Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

eliziii

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2014
408
279
133
Merhabalar arkadaşlar. Ben çocuk gelişimi öğrencisiyim ve bilgilerimi burdan paylaşmak istedim umarım okuyan herkese bi faydası olur

Çocuklarınıza akıl vermeyin, fikrini sorun ve empati kurmaya çalışın.
Başkalarına benzemesini istemeyin onunla gurur duyduğunuzu söyleyin.
Hayallerini sorun anlattıklarını ciddi dinleyin ve utandırmayın aksine yüreklendirin.
İnatlaşmayın, kucaklayın ve özür dilemeyi bilin.
Vakit ayırın, oyun oynayin, sorumluluklar verin ve denemesine izin verin.
Ne istediğini sorun, ona model olun ve lütfen diye konuşun.
Paylaşın, rica edin.

Bağımsız çocuk yetiştirmek için,
1.Onun yerine beğenmeyin.
2.Diğer çocuklarla yaşadiği problemlere karışmayın.
3. Onun yapması gerekenleri siz yapmayın.
4. Onun yerine karar vermeyin.
5. Ona yöneltilen sorulara siz cevap vermeyin.
6. Kendi problemlerini çözmekte aceleci davranmayın ona zaman verin.

0-3 ay- kucakta kafasin dik tutar. Önünde hareket eden cisimleri takip edebilir. Yüzükoyun yatarken kafasını biraz dik tutabilir. Başını kısmen yanlara çevirmeye çalışır. Kollarını hareket ettirebilir ve ellerini yumruk yapabilir.
3-6 ay- nesne ve oyuncaklari yakalamaya, onlara uzanmaya, nesneleri ağzına götürmeye ve uzanıp almaya çalışır. Kafasını tutar ve yüzükoyun yatarken kafasını dik kaldırabilir.
6-12 ay- oturabilir, emekleyebilir, tutunarak ayağa kalkabilir. 12. Ayın sonuna doğru ayakta kısa süre durabilir. Bir elinden diğer eline nesneleri alabilir. Sırt üstü yatarken düzelebilir. İşaret parmağıyla nesneleri gösterebilir.

Methaba canim. Guzel konu olmus yuregine saglik ... Bir bucuk yasindaki cocukla ne tur oyunlar oynayabiliriz? Cok hareketli ve anlayis kabiliyeti cok guzel maşAllah dunya tatlisi bir oglum var da onunla hep oynuyorum hoplayip zipliyorum da daha egitici olsun istiyorum. Fikir verebilirsen mutlu olurum.:KK46:

12-18 ay-yürüyebilir, elinden tutunca merdivenlerde çıkabilir. Destekle zıplar, çömelebilir, kaşığı rahatlıkla tutabilir. Ayağıyla topa vurabilir.
18-24 ay- tek elini daha çok kullanmaya başlar. Merdivenden tek başına inip çıkabilir. Kapıyı açabilir.
2-3 yaş- düşmeden koşabilir, üç tekerlekli bisikleti kullanabilir. Düğmesini açabilir, tek ayak üstünde kısa süre durabilir. Geri geri yürüyebilir, bazı çizgileri takip edebilir.

3-4 yaş- Ayakkabısını giyebilir, kendini doyurabilir, yardımsız kaydıraktan kayabilir. Tek ayakla suçrayabilir. Zıplayan topu tutabilir. Kağıttaki şekilleri boyayabilir.
4-6 yaş- bakarak 1 den 9 a kadar sayıları yazabilir, makasla kapıt kesebilir. Basit elbiseleri giyinip çıkarbilir. Yüzünü yıkar, dişini fırçalayabilir. Seksek oynayabilir ve basit resimler çizebilir.

Methaba canim. Guzel konu olmus yuregine saglik ... Bir bucuk yasindaki cocukla ne tur oyunlar oynayabiliriz? Cok hareketli ve anlayis kabiliyeti cok guzel maşAllah dunya tatlisi bir oglum var da onunla hep oynuyorum hoplayip zipliyorum da daha egitici olsun istiyorum. Fikir verebilirsen mutlu olurum.:KK46:
Merhaba teşekkür edrim. Benimde 1.5 yaşında bebeğim var. Bu yaşlarda oyunlar daha kısıtlı katılamadıkları için her oyunu oynayamıyoruz. Bu yaşlarda en fazla hayali oyunlar oynanmalı yani bebeğine yemek yedirmesi, uyutması... yada tamir aletleriyle araba onarması, bi kutuya girip kürek çekmesi gibi yaratıcılıklarını geliştirici oyunlar oynanabilir. Vücudunu tanıtırken oyun oynayarak öğretilmesi. Annenin ve babanın işe gider eve gelince evde yaptıkları hareketlerle oyun gibi anlatılabilir. Mesela annem yemek yapar ( yemeği karıstırma herketiyle), babam kahve içer:kahve:, kardeşim uyur :uykucu: bende oyun oynarım :KK6:gibi umarım anlatabilmişimdir faydasını görürsün inşallah:KK52:

Babamiz ise giderken aglardik ta anlattim ona her seferinde babamiz işe gitmesi lazim aksam gelcek diye. Şimdi alistik artik opucuk baybayy yapip gonderiyoruz. anlattiklarini da deneyecegim canim. İlgin ve bilgilerin için çooook teşekkurler:KK68:

