• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğumun terbiyesi ve başkasının kızması

cingilli

Guru
Kayıtlı Üye
21 Mayıs 2010
229
97
323
Merhabalar,
Benim 1.5 yaşında bir kızım var.Her çocuk gibi çok hareketli,yaramaz .Doğal olarak da daha aklı tam ermediği için her "dur yapma,oraya çıkma"dediğim zaman yapmıyor.Bazen laf dinliyor,ee çoğu zaman da dinlemiyor.
Dün akşam iftara eşimin amcasının oğlunu davet ettik.Yemeği yedik,kahveleri içiyoruz.Kızım camdan aşağı bakmak istedi,cam da fransız balkon şeklinde.Tabiki dur yapma kızım çıkma diye seslendim ama dinlemedi.Eşimin amcasının oğlu kızıma daha yakındı sesini yükselltti "çıkma sakın oraya" diye bağırdı,kızım korktu sesimi cıkarmadım misafirdir diye.Tekrar denedi kızım bu sefer eline vurdu kızım ağlamaya başladı.
Ben olacakları az buçuk tahmin edip eşime "kızımıza bak,oradan al,çıkmasın"diye sesleniyorum.Eşim de gülüyor kuzeni kızınca "dur bakalım napacak" diye kızımın tepkisini merak ediyor.Eline vurulan çocuk napar,ağlar...

Daha önce de ağlatmıştı kızımı "siz buna terbiye vermemişsiniz,herşeyi ağlayarak istiyor"demiş,kızmıştı kızıma.Eşimle bu yüzden tartıştık,ben birisini uyarırsam kalbini kırarım o yüzden sen müdahale et,her zaman görüştüğün kuzeninle aran bozulsun istemiyorum,o yüzden müdahele etmiyorum,yoksa bir daha görüşmeyecek kadar kalbini kırarım dedim.Bana dediği "şakayla vurdu,öyle gerçekten vurmadı".Kızım şakayla vursa ağlamazdı,hem şakayla bile olsa ağladığıan göre şaka olarak algılamadı" dedim.Abartıyorsun sen de diyerek konuyu kapattı.

Gece gözüme uyku girmedi,kızıma kimsenin 1 fiske bile vurmaya hakkı yok,terbiyesini de ben veririm.Ama orada sessiz kalarak yanlış mı yaptım?Bir daha böyle bir durumla karşılaşırsam ve eşim tepkisiz kalırsa nasıl davranmam lazım?

Merhabalar,
Benim 1.5 yaşında bir kızım var.Her çocuk gibi çok hareketli,yaramaz .Doğal olarak da daha aklı tam ermediği için her "dur yapma,oraya çıkma"dediğim zaman yapmıyor.Bazen laf dinliyor,ee çoğu zaman da dinlemiyor.
Dün akşam iftara eşimin amcasının oğlunu davet ettik.Yemeği yedik,kahveleri içiyoruz.Kızım camdan aşağı bakmak istedi,cam da fransız balkon şeklinde.Tabiki dur yapma kızım çıkma diye seslendim ama dinlemedi.Eşimin amcasının oğlu kızıma daha yakındı sesini yükselltti "çıkma sakın oraya" diye bağırdı,kızım korktu sesimi cıkarmadım misafirdir diye.Tekrar denedi kızım bu sefer eline vurdu kızım ağlamaya başladı.
Ben olacakları az buçuk tahmin edip eşime "kızımıza bak,oradan al,çıkmasın"diye sesleniyorum.Eşim de gülüyor kuzeni kızınca "dur bakalım napacak" diye kızımın tepkisini merak ediyor.Eline vurulan çocuk napar,ağlar...

Daha önce de ağlatmıştı kızımı "siz buna terbiye vermemişsiniz,herşeyi ağlayarak istiyor"demiş,kızmıştı kızıma.Eşimle bu yüzden tartıştık,ben birisini uyarırsam kalbini kırarım o yüzden sen müdahale et,her zaman görüştüğün kuzeninle aran bozulsun istemiyorum,o yüzden müdahele etmiyorum,yoksa bir daha görüşmeyecek kadar kalbini kırarım dedim.Bana dediği "şakayla vurdu,öyle gerçekten vurmadı".Kızım şakayla vursa ağlamazdı,hem şakayla bile olsa ağladığıan göre şaka olarak algılamadı" dedim.Abartıyorsun sen de diyerek konuyu kapattı.

