Derdim kadınlar kulübü'ndeki Türkçe noksanlığı!

in vino veritas

in aqua sanitas
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2009
23.910
63.650
598
Ben mi bu konuda çok takıntılıyım, yoksa insanlar mı çok özensiz bilmiyorum. İmladan, noktalamadan geçtim sesli harfler kullanılsa, kelimeler doğru yazılsa, anlaşılır cümleler kurulsa bu kadar sinir olmayacağım.

Zaman zaman hepimiz hata yapıyoruz. Bazen hızlı yazmaktan oluyor, kimi zaman klavyenin azizliğine uğruyoruz. Bunlarda mesele yok zaten. Ama uyarılınca sinirlenen ya da uyarıldığı halde aynı şekilde yazmaya devam edenler hakkında içimden hiç de güzel şeyler geçmiyor açıkçası.

Keşke bu konuda bir denetim mekanizması olsa. Mesela itriraf.com'daki gibi konular editör onayından geçmeden açılamasa. Böylece kullanıcılar daha çok dikkat ederler belki yazdıklarına. Yorumları idare ederiz de konular sesli harfler ve noktalama işaretleri kullanılmadan yazılınca okumak tam bir işkence oluyor. Bir de paragraftan bihaber şekilde yazılanlar var ki elektrikli sandalyede oturmuş hissi uyandırıyor bende.

Bugün derdim bu cidden. Derdime bir çare bulalım diyorum. Öyle bir imkanım olsa her konuyu tek tek düzeltebilecek kadar takıntılıyım bu konuda. Günümüzün moda hastalığı OKB belirtisi falan olabilir mi acaba?

ayyynen katılıyorum.
inanır mısınız? herkez li, a sız, e siz yazılan konuları okumadan kapatıyorum.
he "geliyo" yazarsın, hani "r" olmaz ama arkadaş resmen tarzanca yazıyorsun.

ukalalık değil bu. olabilir benim de olur, herkesin olur hataları ama bilerek, itinasız, özensiz olunca insan sinir oluyor.

Ben mi bu konuda çok takıntılıyım, yoksa insanlar mı çok özensiz bilmiyorum. İmladan, noktalamadan geçtim sesli harfler kullanılsa, kelimeler doğru yazılsa, anlaşılır cümleler kurulsa bu kadar sinir olmayacağım.

Zaman zaman hepimiz hata yapıyoruz. Bazen hızlı yazmaktan oluyor, kimi zaman klavyenin azizliğine uğruyoruz. Bunlarda mesele yok zaten. Ama uyarılınca sinirlenen ya da uyarıldığı halde aynı şekilde yazmaya devam edenler hakkında içimden hiç de güzel şeyler geçmiyor açıkçası.

Keşke bu konuda bir denetim mekanizması olsa. Mesela itriraf.com'daki gibi konular editör onayından geçmeden açılamasa. Böylece kullanıcılar daha çok dikkat ederler belki yazdıklarına. Yorumları idare ederiz de konular sesli harfler ve noktalama işaretleri kullanılmadan yazılınca okumak tam bir işkence oluyor. Bir de paragraftan bihaber şekilde yazılanlar var ki elektrikli sandalyede oturmuş hissi uyandırıyor bende.

Bugün derdim bu cidden. Derdime bir çare bulalım diyorum. Öyle bir imkanım olsa her konuyu tek tek düzeltebilecek kadar takıntılıyım bu konuda. Günümüzün moda hastalığı OKB belirtisi falan olabilir mi acaba?
Benim de gözümü çok tırmalayan şeyler oluyor. Ancak her insan aynı eğitim seviyesinde değil maalesef.
Hayatı boyunca 3 sayfadan fazla yazı okumamış insanlar var. Küçümsediğim için demiyorum, ülkenin bir yüzü sadece.
O yüzden çok çok rahatsız olmadığım sürece derdini anlarsam yazanın bir şey demiyorum. Hata olduğunu bilse yapmaz zaten ki 1 kere birinin söylemesiyle düzeltilecek bir şey değil kaç yaşına gelmiş insanın Türkçe bilgisi.

Ha söylenmemeli mi?

Söylenmeli yeri gelince ama bazı üyeler bunu dalgaya vuruyor, bu da hoş bir durum değil.

Tebrik ederim, boyle bir konu actigin icin. Sitenin kurallarinda bu konuya da yer verilmis ama gordugum kadariyla bazi editorlerin bile turkce kurallarindan haberi yok. Ben boyle bir sitede de, da ve ki'yi bile yerine gore yanlis yazan editorlere tahammul edemiyorum acikcasi. Bu konuda kararli bir tutum sergilenmesi gerekiyor. Uyelerden, bahsettigim ornegin dogru kullanilmasini beklemiyorum (bekliyorum aslinda ama hadi neyse) editorlerden bekliyorum.

Uyelerden, fazlasiyla sesli harf satin almalarini, noktalama isaretlerinde dinlenmelerini rica ediyorum. Tabii bir de paragraf baslarina ugramalarini istiyorum.

Keşke bütün derdimiz yazım hatalarıyla ilgili olsa. Herkes üniversite okuyamyor yada gönderilmiyor diyelim. kimimiz ilkokul mezunuyuz.Ama önemli olan kendini geliştirmiş olması degilmi buraya yazmak da bir meziyet.Bence böle ufak tefek şeyleri dert etmeyelim akışına bırakalım derim.

Keşke bütün derdimiz yazım hatalarıyla ilgili olsa. Herkes üniversite okuyamyor yada gönderilmiyor diyelim. kimimiz ilkokul mezunuyuz.Ama önemli olan kendini geliştirmiş olması degilmi buraya yazmak da bir meziyet.Bence böle ufak tefek şeyleri dert etmeyelim akışına bırakalım derim.
Üniversite mezunu olmakla alakası yok. İmla kuralları ve okuma yazma ilkokulda öğretiliyor.

Okuma yazma ilkokulda öğretiliyor ama. Doğru yazabilmek için üniversite mezunu olmaya gerek yok ki.

Bnde qıcık oluorum janım...
Dooru durust yazmai beceremiolar...
Walla hç sewmiorum yea....
:KK53::KK53::KK53:

Dip not: kesinlikle katılıyorum ....

Herkes üniversite mezunu değil diyerek hoş görülmesi tavsiyesi yanlış bir tutum bence. İmla kuralları üniversiteye gelene kadar öğretiliyor, ilköğretimde bile var hatta. Mezun olalı 10 yıl oldu ama eğitim sistemi o kadar değişmiş olamaz.

aslında şu yönden iyi oluyor.
o tarz yazan kişilerin az çok karakterini tahmin edebiliyorum, gözümde canlanıyor.
v yerine w kullananlar, sesli harfleri yutanlar.

öyle konuya rastladığım zaman, "bu nasılsa benim yazdıklarımı anlamaz, tavsiyelerime de uymaz, aynı yerden bakmıyoruz dünyaya" diyorum. ve de yazmıyorum cevap falan.

bir nevi vakit kaybını engellemiş oluyor :)

Back
X