Beslenme hastalik iliskisi

Manolya--

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Mart 2016
1.632
2.560
133
Iyi günler. Belki bilgisi olan vardır. Içinizde sağlıkçı olan veya ilgilenen vardır. Etrafımda yaşadıklarım beni çok etkiledi. Şimdi benim ailemde tansiyon şeker hastası olan yakınlarım var 50+ yaş üstü. Onları o sekilde görünce üzülüyorum da. Yanı sürekli ilaç kullanan şekerini tansiyonunu ölçen kişiler görünce uzuluyorum. Sonra ailemde olduğu için ileride ben de böyle hasta olursam diye düşünüyorum.
Internetten bu konularla ilgili yazılar okuyorum.
Sağlıklı beslenme hareketli yaşam spor öneriliyor.
Ben de beslenme konusunda daha dikkatli davranmaya çalışıyorum. Tatlı baklava hamur işi yiyince vicdan azabı çekiyorum. Çok sağlıksız besleniyourm diye. Bu konular biraz takıntı olmaya başladı bende.
Yürüyüş yapıyorum yapamayınca üzülüyorum hareketsiz yaşıyorsun diye..
Beslenme ile hastalık ilişkisi ne kadar önemli
Hastalıklar daha çok genetikle mi ilgili

Hepimiz beslenmemize bir miktar dikkat etmeliyiz zaten ama aile geçmişinde boyle hastaliklar varsa daha fazla dikkat etmek gerekiyor cunku yatkinligin olabilir.

Evet ailemde var özellikle diyabet. Ben de 4 5 saat bir şey yemeyince kan şekerim düşüyor. Ara öğün yapıyorum.

merhaba bende senin gibiyim ve obezlikte ciddi anlamda var.. bende kilo aldım bir süre diyet ve sporla verdim şu an iyiyim ama kilo alıcam diye çok korkuyorum bir çikolata- pizza yiyiyim pişmanlıktan kahroluyorum ki düzenli spor yapıyorum. Tartıda çıkan rakama göre günüm geçiyor kafayı yemek üzereyim.

Ailede bazı hastalıklar varsa dikkat etmek ve kontrolleri aksatmamak gerekiyor. Ailemde nesiller boyu şeker ve tiroid hastalığı olduğu için düzenli tahlil yaptırırım, mümkün olduğunca beslenememe dikkat ederim. Paketli gıda 5 aydır yemiyorum, bunun dışında spor alışkanlığı da edinmem lazım işte o eksik. Tedbir bizden takdir Allahtan.

Evet genetik çok önemli. Genetik yatkınlık varsa bu hastalıklara yakalanma ihtimalimiz doğuştan var. Ancak stres, beslenme, fiziksel aktivite ve yaşam tarzı gibi faktörler de bu ihtimalin yükselmesi veya azalması için etken. Kendi kendinize takıntı haline getirmeyin, düşünceleriniz de bir yerden sonra stres faktörünü artırıyor bunu unutmayın. Hatta ortoreksiya dediğimiz sağlıklı beslenme takıntısı da bir hastalık olarak nitelendiriliyor.
Arada bir yenen hamur işi, tatlı sağlığı yerinde olan bireyi hasta etmek için yeterli bir etken değil. Sağlıksız şeyleri alışkanlık haline getirmemek önemli olan. Doğru beslenme alışkanlığı kazanmak istiyorsanız bir diyetisyen yardımı alın. Maalesef bazen doğru bildiğimiz yanlışlar da çok oluyor.

Doktorum özellikle meme kanseri için düzenli egzersizin herşeyden önemli olduğunu söylemişti.

Beslenme de vücut direncinin korunması için önemli. Direnciniz yüksek oldukça, vucudunuz zaten hastalıklarla kendi kendine mücadele edebiliyor. Ancak bunu takıntı haline getirmemek gerektiğini düşünüyorum. Ayda yılda bir hamur işi, tatlı yenir. Dert değil. Ancak düzenli beslenmeniz bunlardan oluşuyorsa sorun var demektir.

şimdi biz toplum olarak uçlarda yaşamayı severiz

mesela kızartma zararlı der zinhar ağzımıza koymayız

oysa kızartma zararlı derken 365 günün 350 günü 2 öğün yersen tabii zararlı

ayda yılda bir yiyeceğin bir kızartmayı vücut tolere eder

baklava mesela her gün yenir mi

bence yenmez hatta iki diliminin dünya para olduğu günümüzde hiç yenmez

2-3 ayda canın çekip yiyeceğin iki dilim de seni mahvetmez

ama her gün içine şeker doldurup bardak bardak çay içersen

şeker oranı yüksek reçelleri ekmeklere sürüp sürüp yersen tabii zararlı

Kronik hastalıklar tamamen genetik denmiyor ama genetik geçişli.
Kalp, tansiyon, şeker, tiroid vs hepsinde genetik geçiş var.
Bazı kanser türleri için anne-kız geçişli derler mesela.
Ama hiç ailede olmasa bile beslenme şeklinizin, hareketsizliğin yada sigara vs kullanımımın tek başına risk faktörü oldugu hastalıklarda var.
İşlenmiş gıda, şeker tüketimi ile pankreas hastalıkları ilişkisi gibi..
sigara ile koah gibi.
Masa başı oturanın kambur olması,
Bilgisayar kullananın el bileği hastalıklarından muzdarip olması vs..

denge her şeyde olduğu gibi burada da önemli. Takıntı haline getireceğiniz bir durum yok. ara sıra kaçamaklardan canınız sıkılmasın, hepten salmayın yeter.
Bir gün yürüyüş aksadı diye kimseye bir şey olmaz. Çok canınız sıkılıyorsa evde de yürüyüşe gidemediğinizde alternatif oluşturun 10 dakikalık egzersiz programları vs var.

benim ailemde de şeker,kalp,tansiyon oldukça mevcut.. kontrollerinizi yaptırın.
beslenme ile bir çok şey ilişkili tabii fakat ben çok düzensiz beslenen biriyim, eşim de doktora düzensiz beslendiğimi söyleyince doktorum şöyle bir şey demişti. "bu zamanda sağlıklı beslenmek pek mümkün değil, senin faydalı diye yediğin yumurtada, içtiğin sütte, pişirdiğin tavukta dünya katkı maddesi var. devir böyle yiyecekler böyle. çok çabalasanda sağlıklı beslendiğini sansanda aslında sağlıklı beslenmiyorsun ve hatta hatta o yediğin şeyler seni daha cok hasta yapıyor" o yüzden bence oluruna bırakın derim. stres yapmak beslenme ve spordan daha zararlı.

Back
X