dis hedigi

beypazari

Sen bana yangin ol efendim, ben sana ruzgar....
Kayıtlı Üye
20 Ağustos 2014
1.813
355
43
Kizlar kizimin ilk disi cikti dis hedigi yapiyolumus yapan varmi bilgi werirmisniz

Hedik: Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ve süzülmesi ile hazırlanan bir yemektir.

Hedik dökme töreni çocuğun ilk dişleri çıkmaya başladığı zaman yapılan bir törendir. Bu tören çocuğun akrabaları ve komşu kadınların toplanmasıyla yapılır. Çocuk giydirilip süslenir,genç kızlar oyunlar oynarlar,şarkı söyleyip eğlenirler. Hedik hazırlandıktan sonra çocuk salonun ortasında, yerdenhafif yüksek tabureye oturtulur ve etrafına bir örtü yayılır. Bu örtünün üzerine çeşitli eşyalar dizilir.(Tarak,saat, makas,para ,altın,kalem,vs.) Hedik dökme esnasında çocuk hangi eşyayı eline alırsa ilerde onunla ilgili bir mesleği seçeceğine inanılır. Hedik dökülmeden önce çocuğun başının ortasına hedik birikmesini sağlayacak kadar,tepe kısmı çukurlaştırılan bir küllah takılırdı. Hedikler,dökülmeye başlayınca,etraftakiler örtüye yayılan hedikleri kaparak yerlerdi.Bu arda dişleri güzel olan genç kızlardan biriçocuğun başındaki küllahı ağzı ile kaparak dışarı kaçar, herkes onun peşinden bağırarak koşturur ve ağzından küllahı alınır.

Küllahın üzerinde biriken hedikler veya yedi tane hedik parçası bir ipe dizilerek çocuğun boynuna takılır.Tören, hazırlanan çerezlerin hedikle yenilmesiyle devam eder. Bu arada eğlencelerde devam eder. Çocuğun hedik törenine gelenler çeşitli hediyeler verirler ve tören sona erer.

**

Haşlanmış buğdayın ve nohudun arasına karıştırılan çerez, ilk dişini çıkarmış bebeğin üzerindeki -çocuklarla genç kızların tuttuğu- beyaz çarşafa dökülür. Bebek önüne serpiştirilmiş ve her biri ayrı bir mesleği sembolize eden eşyalarla oynar. Sonuçta da tuttuğu objenin temsil ettiği işi meslek edineceğine dair bir inanç vardır. (Makas tutmuşsa terzi veya cerrah, altınsa kuyumcu, kitapsa öğretmen vb.)

Diş hediğinin bir bölümü kuşlara, kalanı da güne katılan-katılmayan eş dost ve komşulara dağıtılır.

Diş hediği ne kadar çok dağıtılır ve yenirse bebeğin o kadar sağlıklı ve güzel dişlere ağrı çekmeden sahip olacağına inanılır.

Screenshot_2015-01-04-23-53-56.webp
Canim gelenlere hediyeler de veriyorlar
Düşünürsen yardimci olurum

Eklentiler

• Screenshot_2015-01-04-23-54-32.webp
    Screenshot_2015-01-04-23-54-32.webp
    29,7 KB · Görüntüleme: 191
  • Screenshot_2015-01-04-23-54-14.webp
    Screenshot_2015-01-04-23-54-14.webp
    22,2 KB · Görüntüleme: 202
Himmmmmm cooook tesekkur ederim canim cok saol

Benim arkadasimda yapiyoda boyle seyler buyuk ihtimal ona yaptirrim ama boyle oldugunida bilmiyodum sen kaca yapiyon tanesini

Ben yapmiyorum canim tanidigim yapiyo fiyatları tam bilmiyorum

Back
X