• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bu bebelerin bağışıklık sistemini el birliği ile kursak yoksa ben deliricem kızlarrr

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Bence de biraz az ilgilenmek işin sırrı

Evde anneanne ve bakıcı var anneye de yemek yemeyecek ilgi isteme var

Benimki eşim varsa yemiyor yoksa yiyor niye böyle diye sorunca da babam bana yediriyor sen yedirmezsin diyor

Çocuklar bizi kullanıyor yapıları hassas ama siz de hassas bir annesiniz bırakın mikrop olsun evde

Eşim de rüzgar eser montunun şapkasını kapatır hayır söyle üşüyünce kendi kapatsın öğrendin ve alışsın

Hasta bizimkiler de oluyor ama benimki çok sakınılmadığı için az hasta arkadaşınki çok korundu çok hasta

Yemek önerisi da koy önlerine 3 gün başka bir şey de verme sonra anne yemek ne zaman hazır diye dolanıyorlar denendi benimki 2,5 yaşındaydı

Bir de sevdikleri formları da bulmak önemli babası yemiyor ki oğlu ıspanak yesin

Yemek yeme hususunda bir onerim yok. Cunku kizim 18 aylik olmak ve 10 kilo bile olamadi henüz.
Fakat hastalikla ilgili sunu farkettim.
Cocugu ne kadar korursaniz o kadar hasta oluyor. Mikroba, kire, toza, tere alismasi lazım.
En ufak burun akintisinda antibiyotige, grip ilaclarina dadanmamak lazim.
Cocugu kışa hazırlamak icin yaz boyu soğuk icecekler icmesini saglamak lazim.
Hava soğuk diye lahana gibi giydirmemek lazim.
Cocuklarin, bebeklerin hep usudugunu soylerler ama ne hikmetse en cok onlar terler.
Ben dogdugundan beri hic ter bezi kullanmadim mesela. Buna bağlı olarak hic hasta olmadi. Ama birilerinden bulasmasinin onune gecemedim tabi.
Buyuk ablam yegenime yazin bile soguk seyler icirmezdi. Ama yegenim cocukluk donemini hep bademcikle gecirdi.
Gecen kış kizimin iki defa bademcikleri şişti.
Yaz gelince Allah ne verdiyse dolaptan icti, yedi.
Hala da sütü dolaptan icer soguk soğuk.

Sık hastalık varsa alerji doktruna da göstermenizi tavsiye ederim. Çocukları yaz kış demeden her akşam banyo yapmaya alıştırmak iyi bişey. Bunu hijyen açısından demiyorum her gün şampuanlamaya gerek yok ama yıkanmak faydalı oluyor.
Gece yattıkları odayı maksimum 21 derecede tutun. Birde çocuklar gece üstü açıldı diye hasta olmazlar. Çocukların metabolizmaları yetişkinler gibi uykuda yavaşlamıyor çalışmaya devam ediyor. Çalışan metabolizma hareket etmediği için enerjiyi vücut ısısını yükselterek harcıyo buda ateşlenmelerine sebep olabilir. Bu nedenle odanın serin olması ve üzerlerindekı kıyefetin yeterli kalınlıkta olması yeter. Sürekli örtmeyin. Büyük kızım 4,5 yaşında hiç daha örtündüğünü görmedim. İnanın üstü açık diye hasta olmazlar.

Sevdiği yemeklerin vitamin değerlerini arttırmaya çalışın. Mesela şehriye çorbası seviyorsa muhakkak tavuk suyu kullanın ve terbiyeli pişirin böylece içine yumurta girmiş olur. Benim küçük peynir yemiyor tarhanasına labne koyuyorum. Büyük balık yemezdi eskiden onuda çorbanın içinde yuttururdum. Yaptığınız omletin içine şeker katın yada üzerine pekmez sürün öyle deneyim. Yemekleri şekilli yapın ellerine çiğ sebze verin.

