Down sendromu ?

Çok yakın bir arkadaşım gebeliğinin 22 haftasını sürüyor, kendisi genetik mezunu. Dün 4 lü taramada bebeğinin burun kemiğinde gelişim geriliği tespit edilmiş. Bugün fakülte hastanesinde daha detaylı bakacaklar. Metanetle karşıladı. 4 yaşında bir çocuğu daha var, kesinlikle gebeliği sonlandırmayı düşünmüyor. Gel gelelim eşi yıkıldı. Dr yanılma ihtimali var mı? Daha önce yaşayıp ikinci incelmede yanıldığı anlaşılan var mı aranızda? Bir de arkadaşımı ne gibi zorluklar bekliyor, nasıl olacak yani, bebeği normal hayata karışabilecek mi, sürekli özel ilgilenilmesi gerekecek mi? Mesela okullarda özel eğitim sınıfında mı olacak? Yaşayan annelerden yardım istiyoruz, deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Güncelleme: Arkadaşlar yapmayın Allah aşkına gerçekten kadın kadının düşmanı mı? Diyorum ki kadının tabi ki haberi var bizim bilmediklerimizden bile, genetik mezunu. Ama ben şu aşamada kadına bir şey sormak istemiyorum, soramıyorum o yüzden burda yaşayan var mı diye sorayım dedinm. Yani yaptığınız olumsuz bir yorum yada kadını yermeniz sizi mutlu mu ediyor ben anlamadım. Hiç bir bilgisi olmayan Allah yardımcısı olsun yazsa yada hiç yazmasada olur. Yok haberi yok mu, yok ne biçim genetik mezunu, yapmayın rica ederim.

Burunda gelişim geriliği çıkması yapısalda çıkabilir, ailede minik-küçük burun yapısı varda bundan çıkabilir. Burun kemeği yok ile burun kemiğinde gelişim geriliği farklı şeyler.

Zaten henüz detaylı bakılmamış, sanırım testleri yapılmamış.

Ama downsendromu hamilelikte yapılan testlerle belirlenebilir bir şey. Kesin olarak kromozomla ilgili bir durum.

Duyum peşinde değil zaten ama ben şu aşamada kendisine bir şey soramadığım için en azından buradan yaşayan var mı diye bakayım dedim.

Bence en önemli şey siz neden kendinize sorulmayan şeyi burada böyle sanki bebek downsendromlu çıkmış gibi araştırma yapıyorsunuz? Arkadaşınız adına gelmiş konu açmışsınız, sanki o soruyormuş gibi yazmışsınız. Arkadaşınız size sadece doktorun bir şüphesinden bahsetmiş size. Siz ultrasonu bitirmiş, testleri yaptırmış kadın çoktan doğurmuş gibi eğitim alacağı sınıfa kadar soruyorsunuz.

Doktor-hastane önerisi sorsanız iyi niyetli varsayarım sizi, testlerin güvenirliğini sorgularsınız ama ne alaka eğitim sınıfına kadar sormak.

Son durum nedir Benimde ablam özel belli oranda zeka geriliği var ve evet hayat çok zor olacak.Hem aile için hem çocuk için.Bunun pozitif yönlerini yazamıyorum onu kendi yaşadıkça bulmak zorunda kalacak .Çunku bu tahmin edilemez birşey umarım teşhis yanlıştır .Neye takıldım biliyormusinuz eşi yıkılmış cümlesine tamam hak veriyorum fakat arkadaşınıza söyleyin aksi bir durumda tek başına o çocuğun sorumluluğu bir ömür taşımaya hazirlasın kendini.Nolur nolmaz bu eş kişisi bunu kaldiramazsa birde nurdan yıkılmasın.Aileye anneye kardeşe psikolojik destek gerekiyor bu durumlarda .Ve bitmiyor hanımefendi kolaylasmıyor çokça tecrübe gerekiyor.Ben gerçekleri yaziyorum kabullendikten sonrada iyi kötü bir düzen kuruluyor .Fakat en kritik soru benden sonra benden uzun yaşarsa çocuğum ne olacak ona.Annem hep bu soruyu sordu kendine .Moral bozmak için yazmadım inşallah test hatalıdır bunu canı gönülden dilerim . Onun dışında yazıldığı gibi okunduğu gibi kolay bir durum değil.Yaşayarak öğrenilen ve tüm dünya ile uğraşmayı gerektiren bir durum tüm dış etkenlerle Bunlarda her zaman hoş iyi şeyler değil çünkü insanlarda o kadar empati yok her insanda yok.Gûçlü olmalı çok güçlü.Her türlü iyi şeyler diliyorum arkadasinizada bebegede .Test hatalıdır değildir diyemem bilemem o vebale giremem doğru çıkar yanlış çıkar

Back