Konuşma Problemleri Çocuklarda pelteklik ?

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
Çok teşekkür ederim kızlar
Bu aksam yazarım bakalım dıs hekımı ne dıyecek bu duruma.
benkeyfimvekahyasi benkeyfimvekahyasi canım kuzenım dıs hekımı benımde , hemen onunla gorustum de o bebekler dıllerı dısarda konusur dıl dısın onunde kalır ve normaldır dedı pelteklık bebeklıkte. Benım ufak oglanda aç yerine aşşş gıbı bısey soyluyor , gecer dıyor ınsallah yanı en azından . Ustte 5 alta 2 dısı var. Dıs cıkarmaları gec kalıyor cocukların benım , buyuk oglumunda gec cıktı , erken curudu . 1.5 sene ust dıslerı yoktu
Teşekkür ederim 😊

6 yaşında ki oğlum geç konuştu. Şuan konuşuyor ama bazı harfleri çıkaramadığı için kelimeleri yuvarlıyor. Bazen anlaşılmıyor kelimeleri. Ş, z, k, d harfleri yutuyor. Doktora götürdüm dil bağı var mı diye yok dediler. Biyolojik olarak bir sorunu yok. Çok akıllı cin gibi bir çocuk. Dil tembelliği varmış. Zamanla düzelir dendi. Gerçekten de ilk konuşmalarına göre düzeldi.

Gel gelelim esas konu seneye birinci sınıf. Ve brn oğlum arkadaşları tarafından itelenir diye korkuyorum. Öğretmeni bu çocuk iyi konuşamıyor kelimeleri tam çıkartamıyor diye sorun yaratıcak diye de korkuyorum.

Sonra çok evham yapınca diyorum kendi kendime en azından akli ve bedeni sağlıklı çok şükür diyorum. Sonra önümüzde ki yıl giriyor beynime yine korkup evham yapıyorum. Ben de ne yapıcağımı bilmiyorum.

kuzenimde vardi ama onda dil alti baği vardi
o bagi kestirince duzuldi onun ki

Konuyu takipteyim.

Çevremde gördüğüm kadarıyla derecesi var diye düşünüyorum.

Oğlum 3 yaşına girecek konuşması hala düzgün değil, bir çok kelimeyi farklı söylüyor, ama ben de bazı kelimelerde diline bastırarak konuştuğu için pelteklik kalacak mı diye merak ediyorum.

Doğduğunda dil bağı var demişlerdi. 1 ve 7 aylıkken kontrollerinde emmesinde ve dilini çıkarmasında sorun yok diye önemli derecede değil demişti kbb doktoru.

Düzeltilebilir bir durumsa aklımda bulunsun.
Dil bağı konuşmasına engel değil, pelteklik yapacağını da sanmam ama tabii yine de doktorlar daha iyi bilir, dil bağım var, herkeste daha geride olan dil altı bağı tam dilimin uç kısmında fakat konuşma sorunu yaşamadım hiç, herhangi bir pelteklikte yok, r ve s harfleri gibi bazı harflerde daha çok vurgulama yapıyorum o kadar, sinirli ya da heyecanlı olduğumda çok hızlı konuşurum, dil bağının etkisi olduğunu düşünüyorum ama onun dışında sıkıntı yok, oğlunuzun kelimeleri farklı söylemesi pelteklik değildir, kızım palyaço yerine palyanço, naylon yerine laylon derdi, sonradan düzeltti.

Dil bağı konuşmasına engel değil, pelteklik yapacağını da sanmam ama tabii yine de doktorlar daha iyi bilir, dil bağım var, herkeste daha geride olan dil altı bağı tam dilimin uç kısmında fakat konuşma sorunu yaşamadım hiç, herhangi bir pelteklikte yok, r ve s harfleri gibi bazı harflerde daha çok vurgulama yapıyorum o kadar, sinirli ya da heyecanlı olduğumda çok hızlı konuşurum, dil bağının etkisi olduğunu düşünüyorum ama onun dışında sıkıntı yok, oğlunuzun kelimeleri farklı söylemesi pelteklik değildir, kızım palyaço yerine palyanço, naylon yerine laylon derdi, sonradan düzeltti.

Dilinizi dışarı çıkarabiliyor musunuz?

Oğlum daha yeni seri konuşuyor sayılır. Kelimeleri yeni yeni konuştuğu için net değil o yüzden emin olamıyorum. Belki dil bağından bağımsız olarak pelteklik vardır. Gözlemleyeceğim bakalım. Seneye belli olur..

Yeni doğduğunda ne gibi etkisi olur deyince pelteklik olabilir demişti doktor. İleri seviyede emmesinde problem olurmuş. Ki bizde problem yoktu.
Ama siz de uçta diyorsunuz bilemedim şimdi..

Dilinizi dışarı çıkarabiliyor musunuz?

Oğlum daha yeni seri konuşuyor sayılır. Kelimeleri yeni yeni konuştuğu için net değil o yüzden emin olamıyorum. Belki dil bağından bağımsız olarak pelteklik vardır. Gözlemleyeceğim bakalım. Seneye belli olur..

Yeni doğduğunda ne gibi etkisi olur deyince pelteklik olabilir demişti doktor. İleri seviyede emmesinde problem olurmuş. Ki bizde problem yoktu.
Ama siz de uçta diyorsunuz bilemedim şimdi..
Dilimi çıkarıyorum ama dudak hizzasını geçmiyor geçemiyor, zorlarsam bağ şişip zedeleniyor, normal bağı olanlara göre daha hassas bizdeki bağ, dili zorlayarak dışarı çıkarmak veya ağzın içinde dili yukarı kaldırmak hemen şişmesine neden oluyor, benim bağ dilin hemen ucunda, genetik mi bilmem ama babamda da varmış, onunda uçtaymış, eskilerin cahilliğimi desem bilemedim, rahmetli babaannesi kendi imkanlarıyla kesmiş dil bağını, babamında konuşmasında hiçbir sıkıntı yoktu, bende de yok, çabuk konuşmuşum, belki oğlunuzdaki pelteklik değildir, dil bağı yüzünden kelimeleri yuvarlıyordur, konuşması geliştikçe kelimeleri düzeltebilir, ki 3 yaş henüz küçük bence, bu yaşta bazı kelimeleri doğru söyleyememesi doğal.
Siz gözlemleyin, kelime dağarcığı artıp konuşması geliştikten sonra da sorun yaşarsanız bir uzmana danışırsınız ama bana kalırsa oğlunuzdaki kendiliğinden düzelebilir bir durum gibi.

Benim de oğlum Eylül de 5 olacak. Yaklaşık 2 Aydır Artikülasyon bozukluğu için yardım alıyoruz. 10 dan fazla harf sıkıntılı. Çok sabır isteyen bir süreç gerçekten. Düzelmeler var. Eğer anneler bazı konularda şüpheleniyorsanız hiç vakit kaybetmeden götürün bence.

Back
X