Babamiz ise giderken aglardik ta anlattim ona her seferinde babamiz işe gitmesi lazim aksam gelcek diye. Şimdi alistik artik opucuk baybayy yapip gonderiyoruz. anlattiklarini da deneyecegim canim. İlgin ve bilgilerin için çooook teşekkurler:KK68:
Çok doğru yapmışsın cnm umarım oğlunda oyunlardan zevk alır:halay:

0-3 yaş gelişimlerine uygun oyuncaklar ve araç gereçleri:
Çıngıraklar
Diş kaşıma oyuncakları
Heraketli oyuncaklar
Bez oyuncaklar
Oyuncak hayvanlar
Resimli kitaplar
Müzik aletleri (davul, tef, zil)
Müzik kutuları
Büyük legolar
6-8 parçalı yapbozlar
Bebek, tren, kamyon, uçak
Üst üste konan oyuncaklar
Plastik tabak, çay takımları

Son düzenleme:
3-6 yaş gelişimlerine uygun oyuncaklar ve araç gereçler:
Parmak boyası
El kuklaları
Büyüteç
Domino
Öykü ve masal kitapları
Bilgi kartları
Çok parçalı küçük legolar
Düğmeli, fermuarlı giyisisi olan bebekler
Küçük ev hayvanları
Basit resim, harf ve sayı oyunları
Keskin olmayan makas ve kağıtlar
İp bağlama
Basit bilmeceler ve tahmin oyunları
Eşleştirmeyi, sıralamayı, ilişki kurmayı, gruplamayı, eksik tamamlamayı ve karşılaştırma yapmayı sağlayan kart oyunları

merhaba tesekkur ederim oncelikle faydali bilgileriniz icin.. benim bir sorum olacak 0 3 ay ve ya 3 6 ay arasi bebekle nasil oyun oynanir . benim kizim eliyle emzigini agzindan alip sokmaya calisiyor. nesneleri tutmaya basladi ama uzanip almiyor 3.5 aylik suanda .. gelisimi icin neler yapabilirim. birde merak ettigim bir konu daha var. bebeklerin gelisminin geriligi ne zmn belli olur ? ve ya belirtilerini nasil anlariz bi sorun var ise ?

merhaba tesekkur ederim oncelikle faydali bilgileriniz icin.. benim bir sorum olacak 0 3 ay ve ya 3 6 ay arasi bebekle nasil oyun oynanir . benim kizim eliyle emzigini agzindan alip sokmaya calisiyor. nesneleri tutmaya basladi ama uzanip almiyor 3.5 aylik suanda .. gelisimi icin neler yapabilirim. birde merak ettigim bir konu daha var. bebeklerin gelisminin geriligi ne zmn belli olur ? ve ya belirtilerini nasil anlariz bi sorun var ise ?
Teşekkür ederim.
İlk önce gelişim geriliği ile ilgili konuda bilgim dahilinde kısa bahsedeyim. Her çocuğun gelişimi farklıdır. O yuzden diğer çocuklarla herşeyini kıyaslamayın. Ama yapmadığı şeyler zamanla diğer yaşıtlarıyla arasındaki farkı açıyorsa pedagogla görüşülmelidir.
Oyunlarda ise, daha çok bedenini tanıtacak (ayağını, başını, burnunu, ağzını sorup onun eliyle dokundurularak), bebeği kucağa alıp bir oyuncağa dikkatini çekip onu yere atarsınız ve takip etmesi için nereye gidiyor deyip beraber oyuncağı takip edebilirsiniz. Takip etmeyi ve nesnenin devamlılığını öğrenmesinde yardımcı olur.

0-3 ay dil gelişimi, seslerin geldiği yöne bakar ve mırıldanma ve gülümsemeyle karşılık verir.
3-6 ay dil gelişimi, anlaşılmayan sesler çıkarır. İsmi söylenince tepki verir.
6-12 ay dil gelişimi, kelimeleri taklit eder. 'Hayır'a tepki verir. Anne, baba ve kolay heceleri söyleyebilir.
12-18 ay dil gelişimi, kelime haznesi 5-20 arasındadır. İki basit kelimeden oluşan cümleler kurabilir. İsmi söylenince bakar.
18-24 ay dil gelişimi, 2- 4 kelimelik cümleler kurabilir. 50 ye yakın kelime bilir. Tanıdığı kişilerin ve nesnelerin ismini bilir.
24-36 ay dil gelişimi, iki aşamalı talimatları yapabilir. (Oyuncağı al ve buraya koy gibi) 4-5 kelimelik cümleler kurabilir. Neden sorusunu kullanarak basit sorular sorabilir.
3-4 yaş dil gelişimi, çok fazla soru sorar. Öyküler uydurur ve yaptıklarını anlatır. Zamanı algılar. (yarın, bugün... )
4-5 yaş dil gelişimi, gelecek zamanı kullanır. Cümlelerinde 5 den fazla kelime kullanır. Uzun öyküler anlatabilir.

Konuşma şeklinde babamız kelimesi dikkatimi çekti. Benim de aynı yaşlarda oğlum var. Sakın yanlış anlamayın eleştirmek için söylemiyorum. Bu konuda bir yazı okumuştum bu konuyu eleştiriyordu. O sizin babanız değil eşiniz kızınızın babası böyle söylememek gerekir gibi. Siz de bir araştırın isterseniz. Lütfen yanlış anlamayın beni.

Back
X