David Lynch / Yönetmen - Amerika

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2007
15.554
36.070
1.123

Doğum Tarihi, Yeri : 20 Ocak 1946, Amerika

20 Ocak 1946 da Amerika'da doğdu. Aynı zamanda tanınmış bir ressam. Ayrıca kendisi pek fazla kullanmasa da mobilya tasarımı yapıyor. Pennsylvania Güzel Sanatlar Akademisi ve American Film Institute'de eğitim aldı. Siyah-beyaz "Eraserhead" filmiyle tanındı (1977). "Dune" ve "Blue Velvet" ile başlayan çıkış kariyeri 90'lı yılların sonunda yönettiği "Lost Highway" (Kayıp Otoban) ile doruğa ulaşmıştır. Ardından "Mulholland Dr." ve deneysel kısa filmleri gelir.

Filmlerinde kısık sesli gürültü, karanlık ve çürümüş şeylerle dolu mekanlar, bozulmuş karakterler, polarize edilmiş bir dünya (melekler, şeytan, Meryem Ana heykelleri, fahişeler), etrafta çürümüş ceset ya da kafa tasları olan yerler kullanmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Kariyeri boyunca aykırı fikirleri kendine özgü nesnellikten uzak sembolik anlatımıyla cesurca sinema sanatına yansıtan yönetmenin son dönem filmleri (2002) çoğunlukla fazla kişisel olmakla eleştirilmiştir. Film kurgusu ile Andrei Tarkovsky' nin şiirselliğinden ve Michael Haneke' nin gerçekliği arayışından ayrılan Lynch Amerikan sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir. Günümüzde film noirın önde gelen temsilcilerinden biridir.

Lynch'in filmlerinde hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Slavoj Zizek, Gülünç Yünenin Sanatı adlı yapıtında David Lynch sinemasını analitik olarak işlemiştir.

Filmografi :
  • Inland Empire (2006)
  • The Short Films of David Lynch (2002)
  • Rabbits (2002)
  • Does That Hurt You? (2002)
  • Darkend Room (2002)
  • Mulholland Dr. (2001)
  • The Straight Story (1999)
  • Kayıp Otoban(1997)
  • Lumière et compagnie (1995)
  • Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
  • Wild at Heart (1990)
  • Mavi Kadife (1986)
  • Dune (1984)
  • Elephant Man, The (1980)
  • Eraserhead (1977)
  • Amputee, The (1974)
  • Grandmother, The (1970)
  • Alphabet, The (1968)
  • Six Figures Getting Sick (1966)

-alıntı-

rahatsız bu adam ya.. bildiğin sorunlu.. zekasına ve tarzına hayranım

Son düzenleme:
ben de lost highway'i izlerken böyleydim bütün film :uhm: ama blue velvet ve muholland dr.'ı tavsiye ederim :lepi:

David Lynch'in The Straight Story filmini izledim . ilk izlediğim filmiydi ve hiç sevmedim . Diğer filmlerini izleyip bu önyargımı kırmam lazım :)

David Lynch'in The Straight Story filmini izledim . ilk izlediğim filmiydi ve hiç sevmedim . Diğer filmlerini izleyip bu önyargımı kırmam lazım :)

şanslısın ki izlediğin ilk linch filmi o ben the straight story'yi çok sonra izledim ve beklentilerimi hiç karşılamadı, aslında güzel bir film ama sürekli "hadi bişey olsun artık" demekle meşguldüm ben izlerken sırnaşık şey richard farnsworth oscar adayı olmuş bu filmle kafamçokkarıştı

ya film değildi ki o :) manzara çekmiş, yol çekmiş , ağaç çekmiş :) 20 dk da anlatılacak hikayeyi tutmuş 1 saat 52 dk da anlatmış ... Richard Farnswort 'un o filmle oskara aday olması adamın ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu gösteriyor şaşırdım şimdi duyunca

bence adamı sabrından dolayı takdir edip aday yapmışlar :roflol:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…