Çay Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?

aaaaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2010
265
65
Çay demlerken sakın bunu yapmayın!
Yüksek ısıya maruz kalan çayın insan sağlığı üzerinde kansere varabilecek kadar ciddi zararlara yol açtığını belirtildi
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bükün, çayın içerisinde tein ve tanenler içeren bir bitki olduğuna dikkat çekerek, bu tein ve tanenlerin bitkilerin kendilerini korumak amacıyla salgılamış oldukları bileşikler olduğunu ifade etti.
Çayın uygun bir yöntemle pişirilmemesinin bu bileşikleri aktifleştirdiğine işaret eden Bükün, bu durumunda kansere varabilecek zararlar oluşturacak olumsuz durumlara yol açtığını vurguladı. Bükün, bunun önüne geçebilmek için çayı demlerken bu bileşiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ısı derecesinde tutulması gerektiğini kaydetti.
ACI İSE İÇMEYİN
Vatandaşların kafe veya çay ocakları gibi yerlerde çay içerken, çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını tadından anlayabileceğine de işaret eden Prof. Bükün, "Normalde çayı içtiğimiz zaman ağırda hoş bir tat bıraktığını hepimiz bilmekteyiz. Bayat çayların ya da tanenlerin aktif hale geldiği çaylar ağızda acı bir tat bırakır. Çay içerken mutlak suretle taze demlenmiş olmasına da dikkat etmeliyiz" dedi.
ÜST DEMLİĞE ÇAY KOYDUKTAN SONRA
Tanenlerin aktif hale gelmemesi için çayın mutlak suretle kaynatılmadan sadece sıcak su ile demlenmesi gerektiğini anlatan Bükün, "Çokça yapılan bir yanlış var. Genelde üstteki demliğe kuru çayı bırakıp, alttaki demlikte suyu kaynatıyoruz. Bu çok yanlış bir durum ve yapılmamalı. Eğer yapılacaksa da kuru çayı bıraktığımız demliğe biraz soğuk su ilave etmeliyiz. Daha sonra alttaki çaydanlıktaki su kaynayınca çayın üzerine ilave etmeliyiz. Kesinlikle de çayı fokurdayacak derecede kaynatmamalıyız. Yoksa çayımızı sağlığımıza zararlı hale getirmiş oluruz" diye konuştu.






Okuduğum ve uyguladığım yöntemleri aktarmaya çalıştım sizlere ^.^



975f716b-a9e1-483a-84e0-c2675ba83a64.jpg


Öncelikle suyumuzun kireçsiz olduğundan emin olalım.

Bunun için damacana suyu kullanmakta yarar var.Kireçli su çayımızın görüntüsünü berrak değil daha mat yapar ve tabii ki de sağlık açısından da tasvip edilmez.Tadını da olumsuz etkileyebilir.


50f6f9ce-15fd-4cc1-9eab-c818623f171a.jpg




Demlik seçimi

Çayımızın tadını belirleyen bir diğer unsur da kullandığımız demliğin cinsidir.Yani porselen demlikteki aldığımız tad ile aliminyum,çelik vb demliklerde aldığımız tad aynı olmaz.Önerilen porselen demliktir.




aa04fa0b-8b83-4283-9869-798fe89229f4.jpg




Çaya uygulanacak birkaç işlem

Çayımızı çaydanlığa koymadan önce biraz ılık sudan geçirirsek tadını daha iyi verir ve tabii ki temizlenmiş de olur.

Ve her bir bardak için 1 çay kaşığı çay konulmalıdır.İsteğe göre fazladan birkaç kaşık çay eklenebilir.


658b3253-ab3b-458b-b992-7e6658a0bb88.jpg




Suyun çay ile buluşması

Bu aşamada suyumuzun birkaç dakika kaynadıktan sonra dinlendirmemiz gerekli .Direkt çayın üzerine boca edersek çayımızın yanması kaçınılmaz olur.Hem suyunuz da kiraçliyse dibe çökmüş olur bu dinlenme sürecinde.


47602666-1fb8-448a-8d0b-357aae89a39b.jpg




Ve son aşama

Demlenen çayımızı ocağın üzerinde tutmamalıyız bu çayın acımasına sebebiyet verebilir.Demlendikten sonra ocaktan alınmalıdır.Genelde bu demlenme süresi çaydan çaya farklılık göstermekle birlikte Türkiye'deki çaylar baz alındığında bu süre 10-15 dakika civarıdır.




