- Konu Sahibi sensoylehayat21
-
7. sinif kac yas oluyor?
13 olması lazım.
Biraz izleyip cevap vericem.
Bence bloom un teorisinden yola çıkarak izlenmemesi gerektiğini vurgulayabilirsin. Çocukların hazır bulunusluklari, ilgileri için fazla karışık bir belgesel hatırladığım kadarıyla. Ben bile slkllmlstlm izlerken:)
merhaba sevgili kk üyeleri.ben de bir öğretmen adayı olarak sizden yardım istiyorum , özellikle de öğretmenlerimizden.bi ödev hakkında yardıma ihtiyacım var.ödev şu: Home diye bi belgesel var , Türkçesi Yuvam.dünyanın oluşumdan ,insanların dünyayı nasıl kirlettiğinden , doğal kaynakların tükendiğinden vs. bahsediyor.hoca bize bu belgesel 7. sınıf öğrencilerine izletilebilr mi izletilemez mi diye bi soru sordu.ve 2 sayfalık bi yazı istiyor.ben belgeseli izledim benim kanaatım izletilmemesi yönünde.çünkü belgesel de mercan resifleri , fosil sular .arkea bakteriler , siyanon bakteriler gibi şeyleri anlatıyo.ama ben sizin de görüşlerinizi anlmak istiyorum çünkü vize yerine gececek bu ödev.bi de görüşümüzü piaget in bilişsel gelişim kuramı ve bloom gibi bilim adamlarıyla kanıtlamamızı istedi.yardımlarını heyecanla bekliorum şimdiiden teşekkürler...
Bunlar belgeselden altigim notlar;
Dunyanin nasil olustugunu ve beklenen tehlikeyi anlatiyor.Bazi yerlerin zaten bitmek uzere oldugunu, zengin ulkelerin bile etkilenebilecegi soyleniyor. Bunlarin bazi sebepleri sondurelemeyen yanginlar, kuresel isinma, iklim degisikli olarak gosteriliyor. Su ve havanin oneminden bahsediyor. Degismek icin zamanimizin tukendigini , dunyanin 9 milyar insanin yukunu daha fazla tasiyamayacagi vurgulaniyor.
Bazilari istatistiki rakamlarla veriliyor.
Dunyanin %80 i kaynaklarin % 80 ini tuketiyor.
Son 15 yilin ortalama sicakliklari bu zamana kadar kaydedilen en yuksek sicakliklar olmus.
Buzullar 40 sene oncesine gore %40 incelmis.
Ekilebilir topraklarin %40 i hasar gormus.Her yil 13 milyon hektar yok oluyor.
Her 5 cocuktan 4 unun egitim aldigi filan vurgulaniyor.
Son olarakta;
Egitimin, dayanismanin onemi vurgulaniyor . Sonuc; yeryuzundeki hersey birbirine bagli, bizim gunese bagli oldugumuz gibi. Ekip bicmemiz gereken gunesin ta kendisi. Birlik olma vakti, onemli olan kaybedilenler degil geriye kalanlar. Cozumler elimizin altinda. Yeterli guce sahibiz oyleyse ne bekliyoruz. Bir sonraki sahneyi yazmak bizim elimizde oyleyse ne bekliyoruz.
Bunlardan anladigim kadariyla bu belgesel farkindalik yaratiyor.Zaten dunyadaki kaynaklarin cogunu tukettigimizi soyleniyor. Gec kalmamamiz gerektigi vurgulaniyor. Kisacasi farkindalik, olaylarin ve ne yaptigimizin farkina varmak. Bir gunluk kucuk degisimler bile dunyada kalici onarilamayan hasarlar yaratabiliyor. Cocuklar acisindan evet mutlaka izlenmeli.Gorsel olarak cok guzel hazirlanmis, muzigi de ona gore cok guzel uyarlanmis. Simdiki cocuklar eskisi gibi degil herseyin farkindalar, sunger gibi cekiyorlar. Cocuklarin SIKILACAGINI SANMIYORUM. Arastirdigima gore 3 sene de hazirlanmis. Sadece cok uzun, 20-25 dk lik bolumler halinde izletilebilir. 13 yas literaturunde bilinmeyen kelimeler (fosil, bakteri, maldiv adalari-cografik yeri) gibi bir kagida yazdirabilir, anlamlarini bulmalari icin bir gun onceden odev olarak verilebilir. Zaten bazi bilinmeyen kelimeler de belgeselde aciklaniyor.
Piaget'nin Bilişsel Gelişim Kuramı'ni , Senemoglu cok guzel aciklamis, google dan baktim. Onun yazilarina bakabilirsin. Ayrica bir link var, sana ozelden atarim. Piaget'in gelisim donemlerine gore, 11-18 yas donemi karmasik konulari ozumseyip analiz ettigi donem. Yani bu konu onlar icin karmasik degil. Zaten kafalarinda soru isareti olustugunda onu analiz edebilecek olduklarini soyluyor. Ona gore, izletilebilir. Onu ve senemoglu'nu referans verip cocuklarin yasi icin cok karmasik bir konu olmadigini soyleyebilirsin. Yani cocuk bu anlamaz deyip gecmeyeceksin. 13 yas onemli bir yas. Bir de cocuklarin daha kolay ozumsemeleri icin dedigim tarzda odev ya da notlar hazirlayabilirsin. Slaytlarla birlikte izletebilirsin.
