Dünyayı Uyardı

daylight

Suna Keskin
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.455
45
358
Adana
Schweickart: Dünya göktaşına karşı ciddi önlem almalı Apollo 9'un astronotu Rusty Schweickart, ''Dünya, Birleşmiş Milletler düzeyinde gök taşlarına karşı ciddi önlem almalı'' dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana BM yetkililerine gök taşı raporu sunan 73 yaşındaki emekli astronot Schweickart, ''Dünya gezegenini fücceten hak ile yeksan eyleyecek bir dev gök taşının durdurulması ve dünyanın kurtarılması için insanoğlunun bugün yeterli düzeyde teknolojik imkana sahip olduğunu'' belirtti.

En tecrübeli eski astronotlardan Schweickart, dünyanın ilk astronotu Sovyet Yuri Gagarin'i (1934-1968) takip eden ABD'nin astronotu olarak ilk kez 45 yıl önce 1963'te yörüngeye çıktı. Bugünkü Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ilk örneği Skylab laboratuvarında 1973'te görev aldı, 1969'da uzaydan ilk naklen (canlı) televizyon yayınını yaparak ''Emmy'' ödülü aldı.

İnsanın ilk kez 1969 yılının temmuz ayında Ay'a ayak bastığı Apollo programlarının ilki Ay mödülü ''Örümcek''in öncüsünün Dünya'da denendiği EVA deneyinde yer alan Schweicart, ''Shadow of the Moon: Ay'ın Gölgesi'' kitabında, ''Apophis 99942'' gök taşının 21. yüzyılda Dünya'ya çarpma olasılıklarının 9 bin ila 45 bin'de 1 olduğunu anlattı.

''En azından gök taşının vuracağı kıtanın ve denizin insandan boşaltılabileceğini'' ifade eden Schweickart, BM'nin üç ana merkezinden birinin bulunduğu Viyana BM yetkililerine tehlikeli gök taşları üzerine rapor sundu.

Schweickart, daha önce Washington'da Kongre'ye de aynı raporu verdi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tel Aviv Üniversitesi Wise Gözlemevi Direktörü Noah Brosch ve ekibi, Dünya'ya bir gök taşı çarpması olasılığının çok gerçek olduğunu, ancak 1998'de gösterime giren Armageddon filmindeki gibi gök taşını patlatmanın epey zor olduğunu belirtiyorlar.

İsrailli astrofizikçiler, sonu felaketle bitecek bir çarpışmadan kaçınmanın en iyi yönteminin Dünya'ya yönelen gök taşının yönünü değiştirmek olduğunu, ancak bilim adamlarının gök taşını patlatabilmenin sonuçlarını da önceden tahmin etmelerinin gerekli olduğuna işaret ediyorlar.

Çarpışmadan kurtulmak için gök taşını patlatmanın her biri 100 metre çapında çok sayıda küçük gök taşı ortaya çıkarabileceğini ve bunun da büyük bir tehlike oluşturabileceğini belirten araştırmacılar, 100 metre çapında bir gök taşının, Arizona'da 50 bin yıl önce meşhur Barringer kraterini yaratan gök taşının iki kat büyüklüğünde olduğunu kaydediyorlar.

İsrailli bilim adamları, gök taşının sert kaya parçaları mı, yoksa gevşek dokulu bir yapıda mı olduğunu, hangi gücün bunları bir arada tuttuğunu ve eğer bombalanırsa nasıl parçalanacağını bilmenin gerekli olduğunun altını çiziyorlar.

İsrailli astrofizikçiler bu alandaki araştırmalarının sonuçlarını, kısa süre önce ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi'nin sponsor olduğu Göktaşları, Kuyrukluyıldızlar ve Meteorlar toplantısında sundular.
 
Back