Dolar ne kadar? 22.04.2016

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.866
29.793
60
Merkez Bankası kararları ile hareketli günler geçiren piyasalar haftanın son gününde sakin bir seyir izliyor. Endeks küresel piyasaların aksine artıda açılırken, Dolar/TL kuru 2,83'ü üzerini zorluyor

1228669_620x410.jpg

Serbest piyasada dolar/TL kuru haftanın son gününde 2,83 liranın üzerinde seyrediyor. Euro ise 3,20 liranın biraz altında satılıyor. Kapalıçarşı'da altın piyasası da sakin görünüyor. Çeyrek altın 185,60 liradan gram altın ise 113,70 liradan el değiştiriyor.


Gelişmekte olan ülkelere paralel yükselişe geçen dolar/TL'de bugün dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.

BORSA KARARSIZ

Borsa İstanbul güne yüzde 0,21 artışla 85 bin 847 puandan başladı. Açılıştan dakikalar sonra gelen satışlara direnen endeks artıda kalmayı başardı.İlk seansın sonlarına doğru endeks 85 bin 650 puan seviyelerinde dengelendi.



PİYASALARA ABD FRENİ

Büyük ABD şirketlerinden gelen kötü bilançolar piyasalardaki hızlı yükselişlere son verdi. ABD borsaları dört gün sonra ilk kez geriledi. Asya borsaları 5,5 ayın zirvesinden düştü.

Asya borsaları, bazı büyük ABD şirketlerinden gelen kötü bilançoların piyasalardaki hızlı yükselişlere son vermesinden etkilenerek 5,5 ayın zirvesinden düşüşe geçti.



ABD'de ise Wall Street devam etmekte olan bilanço sezonuyla beraber dört gündür ilk defa kayıpla kapandı.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.6 geriledi. Böylelikle endeksin haftalık kazancı yüzde 0.5'e indi.

Japonya Nikkei endeksi N225 ise erken saatlerdeki kayıplarından toparlanarak kısa bir süreliğine iki buçuk ayın zirvesini gördü. Endeks haftalık bazda yüzde 3 kazanç sağlamaya doğru ilerliyor.




PİYASALARDA BU HAFTA NASIL GEÇTİ?

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver ERKAN, HABERTURK.COM Ekonomi Servisi için, hareketli günler geçiren piyasalarda bu haftayı analiz etti ve gelecek haftaya yönelik beklentilerini sıraladı. İşte Erkan'ın değerlendirmesi;

"DOLARIN 2,80'LERE GELMESİ İYİMSERLİĞİN GÖSTERGESİDİR"

"Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünya genelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed’in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirmiştir.

Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL’de ise değer kazancı görüldü. İyimser piyasa koşullarından dolayı bu hamle piyasa tarafından olumlu algılanmıştır. Özellikle faiz duyarlılığı yüksek varlıklarda pozitif yönde hareket görüldü. Gösterge tahvil faizinin, faiz kararı sonrasında yüzde 9 bandına çekilmesi ve dolar/TL kurunda da 2,80 seviyelerine gerileme piyasalardaki iyimserliğin göstergesidir.

"FED'DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYORUZ"

Fed’in Nisan toplantısında herhangi bir faiz değişikliği beklemiyoruz. Fed her ne kadar, düzelme trendinde olan ABD ekonomisine dayanarak faiz artırımı için fırsat kolluyor olsa da, enflasyon kalemindeki sorunlar bu konuda belli başlı soru işaretleri yaratmaktadır. Mart ayında TÜFE manşette yıllık yüzde 0,9’a gerilerken, çekirdekte de yüzde 2,2’ye doğru aşağı yönlü bir hareket oldu. Özellikle manşet enflasyonun yüzde 1 altına gerilemesi, enflasyondaki hedefe doğru olan hareket açısından olumsuz bir görünüm yarattı. Çünkü Ocak ayında baz etkisinin de yardımıyla yüzde 1,4 gören bir manşet enflasyon vardı. Fed’in dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları (PCE) de çekirdek bazda Şubat ayı verilerine göre yüzde 1,7’de sabit kalırken, manşette yüzde 1’e geriledi.

Aslında Fed bu noktada topu Avrupa ve Çin ekonomilerine atarak bir anlamda hem kendi açısından zaman kazanmakta, hem de küresel ekonomik dengesizlikler nedeniyle dolara güvenli liman kapsamında aşırı bir giriş olmasını engelleyerek, aşırı dolar değerlenmesinin önüne geçmektedir. Avrupa’da toparlanmanın bebek adımlarıyla olması ve parasal genişlemenin asıl etkilerinin yarıyıl sonundan itibaren verilere etki etmesinin beklenmesi, Çin ekonomisinde de büyümenin 2. çeyrekte yüzde 6,7’ye gerilemesi, Fed’in faiz artırımını yüksek ihtimalle yılın ikinci yarısında yapacağını, gidişata göre de bunu 2 ya da 1 ile sınırlayabileceğini göstermektedir. Ekonomist beklentileri bu toplantıda faiz artırım ihtimalini yüzde 0, Haziran’da yüzde 20 olarak görürken, Eylül ayından itibaren bu oranın yüzde 50 civarlarına yükseldiği görülmektedir.

Fed’in söz konusu doneleri öne sürerek, Yellen’in yaptığı konuşmalardaki güvercin tutumu devam ettirmesi gelişmekte olan ülkelere de zaman kazandıracak. Dolayısıyla güvercin Fed Türk varlıklarını olumlu etkiler. Kısa vadede piyasa pozitifliği Mayıs ve Haziran’da enflasyon yukarı yönlü sürpriz yapmazsa devam edebilir. Son dönemde küresel konjonktür ve içeride de Merkez hikayeleriyle ekonomik göstergeler bize yardımcı oldu. Ancak yarıyıl sonrasında özellikle Fed’in daha şahin bir tutum belirlemesi, bizde de makro siyaset senaryoları ve jeopolitik riskler ön plana çıkarsa riskler söz konusu olabilir. Kur 2,80 seviyesi aşağısında bu sefer de kalıcılık sağlayamazsa, bu seviyeler uzun vadeli portföylerde alım fırsatı olabilir.

Euro Bölgesi’ne baktığımızda dün Avrupa Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,00’da bırakırken mevduat faizini yüzde eksi 0,4’te marjinal borç verme faizini de yüzde 0,25’de sabit tuttu. Banka geçen ay 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardığı varlık alım programını da değiştirmedi. Faiz kararı sonrası basın toplantısı yapan Draghi; ‘’faizler uzun süre mevcut durumda ya da düşük olacak" dedi. Başkan Draghi gerekmesi halinde yetkileri dahilinde tüm enstrümanların kullanılabileceğini de kaydetti. Konuşmayla birlikte euro dalgalı bir seyir izledi. Parite tarafında özellikle Fed’in açıklamalarının bu hafta belirleyici olacağını söylemekle beraber, 1,1350 üzerine yerleşecek bir harekette 1,1450 – 1,15 bandının hedeflenebileceğini; aksi takdirde ise mevcut aşağı yönlü eğilimde 1,1250 – 1,12 seviyelerinin test edilebileceğini söyleyebiliriz."


haberturk.com
 
X