• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuklarınızı korkutarak büyütmeyin!

SHADOWGIRL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2007
928
24
118
Sevgi Anne Babalar, Son zamanlarda ebeveynler çocuklarını ikna etmede yetersiz kaldıkları durumlarda onları korkutmayı tercih ediyorlar.

Merkezimize gelen anne babalardan duyduklarım, çevremden gözlediğim anne babalardan gördüklerim çocukların korkutularak ikna edilmeye çalışılmalarıdır. Örneğin yemek konusu anne babaların en büyük problemlerinden biridir. Çocuğa yemeğini yedirirken “aç ağzını! Açmazsan iğneci gelir” gibi sözlerle korkutularak yemek yediriliyor. Çocuklarını sözlerini geçiremediklerinde başvurdukları son çare çocuğu korkutmaktır. Çocuklar çok çeşitli şeylerle korkutuluyorlar. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Bak polis gelecek,

Doktor amca geliyor,

Öcü geliyor,

İğneci geliyor,

Köpek geliyor, seni yiyecek

Babana söylerim O amca gelir, vb.

Görüldüğü gibi çocuklar hayvanlarla, meslek gruplarındaki insanlarla, hatta babasıyla bile korkutuluyorlar. Çünkü korkutularak çocuklara dediklerimizi yaptırmak daha kolay oluyor. Bu korkutma özellikle okulöncesi dönemde yapılıyor. Çocuk bu korkularla büyüdüğü için cesareti kırılıyor. Kendi başına tuvalete dahi gitmek istemiyor.Daha pasif ve korkak bir çocuk oluyor. Sonrada anne babalar çocuğumuzun neden öz güveni düşük diye düşünmeye başlıyorlar.

Çocukları korkutmak yerine doğru bir disiplin anlayışı içinde tutarlı davranmak gerekiyor. Ne çocuğun her yaptığına “evet” denmeli, nede çocuğun her dediğine “hayır” denmelidir. Çocukların gelişim özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 12-18 aylıktan itibaren çocuklara sınır koymak, tutarlı davranmak ve “hayır”ı öğretmek gerekiyor.

Bu konuda başarısız oluyorsanız alanında gerçekten uzman bir pedagogdan destek alarak çocuğunuzla iletişimizi düzeltebilir ve onu daha kolay ikna edebilirsiniz. Profesyonel destek almasanız bile en azından çocuğunuzu korkutarak ikna etmeye çalışmayın. Çünkü çocuğunuzu korkutarak büyütmek psikolojisini olumsuz etkileyecektir.

Çocuğunuzu korkutmadan büyütmeniz dileğiyle,

Pedagog Sevil Yavuz

Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı,

annem çocukken uyumadığım da ışığı kapatır uyu yoksa gelip seni kaçırırlar derdi
bu yaşıma geldim hala karanlıktan korkuyorum
tamam beni gelip kaçırmayacaklarını biliyorum ama çocukluktan kalma bir şey işte:93:

oyyyy onlardan biri de benim itiraf ediyorum!:17::17::17:ama napim,yemiyordu sıpa...kafamda sürekli felaket senaryoları yazıyordum,iştahı kapancak,kansız kalacak,anoreksiaya yakalancak...buna bi de hayali bi görsel eklenirdi sinema filmi misali,gözümün önünde...oğlum hastanede bi sürü kablolara bağlanmış yarı bayık bakıyo ben de sakinleştiricilerle yanında oturup ağlıyom...var mı bööle bi manyaklık?bi çocuk kahvaltıda yumurta yemezse hiç olur mu ööle bişey?:50:ama yok,O YUMURTA YENECEK!!!tehditkar bi bakışla çocuğu ikna etmeye çalışırdım:'Ya yersin ya da polisi ararım!'bi elim de telefonda bu arada...:9:şimdi 12 yaşında hala yemiyo,ama bunun yanı sıra tehditimi de yemiyo artık...ne manyakmışım yaaa...