Gece gözüme uyku girmedi,kızıma kimsenin 1 fiske bile vurmaya hakkı yok,terbiyesini de ben veririm.Ama orada sessiz kalarak yanlış mı yaptım?Bir daha böyle bir durumla karşılaşırsam ve eşim tepkisiz kalırsa nasıl davranmam lazım?

Canım keşke o an bişe söyleseydin,tekrar yaparsa söyle bence dayakla vurmayla terbiye mi olurmuş. Benim de 1,5 yaşında kızım var sizinkiyle yaşıt. Annem bakıyor ve büyükannem de bir süredir misafir bizde. Her akşam eve gittiğimde anneannem "kızın bana vurdu,yüzümü tırmaladı"vs dert yanıyor,ben de uyardım kızımı ilk günler. Ama annemden işin aslını öğrendim, anneannem de sözde oyun oynuyor onun eline vuruyormuş resmen azdırıyormuş,ağlatıyormuş. Allahtan bizimki de altta kalmıyor ama her haksılığa uğradığında karşılık vermesi iyi mi,alışkanlığa dönüşür mü onu bilmiyorum. kendinden büyük bir kaç çocuğu da dövüyor tam bir kadırgalı oldu.:1:

Kızlarımız aynı yaşta hiç hoş değil akrabanızın yaptığı ama bence de kötü niyetli değildir Türk toplumunda çocuk terbiyesi söz konusu olunca herkes birer pedagog kesilir yapıcak birşey yok öyle bir ortamda işi gücü bırak al kızını kucağına otur bana da bazen kızın yaramaz diyorlar hayır çok akıllı diyorum çocuğa yaramaz diye diye yaramaz olur bence

Olasılıklar&şanslar

dün trt spikerinin kızı fransız balkondan düşüp hayatını kaybetmiş,13 aylık daha.Allah korusun..o yüzden bu konularda çok dikkatli olunmalı.

ancak kuzenin davranışı çok yanlış,o daha bebek ya eline vurmak ne demek? terbiye dayakla olsaydı neler neler olurdu.benim çocuğa annem dahil kimse şaka bile olsa vuramaz.çocuklar ne görürse onu anında kapar ve tekrar eder.ayrıca eşinizde çok hatalı dur bakalım ne yapacak ne demek,deneme tahtası mı bu?

Genelleme yapıyorum yanlış anlamayın.
Bazı anneler var kı çocugu evi alt üst ediyor tek bir kelime bile etmiyor böyle olunca haliyle ben de sesimi yükseltiyorum gelen misafir çocuklarına.
Ama kızınız daha çok küçükmüş. Vurmaya hakkı yok tabi.
Balkon meselesınde de düşer belki diye kızmış olabilir.
Babam da öyledir sesini ayarlayamaz bağırır bir an da ama vurması filan hoş değil.
Siz çocugunuzu biraz daha fazla kontrol etmeye calışın.
Bir daha vurursa da uyarın çok sert olmayın.
Ben bile kıyamıyorum amcası-dayısı vurma ağlar filan diyin yani.

Canım keşke o an bişe söyleseydin,tekrar yaparsa söyle bence dayakla vurmayla terbiye mi olurmuş. Benim de 1,5 yaşında kızım var sizinkiyle yaşıt. Annem bakıyor ve büyükannem de bir süredir misafir bizde. Her akşam eve gittiğimde anneannem "kızın bana vurdu,yüzümü tırmaladı"vs dert yanıyor,ben de uyardım kızımı ilk günler. Ama annemden işin aslını öğrendim, anneannem de sözde oyun oynuyor onun eline vuruyormuş resmen azdırıyormuş,ağlatıyormuş. Allahtan bizimki de altta kalmıyor ama her haksılığa uğradığında karşılık vermesi iyi mi,alışkanlığa dönüşür mü onu bilmiyorum. kendinden büyük bir kaç çocuğu da dövüyor tam bir kadırgalı oldu.:1:

Benim tepkilerim biraz sert olur,kendimi tutamam,biraz sinirli biriyim.Eşim de bu akrabasıyla cok iyi,şimdi ters bişey söyleyip aralarını bozmak istemedim,çünkü ben birisiyle tartışırsam bir daha eskisi gibi olamam,öyle bir yapım var.Sonra eşim küçücük bir olayı büyüttün deyip üste çıkıyor,biraz geride durdum hata mı yaptım bilmiyorum.

