• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çalışan Kadınlar Yardım

Sizde HERKES birbirine isimiyle hitap ediyor.. Ama bizde bütün amirlerine Bey derken sadece bana ismimle hitap ediyor..Yani daha detaylı nasıl açıklayabilirim acaba..
Majesteleri diyerek kompleksinizi kusmanıza gerek yoktu ayrıca..

Ben kadroluyum o taşeron diyerek eziklediğiniz için sizde kompleks var bence. Siz de taşeron olabilirdiniz.
Neyse bugün çok keyifli ve mutluyum, negatif olamıyorum bir türlü. Herkese bey/hanım deyip bana demiyor kısmını atlamışım. Böyle bir durum varsa uyarınızı yaparsınız ilk fırsatta. Kolaylıklar, güzellikler.

Bayanlar arasında çok sorun değil x hanım falan demek ama bence erkekler bayanlara hitap ederken x hanım , bayanlarda erkeklere hitap ederken x bey demeliler..ne olursa olsun kim olurasa olur arada mesafe olmalı.

Ben kadroluyum o taşeron diyerek eziklediğiniz için sizde kompleks var bence. Siz de taşeron olabilirdiniz.
Neyse bugün çok keyifli ve mutluyum, negatif olamıyorum bir türlü. Herkese bey/hanım deyip bana demiyor kısmını atlamışım. Böyle bir durum varsa uyarınızı yaparsınız ilk fırsatta. Kolaylıklar, güzellikler.

Neyini ezikleyeceğim acaba taşeron dediğiniz kamu çalışanlarının iki üç katı maaşı alıyor..Böyle algılamanızla sizin komplekse kapıldığınız düşünüyorum..
İyi dilekleriniz için teşekkür

Sizde HERKES birbirine isimiyle hitap ediyor.. Ama bizde bütün amirlerine Bey derken sadece bana ismimle hitap ediyor..Yani daha detaylı nasıl açıklayabilirim acaba..
Majesteleri diyerek kompleksinizi kusmanıza gerek yoktu ayrıca..
Bu şekilde açıklama yapsaydınız herkes sizi anlardı ve hak verirdi, ben mühendisimo taşeron firma mühendisi deyip, ast üst olayı yapınca tepki aldınız. Herkese saygı çerçevesinde hitap edip siZe yapmıyorsa direkt uyarın tabiki.

Çalıştığım Amerikan firmasında üst düzey yöneticilere bile isimleriyle hitap ederdim, konferans biter bitmez kendi aramızda hanımlar, beyler havada uçuşmaya başlardı. Türkiye’de böyle maalesef.

Maalesef.
Çünkü zaten herkesin konumu ortada.
İnsallah bu kasim kasim kasilmalar birgün biter.
Yani tanımadığım bilmediğim insana bende bey hanim ile hitap ediyorum.
Ama doktorlarimla bile
Servis şöförü bi kac kez bana ismimle hitap etti. Bir de velilerimin yaninda. Ben ayri bir yerde tek basinayken uyarmistim. "Hocam" diye hitap ederseniz sevinirim demistim. Sonra hep hocam dedi

Siz onun hocasi degilsiniz ama.
Bence yanlış bir tavir...
Bari X Hanim deseydiniz.
Sizin hocaliginiz öğrencilere... servis şoförünün nerden hocasi oldunuz?
Oda sizden ayni şeyi istese? Ben şahsen derdim... tamam ben hocam derim sizde şoförüm bey diyin...
Dermisiniz? Oda onun mesleği neticede... :)

size hitap şeklinden çok niyet önemli. mesela ben şubede çaycıyla bile bey/hanım diye konuşurum. ama mesela şubede bir personelimiz var herkesle ortağam diye konuşur bana hitap ederken de hanım demiyor ben de hiç üstüme alınmıyorum. bunu laubalilik adına yapmadığının farkındayım. karşınızdaki kişinin niyetine odaklanın bence davranış şeklinizi belirlemeden.

