Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde nesli koruma altına alınan Van Kedileri'nden bu yıl elde edilen yavrulardan farklı göz renklerine sahip olanların sayısında artış oldu. Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kaliteli ve farklı göz renklerine sahip yavru kedi sayısındaki artışın kedi evinde çiftleştirilen dişi kedi nüfusunun gençleştirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Koruma altına alınan bir gözü sarı bir gözü mavi Van Kedisi'nden saf ırkın elde edilmesi için yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye başladı. Kedi evinde 60 dişi 40 erkek kedinin bulunduğunu belirten Prof. Kaya, bu yıl 120 yavru elde ettiklerini ve yavrulardan yarıdan fazlasının göz renklerinin farklı olduğunu söyledi. Özellikle çiftleştirilen dişi kedilerin gençleştirilmesiyle çok kaliteli ve bir gözü sarı, bir gözü mavi yavru sayısının arttığını belirten Prof. Kaya,"Biz kedilerin aşılarını zamanında yaparak ve özellikle hijyene dikkat ederek ölümleri nerdeyse sıfıra indirdik. Öte yandan en önemlisi yaşlı dişi kedileri çıkararak genç nesil bir dişi grubu oluşturduk. Bu dişiler yine genç erkek kedilerle çiftleştirilince, hem kedi kalitesi hemde farklı göz renklerine sahip çok sayıda kedi dünyaya geldi" dedi.
Benim de böyle bir can yoldaşım vardı, 13 sene arkadaşlık etti bana. Safkan Van'dı; daha da nadir olarak sağırdı, genellikle Ankara kedileri sağır olur çünkü. Çok değişik bir tabiatı vardı, suyu severdi mesela, suyla oynamayı... Çok oyuncu ve sadıktı, aslında neredeyse içine köpek kaçmış da denebilirdi.
O zamanlar da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van kedilerine kimlik kartı veriyordu, nesli tükenme tehlikesi uzun zamandır var. Genellikle yabancılar yurt dışına kaçırıyordu. Şimdi biraz da olsa gelişme olması sevindirici.
Bu pambuklardan bir tane yıllar önce bende de vardı. Gördüğüm en huysuz, en saldırgan, en rahatsız pisiydi. Ne kendini sevdirirdi ne oyun oynardı eşek kafalı. Yine de severdik keratayı.