Birde tüm aburcuburu kesin aç yattı diye muzlu süt falan yapmayın. Maksimum iki çeşit yemek yapın istikrarlı bir şekilde önlerine koyun yemiyorlarsa aç kalksınlar. Ama alternatif üretmeyin. İnanın bu konuda dirençli olursanız kazanan siz olursunuz. Ama bir iki günlük sabırdan bahsetmiyorum çocukların inadını kırmak çok zordur. Uzun süre dirayetli olursanız bir yerde dirençleri kırılır. Bu arada bir hafta sonu tüm gün ne yediklerinin listesini yapın. Ama istisnasız herşeyi hafta içide bakıcı ve anane yazsın ama doğru yazdıklarından emin olun. Muhakkak arada kaçamakları vardır.

yani aşırı bir titizlik söz konusu değil ama iki çocuklu bir evde sürekli yerlere birşeyler dökülüyor dağılıyor falan.. nerdeyse 1 aydır kreşe gidemiyor çocuk hastalığı atlatamadı.. doktorlar vitamin yapay birşey gerek yok diyorlar. kuru incir falan tarzı şeyleri yemiyorlar. dün ayıptır söylemesi taze fasulye yemeği- bezelye yemeği -prinç pilavı- arabaşı çorbası vardı aç yattılar.. yemekler onlara özel yapılmadı aslında ama yok yok yok yediremedik

haaa birde bir sorun daha var 16 aylık oğluma şurup içiremiyorum enjektöre iğnesiz vaziyette şurubu çekip ağzına sıkmaya çalışıyorum ama tükürüyor.. başka bir yöntemi olan anne varmı acaba

Bağışık sisteminin güçlenmesi için kefir içirmenizi öneririm. Bir de nedense ek gıdalara geç başlayan çocuklarda iştahsızlık daha çok oluyor gibi bir düşüncem var. Siz geç mi başladınız?

tam 6. aylarında başladık bebeklikleri iştahlı güzel geçti. 1 yaşından sonra sıkıntı başladı

kasaptan kemik alıp kaynatıyoruz sonra onları plastik bardaklara koyup buzlukta donduruyorum çorbalarının içie 1 su bardağı katıyorum.

aynı zamnada köy tavuğu alıyor bizimkiler sağolsun kaynatıyoruz sularını aynı şekilde bardaklara doldurup donduruyoruz. ama malesef tek içilen çorba tel şehriye

Yine yemiyor yani illa dolanmam lazım arkasından.
Ben çalıştığım için okula gitmediği vakitlerde annem bakıyor. Annem de hemen bitsin diye resmen arkasından dolana dolana yediriyor ki hep öyle. Bir lokma alır gider iki dolanır gelmez ancak ben kalkacağım. Çok az yer doyar. Ama ısrar etmiyorum. yemekten az vakit sonra 3 tane ceviz yediyorum mesela oyun oynarken, ödevlerini yaparken arada kaynıyor. Cevizi seviyor. Ondan sonra biraz daha zaman geçer meyve yediririm. Ama ben vermesem aklına asla gelmez.
O da hemen tiksiniyor işte ekşi, ağzıma çekirdek geldi, şurası şöyle burası böyle diye..
Anlıyorum tıpkı benın oglun dolana dolana yemk yıyoruz dolanmasan ac aclıktan aglıyo ama yemıyor tek yedıgı ve sevdıı sey cıcıbebe ve sut

Arkadaşlarını gözlemleyin, çevresinde sebze olmasa da en azından bi köfte falan seven bi çocuk çıkar aralarından. Öyle bir arkadaşıyla vakit geçirmesini sağlayın, evinize bol bol çağırın, kreş öğretmeniyle de konuyu görüşün. O çocukla takılsın hep. Evden / aileden alınmadık ne varsa hep arkadaşlardan alır çocuklar.
Sadece şehriye çorbası yiyorsa onu tavuk suyuyla yapın. Makarnayı havuç / kereviz suyunda haşlayın vs.
Bir de çocuğu "oyun" adı altında mutfağa sokmaya çalışın. Beraber masada hamur yoğurun, aktif rol alabileceği yemekleri beraber yapın. Emek verdiği şeyi daha çok yemek isteyecektir.
Ayrıca ödül / ceza yönteminden hiç vazgeçmeyin. Kararlı durun, Kinder yiyebilmesi için köfte yemesi gerektiğini anlasın vs.
Kolay gelsin..:)

