Doğum izni ve SGK primleri hakkında yardım

Azerii

Gülnihal'immmm
Kayıtlı Üye
14 Temmuz 2011
2.934
1
358
İstanbul
Merhaba ben yabancı uyrukluyum,ülkede çalışma iznim dahilinde çalışıyorum. İznimin uzatılması talebinde bulundum fakat ret cevabı aldım. Ret gerekçeleri ise doğum iznimi kullandığım süre içerisinde şirketin 4 aylık sgk primlerimi ödememesi. Çalışma iznimi uzatabilmem için prim ödemesi yapmam gerektiğini söyledi bakanlık. Çalıştığım şirket ise 4 ay doğum izni olsa dahi çalışmadın biz ödemeyiz şeklinde olumsuz bir cevap verdiler. Ben doğum iznimi,analık iznimi kullandım ve bu sgk ödemesini benim mi ödemem gerekir? Yoksa şirket bana ödetmek için yanlış bilgi mi veriyor? Kanunen izlemem gereken yol nedir ? Oldukça yüklü bir tutar olduğu için şuan zor durumdayım. Sizden bilgi rica ediyorum. Teşekkürler.

Merhaba;
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince yasa ile belirlenen şartları taşıması halinde kadın sigortalılara doğum izni süresince çalışamaması nedeni ile geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Sigortalıların geçici iş göremezlik hallerinde, bu süreler için işverenler tarafından ücret ödenmesi yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu sürede işveren tarafından sigortalıya ücret ödenmemesi halinde, herhangi bir prime esas kazanç oluşmayacağından, sigorta primi de ödenmeyecektir.
Yani bu şartlar altında işveren sizin sigorta primlerinizi ödemek zorunda değil olarak gözüküyor. Maalesef bu durumda çalışma izninizi uzatmak istiyorsanız primlerinizi siz ödemek zorunda kalacaksınız.
İyi günler dilerim.

Back