Ayrica ogretmen degilim ama cok odev hazirladim. Kolay gelsin:)
. paigetin bilişsel gelişim kuramı diye.... bireyin çevresindeki dünyayı anlamasını öğrenmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerdeki gelişimine dendiğine göre... ve paigete göre bilşsel gelişim kuramı birbirini izleyen 4 dönem içinde ortaya çıkmaktadır bu dönemler ilerledikçe çocukların kavrama ve problem çözme yeteneklerinde niteliksel gelişmeler gözlenmektedir..... buna göre 11 -18 yaş arası karmaşık problemlere mantıklı çözümlerin getirildiği dönemdir.... yani daha soyut düşünme ve sosyal konularda fikirlerin geliştiği dönemdir....bunun üzerine 7.sınıf çocuğu 13 yaşında olduğuna göre bu dönemlerin soyut işlemler kategorisinde yer alır.... bu nedenle izletilmesi gerektiğinin kanısındayım... ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar. Bir problemin çözümü, somut yollarla sınırlanmaz. Problemde bulunan değişkenler arası ilişkileri bulur. Olası denenceleri geliştirir. Daha sonra da bu denencelerin sırasıyla test eder. Çözüme sistemli şekilde ulaşır. Bu dönemde tümevarım ve tümdengelim yoluyla akıl yürütme gözlenir.merhaba sevgili kk üyeleri.ben de bir öğretmen adayı olarak sizden yardım istiyorum , özellikle de öğretmenlerimizden.bi ödev hakkında yardıma ihtiyacım var.ödev şu: Home diye bi belgesel var , Türkçesi Yuvam.dünyanın oluşumdan ,insanların dünyayı nasıl kirlettiğinden , doğal kaynakların tükendiğinden vs. bahsediyor.hoca bize bu belgesel 7. sınıf öğrencilerine izletilebilr mi izletilemez mi diye bi soru sordu.ve 2 sayfalık bi yazı istiyor.ben belgeseli izledim benim kanaatım izletilmemesi yönünde.çünkü belgesel de mercan resifleri , fosil sular .arkea bakteriler , siyanon bakteriler gibi şeyleri anlatıyo.ama ben sizin de görüşlerinizi anlmak istiyorum çünkü vize yerine gececek bu ödev.bi de görüşümüzü piaget in bilişsel gelişim kuramı ve bloom gibi bilim adamlarıyla kanıtlamamızı istedi.yardımlarını heyecanla bekliorum şimdiiden teşekkürler...
. paigetin bilişsel gelişim kuramı diye.... bireyin çevresindeki dünyayı anlamasını öğrenmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerdeki gelişimine dendiğine göre... ve paigete göre bilşsel gelişim kuramı birbirini izleyen 4 dönem içinde ortaya çıkmaktadır bu dönemler ilerledikçe çocukların kavrama ve problem çözme yeteneklerinde niteliksel gelişmeler gözlenmektedir..... buna göre 11 -18 yaş arası karmaşık problemlere mantıklı çözümlerin getirildiği dönemdir.... yani daha soyut düşünme ve sosyal konularda fikirlerin geliştiği dönemdir....bunun üzerine 7.sınıf çocuğu 13 yaşında olduğuna göre bu dönemlerin soyut işlemler kategorisinde yer alır.... bu nedenle izletilmesi gerektiğinin kanısındayım... ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar. Bir problemin çözümü, somut yollarla sınırlanmaz. Problemde bulunan değişkenler arası ilişkileri bulur. Olası denenceleri geliştirir. Daha sonra da bu denencelerin sırasıyla test eder. Çözüme sistemli şekilde ulaşır. Bu dönemde tümevarım ve tümdengelim yoluyla akıl yürütme gözlenir.
Çocuklar soyut kavramları anlayarak etkili bir şekilde kullanabilirler. Bu dönemde çocuklar, çeşitli ideal fikirleri, değerleri, inançları geliştirmeye başlar. Toplumun yapısıyla, felsefesiyle, politikayla ilgilenir: bir değerler sistemi örgütlemeye yönelirler.
Somut işlemler dönemindeki çocuklarla soyut işlemler dönemindeki ergenler arasındaki temel fark, ergenlerin bir olayın çok değişik yönlerini görebilmeleri ve bilgiyi soyut olarak üretebilmeleridir. Ayıca dil gelişimi bakımından kavramları atasözlerinin, deyimlerin anlaşılmasında artık problemleri yoktur. Ayrıca yazılı dilinde bir yetişkin kadar etkili olarak kullanabilirler.....
İlköğretimin 6.,7.,8. Sınıflarında ve lisede ergenlerin, analiz etme, karşılaştırma, soyut ilişkileri bulma, özgün bir şey üretme, eleştiriyel düşünme gibi özelliklerini geliştirici nitelikte etkinliklere yer verilmesi gerekmektedir.
canım şimdi bu araştırmalarıma göre ben izletilmesi gerektiği kanısındayım .... 13 yaşındaki çocuk artık soyut düşünme dönemindedir ve dünyanın sorunları hakkında ve dünyayla başa çıkabilme konusunda fikir yürüte bilir diye düşünüyorum... inşallah ödevinde başarılı olursun .....
ben bile bu kadar detaylı arastırmamıştım..çok çok teşekkür ederimm bu kadar ilgi gösterdiğiniz için
Ayrica su kisim Piaget'in amacini acikliyor. Senin yapacagin Sinemoglu nu da referans kullanip Piaget i aciklamak. Alinti yaptigin yerleri mutlaka referansla. Linkini de gondericem 10 dakikam dolunca:)
{Piaget'ye göre çocuk, dünyanın pasif alıcısı değildir. Bilgiyi kazanmada aktif bir role sahiptir. Ayrıca, değişik yaşlardaki çocukların ve yetişkinlerin dünyaları birbirlerinden farklıdır. Piaget bu farklılığın nedenlerini incelemiş ve bireyin dünyayı anlamasını sağlayan bilişsel süreçleri açıklamaya çalışmıştır. (Senemoğlu, 2007), ALINTI }
tamam heyecanla bekliorum:)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?