Davutoğlu: 'Nedir Bu Osmanlı Alerjisi Anlamıyorum'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Davutoğlu: 'Nedir Bu Osmanlı Alerjisi Anlamıyorum'
Türkiye > Gündem, Politika-
8 Aralık, 14:14'te eklendi

Osmanlıca dersi hakkında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Osmanlıca'yı yabancı dil zannediyorlar. Osmanlıca Türkçe'dir bir kere herkes bunu bilsin" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile saat 13.50'de Polonya'nın başkenti Varşova'ya gitti.

Davutoğlu, Esenboğa Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
Başbakan Davutoğlu "Anayasa Mahkemesinin bu meseleyi (seçim barajı) 1995 tarihli Anayasa Mahkemesinin ruhuna uygun bir şekilde ve 2008 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı karara uygun bir şekilde neticelendirmesini bekliyoruz. Çünkü hukuk bunu gerektirir. Temsil ile istikrarın bir dengeye oturması lazım. Eğer böyle bir sonuç ortaya çıkarsa temsille istikrarı gözeten bir sonuç ortaya çıkarsa tabi ki hepimiz bu sonucu saygıyla karşılarız" dedi.

"Şurayı bir iki maddeye indirgemek oraya katılan bilim adamlarına haksızlıktır. Şura kararları, Milli Eğitim Bakanlığı’na tavsiye edilir, oradan Bakanlar Kurulu’na gelir ve değerlendirilir. Buralara daha gelinmeden, bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışılıyor.

Osmanlıca yabancı bir dil değil. Türkçe’nin bir başka alfabe ile yazımıdır. Özellikle CHP grup başkanvekilinin ifadesi; ‘mezar taşlarını mı okuyacaklar’ ifadesi... Evet, onları okumayan bir nesil tarihi bilemez. Evet sizin zamanınızda o mezar taşlarından başka bir şey bırakılmadı... Herkes bilsin, Osmanlıca Türkçe’dir...

Türk aydınının, Namık Kemal’i aslından okuyabilmesinden kim neden rahatsız olsun. Atatürk’ün Nutkunu aslından okuyabiliyorsa kim neden rahatsız olsun. Bahsedilen dil; yabancı, düşman, orta çağ karanlığından gelen bir dil değil. Kadim Türkçe desek, 19 yüzyıl Türkçe’si desek ve okutsak karşı çıkacaklar mı? Nedir bu Osmanlıca alerjisi anlamıyorum.

Teklif edilen şey, sosyal bilimler liselerinde mecburi zaten. İmam hatip liselerinde alfabe kullanılıyor ve zorunlu hale getirilebilir mi, diğer liselerde de seçmeli olabilir mi? Teklif edilen bu. Nedir bu tarih alerjisi, kültür düşmanlığı anlamak mümkün değil..."

"Din dersleriyle ilgili de, var olanın dışında bir şey teklif edilmedi. Alevi kanaat önderleriyle toplantılarda da görüldü ki, din kültür ve ahlak dersine kimse karşı çıkmıyor. İstenilen, bütün dinleri, mezhepleri kuşatıcı bir müfredat ortaya konması. Bunları istişare ederek en doğru bulunacak."

Başbakan Davutoğlu’na yöneltilen sorulardan biri de çözüm süreciydi.

"Atina dönüşü arkadaşlarımızla görüştük ve değerlendirdik" diyen Davutoğlu, "Siyas irademiz açık ve net. Eylem planımız berraktır ancak aynı berraklığı bütün ilgili taraflardan görmek isteriz. 6-7 Ekim olayları ciddi bir sıkıntı yarattı. Ama süreci milletle birlikte yürütüyoruz. Son durumu gözden geçirdik ve başbakan yardımcısını görüşmeler yapması için görevlendirdik. Amaç, sürecin nihai sonuç yolunda ilerlemesidir. Bu artık halkımızn sahiplendiği bir süreçtir. Porovokatif eylemler olsa da, tren raydan çıkarılmayack ama herkes üzerine düşeni yerine getirmeli..." şeklinde konuştu.

"Türkiye - AB ilişkileri iki taraf için de önemli. Maalesef son yıllarda, özellikle fasıların açılması bağlamında ciddi engellerle karşılaştık. Türkiye sıradan bir aday değildir. Hükümet olarak ciddiyetle ele aldığımız konulardan biri de AB sürecidir.

AB’de de yeni görev değişiklikleri oldu ve yeni komiserler göreve başladı. İlk ziyaretlerinden birini, hem de kollektif olarak Türkiye’ye yapmış olmaları çok önemlidir. Bazı ana başlıklar üzerinde görüştük ve AB Bakanı ile görüşmelere devam edecekler. AB’nin yeni yönetimiyle, hükümetimizin istişareleri önem taşıyor. Komiserlerin tek tek değil de kollektif olarak sürece ivme kazandırmalarını bekliyoruz.

Ocak ayında da bizzat ben, Brüksel’de temaslarda bulunacağım ve AB yönetimiyle ilk istişareleri yapacağız. İlişkilere yeni bir ivme katmaya kararlıyız..." onedio

Ajanslar

Hala sorunu Osmanlı sanıyorlar.
Anlamak istedikleri gibi anlayıp olayı çok farklı yönlere çekmek onların işi nasılsa ....

Secim baraji unutulsun diye ortaya cikardilar.Gundem degistirme cabasi.

Osmanlıca değil yahu Osmanlı Türkçesi.Deliriyorum Osmanlıca yazısını görünce.
Kimsenin alerjisi olduğuna inanmıyorum.Kararı desteklemiştim,elimize yüzümüze bulaşmasa bari demiştim.
Keşke yanılsaymışım...

valla alerjimiz falan yok, tabii tıpta mantıklı düşünmenin adı alerji olduysa bilemicem

Kurtuluş Savaşı'nı niye yaptık ki biz o zaman?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…