Bir insan kendini nasıl sever?

Manolya_z

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
95
Puanlar
3
Küçüklükten beri sadece başarılıysam ailem tarafından takdir ve beğeni gören biriyim. Keza kız kardeşlerim de öyle. Bi kız kardeşim tıp, diğeri fizyoterapi okuyor. Ben de diş hekimliği. Ama sorsanız asla kendimizi gerçekten sevemiyoruz. Baba ilgisi desen yok, annem zaten sırf başarı yönümüzle ilgilenen biriydi bu zamana kadar.Bu yüzden bu durumların beni kötü etkilediğine karar verip psikologla görüşüyorum bir-bir buçuk ay kadardır. Şunu fark ettik, ben aşk ilişkilerinde karşı tarafa o kadar hızlı bağlanıyorum ki. Bunun sebebi tabii baba sevgisini yeterince görmemek ve kendi değerinin farkında olmamak. Psikologum kendini sev, kendine değer ver diyor ama ben bu zamana kadar sevdiğimi düşünüyordum. Nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorum, çünkü küçüklükten beri bu değer verme mekanizması hep şartlı bir şekilde ilerledi ben de. Bir şeyler yaptığın kadar değerlisin, bir şeylerde başarılı olduğun kadar değerlisin diye kafama sokuldu resmen. Bu zamana kadar voleybol, basketbol, hentbol, tekvando, kick box, piyano her şeyi denedim resmen. Sırf bak bir şeyler yapıyorum ben de diyebilmek için. Tek başıma öylece duruyorken değerli hissetmiyorum, kendimi öyle görmüyorum. Bunu nasıl aşabileceğimi de bilmiyorum. Geçen annem aramış mesela sınavın nasıl geçti diye soruyor, zaten onu merak ettiği için arıyor. Sınavım bitiyor bakıyorum annem arıyor falan. Hani sinirime dokunuyor artık.

Aaayyy gerçekten herkese uzun bir ebeveynler kursu verilmesi gerekiyor ülkede.başkada ne diyeyim, psikoloğa gidiyormuşsun zaten.zamanla artık.

Seni o kadar iyi anlıyorumki.. benim annemde nasılsın diye aramaz ders için arar umarım zamanla değerimizi farkederiz

Evet ben de birkac yol önce benzer seyleri fark edip cözmeye niyetlendim fakat hala basarabilmis degilim. Babamin beni sinavdan iyi not alinca öperdi sirf ben basarili olunca beni sevmeye basladi diye daha cok calisirdim. Annem de devamli ödül koyardi iyi karne getirirsem istedigim oyuncak alinirdi. Baska ailelerin yaninda hep basarilarimi anlatir övünürdü. Beni sevmeleri icin basarili olmam gerektigi yanimgisina kapilmisim sanirim. Ve hala daha basarili olmak icin cirpiniyorum. Ama evlendikten sonra baska seyler talep edilmeye baslandi annem tarafindan. Ve o zaman fark ettim. Aslinda kendini övmek icin benim basarili olmam iyi olmam gerekiyordu. Yanlis vor sey yaptigimda sen benim kitim olamazsin diyordu. Ya da sevmedigim huylarim varsa babasina cekmis diyordu. Babami da kücükken her kavgasinda bana kötüledi magduru oynadi babam yalniz hissetti kendini. Aslinda pnun da tek istedigi sevgiydi evde ben bunu yillar sonra fark ettim anneme babami sev dedim simdi iyiler. Ama ben hala kendimi düzeltmeye calisiyorum. Daha kötüsü beni hep kalabalik ortamlarda uslu durmam icin baski yapardi. Utangac sessiz ice kapanik olmama sebep oldu. Üniversitede bunu asmistim ama sonra kötü bir iliskiden sonra tekrar icime kapandim. Ama hala kendisi övünür cok güzel cocuk yetistirdim diye. Kötü bir sey yasasam sen benim kizim olamazsin der ama. Bu nedenle hayatimdaki tüm eksiklikleri gizlemek zorunda kaliyorum. Destek görecekmisim gibi gelmiyor tam tersine kafama vurulacakmis gibi geliyor ben suclu olucam birileri suclanacak sinirlenecekler gerilecegiz diye.