Küçüğe şurup içirmek için zorlamayın. Ağır hastalıklarda şurup içmiyorsa doktorla konuşarak ilaçları iğne olarak isteyin. Birde elma suyuyla verilebilen şuruplar var ondan vermeye çalışın. Biberon kullanıyorsa onunla verilebilen ilaç tercih edin. Ben alerji ilacının granül formunu alıp yoğurtla veriyorum mesela. İnanın hepsinin çözümü var ve anlayışlı doktorlar sizi bu çözümler konusunda destekler. Yemek konusunda da ilaç konusunda da siz ısrarcı olmayın çocuğun gereksiz yere yükselmesine sebep olup sonra pes ederseniz çocuğun sınırlarını arttırmış olursunuz bir sonrakinde daha fazla ağlayıp daha uzun tepki vermeyi öğrenir nasılsa bir yerde kırılacağınızı bilir. İlişkinizi de boşu boşuna yıpratmış olursunuz.

kızlar 3 yaş ve 1,5 yaşlarında iki oğlum var büyük oğlum kreşe başladı başlamak zorundaydı çünkü konuşması biraz gecikmişti sosyalleşmesi gerekiyordu kreşin olumlu tarafı çok oldu.. küçük kardeşe annane ve bakıcı ablamız var ben çalışan bir anneyim..

çocukların kıyafetleri ütülenir, sabahleyin kahvaltıları vaktinde hazırlanır tavuk yumurtasının içine bıldırcın yumurtası kırıyoruz içine kaşar un koyup omlet yapıyoruz mesela... ama benim bebelere yediremiyorz ne köfte ne et ne tavuk ne ot.. ne meyve.. ne yoğurt..

tek yedikleri şey erişte makarna pilav ve tel şehriye çorbası .. oyunada daldırsam şebeklik yapsam rekabet ortamı sağlasam olmuyor kreş öğretmenide dedi yemiyor yese bile 3 çeşit yemekten sadece gözüne kestirdiği bir çeşidini yiyor...

böyle dengesiz beslenincede sürekli hastalar.. mutlaka elleri yıkanır, terlemelerine dikkat edilir, sırtlarına yelek ayaklarına pantufları giydirilir ben gece klakar üstlerini kontrol ederim, terlemişlerse sırtlarına bez koyarım. hijyenlerine evin temizliğine ayrıca dikkat edilir bizim evde. ama ne hikmetse biri bronşit biri zature başlangıcı olmuş.. daha 2 hafta önce bitmişti antibiyotikleri.. çocuklar bir türlü toparlanamıyorlar..

abur cubur olarak sadece kinder süt dilimini ve balık kraker biliyorlar onuda ödül olarak vermek için araç olarak kullanıyorum..

abur cubur olarak yaban mersini ceviz badem falan veriyorum büyük oğluma ama malesef yüzüne bile bakmıyor..
biri bana bi akıl versin bu bebeler hastalıktan kurtulmuyor .. ben yediremiyorum dengeli besleyemiyorum.. ocağın üstünde 4 çeşit yemek vardı dün yemin ediyorum size bizim çocujklar aç yattı. gönlüm razı olmadı muzlu süt yaptım içmediler.. bu çocuklar nasıl dayanıyor açlığa.. ben ne yapayım..

organik keçi boynuzu pekmezi getirttik hatay dan onu içiriyoruz bi kaişık .. bal polen arı sütü karışımı bi kaşıkta o tatlı diye seviyorlar allahtan..

imdatttttttttttttttttttttttttt diyorum başka birşey demiyorum..

Benim kizimin istahi iyidir, ama gel gorki, su an 3,5 yasinda hamurlu gidalarin tadina daha cok alistigi icin izin versem, hergun pilav yer. Bunu benim kizim bile yapiyorsa, normale gore istahi cok iyi olmayan bir cocugu dusunemiyorum bile. Boyle devam edersen o cocuk hep boyle beslenir.

Cocuklarinin dengeli beslenmesi biraz da senin elinde.
Aciyip yemiyor diye basarsan unlu gidalari cocuk asla yemez diyer seyleri.
Gerekirse iki gun bile dogru duzgun yemeden durabilir cocuk.
Umidini gecirirse yer diyer sunduklarindan, ve ilk once az yemis olsa bile, sonradan alisir gider.
Makarna, sehriye, pilavi kesmekten baska caren yok.

uc cesit yollama okula sadece bir cesit yolla, eninde sonunda yiyecektir.

her cocuk cok yemez, bazisi az yemer, ama eyer anne tutarli ve dogru davranirsa her cocuk saglikli yer.
Benim cocugum yemiyor olayi, sadece annelerin yanlis davranisindan kaynaklanir canim.

