çocuğun özürlü mü soruları:(

Abimin kızı otizm.Bu ayın sonunda 4 yaşına girecek. Yengem yeğenimi parkta oynatırken bi tane boş boğaz düşüncesiz kadın yengeme çocuğun özürlümü demiş onunda zoruna gitmiş bize anlattı bende üzüldüm...Geçenlerde de otobüs yolculuğunda otobüsteki kadınlar kendi aralarında özürlü herhalde cık cık cık diye fısırdaşmışlar. Yengem de ne diyosunuz be demiş seslenmiş.Neyse yiğenimin otizm olduğunu 2,5 yaşında öğrenmiştik.Rehabilitasyona gidiyo ama bi ilerleme göremiyorum. şuan canım yeğenim bebek gibi,bişeyleri anlayamıyo büyüdükçe yaşı ilerleyince kendi kendinin rahatsız olduğnu anlayacak mı? anlayıpta üzülücekmi
Ne sinir oluyorum böyle insanlara. Yalandan sahteden üzülmüş gibi cık cıklayanlara. Ban yememek adına onlarla ilgili diğer tüm düşünceler bende kalsın.

Bunu okuyan kim varsa özellikle dikkat etsin m sokakta çok güzel bir çocuk gördüğünüz zaman verdiğiniz tepkiyi verin tüm otizm li yada engelli olan çocuklara. Evet canım o herşeyin farkına varacak. Psikolojik destek alacak bununla başa çıkmak için ama anne ve babanında alması şart. Gelecek kaygısı bir yana bu acımasız insan oğlunun içinde duyduğu laflardan kendini korumayıöğrenebilmek için bir uzman destek şart.

Abimin kızı otizm.Bu ayın sonunda 4 yaşına girecek. Yengem yeğenimi parkta oynatırken bi tane boş boğaz düşüncesiz kadın yengeme çocuğun özürlümü demiş onunda zoruna gitmiş bize anlattı bende üzüldüm...Geçenlerde de otobüs yolculuğunda otobüsteki kadınlar kendi aralarında özürlü herhalde cık cık cık diye fısırdaşmışlar. Yengem de ne diyosunuz be demiş seslenmiş.Neyse yiğenimin otizm olduğunu 2,5 yaşında öğrenmiştik.Rehabilitasyona gidiyo ama bi ilerleme göremiyorum. şuan canım yeğenim bebek gibi,bişeyleri anlayamıyo büyüdükçe yaşı ilerleyince kendi kendinin rahatsız olduğnu anlayacak mı? anlayıpta üzülücekmi
nasıl oluyor 2.5 yasında ogrenıyorsunuz? otısm hemen bellı oluyor

nasıl oluyor 2.5 yasında ogrenıyorsunuz? otısm hemen bellı oluyor

2,5 yaşındakiler gibi değildi...mesela dışarı kapının önüne çıkartıyoduk tüm çocuklar birlikte bi topun bi oyuncağın başında beraber oyunlar oynarken o hep tek uzakta kalıyodu oyuncaklara değil yerlerdeki ufacık şeylere takıntısı vardı ille o ufak şeyleri eğilip almak istiyodu..evde de yerdeki nokta kadar şeyleri yerde görür eline alıyodu. biz yemek yerken o hep masanın altına girip orda bekliyodu kendini soyutlamaya çalışır gibi hep sıkışık aralık dar yerlere girmeye orda durmaya uğraşıyordu... işte bi oyuncak uzattık bak kızım desek yırtınsak bakmıyodu. etrafında dönüyodu bazen, ellerini kanat gibi çırpıyodu bazen...vs bunlardan şüphelenmiştik

2,5 yaşındakiler gibi değildi...mesela dışarı kapının önüne çıkartıyoduk tüm çocuklar birlikte bi topun bi oyuncağın başında beraber oyunlar oynarken o hep tek uzakta kalıyodu oyuncaklara değil yerlerdeki ufacık şeylere takıntısı vardı ille o ufak şeyleri eğilip almak istiyodu..evde de yerdeki nokta kadar şeyleri yerde görür eline alıyodu. biz yemek yerken o hep masanın altına girip orda bekliyodu kendini soyutlamaya çalışır gibi hep sıkışık aralık dar yerlere girmeye orda durmaya uğraşıyordu... işte bi oyuncak uzattık bak kızım desek yırtınsak bakmıyodu. etrafında dönüyodu bazen, ellerini kanat gibi çırpıyodu bazen...vs bunlardan şüphelenmiştik
Normalde bildiğim daha küçük aylarda göz kontağı kurup kurmadığına bakarak anlaşılır, diğer motor becerilerinin durumuna göre. Mesela yaşıtlarına göre oturamaz, devrilir falan. Biraz geç anlaşılmış sanki.
Allah sabırlar versin. Evlatla sınanmak en zoru.