oyyyy onlardan biri de benim itiraf ediyorum!:17::17::17:ama napim,yemiyordu sıpa...kafamda sürekli felaket senaryoları yazıyordum,iştahı kapancak,kansız kalacak,anoreksiaya yakalancak...buna bi de hayali bi görsel eklenirdi sinema filmi misali,gözümün önünde...oğlum hastanede bi sürü kablolara bağlanmış yarı bayık bakıyo ben de sakinleştiricilerle yanında oturup ağlıyom...var mı bööle bi manyaklık?bi çocuk kahvaltıda yumurta yemezse hiç olur mu ööle bişey?:50:ama yok,O YUMURTA YENECEK!!!tehditkar bi bakışla çocuğu ikna etmeye çalışırdım:'Ya yersin ya da polisi ararım!'bi elim de telefonda bu arada...:9:şimdi 12 yaşında hala yemiyo,ama bunun yanı sıra tehditimi de yemiyo artık...ne manyakmışım yaaa...
aynı benim annem ya:)))5. sınıfa kadar her sabah kahvaltımda zorla yumurta ve süt verirdi ayy ondan sonra kaç sene yiyemedim midem bulandı ya sanki vitamin bir tek onlarda var annecim ya:)

biz uzmandan dinlemiştim. Mesela çocuk ıspanak yemiyor mu ıspanağın içindeki vitaminler başka besinlerde de vardır ve belki o gıdalar çocuğunuzun sevecği birşeydir yani illa ıspanak yemesine gerek yok, başka bir sebzeden veya meyvede, gıdadan karşılayabilir.

Ayrıca annelerin çocuklarını deli gibi yedirme takıntılaırnı anlayamıyorum. Bir insnaın miğdesi en fazla avcu kadarmış. Çocuk kendi avucunun alacağı kadar yer babasının acunun alacağı kadar değil:) Nil Gün'ün bir kitabında yazdığı gibi anne kendisi üşüyor ama gidip çocuğu giydiriyor. Çoğuğun gerçekten doyduğu miktarla kendisi doymayacağı için çocuğun da doymadığını düşünüyor :))))Çocuğun yediği anneler hep az geliyor sonra çocuklar obez olunca bu sefer küçücük çocuklara diyet yaptırıp bünyelerinin dengelerini bozuyorlar.

ben hiç demedim öyle şeyler.3 yaşında kzım.tabiki hep ilk başta yemem der ama ben ya sevdiği çizgi filmi açıyorum ya da eline ona zarar vermeyecek ama ona göre ulaşılmaz objeler veriyorum.rujumu kremimi vs.o arada nolduğunu anlamadan bir tabak yemeği hooop götürüyor.aslında iştahlı bir çocuk ama çocuk işte.yemek ona zaman kaybı gibi geliyor.sürekli oyun halinde olmaları lazım ya...ne yaparsam yapayım yemezse ki bu çok nadir olur o zaman hiç uğraşmam acıkmasını beklerim.acıkınca mecburen yiyecek.bi de şu var annelerin psikolojisi şu:çocuk annenin istediği yemeği yiyince anne onun hayatını kurtarmış gibi hissediyor.ben ve çevremdeki çoğu anne böyle...uff zor işler bunlar yaaa ama seviyorum valla..:52:

Son düzenleme:
bunu bende yapıyorum ne yazıkki oğlum benim amca oğlumdan çok korkuyo görünüşü iri yarı biraz onu görünce bana sarılır hemen evde yaramazlık yapınca gökhan abiyi çağarcam diyorum hatta elime teli alıp konuşur gibi yapıyorum:59: en azından 10 15 dk uslu duruyo sonra unutup yine başlıyo tabi ama öcü gelicek seni yiycek köpek ısırıcak baban döver gibi tehtitler çocuğun psikolojisini kötü etkiler

Back
X