Benim kızım da aynısını yapıyordu,babannesi de diyelim terliğe takıldı düştü vur kızım döv terliği diye öğretmiş,birisi ona birşey yaptı mı hemen vuruyordu,o huyundan anlata anlata vazgeçirdim,şimdi de birisi ona kızdı ya da ters davrandı mı şaşkın şaşkın bakıyor..

Bir daha olursa zaten eşime de söyledim,tepkim ağır olur,sen müdahale et diye ama sanmıyorum bişey yapacağını.

Genelleme yapıyorum yanlış anlamayın.
Bazı anneler var kı çocugu evi alt üst ediyor tek bir kelime bile etmiyor böyle olunca haliyle ben de sesimi yükseltiyorum gelen misafir çocuklarına.
Ama kızınız daha çok küçükmüş. Vurmaya hakkı yok tabi.
Balkon meselesınde de düşer belki diye kızmış olabilir.
Babam da öyledir sesini ayarlayamaz bağırır bir an da ama vurması filan hoş değil.
Siz çocugunuzu biraz daha fazla kontrol etmeye calışın.
Bir daha vurursa da uyarın çok sert olmayın.
Ben bile kıyamıyorum amcası-dayısı vurma ağlar filan diyin yani.

bebek görmeye evime gelen bir arkadaşım aynı böyle oğlumun ana kucağını kırdı kızı yatsın dedi peki yatsın dedim halbuki gözü kör değil Yenidoğan için o alet elimdeki tek bibloyu kırdı ki özeldi benim için elinde hı telefon bebe sağa sola kısır döküyo çay döküyo umru değil zaten kendiside balkon kapısını acicam diye duvarı çizmiş sinir oluyorum böyle insanlara konuya gelirsem olayı görmem lazımdı yorum için sen anne olarak abartiyo olabilirsin harbidende ağlayarak bişeyler yaptırmaya alismasin

Yakışıklı oğlum yakışıklı kocam yakışıklı kardeşim :)

eline vurmak nedir ya!!
kıyamam.. bozulduğunu belli etseydin
inşallah bidaha yapmaz
onların çocukları var mı?
eğer varsa yaramazlık ederse
"aaa x kızarım sana.. ama asla vurmam çocuğuma kıyamadığım gibi
hiçbir çocuğa da vurmam"
böyle deme tabi de laf çarptırman işe yarar bence

cocuk sevgisi barındırmıyor sanırım içinde...
sessiz kalmayın bence bir daha...
eşinizden yüz buldugu belli.

Tabiki balkon önemli bir konu ama zaten babası da dibinde önce tırmanması lazım koruma var önünde.Sadece aman tehlikeli dur kızıyım diye yapmıyor,terbiye böyle verilir diyerek kızıyor.Kızması bir derece halledilebilir,kötü niyet aramam belki ama vurması beni çok üzdü.Tepkisiz kalıp da ağlatıığım için kendime daha cok kızdım.

Bana iddia ettiği bu yaşta ne desem yapması.o yaşta cocuk bıraktığın yerde otur dersen otururmuş.,Kendinin de 8 yaşında bir kızı var,ne durdan anlar,ne yapma dan.Bize geldiğinde karıştırmadığı yer kalmaz ama ben ne bağırdım ne vurdum.Eşime dün söyledim onun kızına ben yapsam aynısını acaba ne tepki verir?

