• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Davranış Bozuklukları Cocuklarda Parmak Emmek

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

mondschein2

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2007
957
7
96
İsviçre
Cocugumuzda ,uykulu,yorgun veya sinirli oldugu zamanlarda parmak emme aliskanligi varsa uzulmeyin ve bu yuzden ona baski kurmaya gerek yok,Ilgiliz tip dergisi LANCETda yayinlanmis bir arastirmada bualiskanligin hic bir mahzuru olmadigi belirtiliyor.
Süt cocugunun emmesinden daha normal birsey olmaz,bazi bebkler anne karninda bile parmak emmebiliyorlar,her yuz cocuktan 55 2 ila 5;16si ise 11yasina kadar parmagini emmebiliyor.
Parmak emmenin sevgi ve sevkat eksikliginden kaynaklandigi dogru degildir.buyuk ihtimalle,hissi ve ice donuk cocuklar,dagabilecekler sikinti ve rahatsizliktan kurtulmak icin parmak emmiyorlar.Mesela yatma stresinden,dis cikartirken veya kardes kiskancligindan parmak emebilirler,
6yasina kadar parmak emme normal sayilmalidir.bu yastan sonra devam ettiginde bir ruh hekimine yada psikolaga danisilabilir.ozellikle de kucugun az konusma,az sayida arkadas edilme,okula uyum saglayamama gibi belirtileri parmak emmeye eslik ediyorsa ortada bir sorun proplem olabilir.
Agizdaki parmagin,damak ve disler uzerine baski yaparak sürekli dis yapisini bozmasi mumkun degildir.
8yasina kadar parmak emen kucuklerin on kesici disleri disariya dogru cikintili olabilir.ancak bu aliskanliktan kurtulduktan hemn sonra bu bozukluk duzelir,kaldi ki asil disler henuz cikmadigi icin kalici bir bozukluk soz konusu degildir,bazi titiz ve sert ana-babalar parmak emme aliskanliginda kurtulmasi icin cocuga eldiven giydirir veya parmaklarina aci biber surerler.
bu metodla yararsiz oldugu kadarda tehlikelidirde.cocuk bu yanlis uygulamalar yuzunden butun hayati boyunca dengesiz kararsiz ve kisilige sahip olabilir.
Bunun yerine cocuga `haydi oyuncaklarin ile oynayalim`gibi teklifler yaparak ilgisini baska yöne cekmeyi denemelidir.
4-5 yasina gelmesini ragmen hala parmak emen cocuklara bunun bebeksi bir davranis oldugu ,baska larinin gozune hos görünmeyecegi sade bir dille anlatilabilir....

ben 12 yaşına kadar parmağımı emdim oyüzden hep boğaz enfeksiyonu geçirirdim niye emdiğimi bilmiyorum ama genelde emdiğimde çabuk uykum gelirdi
paylaşımın için teşekkürler canım

canım 2gündür oğlum birşey yapmadığımızda o zamanda ben parmağımı emerim diyo..inanamıyorum ya şu yaşa kadar hiç böyle bir şey yapmamıştı..ben şaka yapıyor sandım akşamki yemektede yine aynısını yaptı..ben istersen ye istersen yeme ama ben yedirmeyecegim dediğimde o zaman bende parmağımı emerim dedi:(şok oldum biraz kızdım..bebek gibi oluyorsun felan dedik..hemde parmağındaki mikroplar agzından içeri girip seni hasta eder dedik ve hemen çıkardı..inşallah bir daha yapmaz..

canım 2gündür oğlum birşey yapmadığımızda o zamanda ben parmağımı emerim diyo..inanamıyorum ya şu yaşa kadar hiç böyle bir şey yapmamıştı..ben şaka yapıyor sandım akşamki yemektede yine aynısını yaptı..ben istersen ye istersen yeme ama ben yedirmeyecegim dediğimde o zaman bende parmağımı emerim dedi:(şok oldum biraz kızdım..bebek gibi oluyorsun felan dedik..hemde parmağındaki mikroplar agzından içeri girip seni hasta eder dedik ve hemen çıkardı..inşallah bir daha yapmaz..