işyerindeki hitap şekilleri kültürün bir parçasıdır. örneğin, Amerika gibi toplumlarda statü ve buna bağlı hitap şekilleri çok önemsenmeyebilirken Türkiye gibi toplumlarda önem kazanır. konu sahibesinin durumunda diğer taraf hitaptaki saygı belirten ifadeleri bırakarak burada var olan güç mesafesini yıkmak, hatta üste çıkmak istiyor.

bu durum ise tamamen mesleklerde var olan cinsiyet ayrımcılığına ilişkin bilinçli bir davranış gibi görünüyor. konu sahibesinin rahatsız olması da böyle eril bir meslek alanında kendini kabul ettirebilemek amacıyla verdiği mücadelenin bir sorucu bana kalırsa. yani beyli/hanımlı hitapları kendimiz severiz/sevmeyiz, gerekli buluruz bulmayız, önemli değil. kendim mesela, çok sevmem bu tarz konuşmaları. bundan önceki iş yerinde çalışma arkadaşlarım benden büyük olduğu için onlara abi/abla olarak hitap ederken onlar da bana ismimle hitap ederlerdi. alınmazdım bu durumdan. ama şu anki iş yerimde hitap şekli olarak "siz" kullanıyorum ve buna özellikle dikkat ediyorum.çünkü öyle gerekiyor.

konu sahibesinin durumunda olay tamamen cinsiyet ayrımcılığının bir uzantısı. konu sahibesi aşırı bir tepki verse hem profesyonelliği sorgulanır hem de buradaki gibi "burnu büyük" suçlaması ile karşı karşıya kalır. halbuki cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını hissediyor ve kendini korumaya çalışıyor. yani olay taşeronluk, burnu büyüklük, havadan nem kapma olayı değil.

konu sahibesinin maruz kaldığı davranış, bu tarz erkek egemen mesleklerde (her mühendislik alanı erkek egemen değil elbette, ancak ne yazık ki bazı alanlarda kadınlar çok az yer bulabilmekte. konu sahibesi de sanırım bu alanlardan birinde) ne yazık ki çok sık rastlanan bir cinsiyet ayrımcılığı örneği. tahminimce konu sahibesi sadece bu kişiden olmasa bile meslek hayatında bu tarz çokca davranışa maruz kalmıştır. bu konuyla ilgili google'de "mühendislik, cinsiyet" diye yazacak olursanız pek çok bilimsel makaleye de ulaşmanız mümkün. işte o makalelerden rastgele seçilmiş birinden ufak bir alıntı:

" Türkiye’de kadın mühendis oranı, ABD’nin ve Avrupa’nın üzerindedir. Ancak çeşitli araştırmalar, kadın mühendisler eğitim sürecinde ve iş hayatında çeşitli güçlüklerle baş etmek zorunda kaldıklarını göstermektedir. Kadınlar cinsel içerikli şakalara maruz kalmakta; çeşitli toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden yaftalanmakta; kadınların teknik yeterliliğini zayıflatan çağrışımlarla kuşatılmakta; profesyonelliği erkeklikle eşitleyen bir dünyada var olmaya çalışmaktadır. Bir diğer sorun da çoğu örnekte sosyal ilişkiler ağının erkekler arasında kurulmasıdır; kadınlar çoğu zaman bu ağlardan dışlanmaktadır. Ayrıca yine araştırmalar göstermektedir ki iş yerinde taciz, mobbing ve cinsel şiddet, mühendiskadınların karşılaştıkları ciddi sorunlardandır."

Son düzenleme:
Maalesef.
Çünkü zaten herkesin konumu ortada.
İnsallah bu kasim kasim kasilmalar birgün biter.
Yani tanımadığım bilmediğim insana bende bey hanim ile hitap ediyorum.
Ama doktorlarimla bile

