bence gelismislikle gayet alakalı çünkü gelişmiş ülkelerde bireylerin ve tüketicilerin haklarına öne verilir.türkiye'deyse sizi sinirden çatlatırlar, çileden çıkartırlar bir de üstüne azar işitirsiniz. benzer bir durum da benim başıma geldi. bir süre önce yurtdışına gittim. oradan izmirde yaşayan anneme 1 çift spor ayakkabı, 1 tane parfüm, lüks bir markanın 1 ruju ve rimelini bir de kardeşime cep telefonu aldım. TR'ye döner dönmez telefonu pasaportuma kaydettirdim. annemin hediyelerini, kardeşimin telefonunu, telefonun kaydolduğuna dair belgesini, faturasını bir koliye koydum ve istanbuldan izmire bildik bir kargo şirketiyle kargoya verdim. ertesi gün kardeşim koliyi teslim aldı ama koli açılıp tekrar bantlanmış. üzerinde bant sıyrıkları bariz görünüyor. içinde de sadece telefon ve kayıtbelgesi var. anneme aldıklarım komple uçmuş gitmiş.telefonu da muhtemelen imei den yakalanırız diye korkup bırakmışlar. kardeşim hemen orada tutanak tutturdu, ben de hemen müşteri hizmetlerini aradım. ama heyhat ne kadar uğraştıysak bırakın zararımızın tazminini bir özür bile dilemediler. hatta üstüne "sizin paketin içine ne koyduğunuzu nereden bilelim, teslim alan memurun önünde paketleyip belge düzenletmemişsiniz" diye azar işittim. kusura bakmayın ama kaç kişi bunu yapıyor ki? malımın çalındığınamı yanayım yoksa bir de azar işittiğimemi bilemedim.
bu tip tavırları sadece onlardan görmedim. tuş kilidi çalışmayan telefonumu yetkili servis genpaya verdim telefon komple ölmüş halde geri verildi.şarj bile olmuyordu. servis kayıtları, telefon kayıtları derken uzun uzun uğraşıp genpanın hatasını kanıtladım. telefonun garanti süresi dolduğundan yeni bir telefon vermelerini beklemiyordum ama en azından tamir etmelerini ya da yerine ikinci el bir telefon vermelerini bekliyordum. bir görevli arayıp önce özür diledi sonra da telafi etmek için bir teklifleri olduğunu söyledi. artık satıştan kalkmış bir modeli dalga geçer gibi eski satış fiyatının da üstünde bir fiyata teklif etti tabii ki kabul etmedim. sinir olup tüketici kuruluna şikayet ettim. kurul eski telefonumun ücretsiz tamirine karar verdi. telefonu yine genpaya verdim. ama 3 ay geçti hala telefonum tamirden gelmedi. ben de yoruldum artık arayıp sormuyorum.