Doğum parası için yardım lütfeenn...

gulken00

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ocak 2010
909
49
318
Doğum parası almaya hak kazanmam için neler yapmam gerekiyor. Gecikmemek için şimdiden bilgi alsam iyi olacak diye düşündüm. Nasıl bir yol izlemem lazım. Nereye başvurmam gerekiyor.

Aynı şekilde bende doğum paramı alabilmek için çok soruşturdum neler yapmam gerek diye.Öncelikle 32. haftayı doldurana kadar çalışman gerekiyor.32. haftanı doldurduktan sonra doktorun sana doğum izni olarak rapor veriyor.Eğer çalışmaya devam etmek istersen ve çalışman bir risk içermiyorsa istersen çalışabilir raporu alarak doğuma kadar çalışabiliyorsun.Doğum iznine çıkarken doktorun verdiği raporu muhaseben ssk ya bildirip doğum izninde olarak giriş yapıyorlar.Doğum iznin bittiğinde ise yine tekrar doktordan çalışabilir raporu alıp işyerinden iznini kapattıyorsun.Tabi bu süreç içerisinden işten ayrılmamış olman gerekiyor.Yada işten çıkartılmamış olman.

Teşekkür ederim beni aydınlattığın için umarı8m sağlığım el verirde 32. haftaya kadar çalışırım.
İş yerinden doğum izni olarak ayrılmak niyetim. 16 hafta'lık süre veriyorlar. Sonrasında başlarım tekrar işe diye düşünüyorum.
O süre içinde iş yeri bana maaş vermez sanırım. Sadece ssk dan alabiliyorum para dimi

Yanlışlıkla cevaplaya bastım yazamadan gitti :))Neyse evet toplam 120 gün doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta toplamda 16 hafta doğum iznin var yasal hakkın olarak.Eğer sağlığın el vermezse doktorun zaten çalışamaz raporu verir o dönemleri raporlu olarak geçirirsin onun içinde yine sigortadan alıyorsun paranı çalışamaz durumda olunca raporunla başvurunca o ayrı.Ama doğum iznini ne zaman kullanmak istediğin sana kalmış 32. haftadan sonra yasal olarak kullanabilirsin.O süre içinde işveren sigortanıda yatırmıyor maaşını da doğum izninde olduğun için maaşını devlet yatırıyor.Aldığın maaşın brütünün 3/2 sini yatırıyor.Yalnız doğum yaptıktan sonra hastaneden doğum yaptığına dair verdikleri evraklarla İşyerinin bağlı olduğu ssk dairesine gidip işlemlerini yapıyorsun.Sonrasında devlet toplu olarak 120 gün için maaş yatırıyor doğum iznin bittikten sonra.İşe döndükten 15 gün sonrayı falan bulabiliyormuş.Genellikle devlet postaneye değilde ziraat bankasına yatırıyor kimliğinle gidip paranı rahatlıkla çekebiliyorsun.Ama dediğim gibi işverinin doğum izninde olarak giriş yapmalı.Senin doğum yaptığına dair belgeyle sskya başvuru yapman gerekiyor. sonrasında işe başladı çalaşabilir raporunlaişverenin işe başladı girişi yapması gerekiyor.Bu işlemler bitince paran en fazla 1 aya kadar hesabına yatırılıyor.

Çok teşekkür edrim şimdi anladım. Biraz uğraştırıcı ama ne yapalım mecburen yapılacak. :)

Part time gibi saat ücretli çalışanlarda da aynı şekilde mi oluyor acaba ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…