Kizim 4 yasinda ve 1,5 yasina kadar her turlu sebze corbasini yiyordu.. sonra birden sebze yemeye basladi.. sadece yogurtlu corba, sehriye corbasi, makarna ve pilav ve patates kizartmasi yemege basladi.. imkani yok bir lokma sebze yediremiyordum.. maydonoz marul gibi yesilliklerin, salatalik, ispanak, kabak vs. Bir cok sebzenin tadini bile bilmiyordu.. ayni sekilde meyvede oyle.. elma mandalina ve muz haric meyvenin tadina bile baktiramiyordum.. doktora gittik, israr etme, damak tadi olusturmaya calisiyor dedi.. ama anne yuregi dinlermi? Baktim ketcap mayonezi cok seviyor, kabaklo mucver yaptim, patates kizarmasi gibi ketcap mayoneze batirarak yedi :) el kadar da olsa kabak yedi diye ne kadar sevinmistim.. pilava rendenin kucuk yeriyle havuc rendeleyip pisiriyordum.. yogurtla karistirip yediriyordum caktirmadan.. boyle boyle 3,5 yasina kadar devam etti.. bin taklayla oyunla bir gidim sebze yesin diye ugrastim.. simdi hala cook severek yemiyor ama yemeye basladi. Pirasa yiyor, yesil fasulye yiyor, havucu yiyor.. buna sukur diyorum... dolma yaparsam icine bol sebze yapiyorum onu da yemeye basladi.. yani bence cok kasmadan birazda zamana birakarak oyunlarla yedirebilirsin.. yemiyosa da cok israr etme

diger konuda ben cok ustune dusmuyorum.. gece cok asiri terlemeden ustunu degismem.. yelek hic giydirmem.. pandufu kendi de sevmiyor ve giymiyor.. cok sukur dogdugundan beri ufak tefek usutme haric hic ciddi hasta olmadi...

