise temizlenmiş limonlu suda beklemiş olacak, dondurucudan kullanıyorsak direk kullanabiliriz) alıyoruz. Yağını, limon suyunu, minik kuşbaşı doğranmış havuç ve patatesi, bezelyeyi, su ve tuzunu koyup birlikte pişiriyoruz (arzu ederseniz bir adet kuru soğanda koyabilirsiniz). Pişen enginar ve sebzelerin altını kapatıyoruz. Borcama önce enginarlarımızı diziyoruz. Ortalarına sebzeleri yerleştiriyoruz. Suyundan da birkaç kaşık koyup, üzerlerini dereotuyla süsleyip, soğuyunca servis yapıyoruz.

bugün çok ilginç bi tarif ekledim. ismi biraz itici dursa da, lezzeti gerçekten şaşırtıcı:))

Kurufasulye Pastası

Necla Yuce » Blog Arşivi » Kurufasulye Pastası

kuru-fasulye-pastas%C4%B1-1.jpg

kuru-fasulye-pastas%C4%B1-2.jpg

Malzemeler (10-12 Kişilik)

2 su bardağı haşlanmış kurufasulye (akşamdan suya konulan fasulyeler sabah haşlanıp hazılanır )
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çorba kasesi dövülmüş ceviz içi.

Sosu İçin

1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası

Çukur bir kaba yumurta ve şeker konarak iyice çırpılır. Robottan geçirdiğimiz kurufasulye, pirinçunu, vanilya , kabartma tozu, ceviz içi eklenir, tekrar karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbına yayılır. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir, soğumaya bırakılır. Diğer taraftan sosun malzemeleri küçük bir tencerede karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Altı kapatılıp, ara sıra karıştırılarak soğutulur. Soğuyan kek servis tabağına alınır. Sosu da dökülerek, dilimlenip servis yapılır.

Ayvalı Tart

Necla Yuce » Blog Arşivi » Ayvalı Tart

ayval%C4%B1-tart-1.jpg

ayval%C4%B1-tart-2.jpg

1 yumurta
200 gram yumuşatılmış tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üstü İçin

4 orta boy ayva
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı nar veya vişne suyu

Kreması İçin

1 su bardağı krema
3 çorba kaşığı toz şeker

Ayvalar geç piştiği için önce üst malzemesi hazırlanır. Ayvaları elma dilimleri şeklinde hazırlayıp, bir tencerede, şeker, su meyve suyunu da koyup, ocakta ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve soğutulur. Hamuru için olan malzemeler konarak hazırlanır. Turta kalıbı yağlanır. Hamur içine ve kenarlarına yerleştirilir. Hamur çatalla delinir. 170 derecede pişirilip soğumaya bırakılır. Krema ve şeker çırpılarak kreması hazırlanır. Soğuyan tarta önce krema yayılır, üzerine pişen ayvalar dizilir ve dolapta 3-5 saat bekletilir. Servis yapılır.

Patates Salatası

Necla Yuce » Blog Arşivi » Patates Salatası

patates-salatas%C4%B1-1.jpg

patates-salatas%C4%B1-2.jpg

Malzemeler (10-15 Kişilik)

6 adet orta boy patates
1 su bardağı ince bulgur
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet limonun suyu
Tuz, kimyon, pulbiber

Patatesler haşlanır soyulur, ezilir. Sıcakken bulgur katılır ve iyice karıştırılır. Kapakla üstü kapatılıp yarım saat kadar bekletilir. Soğan ve maydanoz yıkanıp ince ince doğranır. Zeytinyağı, limon suyu ve baharatları da konarak iyice karıştırılır. Kolay çıkarabileceğimiz bir kalıba iyice bastırarak yerleştirilir. 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek alınır. Dilimlenip, servis yapılır.

Gül Tatlısı

Necla Yuce » Blog Arşivi » Gül Tatlısı

gul-tatlisi-1.jpg

gul-tatlisi-2.jpg

gul-tatlisi-3.jpg

Malzemeler (15-20 Kişilik)

Hamur İçin

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
100 gram margarin
1 çay bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un (kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar)
1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

Şerbet İçin

4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 dilim limon

Önce bir tencereye şeker, su ve limon konarak, kaynatılıp şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Diğer taraftan çukurca bir kaba önce sıvılar konmak üzere, hamur malzemelerinin tümü katılarak hamur hazırlanır. Hamurdan büyükçe parçalar alınarak merdaneyle 2 milim kalınlığında açılarak, çay bardağı ağzıyla yada o büyüklükte kurabiye kalıbıyla kesilerek yuvarlaklar elde edilir. 5 tanesi uç kısımlar üst üste gelecek şekilde (ay şeklinde) dizilir. Orta kısma ceviz içi konarak yuvarlanır ve bıçakla iki eşit parçaya bölünür. Fırın tepsimiz yağlanır ve kesilen kısım tepsiye gelecek şekilde dizilir (bir taneden 2 gül elde ediyoruz). Tüm hamur bitene kadar bu işlem yapılır. Önceden ısıtılmış 170 derecede, tatlımız nar gibi kızarana kadar pişirip fırın kapatılır. İlk sıcaklığı gidince (yaklaşık 5-6 dakika sonra) soğuk şerbet dökülüp 2-3 saat kadar bekletilir. Tekrar üzerine ceviz içi dökülerek servis yapılır.