slm canim dostumm.ins bidaha asla yapmazz zaten sen en iyi sekilde ona nasil davranacagini nasil ona neyi biraktiracagini biliyorsunnn,sevgilerimel canimm,:1hug:

benim oğlumda istediği olmayınca yada üzülüp ağlayınca parmak emiyor.mesela dün kreş servisi ve servis öğretmeni değişti diye üzülmüş ağlamış parmak emerek eve geldi.ama eskiye nazaran çok nadir parmak emiyor.daha önceleri elini hiç çıkarmazdı ağzından bende meyve suyu yada meyve çayı koyup biberonu tutuştururdum eline böylelikle azalttı bu davranışını.zaten oğluşum daha 2.5 yaşında sanırım normal.

benim oğlumda istediği olmayınca yada üzülüp ağlayınca parmak emiyor.mesela dün kreş servisi ve servis öğretmeni değişti diye üzülmüş ağlamış parmak emerek eve geldi.ama eskiye nazaran çok nadir parmak emiyor.daha önceleri elini hiç çıkarmazdı ağzından bende meyve suyu yada meyve çayı koyup biberonu tutuştururdum eline böylelikle azalttı bu davranışını.zaten oğluşum daha 2.5 yaşında sanırım normal.

evet canim normal dert etme,bnde kac yazida okudum normal oldugunu,zaten buyuyunce kendileri neyin dogru neyin yanlis oldugunu bilirler,,sakin bunun icin cocugu sikma,bak kendinde diorsun artik eskisi gibi degil,rahat birakk,sevgilerimle canimmmmmmmmmm:1hug:

oğlum 4 yaşında olacak 2 ay sonra ama hala uyurken parmağını emiyo
çok üstüne düşmüyorum,hatta umursamıyormuş gibi yapıyorum çünkü üsteledikçe daha çok yapıyor çocuklar.en azından sadece uykuya dalana kadar emiyor parmağını...ama başparmağında ciddi bir nasırlaşma gibi sertleşme var:çok üzgünüm:
umarım bu huyundan vazgeçer kısa sürede
bilgiler için teşekkürler arkadaşım:1hug:
sevgilera.s.

slm osi ,bazi bebeklerde var ama sorun degilmis kendiliginden birakiyorlar,biz ne kadarda yapmayin desekte yapiyorlarmis en iyisi kendi halinde birakkmakk,bnmde bir komsumun kizi 15 yasina kadar emiyordu ama sonradan biraktii,
sevgilerr

çok üstüne düşmüyorum,hatta umursamıyormuş gibi yapıyorum çünkü üsteledikçe daha çok yapıyor çocuklar.en azından sadece uykuya dalana kadar emiyor parmağını...ama başparmağında ciddi bir nasırlaşma gibi sertleşme var:çok üzgünüm:
sevgilera.s.

canima.s. benim kizlarim da emdiler.....a.s ümmügülsüm iki parmagini birden emiyordu ama iki yasina gelmeden kendisi birakti.....a.s
rabia´da bas parmagini emiyordu:1hug:cok tatli oluyordu emdigi zaman ama parmagi birazcik incelmisti...ben hep biraksin istiyordum ... bu iki bucuk yasindaydi elinde bir yapiskan(bant) ile oynuyordu bununla düstü onun kenari parmagini kesti ve kanatti....cok aglamisti senağlamabakip bakip durmustu parmagina:çok üzgünüm:sonra birdaha emmedi.....ama ben öyle biraksin istemedim:çok üzgünüm:

sevgilera.s.

slm arkadasim,,
bnce hic dert etme,burda isvicrede cogu cocuk uyurken parmagini emiyor hatta ,4,5 yasinda goruyorum,parmak emme,emzik halen kullaniyorlar anneleri dert bile etmiyor gecer sakin dert etme,,sevgiler canimm

canima.s. benim kizlarim da emdiler.....a.s ümmügülsüm iki parmagini birden emiyordu ama iki yasina gelmeden kendisi birakti.....a.s
rabia´da bas parmagini emiyordu:1hug:cok tatli oluyordu emdigi zaman ama parmagi birazcik incelmisti...ben hep biraksin istiyordum ... bu iki bucuk yasindaydi elinde bir yapiskan(bant) ile oynuyordu bununla düstü onun kenari parmagini kesti ve kanatti....cok aglamisti senağlamabakip bakip durmustu parmagina:çok üzgünüm:sonra birdaha emmedi.....ama ben öyle biraksin istemedim:çok üzgünüm:

slm canimm,sen istemedin am a olmus,kendini uzme,,bazi insanlar var cocugu parmagini emmeyi kessin diye neler yapiyorlar seninki valla kendisi birakmis ve dusup olan biseyy,iyikide birakmislar,ikisinide opuyorumm,kendinise iyi bakin

Back
X