Siz onun hocasi degilsiniz ama.
Bence yanlış bir tavir...
Bari X Hanim deseydiniz.
Sizin hocaliginiz öğrencilere... servis şoförünün nerden hocasi oldunuz?
Oda sizden ayni şeyi istese? Ben şahsen derdim... tamam ben hocam derim sizde şoförüm bey diyin...
Dermisiniz? Oda onun mesleği neticede... :)
Velilerin yaninda bana arkadasiymis gibi ismimle hitap etmesi normal mi sizce? Ben kendisine xx bey diye hitap ediyorum. Velilerin yaninda bana ismimle hitap edilmemesi gerektigini anlayamamaniza sasirdim ben de:) amacim kasim kasim kasilmak degil zira diger ogretmen arkadaslar arasinda da birbirimize hocam diye hitap ediyoruz daha şık oluyor. Bilmiyorum biliyor musunuz ama turkiye de boyle

Velilerin yaninda bana arkadasiymis gibi ismimle hitap etmesi normal mi sizce? Ben kendisine xx bey diye hitap ediyorum. Velilerin yaninda bana ismimle hitap edilmemesi gerektigini anlayamamaniza sasirdim ben de:) amacim kasim kasim kasilmak degil zira diger ogretmen arkadaslar arasinda da birbirimize hocam diye hitap ediyoruz daha şık oluyor. Bilmiyorum biliyor musunuz ama turkiye de boyle

Hocam olmayan insana hocam diye hitap etmek 1. Sacma 2. Yanlış geliyor bana. Asla demem. Böyle bir beklenti ile bana yaklaşanı terslerim kibarca. Öğrencilerinizin size hocam diye hitap etmesi yeterlidir diye düsünüyorum.

Dediğim gibi, x hanim yeterli olur. Olmasi gerekende zaten budur. Sizin isteğiniz aşırı. Tekrarlıyorum kasinti. Kendi isteklerinizi, beklentilerinizi veya şıklık alginizi insanlara dayatmasaniz bence daha şik olur mesela... :)

Türkiyeyi cok iyi taniyorum. Bu kasintilari aşırı cok gözlemlediğim icin zaten komik bulduğumu belirtdim.

Soru sormak isterim: ayni isteği interaksion yaşadığınız bir avukata, hakime veya doktora belirtiyormusunuz??
Yani branşda olan insanlardanda size hocam diye hitap etmesini istiyormusunuz?

Hocam olmayan insana hocam diye hitap etmek 1. Sacma 2. Yanlış geliyor bana. Asla demem. Böyle bir beklenti ile bana yaklaşanı terslerim kibarca. Öğrencilerinizin size hocam diye hitap etmesi yeterlidir diye düsünüyorum.

Dediğim gibi, x hanim yeterli olur. Olmasi gerekende zaten budur. Sizin isteğiniz aşırı. Tekrarlıyorum kasinti. Kendi isteklerinizi, beklentilerinizi veya şıklık alginizi insanlara dayatmasaniz bence daha şik olur mesela... :)

Türkiyeyi cok iyi taniyorum. Bu kasintilari aşırı cok gözlemlediğim icin zaten komik bulduğumu belirtdim.

Soru sormak isterim: ayni isteği interaksion yaşadığınız bir avukata, hakime veya doktora belirtiyormusunuz??
Yani branşda olan insanlardanda size hocam diye hitap etmesini istiyormusunuz?
Bana da bir insana ismiyle hitap etmek yanlis geliyor is ortaminda. Hocam, xx hanim ve xx bey sekilde hitap olabilir. Ama ben hoslanmiyorum isimle hitap edilmesinden.burda illa "hocam" diye hitap edilsin demiyorum. Velilerimin de ayni sekilde ismimle hitap etmesini istemem. Arada xx hanim veya bey veya hocam " gibi hitaplar olursa daha iyi oluyor. Mesafe acisindan. Yoksa kastigim yok yani. Ayrica meslek farketmez

Erkek egemen toplum işte. Burda yorum yapanlarda o erken egemen toplumu yetiştiren anneler !!! Daha nasıl açıklayabilir ki . Bütün herkese bey derken tek çalışan bayam olarak bana adımla sesleniyor diyor . Neden anlamakta güçlük çekiyorsunuz?? Ciddi ciddi uyarın size uygun şekild e hitap etmek zorunda . Hemde onun ustuymussunuz saygısızlık yapmasına müsade etmeyin .

Back
X