Öncelike şöyle bir bilgi vermek istiyorum.. Depremin şiddeti zaten ne kadar hissedildiğine göre hesaplanıyor.. Yani 4,7 lik deprem diye açıklandıysa 4,7lik hissedlmiştir. Bunun fayın yakın olmasıyla uzak olmasıyla daha az daha çok hissedildiği ile ilgisi var ama bu şiddeti değiştirmez O fay ne kadar yakınsa yerüstüne o kadar fazla hissedilir... Ama ölçülen zaten yerüstünde kaç büyüklüğüde hissedildiğidir kırıldığı yerdeki kuvveti değil...
Fay yerüstüne yaknsa hissedilme şiddeti ve zarar verme şiddeti artar, anı şekilde fayın yatay yada diyek olarak kırılması da zarar derecesini etkiler yatay kırılan faylarda hasar daha az olur dikey kırılan faylarda daha fazla...
Ben 99 Depreminde gölcük merkezdeydim.. ilk 2 katı tost olmuş 4 katlı bir apartmanın en üst katında oturuyorduk... Dışarıya balkondan çıktk... Bünlerce ilk iki katta oturan komşularımızı kurtarmak için çabaladık... Enaz altında kalan 15 komşumuzdan sadece 4 tanesini kurtarabildik...
Sonrasında gerçekleşen 5-5,5-4-4,5 gibi artçılar bize beşik tıkırtısı olarak gelmişti... Hatta çoğu kez farketmiyorduk bile...Zaten 17 ağustos sonrası yaklaşık 3-5 gün kadar sürekli beşik gibi sallandık...
Şimdi korkuyormuyum depremden...
Evet korkuyorum... Ama asla korkum deprem çantası yapmak gecelik yerine eşiofmanla yatmak yadauyuyamamk boyutlarında olmadı...
Ev alırken kiralarken deprem yönetmeliğine uygun yapılmış olmasına dikkat ettim. Evin bulunduğu bölgenin kayalık arazi olmasına dikkat ettim o kadar...
Son yüzyılın en büyük depremini tam da merkeznde yaşamış biri olarak unu çok iyi biliyorum ki, o afetin karşısında hiçbir tedbir hiçbir önlem duramıyor....45 saniyede ne yataktan kalkabildik ne kiriş atına saklanabildik ne de başka bişey yapabildik.. 45 saniye deli gibi sallandık oradan oraya yuvarlandık ve şiddet azalınca ancak ayğa kalkabildik... Ama zaten biz ayağa kalktığımızda yıkılan yıkılmıştı, olan olmuştu....
B konda biraz dikkatli ama bolca kaderci olmak gerekiyor...
Dediğim gibi oturduğunuz evin ve evin bulunduğu bölgenin salamlığından emin olmaktan başka hiçbir tedbirin bir anlamı yok...