Ve kendimle keyifli vakit gecirmeye neyden hoslaniyorsam düzenli olarak onlari yapmaya basladiktan sonra ve insanlarin gözünde basarili olmaktan ziyade tatmin olmak amaciyla calismaya ve yasamaya basladigimda bir tik iyi geldi. Kendimi arada simartmak neye ihtiyacim varsa maddi manevi onlari vererek barismaya calistim.

Ama hala ben de basari ile deger görmek yerine kendim olarak degerli olmayi nasil halledebilecegimi düşünüyorum.

Isin kötü tarafi esim de benzer bir anne ile yetismis. Ve kariyeri istedigi gibi gitmedigi icin kendini yillardir basarisiz görüyor. Ben ne kadar hangi zorluklara gögüs gerdigini anlatip güclü oldugunu basarili oldugunu ona anlatsam da insan kendi inandigi sekilde görüyor.

Ben de destek almak istiyorum ama ekonomik olarak bir türlü istedigim seviyeye gelemedigim icin kendi cabalarimla cözmeye calisiyorum.

Fark etmeme rağmen nasıl yapacağımı ben de çözemedim bu yüzden psikologla devam etmek daha mantıklı. Psikologum da beraber çözeceğiz diyor, haftalık ödevler veriyor. Belli şeylerden kısıp iyi bir psikoloğa gitmek hayat kalitenizi cidden arttırır.

Bu durum sanırım Türkiye'nin yarısından fazlasının yaşadığı bir sorun olabilir. İmkanınız varsa psikolog desteği almakta fayda var. Ben de psikologa düzenli olarak terapi almaya gitmek istiyorum fakat şuan imkanım olmadığı için gidemiyorum. Psikolojik kitaplar okudum, psikolojik videolar izliyorum, podcastler dinliyorum, cilt bakımı yapıyorum,kendimle daha fazla ilgilenmeye başladım. Ama yine de içimde kocaman bir boşluk duygusu var, bir şeyler eksik, bunu hissediyorum. Umarım bir gün herkes kendini sevmeyi, kendine değer vermeyi öğrenir.

Yorumu şimdi gördüm. Online mi yüz yüze mi görüşüyorsunuz?

Aıle tutumları üç asagı beş yukarı aynı bu ülkede.
Ben aıle suçlamayı çok normal bulmuyorum.
Annenizin gayretleri sayesinde sızde de var olan zekayla bır yerlere gelmişsiniz.
Belkı ıpı salsa annenız sızde gayret etmeseniz bu hayata sahıp olmayabılırdınız.
Şu ulke şartlarında çalışmasan bir yere gelmek zor.
Annenız sızı sadece başarılı olduğunu ıcın sevmez bu konuda tek yönlü bakıyor olabilirsiniz.
Mesela okuldan geldımı çay kek keyfi yapmadınız mı hıc?
Oturup sohbet etmez mısınız ders harıcı?
İlla değerli hissettiğinız anlar yasamıssınızdır. . Olumlu hikâyeler biriktirmeye bakın.

Ne yaptıysam bunu beceremedim kendimi sevmeyi öğrenemedim.İnsan kendini sevemeyince tüm dünya sevse bile o eksikliği dolduramıyor. İyi bir doktor iyi gelebilir :))

Kendini sevmemek değil de kendi ile barisamamak esas sorun. Aile olmak için bir sınavdan geçirilse, eğitime tabi tutulsa insanlar

Ailen eşin sevgilin bir şeyi yapma mı dedi seviyorsan inadına yap gibi gibi

Ne zaman kendini seversin biliyor musun? Sevgisini göstermeyen insanlardan uzaklaştıkça. Bencillik demiş biri evet doğru. Bu benim kararım, bu benim hayatım, bu benim keyfim dediğin anda kendini buluyorsun. Nasipse okul bittiğinde kendini bulacaksın zaten. İlişkilerde bağlanmayı da umursamamakla çözebilirsin. O zaman da kendine bağlayan sen olacaksın ki bu da kendini sevmeni fazlasıyla sağlayacak.

`