Merhaba,
Oğlum İlker 5 yaşından 5 ağustosta alacak. Şu an 17,5 kg. Başta bu yememe vb. problemleri yaşıyordum. Sonra şunu farkettim, çocuğuma deneyeceğinin çok üzerinde yemek baskısı yapıyormuşum. Bakın yiyeceğinin değil, deneyeceğinin...
Bu devler dünyasında çocuklar için herşey çok büyük, porsiyonlarımızda. Şunları bir deneyin derim. Çünkü İlker gibi bütün çocuklar malesef en başta belki, bizim yemek yemesi konusunda baskı yaptığımızdan dolayı hep önyargılılar. Niye öyle mi dedim? Çevremdeki tüm arkadaşlarımda Ye! Ye! baskısı görüyorum. Ben de yaptım bunu, bayağıdır da bıraktım. Yaklaşık 2 senedir daha rahatım. İzlediğim yollar:
1- Evdeki bütün bisküvi,şeker vb. (bebe bisküvisi) dahil parkta oynayan çocuklara dağıtıldı ve yenisi alınmadı.
2- Porsiyon kavramı - 1 yemek kaşığıyla başladık. Şaka yapmıyorum, sadece 1. yemeği bittiğinde ''aferim şampiyon, ben biliyordum zaten bu işi başaracağını'' denildi. 2 saat sonrasında ''Anne acıktım...'' sesleri çıkmaya başladı. O istediğinde 2 kaşık verdim. Anlaştık aramızda.
3- Portakal ve elma gibi meyveleri önce boyuna 4' e ondan sonrada bir de enine 4' e bölüp 1 lokma veriyordum. Tabağı sadece 10 dk. yiyeceği yerde tutuyordum. Mevsim meyvesi dışında hiç bir meyve vermedim.
4- Eve gelen misafirlerin kendi gönüllerini hoş etmek için getirdikleri abur cubur kendileriyle geri gönderildi! Giderlerken İlker abur cubur istemiyor '' meyve veya süt'' hatta isterseniz 1 kalem pirzola getirin :) diyordum. Başta garipsediler, hatta babam (ilkerin dedesi) hala garipsiyor ama kural kuraldır!
5- Belki anadoluluyuz yapamayız ki diyebilirsiniz ancak, tüm gelen misafirlere o dönem yemek başlarda, 1 yemek kaşığı ikram edildi. Yapacak bir şey yok. Çocuğa başarabildiğini, yani normal olduğu hissini vermeniz gerekir. O başarıp da '' vay İlker başardı yemeğini yedi'' hissini yaşatınca bir süre sonra ''anne istiyorum'' diye 2 kaşık daha istemeye başladı. Çünkü misafirlere '' biraz daha yemek istermisiniz? diye sorup, normal porsiyonları görünce İlker ben de ''eğer doymazsam isteyebilirim'' güveni yerleşti. Tabi misafirler de bize eşlik ettiler sağolsunlar :)
6- Yemeği kendisi yedi. Başta ağladı, sızladı. Döktü, tekmeledi ama kendisi yemeden doymayacağını anladı... Şu an et gibi yiyecekleri parçalayıp servisini yapıyorum, kendisi yiyor hatta bazen kendi bıçağıyla (kesmeyen) kesiyormuş gibi yapıp çatalıyla yiyebiliyor.
7-Hiçbir zaman dışardan yoğurt alınmadı, hep günlük sütü aldım(AOÇ ve SEK) yoğurdumu uyuttum. Siteye gelen sütçüyü her zaman yakalayamadık.
8-Bazen kabak, pırasa gibi çocukların ilk görüşte sevemeyebileceği yiyecekler köfte içine elde(robotsuz) çok ufak kesilerek verilmeye başlandı ve dediğim gibi 1 inegöl köfte büyüklüğünde :)
27.04.2015- Şimdilik fena gitmiyoruz, 1 porsiyonda 5 köfte ve 5 kaşık bulgur pilavı +1 çay bardağı kadar ayranı kendisi yiyebiliyor. Ben yemek konusunda ısrar etmemeyi, acıktığında yemesi gerektiğini artık kabullendim ve kendime zulmetmeyi bıraktım. Halen bal ve pekmez dışında şekerli birşey vermemeye çalışıyorum. Bisküvi, cips vb. külli yasak. Bunları yiyen çocuk hiç birşey yemiyor gördüğüm. Bu arada çocuğunu kendi büyütme şansım olmadı, 5 seneye 7 bakıcı ve 4 kreş eskittik. Çalışan bir anneyim. Hatta bakıcılardan birini sadece çocuğa çantasında çikolatalı kek getirip çocuğa yedirdi diye kovar gibi gönderdim:( Hala üzülüyorum ama öyle malesef.
9- Kendim de prensip olarak yaz-kış çorbayı yemeğin baştacı yapmışımdır. Her yemekte yenecek kadar miktarda çorba yapar ilk çorbayla yemeğe başlarım, size de çocuklarınıza kendi hazırladığınız et suları, tarhanalar, erişteler ve yoğurtlarla yenilecek miktarda taze çorba yapmanızı bir kardeşiniz olarak sağlığınız açısından öneririm.
10 - İlkere sadece kışın 3 ay POLİVİT şurup veriyorum. Gece yatmadan önce 1 kaşık. Bence yeterli bir vitamin.
Fiyatı da 4 TL. O da kışın malumunuz sebze meyve markette sıkıntılı oluyor.
11- Lütfen beni despot bir anne gibi düşünmeyin, çocuklar anneyi hep kullanır. Bunu erken farkettim. Bir de ona başaracağı hissini doğduğundan itibaren verin ki hayata karşı güçlü olsun derim. Ben 16 yaşımdan beri çalışırım. Sabah 6:00 ' da uyanıyorum. Erken kalkın, sporunuzu kahvaltınızı aksatmayın. 23:00' de uyumuş olun. Kocanızdan saygı görürsünüz, kendinizi mutlu hissedersiniz. Hem de sağlıklı olursunuz.
12- Unutmayın, çocuk sizde ne görürse o olur.
Saygılar, sevgiler...