Çark Tatlısı

Necla Yuce » Blog Arşivi » Çark Tatlısı

cark-tatlisi-1.jpg

cark-tatlisi-2.jpg

Hamur İçin

1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
Yarım paket yaş maya
Yeteri kadar un

Şerbet İçin

6 su bardağı su
5 su bardağı şeker
1 dilim limon

Önce bir tencereye şerbetin malzemeleri konarak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılıp 5-7 dakika daha kaynatıp kapatılır. Ilımaya bırakılır.

Hamur için iki adat çukur kap alınır. 1.sine yarım bardak un, süt, sıvıyağ, yumurta, maya ve kabartma tozu konarak iyice karıştırarak, cıvıkça bir hamur yapılır. Hamurun yarısı diğer kaba alınır. Birinin içine kakao, diğerinin içine un ilave edilerek iki ayrı hamur yapılır. Ayrı ayrı açılarak (1 milimetre kadar) üst üste konur. Yuvarlanarak silindir şekli verilir. 1 parmak kalınlığında kesilerek yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 180 derece fırında pişirilir. Çıkınca ılıyan şerbet üzerine dökülür ve üstü kapatılır. Ara sıra ters yüz edilerek şerbeti çektirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır.

ayşe tüter tarifi benim tarifimle aynı mıydı? tabi damak tadı değişebilir ama çok beğenerek yemiştik biz. belki farklı bi malzeme vardır diye sordum

Patates 2 3 taneydi bol bol bulgur yedik... Sizinki daha güzel olmuştur eminim. Ayşe Tüter'in patates bulgur oranı çok dengesizdi.

Tepsi Mantısı

Necla Yuce » Blog Arşivi » Tepsi Mantısı (Kayseri)

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-1.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-0.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-2.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-3.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-4.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-5.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-6.jpg

tepsi-mant%C4%B1s%C4%B1-7.jpg

Malzemeler (6-8 Kişilik)

2 su bardağı
Un
1 adet yumurta
Tuz
Yeteri kadar su

İçi İçin

150-200 gram iki defa çekilmiş yağsız dana kıyma
1 baş kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmızı biber
İsteğe göre maydanoz

Üstüne

500 gram yoğurt
2 diş sarmısak

Sosu İçin

3-4 su bardağı et veya kemik suyu
3 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ

İçin Hazırlanışı

Kıymanın üzerine soğanı rendeliyoruz ve baharatlarını koyup yoğuruyoruz.

Sosun Hazırlanışı

Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritiyoruz. Salçayı ve et suyunu ilave edip, biraz koyulaşana kadar kaynatıp kapatıyoruz.

Mantının Hazırlanışı

Çukurca bir kaba un, su, yumurta ve tuz alınarak sertçe bir hamur yapılır. Yarım saat kadar dinlendirilir. Bundan iki pazı yapılır. Her bir pazı oklava yardımıyla yufkadan daha kalınca açılır ve 2 cm’lik kareler kesilir. Her birinin içine hazırladığımız kıymalı içimizden nohut kadar koyulur. Tezgahın üzerinde içlerden konulan kareler iki ucundan sıkılarak az sıkıştırılıp bırakılır ve yağlanmış aliminyum yuvarlak tepsimize sırayla mantılar dizilir. Bu şekilde tepsi sıkça doldurulur. Tepsiyi ocağımızın üzerine alıp 4-5 dakika kadar altını çevirerek, hafif kızartıyoruz. Bu arada 2-3 su bardağı kaynar suyu yavaş yavaş mantının üzerine döküyuruz. Biraz çekmeye başlayınca sosumuzu dökerek, tepsiyi çevire çevire bu şekilde haşlıyoruz. Yumuşayıp pişen mantımızı servis tabaklarına alıp üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servis yapıyoruz.

NOT: Bu tarifi de Kayserili olan arkadaşım Saray Hanım’dan öğrendim. Teşekkürler arkadaşım. İyi ki hayatımda varsın…

Son düzenleme:
merhabalar :16:
bu mantıyı geçen gün sitenizde gördüm.bir mantı sever olarak dikkatimi çekti.pişirilmesi çok ilginç.tad olarak normal mantıdan farkı ne?birde pişirmesi zormu?

merhabalar :16:
bu mantıyı geçen gün sitenizde gördüm.bir mantı sever olarak dikkatimi çekti.pişirilmesi çok ilginç.tad olarak normal mantıdan farkı ne?birde pişirmesi zormu?

Merhaba PrensesPericim

Normal mantıya göre tadı daha farklı. Çünkü bu önce hafifçe kızartılıyor. Ardından üzerine yavaş yavaş kaynar su dökülerek, suyu yavaş yavaş çekmesi sağlanıyor ve hem suyla hem de sosla, yavaş yavaş pişiyor. Bu da lezzetine farklı ve çok güzel bir özellik katıyor. En kısa sürede denemeni öneririm :):) Pişirmesi çok zor olmasa da hazırlanması her mantı kadar zor. Ama değiyor kesinlikle :112:

Back
X