Bir insana yaşından dolayı saygı gösterilmeli mi ?

pportakall

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2017
7.708
13.954
248
29
Corona virüsünden dolayı bircok insan 65+ nü alay konusu yapmış durumda. Bu terbiyesizliktir bunu geçiyorum.
Bugün bir düşündüm biz niye hic tanımasak dahi yaşlılara saygi saygi diye ısrar ediyoruz. Kücüklere sevgi büyüklere saygı diyoruz mesela. O büyük bizim saygimizi hakedecek ne yaptı ki ? Hiç tanımadığımız kisilerden bahsediyorum. Nezaketten bahsetmiyorum o 7'den 70'e herkese gösterilmeli. Mesela bir teyzenin posetlerini taşımak nezakettir. Ama aynı teyze beni elestirse büyüğümdür saygı göstereyim deyip susmam cevap veririm eee o zaman onun yaptığı normal benim bu saygisizlik . Saygı kazanılan bir sey olmalı bence. İlla birine saygı göstereceksek cocuklara göstermeliyiz. Onlar masum ve dürüst düşünüyor çünkü. Onların duygu düsüncelerini bastırmak yerine saygı duymalıyız. Çünkü cocuk yetiskinden ne görürse onu taklit ediyor.
Simdi size soruyorum bir cocuga mı saygı gösterilmeli hic tanımadığımız yaşı büyük birine mi ?

Bu çok derin bir konu aslında.
bir yaşlının eleştirmesini mesela ben,
Yaşadığı ortama bağlıyorum.
çektiği,gördüğü,öğretildiği v.s
O yüzden onları kırmak yerine ısrarla saygıyla yaklaşmaya çalışıyorum.

çocuklar, karşılıksız sevgiyi onlar da hatırlıyoruz çoğunluk.
özgürlüğün Ta kendisidir bence çocuk.
ülkemizde Özgür olmak nasıl bişeyse,
Çocuklar da öyle işte..

Dedeme saygı duyarım. Veya iyi niyetle yaklaşan bir yaşlıya. Ama kıyafetimden dolayı biri beni cıkcıklasa saygı duyamam. Sonucta onun üzerine vazife değil

Dedeme saygı duyarım. Veya iyi niyetle yaklaşan bir yaşlıya. Ama kıyafetimden dolayı biri beni cıkcıklasa saygı duyamam. Sonucta onun üzerine vazife değil
Ya değil elbette ki.
ama şöyle düşünmek lazım,
Bu kadar biliyor.
öğretilen buysa?
ben anneannemden biliyorum.
Türkçe bilmez.
hayatı bilmez.
beni sürekli eleştirir.
Anlatamazsın asla.
tamam o benim ailem,zaten öyle kabul etmiş ve alışmışım.
ama yolda,yada mahalleden bir teyze bana kendince öğüt verse,gülümserim.
ne yapabilirim ki :)
(öyle hakaret eden insanlar hariç tabiki)

bence herkese ilk etapta saygı duyulmalı, tanımadan etmeden saygısızca davranırsam esas sorunlu ben olurum zaten.sevmiyorsan da saygı duymalısın yani sevmiyorsun diye kaba höt höt davranılmaz kavga çıkar.ama bunlar karşılıklı şeylerdir, karşıdan saygısızlık görürsem o zaman bende ipler kopar.yaşla alakası yok bunun , çok terbiyesiz gençler de var yaşlılar da.

Tabikide belirli bir yaşa gelmiş yaşlılara saygı gösteririm ama hala genç olan veya 40'lı yaşlarındaki insanların sadece benden daha önce dünyaya gelmiş olduğundan dolayı saygı gösterilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Saygı kazanılan bir şeydir

Saygı kazanılması gereken birşey bence. Sırf yaşından dolayı insanların kendilerini haklı gormelerini onaylayamiyorum. Hele etrafına zarar verip verip ben büyüğüm,bana saygı duyun kafasını hiç anlayamiyorum. Kimseyle uslupsuz konuşmam ama saygı duymak zorunda da değilim.

Sonunda kendim gibi birini buldum huzurlu bir şekilde uyuyabileceğim. Sonuna kadar hak verdiğim bir bakış açısı. Sırf bizlerden daha önce doğup bu nedenle de doğal olarak daha fazla şey görüp yaşadıkları için bekledikleri yoğun saygı ve ilgiye asla anlam veremiyorum. Fikrimi söylemem bile saygısızlık olarak anlaşılırken ne yapılabilir ?

Saygının yaşla alakası yok bence. Ama toplumsal anlamda sırf büyüktür saygısızlık olmasın diye susup boyun eğmek öğretiliyor çocukluktan itibaren. Kişilere ilk olarak insan olduğu için saygı gösteririm yani yaştan ziyade insan, çocuk ya da yaşlı olması farketmez.
Fakat sırf benden büyük diye her lafı söyleyene de cevabım vardır.
Bu konuyla ilgili son zamanlarda yaşadığım bir durum var.
Ben ailemin yanına yılda birkaç kez gidebiliyorum kolay izin alamadığım için. Amcamın oğlu ve gelini de öğretmen. Ve beni onlarla kıyaslayarak "deniz nasılsa memur, salla başı al maaşı" mantığıyla yaklaşıyor. Annem ufak bir operasyon geçirmişti ama öyle refakatçi gerektiren bir şey değil, amcam hemen laf sokmuş "deniz neden izin alıp gelmedi" diye. Erkek kardeşlerim var onlar annemin yanında ama anneme ben bakmalıyım mantık bu. En son bir tartışma yaşadık amcamla, erkek kardeşimi muhatap alır beni almaz. Kardeşime bana söylediklerini söylemeye cesaret edemez o erkek neticede. Ayrıca ben cevap verdiğim için saygısız oluyorum ama onun benim hayatım hakkında atıp tutması hadsizlik olmuyor!
Yani demem o ki, herkese başta eşit saygı, sonra hak ettiği kadar...

Her yastan insana saygı duyarım, buyuk kucuk
Saygının olmadigi yerde kavga kaos olur buna inanırım.

Insan ilişkilerimde sevgiye degıl, saygıya dayalıdır ama, gözlemlerimden sonra karsımdaki insana saygımı israf ettıgımı gorursem saygı göstermekten vazgecerım.
Kalkıp saygısızca da davranmam ama, yok sayarım.

Kimse saygısız kotu sacma sapan davranışları karsısında sırf yası buyuk diye benden saygı goremez.

O teyzeler de çoğu sen küçükken senin düşündüğün gibi sana ve diğer çocuklara saygı gösterdi büyüyünce en ufak bir eleştiride ters cevap alınca ben çocuklara hoş davranıyordum karşılığı bu olmamalı diye üzülüyorlardır

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…