bebek görmeye evime gelen bir arkadaşım aynı böyle oğlumun ana kucağını kırdı kızı yatsın dedi peki yatsın dedim halbuki gözü kör değil Yenidoğan için o alet elimdeki tek bibloyu kırdı ki özeldi benim için elinde hı telefon bebe sağa sola kısır döküyo çay döküyo umru değil zaten kendiside balkon kapısını acicam diye duvarı çizmiş sinir oluyorum böyle insanlara konuya gelirsem olayı görmem lazımdı yorum için sen anne olarak abartiyo olabilirsin harbidende ağlayarak bişeyler yaptırmaya alismasin

Yakışıklı oğlum yakışıklı kocam yakışıklı kardeşim :)

Bize gelen her çocuk aynen böyle.
Annnem bir şey demez ama ben susamam
Odama girip herşeyimi kurcalıyorlar böyle olunca dayanamıyorum yani.
Ağlama meselesi de kardeşim de tam böyle 13 yaşın da hala ağlayarak yaptırıyo herşeyi dikkat etmek lazım..

o kim oluyormuşta kızına vuruyormuş ona mı kalmış kızının terbiyesi töbe töbe çocuk küçük zaten :26:

Merhabalar,

Çocuğunuza kimsenin vurması kesinlikle doğru değil ama eşiniz şakayla vurdu gerçekten vurmadı demiş, siz biraz hassas davranmış olabilir misiniz? Ayrıca bazı çocuklar gerçekten her şeyi ağlayarak yaptırıyorlar. Siz muhtemelen bir anne olarak bu dediğime şiddetle kızacaksınız benim kızım öyle yapmaz diyeceksiniz ama bu benim dışarıdan gözlemim naçizane yorumum. Sizin durumunuz için geçerli olmayabilir fakat öyle çocuklar var ki istediği bir şey olmayınca hemen ağlıyorlar, öyle alıştıkları/alıştırıldıkları için. Ortada hiçbir şey yok ama istedikleri olmuyor diye hemen başlıyor musluklar akmaya olayı bilmeyen sanır ki cidden kötü davrandılar öyle bir içten ağlıyorlar, ama yaptıkları sadece şımarıklık. Yeniden söylüyorum bir anne olarak hassassınız o yüzden rica ederim yorumumu yanlış anlamayın, sadece acaba mı diyorum :44:

eline vurmak nedir ya!!
kıyamam.. bozulduğunu belli etseydin
inşallah bidaha yapmaz
onların çocukları var mı?
eğer varsa yaramazlık ederse
"aaa x kızarım sana.. ama asla vurmam çocuğuma kıyamadığım gibi
hiçbir çocuğa da vurmam"
böyle deme tabi de laf çarptırman işe yarar bence

bozulduğumu belli ettim zaten ama anladığını sanmıyorum.Onların da çocukları var.Yaramazlık yapınca dur demekten de anlamaz.Anca böyle bir laf çarpıtmayla uyarabilirim sanırım.

Merhabalar,

bence abartıyorsunuz çünkü kızınız daha çok küçük bu yaşta çocuklar anne babalarını dinlemiyorlar dışardan bir ses daha etkili oluyor azıcık eline vurmuş yani tutupta tekme tokat dövmemiş ki kızınız orada düşme ihtimalide var. geçen gün aynı Fransız balkonu tarzı yerden TRT spikerinin kızı düşmüş Allah göstermesin bu şeylerde daha ılımlı yaklaşmak gerek diye düşünüyorum çocuk o sonuçta bir süre sonra çocuk herşeyi ağlayarak yada bunu kullanarak elde ediyor o vakitte anne bana oteritesi kalmıyor

Çocuğunuza kimsenin vurması kesinlikle doğru değil ama eşiniz şakayla vurdu gerçekten vurmadı demiş, siz biraz hassas davranmış olabilir misiniz? Ayrıca bazı çocuklar gerçekten her şeyi ağlayarak yaptırıyorlar. Siz muhtemelen bir anne olarak bu dediğime şiddetle kızacaksınız benim kızım öyle yapmaz diyeceksiniz ama bu benim dışarıdan gözlemim naçizane yorumum. Sizin durumunuz için geçerli olmayabilir fakat öyle çocuklar var ki istediği bir şey olmayınca hemen ağlıyorlar, öyle alıştıkları/alıştırıldıkları için. Ortada hiçbir şey yok ama istedikleri olmuyor diye hemen başlıyor musluklar akmaya olayı bilmeyen sanır ki cidden kötü davrandılar öyle bir içten ağlıyorlar, ama yaptıkları sadece şımarıklık. Yeniden söylüyorum bir anne olarak hassassınız o yüzden rica ederim yorumumu yanlış anlamayın, sadece acaba mı diyorum :44:

