canım :)
ben 2 ay önce kist aldırdım yumurtalığımdan.
uzun bir süre doktorlar dermoid kist sandılar. baştan 2 cm di sonra 2.5 oldu, sonra bir ay içinde 3.5 cm olunca aldırmaya karar verdik. fakat pataloji sonucum (ameliyattan sonra) çikolata kisti çıktı.
canım, ameliyat öncesi yaşadığım süreci sana anlatayım:
birincisi, kistin dermoid olup olmadığını tam olarak anlamak imkansız! ben 4 farklı doktora gittim, renkli ultrason ve pelvik tomografi çektirdim, sonuçta yine 'dermoid kist?' yazıyor. yani emin değil.
anlaşılmasının tek yolu ameliyat. benim regli dönemi dışında ciddi ağrılarım olmadığı için, dermoid olduğu kanısına varılmıştı. (çikolata kisti çok ağrı yapıyormuş) fakat sürpriz oldu sanuç bana anliyacağın...
canım, dermoid kist ise, zaten bir gün mutlaka aldırmak zorunda kalacaksın...küçükken aldırman daha iyi. çünki bu çok hızlı büyüyor ve çok yoğun-sert olduğu için yumurtalığını boğma riski olur. o yüzden aldırman avantajlı olur canım.
ameliyat türü ise, açık ameliyat öneririm. çünki laparoskopik yöntemi çok iyi bilen biri ancak dermoid kisti alabilir laparoskopi ile. yumurtalık dokusuna aşırı yapışıktır. açık ameliyat daha kolay olur. elbette iyileşme süresi, laparoskopiye nazaran uzundur ama 1 haftada toparlıyorsun.
umarım faydalı olmuşumdur canım! geçmiş olsun!a.s.