• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

dış görünüş önyargı kötücüllük

persprincess

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2010
196
0
0
İçel Mersin
bazen bir insanın hakkında sadece gördüğüm bir kişi hakkında içimden yada dışımdan abuk sabuk yorumlar yaparken yakalıyorum kendimi.çok rahatsız oluyorum kendimden.o insanı tanımıyorum neler yaşadığını bilmiyorum ama sadece giysisi yada sokakta sigara içerek yürümesi yada garip bi telefon konuşmasını duymam yetiyor bu önyargıya.bir arkadaşım vardı eskiden benimle çok iyi anlaşırdı ama herkes o kızı merak ederdi ne yapıyor ne ediyor diye.tuhaf kaçan hareketleri vardı.bende başlarda çok garipsiyordum tavırlarını.sonra kızı tanıdıkça geçmişini öğrendikçe bütün tavırlarının sebepleri sıralanmış oldu zaten.o kızın ailesi gibi bir aileye sahip olan biri en fazla o kadar normal olabilirdi mesela.
ama tanıdıklarım sürekli o kızın hakkında sorular sorarlardı şüphelerinin gerçekliğini kanıtlamak ve o kız hakkında haber değeri taşıyan birşeyler öğrenmek için.bende kız dışardan bakarken aynı şeyleri düşünüyordum ama tanıdıktan sonra herşeyden çok kızın kendisine yazık olduğunu anladım.

bugün sokakta sigara içerek yürüyen fazla açık giyinmiş bir kadın hakkında aklımdan çok iyi olmayan şeyler geçirdiğimde bu durumu düşündüm.belki o kadın çok acaip iyi çok merhametli duygusal benden çok daha fazla insani özelliğe sahip bir insan ve ben sadece içe değil dışa bakıyorum o insanı yaftalıyorum.
sadece içimi döktüm dediğim gibi canım sıkılıyor benim derdim de bu bugün.

bendede çok var o...
rahatsızım açıkçası ve bi kişiyi tanımadan acayip ön yargılarım oluyo ve o kişiyi tanıdıkça ne kadar anlamsız yargılarım var diyip vicdan azabıda duyabiliyorum malesef...bu önyargılardan kurtulmanın bi yolu yokmu acaba:44:
ben bol bol dua ediyorum RABBİM içimizden kötü düşünceleri alsın insan sevgisi versin die..en güzel yolu bu sanırım

herkeste biraz olur bu..yani ilk bakışta bir önsezi duyar insan. dediğin elinde sigarayla dolaşıp bi de çok açık giyinmişse birisi, ilk tepki herkeste aynıdır. ama ben özellikle birinin bana karşı davranışlarında tuhaflık sezersem yani kendini beğenmişlik kıskançlık dedikoduculuk gibi o zaman o kişinin art niyetli olup olmadığına bakarım eger art niyetliyse silerim ve hayatıma sokmam ama art niyeti yoksa kişisel özelliktir deyip geçerim

keşke hiç önyargı diye birşey olmasaymış,herkesi tanıdıktan sonra karar verseymişiz hepimiz.ne güzel yer olurdu dünya.tanıdığım insanların nerdeyse hepsini seviyorum ama tanımadığım insanlar hakkında sürekli içimden yorum yapıyorum.en güzel şey çocuklar,onlara nasıl davranırsanız öylesiniz önyargı yok kin nefret yok. çok güzel. çocuk kalsaymışız ya.

ne yazık ki bunu hepten yok edemeyiz çünkü bu bizim doğamızda var.bi yerde okumuştum,ki bu da hikayeden değil,bilimsel bir araştırma olmuş.bir insan diğerini yargılamak için 30sn.ye ihtiyacı varmış.30.saniyede şak diye etiketi yapıştırıyormuş.kısaca bunu yok edemezsiniz ama olumsuz bir fikir edindiğinizde hemen bir anti görüş yürütebilirsiniz içinden.örn....ama belki de bu yüzden o böyledir....gibi.bu karşınızdaki insana biraz daha esnek bakmanızı sağlayabilir.

en azindan durustsunuz kendinize karsi.. iyi bir sey olmadiginin farkindasiniz
ve bu cogumuzda var.. onyargilarimiz vardir ve bunu ancak kendimiz yikabiliriz sizin yaptiginiz gibi kendimizi sorgulayarak..
ben bu konuda cok yogunlastim cunku iyi denecek insanlari ilk etapta gordugumde sevmedim ama iyi gorunen insanlari
tanidikca midem bulandi... bu yuzden hayatimin hic bir alanina girmeyecek insanlara karsi hic bir sey dusunmuyorum
dis gorunusleri nasil olursa olsun.. bunu kendime hak gormuyorum (cok istisna bir durum olmadikca)

Özelestiri yapabilmeniz cok güzel en azindan kabulleniyorsunuz.Insanlari tanimadan hakkinda bilgi sahibi olmadan önyargili olmam kendim cok cektim cünki bundan.Görünüs itibariyle mesafeliyim diye yeni tanistigim insanlar yada ilk kez görenlerin genelde benimle ilgili düsünceleri hep:Burnu havada,havali,kendini begenmis,gicik,soguk olur...

Halbuki hayattan ögrendigim bisey varsa o da insanlara mesafeli olmak kimseyle hemen kaynasamam izlemem degerlendirmem lazim.Kisinin kendine ait duvarlari olmali bence ha tanirsin samimi olursun o ayri simdiye kadar baska bi zararini görmedim...cok güvendigin insanlar canini yakinca kendini korumak adina böyle davraniyorsun .

Back
X