öncelikle allah kolaylık versin benim de 4 yaşında bir oğlum var. en az senin kadar ben de dertliyim. dönem dönem iştahı açılsa da genel olarak iştahsız bir çocuk. bazı sevdiği şeyler var ve bazı yemekleri de istediği şekilde yemek istiyor.

eğer hiç yemek yemiyorlarsa onların bir şekilde karınlarını doyurduğundan eminim. mesela süt, oğlum sütü azalttıktan sonra iştahında ciddi bir fark oldu. annenden ya da bakıcından gün boyu ağzına koydukları herşeyin bir listesini isteyebilirsin ya da bu listeyi hafta sonu kendin yapabilirsin mutlaka birşeylerle karınlarını doyuruyorlar. ayrıca bazen onları beslemek adı altında tadı tuzu olmayan ya da çok tok tutan şeyler yedirebiliyoruz. aslında basit bir kahvaltı yerine bulamaç kahvaltısı daha faydalı görünse de hem iştah kapatır hem de çok uzun süre tok tuttuğu için diğer öğünlerde acıkmayı engeller..
aynı yemeği hep aynı şekilde sunmaktansa küçük değişiklikler vs büyük farklar yaratabiliyor.
oğlumun zevkleri şeöyle mesela;

mesela eti seviyor ama köfteyi ağzına koymuyor.
yeşil sebze seviyor ama kıymalı olarak yemek istemiyor.
bazı çorbaları seviyor ama bazılarını hiç istemiyor.
yemeğin yanında içecek varsa içeceği bitiriyor ama yemek kalıyor.
taze sebze özellikle kırmızı bibere bayılıyor mutlaka her öğünde bulundurmaya özen gösteriyorum böylece aç bile kalksa gerekli bir çok vitamini almış oluyor.
bazen sırf sıkıldığı, yemekten yorulduğu, aklı oyunda kaldığı, ya da yemekten sonra yiyeceği şeye yer ayırmak istediği için yemeği bıraktığı oluyor. bu durumları da minimuma indirmek onları daha çok masada tutacaktır.
eğer menüde çok sevdiği birşey varsa onu en son gösteriyorum örneğin yemekte piav ve sebze varsa önce sebze veriyorum doydum diyince pilavı çıkarıyorum ondan da bir tabak yiyor böylece doyduğundan emin oluyorum.

benim oğlumda yemeklerin faydalarından ve ya o yemekleri seven çizgifil kahramanlarından bahsetmek çok işe yarıyor.. mesela et yiyenler çok hızlı koşuyor, sebze yiyenler hiç hasta olmuyor, nohut yiyenler çok güçlü oluyor vs..

ayrıca onların küçük çocuklar olduğunu hep unutuyoruz. mesela 3-4 çeşit yemek varsa hepsinden kepçe kepçe yemesini bekleyemeyiz. eğer yemekten önce çorba varsa yarım kepçe anca yiyor. 2 yemek kaşığı pilav 2 yemek kaşğı yemek zaten onları fazlasıyla doyuruyor.

ek olarak çok yemek seçen çocuklarda mutlaka her yemeğin tadına bakması gerektiğini söylemek gerek. mesela oğluma tadına bak beğenmezsen yeme diyorum o zaman tadına bakıyor herşeyin. ama beğenmedim derse zorlamıyorum ki bana olan güvenini kaybetmesin. 3-5 denemeden sonra eğer damağına uygun birşeyse mutlaka yemeye başlıyor.

yukarda yazdığım gibi birşeyler onların iştahını kesiyor. örneğin çok kalorili bi kahvaltı, yemek saatine çok yakın zamanda yene meyve, yemek aralarında içilen süt, pekmezler polenler, yemeğin yanında alınan sıvı vb.. mesela benim oğlum sabah kahvaltısında yumurta yediyse gün boyu daha iştahsız oluyor.

bunların yanında tabi psikolojik etkenler de var, onların yemek yemesi senin meselenmiş gibi davranma. eğer yemek yemeleri için onlara yalvarırsan bütün gün iş yerinde olan annelerinin hırsını çıkarmak için onlara koz vermiş olursun. dahası onların yemesi için kendini paralama 4 çeşit yemek yaparsan yemedikleri için daha çok üzülürsün.

Back
X