İstediği olmayınca kendini yerlere atıyor,numaradan ağlıyor.Herşeyi ağlayarak yapmaya çalışıyor ama ben tepkisiz kalıyorum bir süre sonra vazgeçiyor isteğinden.Ama sanırım bu bir süreç,kızım benim ağlayarak istediğini yapmadığımı anlayınca vazgeçecek,ama şu dönemde hala devam ettiriyor bu huyunu.
Tespitinizde kısmen haklısınız ama burada durum farklı biraz.Kızım orada birşey yapmak istemiyordu ki,camdan bakıyordu.Kimseden birşey istemiyordu.

şakayla vurmuş olabilir,ama kızım onun şaka olduğunu bilmiyor ki...Ağladığına göre demekki ciddi görüyor,sonuç değişmiyor.

Tabiki balkon önemli bir konu ama zaten babası da dibinde önce tırmanması lazım koruma var önünde.Sadece aman tehlikeli dur kızıyım diye yapmıyor,terbiye böyle verilir diyerek kızıyor.Kızması bir derece halledilebilir,kötü niyet aramam belki ama vurması beni çok üzdü.Tepkisiz kalıp da ağlatıığım için kendime daha cok kızdım.

Bana iddia ettiği bu yaşta ne desem yapması.o yaşta cocuk bıraktığın yerde otur dersen otururmuş.,Kendinin de 8 yaşında bir kızı var,ne durdan anlar,ne yapma dan.Bize geldiğinde karıştırmadığı yer kalmaz ama ben ne bağırdım ne vurdum.Eşime dün söyledim onun kızına ben yapsam aynısını acaba ne tepki verir?

Kızınız balkondan cüşebilirdi... Böyle şeylerde yaşı küçükte olsa biraz sert davranmakta fayda var diye düşünüyorum.. Tekrar tekrarlamasın.. Tamam bizler büyürken yanlış bişey yapıtımızda teyzelerimizde, amcalarımızda gerekli görüyorsa müdale ediyordu. Yaptıgı seyin yanlış olduğunu anlatmadan o hatayı tekrarlamasına ne engel olacak...

bence abartıyorsunuz çünkü kızınız daha çok küçük bu yaşta çocuklar anne babalarını dinlemiyorlar dışardan bir ses daha etkili oluyor azıcık eline vurmuş yani tutupta tekme tokat dövmemiş ki kızınız orada düşme ihtimalide var. geçen gün aynı Fransız balkonu tarzı yerden TRT spikerinin kızı düşmüş Allah göstermesin bu şeylerde daha ılımlı yaklaşmak gerek diye düşünüyorum çocuk o sonuçta bir süre sonra çocuk herşeyi ağlayarak yada bunu kullanarak elde ediyor o vakitte anne bana oteritesi kalmıyor

Dışardaki ses,uyarsa zaten sesimi çıkarmam.Çünkü ileride okula gidecek,kreşe gidecek,oradakilerin uyarılarını dinlemesi için başkaları uyarınca sesimi çıkartmam.Ama vurmasını kaldıramadım.Tekme tokat dövmesi gerekmiyor ki el kadar bebek için bir tokat az mı?

keşke o an sizde o adamın eline vursaydınız. :41: insan içinde vurulmanın ne demek olduğunu anlardı belki. elbette uyarsın falan da vurmak olmamış. belki hızlı vurmadı, canı acımadı ama kıyamam; kızınız utanmış ve ondan da ağlamış olabilir.

Son düzenleme:
O yasta bi cocuk vurma refleksinin saka olup olmadigini anlayamaz. Keske mudahale etseydiniz. En azindan ayni davanisi tekrar yaparsa mudahale edinki esinizin kuzenide bi daha cocugunuza dokunma hakki olmadigini anlasin.

Back
X