2d2e2b58-527b-4bda-b6c9-6618b11367fe.jpg






Hepinize afiyet olsun ^.^


Konumuz iyi bir çay demlemekti değil mi? Ben nasıl çay demlediğimden bahsedeyim ama asıl merak ettiğim sizin nasıl çay demlediğiniz.

Çay Nasıl Demlenir?

Öncelikle suyu kaynatıyorum. Demliğe çayı atıp, üzerine soğuk su gezdiriyorum. Çalkalayıp suyu süzüyorum. Yani çayı yıkıyorum. Böylece tozu kiri gitmiş oluyor. Çay çok olursa 2 kez yıkıyorum.

Çayın üzerine kaynamış suyu döküp, demliği ocağın üzerine alıyorum. Kabarana kadar ocakta tutuyorum. Bu aşamada kesinlikle kaynatmayın, aksi halde çayın tadı bozulur. Bu işlemi, soğuyan çay suyunu yeniden kaynama sıcaklığına getirmek için yapıyoruz. Yoksa çay daha geç demlenir.

Çabuk çökmesi için, bir çay kaşığıyla çayı karıştırıp kapağını kapatıyorum. Alt çaydanlıkla beraber yeniden ocağa alıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra altını iyice kısıp 20 dakika kadar ocakta tutuyorum. Demleme süresi daha fazla uzarsa çay acımaya başlar.

Bazen çayın içine bir adet karanfil ekliyorum. Tomurcuk çayın kokusu da güzel oluyor.

Birde kaliteli bir içme suyuyla yapılan çay çok daha lezzetli oluyor. Semaverde, veya mangalda yapılan çayların lezzeti ise zaten tartışılmaz. Bir şeyi itiraf edeyim, aliminyum çaydanlıkta yapılan çayda çok lezzetli oluyor ama şimdilerde neredeyse aliminyumun yanından bile geçmiyoruz…

Gerçekten çok merak ediyorum hanımlar: Siz çayı nasıl demliyorsunuz?
Sizde bizim gibi çay içmeyi seviyor iseniz hele ki iyi demlenmiş kaliteli çayın tadına doyamıyor iseniz işte size iyi çay demlemenin püf noktaları;

Kuru çayı demliğe koyduktan sonra var ise birkaç yaprak tomurcuk çay ekleyerek soğuk su ile bolca yıkayın. Daha önceden onca koymuş olduğunuz ve kaynamakta olan suyun üzerine hiç su katılmamış demliğinizi koyun. Çay yaprakları açılıncaya kadar demliğinizin üzerine su koymadan ocakta bırakmaya devam edin. Çay yaprakları açıldıktan sonra altta kaynayan sudan demliğinize ekleyin ve çayın altını kapatıp dinlenmeye bırakın. İşte size içmeye doyamayacağınız çay keyfi. Bunun yanı sıra bu kadar vakti olmayan ve çabuk çay demlemek isteyenler için çayınızı yıkadıktan sonra sıcak su doldurulmuş demliği ocağın üzerine bırakın ve kabarana kadar kaynatın. Kabardıktan sonra demliği daha önceden kaynatmış olduğunuz altın üstüne bırakın ve yine altını kapatarak 5 dk. kadar dinlendirin. Yine tadına doyamayacağınız çay keyfi sizi bekliyor olacak.

Çay deminin oksijenle ne kadar temas etmesini sağlarsanız çay o kadar lezzetli olur. Bunu sağlamak için demi koyarken çayı yüksekten fokurdatarak bardağa dökebilirsiniz.

Biz çay içmeyi severler taze çay ile bayat çayın farkını gelişi güzel demlenmiş çay ile özenle demlenmiş çay arasındaki kaliteyi kolayca ayırt edebiliriz. Acı çay içmeyi seviyor iseniz 2 tarifi normal demde çay içmekten keyif alıyor iseniz ilk tarifi kullanarak demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
 
Teşekkürler, benim gibi bir çay aşığı için süper bir yazı olmuş. Ellerine sağlık paylaşım için.
 
Çok güzel bir derleme olmuş elinize sağlık. Çay seven biri olarak okuduğuma sevindim :)
 
ibrahim saracoglu cayi demlerken ust kisma once kaynamis suyu sonra kuru cayi eklememiz gerektigini soylemisti ben oyle alistirdim kendimi...
 
Selam arkadaşlar... Biz de çaya bayılırız evde. Aşağıdaki iki dakikalık kısa videoda pratik ve acılaşmayan çay yapma tekniği anlatılıyor... İlgilenenler bir bakabilir biz de hep böyle yapıyoruz

 
X