Yengeniz patavatsizlari duymams gibi davransin asla bu durumlara takilmasin kendini ve melegini uzmesin. Çocuk gelişimi ve egitimi mezunuyum. Alt dalım özel eğitim. Otizm eğitimle aşılabilir asla bir engel değildir fedakarlık sabır ilgi ve sevgi ister. O meleğe özürlü diyen insanlar keşke o melek kadar temiz kalabilseler kim bilebilir ki yarın ne olacağını ? Nelere şahit olunuyor otizmli deyip dahi çıkan nice çocuklar var.

insanların idrak edemediği şey ne biliyor musunuz 'normalliğin göreceli olduğu', bizim milletimiz işte bu kadar düz mantık, ilerisini gerisini düşünmeyen tipler. benim rehabilitasyon merkezinde çalışırken bir danışanım vardı, çok tatlı bir çocuktu, yaşını tam hatırlamıyorum ama 15-17 yaşlarındaydı sanırım. CP idi (cerebral palsy), fiziksel durumunun farkındaydı ve özü sözü bir bi çocuktu. istanbulda otobüs şoförüyle dalaşmış, kendini ezdirmemiş ve rahatsızlığını insanların farklılaştırmasına asla izin vermemiş bir delikanlı yani... tabii ki rahatsızlıkları aynı değil, farklı şeyler, ama otizm iyi bir eğitimle üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlık... birçok örnek var otizmi yendi diye. yegenini diğer çocuklardan ayıran bir sürü özelliği olabilir ama bu 'engelli' ya da 'özürlü' olduğu anlamına gelmiyor. ilerleme göremiyoruz diyorsunuz, rehabilitasyon merkezindeki programını bilmiyorum ama bu tarz durumlarda gözle görülebilir bir ilerleme olmayabilir, ama illaki memnun değilim diyorsanız merkezinizi değiştirin, ama bu durumda da 'rutininin değişmesinin' yeğeninizi memnun etmeyeceğini, farklı olumsuzluklar getirebileceğini vb aklınızda tutun ve ablanıza da söyleyin boşuna üzülüp de güzelim zamanını üzülmekle harcamasın. bizim insanımız empati yeteneğinden yoksun düşüncesiz örümcek kafalı tipler. onların saçma düşünceleri-konuşmaları ablanızı yıldırmasın. insanın isteyip de yapamayacağı hiçbir şey yok şu dünyada;)

Ya bu insanlardan bazilari insan degil işte heryerde var ornekleri sen engelli degilsin ama engelli adayisin senin basina gelir evladina gelir Allah korusun hersey olabilir Allah kolaylik versin ozel annelerin özel çocuklarına

Allah yardımcınız olsun

ne yazikki duyarsiz insanlarin bol bol bulundugu bir toplumdayuz. :(

mumkun oldukca iyi insanlarla olmak lazim . adem gunes eli dogustan engelli olan bir anneye -sizinle benzer sorulari sordu annesi - duyarsiz insanlarla olmayin sizi kiranlarla olmayin demişti.

Bos insanlar ya bosluk iclerinde cahillik vat sadece . boyle insanlari umursamayin . diyecem ama bana sa olsa kavga cikaririm .

bu arada suan kaynak gosteremeyecegim elimde dokuman yok . ama yurt dışında otizmli coxugu olan anne her gun coxuguna Dvitamini vererek otizm astigini yazmisti .
D vitamini kullanimini bi arastirsaniz .

Ülkede cahil insan sayısı o kadar çokki, cidden insan tahammül edemiyo ya. Aslında neler diyesim varda, düzgün üslup kullanamıcam sinirden sanırım, o yüzden en iyisi cümlemi detaylandırmıyım...

Kendini bilmez insan çok yengeniz asla içerlemesin, ülkede o kadar fazla anormal insanla aynı havayı solumak zorunda kalıyoruzki bunlara alışmak lazım. Eğitim şart cidden ama bizim insanımız çoğunlukla eğitilemez türden. O yüzden yengeniz ağızlarının payını versin ve bıraksın, zerre kafaya takılcak şeyler değil.

Asıl kim özürlü bi düşünmek lazım, Allah ıslah etsin ya şu insanları

Back
X