• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deprem vergileri duble yol, toplanma alanları AVM oldu

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.425
248
(AKUT) kurucu üyesi ve Başkanı Nasuh Mahruki, Türkiye’nin depreme hazır olmadığını söyledi.
Mahruki, “Zaten depremler öldürmez depremlere uygun inşa edilmemiş binalar öldürür. İstanbul’daki tüm binalar bu bölgede yaşayabilecek en yüksek şekildeki depreme hazır hale getirilirse ancak o zaman hazır olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi. İstanbul’da binaların yüzde 70’inin hâlâ kaçak olduğunu dile getiren Mahruki şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşüm filan yok İstanbul’da. Belki yıkılıp yapılan birkaç bina var ama 1999’dan 2014’e kadar 15 yıl geçti. Biz bu 15 yılda İstanbul’un beşte birini yani yüzde 20’sini yıkar yeniden yapardık. Kalan yüzde 80’ini de parça parça hallederdik önümüzdeki süreçte.”
Ancak bunun yerine her yere gökdelenler dikildiğine ifade eden Mahruki, şunları söyledi:
“Asıl problem depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması. İstanbul’da güvensiz binaların yıkılması yerine hiç eski binalar yıkılmadan boş arazilere ilave yeni binalar yapıldı. Yeşil alan olarak ayrılan birçok yerde imar değişiklikleriyle kocaman binalar yapıldı. Çünkü asıl rant arazide İstanbul’da.”
Denetleyen yok
Deprem vergileriyle duble yol yapıldığını, toplanma alanlarının ise AVM’ye dönüştüğünü belirten Mahruki, “Hatta 1999 depreminden sonra İstanbul’un değişik yerlerinde belirlenen toplanma alanları vardı. Bu alanlar plan değişiklikleriyle tekrar imara açıldı. Yine o alanların üzerine rezidans, AVM yapıldı. Bunlar depremde insanların toplanacağı alanlardı” şeklinde konuştu. Yıllarca cep telefonlarından deprem vergisi ödendiğini hatırlatan Mahruki sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu paralarla yol yapılmış. Nasıl olur böyle bir şey? Yol yaptık gitti diyorlar peki kaç para toplandı, denetleme yapıldı mı, kim ne kadar nereye para harcadı bilmiyoruz. Türkiye artık denetlenmiyor.”

http://sozcu.com.tr/2014/gundem/deprem-vergileri-duble-yol-toplanma-alanlari-avm-oldu-516901/
 
Gökçeada'nın batısıda meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem, afet anında toplanma merkezlerinin önemini bir kez daha gündeme getirdi. İstanbul'da 2001 yılında belirlenen 480 adet çadır ve toplanma yerindeyse, bugün AVM ve konutlar yükseliyor.
1999 depreminin üzerine 2001′de hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı‘na göre, daha büyük bir olası depremde halkın toplanacağı çadır alanlar, helikopter pistleri ve park etme yasağı getirilen yollar belirlenmişti. Fakat bu alanların yaklaşık 240 tanesi artık yok.

Plana göre; Ali Sami Yen Stadı (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity(Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi(Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa),Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM(Bakırköy), ve Selenium Plaza’nın ( Beşiktaş ) bulunduğu araziler toplanma alanı olarak belirlenmişti.

İBB ACİL EYLEM PLANI'NI UNUTTU

Fakat 2001 yılında ‘büyük övünç kaynağı’ olarak duyurulan Acil Eylem Planı’na sadık kalınmadığı gibi, yeni yerler de belirlenmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de o dönem websitesine koyduğu bu planı daha sonra sitesinden kaldırdı.

YENİ YERLERİ AÇIKLAYIN

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe 2012′de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İstanbul halkına deprem sonrası toplanacağı alanların açıklanmadığını belirtmişti.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da, 1999 depreminden sonra Afet Koordinasyon Merkezi aracılığıyla belirlenen 480 adet toplanma ve çadır yerinin afet koordinasyon planına işlendiğini ancak imar planlarına işlenmediğini söyledi.
(Diken)
 
İstanbul'da büyük bir deprem olsa ve kaçma ihtimalin olsa bile cidden bakıyorumda kaçacak yer yok yeminle.Her yer bina her yer avm ! Ve işin kötü tarafı binaların çoğu çürük yine Allaha emanet yaşıyoruz.Neyse ölürsek artık bir Bakan bizi şehit ilan eder,kader derler,ölmek zaten insanların fıtratında var derler hatta ölmüştür geçmiştir bile derler.
 
Fatihte toplanma yeri yok. Dusunuyorum da teeee karagumruk stadina kadar oyle bos alan falan yok. Deprem olsa nereye kacalim sokaklar daracik evler bitisik bosluk yok.

Kucukcekmece cennette boyle toplanma yerleri vardi hepsine koca koca binalar dikilmis.

Istanbulda deprem olcak binlerce insan olecek. Arkasindan yine ayni seyler soylenecek.. Onlem icin ne bekleniyor. Istanbul her acidan depreme hic hazir degil.
 
Bu haber dün depremle ilgili başka bir topikte sorduğum soruya cevap olmuş, imara açılan toplanma yerlerinin yerine başka alanlar belirlendi mi diye sormuştum, belirlenmemiş.

O zaman ne diyelim, Allah bizleri afetlerden korusun.

Avrupa yakasına pek hakim değilim ama Anadolu yakasını biliyorum, Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Bostancı tepeleme bina dolu, doldurma sahiller yapıldı, yeni yapılan binalar ne kadar dayanıklı bilmiyoruz, eskilerse çoğu en az 50 yıllık binalar.
Yeni inşaatlarda demir, beton vb standartları getirildi ama temel sağlam değilse standartlara uygun beton döksen ne fayda, yapı denetim firmalaraı bu inşaatları ne kadar denetliyor? Betonlardan numune alıyorlar ama temeli, kullanılan diğer malzemeleri denetliyorlar mı? Bina yapılmadan önce zemin etüdü yapılıyor mu?

99 depreminde gördük işte, Atatürk'ün Yalova'da elma bahçesi olarak kalmalı dediği alan ev doluydu ve hepsi yıkıldı, depremden 1 yıl kadar sonra Yalova'dan geçerken hasar gören bazı binaların tümüyle yıkılmak yerine tadilat yapılıp makyajlandığını gördüm.

Akıllanmadık, akıllanmayacağız...
 
Back
X