Ek gıda-kafa karışıklığım

Sardenya

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2016
1.843
2.504
83
kızlar selam,

Önümüzdeki ay ek gıdaya geçerim diyordum ama doktorumuz dedi ki illa ki 6 aylıkken ek gıdaya geçilecek diye bir şey yok, yanlış biliniyor. Bebeğin 450 gr'dan az kilo aldığı ay ek gıdaya geçilmeli, bu 6. Ay olur, 7. Ay olur farketmez. Benim bebeğimin gelişimi de iki ay önden gidiyormuş, kilo alımı da iyi, sen daha geçme bekle dedi.
Ama zaten ek gıdaya geçmek 3-4 gün boyunca aynı gıdayı birkaç kaşık tatmak değil mi? Oturup sürekli bir şey yedirmeyeceğim ki ben de. Ben zaten 8 aylık olmasını falan beklersem geç olur, işe başlıyorum. Siz nasıl yaptınız?

Gelişimi güzel gidiyorsa, kilo alımı normalse BLW yi araştırın derim :) biz BLW yöntemiyle ek gıdaya geçtik, sanıldığı gibi önüne geleni eline ver yesin değil yalnız, iyi okuyup araştırmak gerek..

Yazan arkadaşıma katılıyorum direk blw yöntemini öneririm
Ben kızım 6 aylıkken basladim kilosu ve boyu üst sınırlarda hiç iştahsızlık yaşamadık

Önce kabak sonra havuç tattirdim buharda pişirdim suyuyla bulamaç ...
Sonra elma armut şeftali

8 aylikti direk meyveyi veya buharda pişmiş sebzeyi süzgeçli emzikler varya ona koydum verdim

Baktım cignemeye çalışıyor 10 aylikti direk önüne koydum mama sandalyesinin altına kullan at örtü serdim brokoli karnibahar sarımsaklı yoğurda batira batira yedi

1 yaşında biz neyi nasıl yiyorsak kızimda öyle yiyordu

Şuan 1.5 yaşında çorbasını kaşığıyla dökmeden aynı bizim gibi yiyor dürüm yapmaya çalışıyor :)

Ama ben hala hiç tuz ve şeker tattirmadim yemekte salçanın tuzu ve baharat yetiyor bende hiç tuz eklemem çünkü salcamda biraz tuzlu yetiyor

Şeker yerinede meyve kuru üzüm kayısı kullanıyorum keklerde falan yada hakiki bal

N nscckts benim de aklıma yattı. Ben de blw yöntemi ile yapacağım araştırdım iyice. Sadece ilk kez katı veya püre bir şeyler yutmaya çalışacağı için çok endişeliyim. Benimki tükürük yutmayı bile bilmiyor daha. Tükürüğünü yutunca ağlıyor :KK43: ya genzine kaçarsa? İlk ne vereyim sizce? Buharda pişirme makinesi alcam ama ne kadar pişirceğimi nereden bilicem? Yani sebzenin yumuşaklık ölçüsünü nasıl çocuğa göre ayarlıycam?

N nscckts benim de aklıma yattı. Ben de blw yöntemi ile yapacağım araştırdım iyice. Sadece ilk kez katı veya püre bir şeyler yutmaya çalışacağı için çok endişeliyim. Benimki tükürük yutmayı bile bilmiyor daha. Tükürüğünü yutunca ağlıyor :KK43: ya genzine kaçarsa? İlk ne vereyim sizce? Buharda pişirme makinesi alcam ama ne kadar pişirceğimi nereden bilicem? Yani sebzenin yumuşaklık ölçüsünü nasıl çocuğa göre ayarlıycam?
Ne tatlısınız yahu ;) merak etmeyin bu endiseniz normal ama boşuna endiselenmisim diyeceksiniz hepimiz gibi :) ben aventin buharda pisiricisini kullanıyorum inanılmaz memnunum eti pisiririm mesela yada balık ... Şu koymak için ölçü kabına maksimum seviyesinde su koyup çalıştırıyorum pişince biiip diye ötüyor

Kabak haslicam mesela o su kabına yarım ölçü su koyuyorum yetiyor

Uzun süreli pişmesi gereken havuç et balık tavuk gibi içindeki ölçek su kabında maksimum su diğerleri için yarım ölçek su yeterli

Blanderi da canavar gibi

Küp küp doğrayıp atıyordum içine hepsinden çeyrek kabak havuç patates üçlüsünü pişiriyordum çatalla hafif üstüne basıp veriyordum direk damagiyla ezip yiyordu bayılan bayila

Pisirdigimde o artan suyuyla çorba yapıyorum brokoli karbabaharda güzel pişiyor onda zaten kullanma kılavuzu var birşey olursa sorun cevapların ben

images (11).webp

N nscckts A aksamustugelen peki çok saçma bi soru sorcam 6. Aya girince mi başlıcam yoksa 6. Ay bitince mi :D girince başlanması mantıklı olan değil mi :D
Biz iki doktora gidiyoruz bir tanesi 2 ayda bir gittiğimiz bir profesör, diğeri evimize yakın olduğu için gittiğimiz aylık kontrol yapan normal bir çocuk doktoru. İkisi de ek gıdaya geçme dedi.

40 haftalık doğduysa 180 günü tamamlaması öneriliyor. 39 haftalık doğduysa 187 gün dolması öneriliyor blw için konuşuyorum.. Yani 6.ay bitince.. Buharda pişirme makinası almadım.. Paslanmaz çelik bir süzgeç aldım, bazı sebzeleri ve meyveleri o da yumuşatıp verdim.. Bugün brokolinin üzerine zeytinyağı gezdirip azcık fırında yumuşattım verdim.. Tadımlar 45 gün sürüyor.. Her gıdayı 3 gün tattırmanız lazım.. BLW sitesindeki her şeyi okuyun bu süreçte.. Bebek ilk yardım videosu da izleyin ama gerek kalmayacak.. Öğürmesine izin verin panik yapmayın kendi tükürecek. Eline aldığında dağılmayacak ama damaklarıyla püre yapabilecek yumuşaklıkta olacak.. Bir iki denemeye alışırsınız.. Bu arada bazıları için buharda pişirmek şart değil.. Patates kabak havuç bunları tost makinesine yağlı kağıt serip arasında yumuşatabilirsiniz.. Facebook üzerinden blw türkiye kapalı grubuna üye olun.. Yardımcı olan çok olur.. Tabi önüne geleni vermemen lazım.. BLW ver eline yesin değil belli bir sistem ve akış var.. Sebze, meyve, süt ürünleri ve yumurta sarısı şeklindr tadımlar 45 gün.. Sonra öğünler başlıyor vs.. Ama mesela bazı meyvelerin tadımı 9. ayda.. Bazı sebzeler 10.ayda.. Okudukça çözersin.. Bir şey olursa burdan da danış tabi ama facebook daha aktif blw konusunda.. bir de kitabı var okursan..

Ben 6 . Aya girerken başlamıştım çünkü sağlık sorunu sebebiyle sutden kesmek zorunda kalmıştım

Eğer emzirmeye devam etseydim 7.8. ayda direk blw yöntemiyle baslardim
Ek gıdaya geçince anne sütünü yine kesme sabah işe giderken süt akşam işten geldiğinde sut güzel olur geri kalanlarda yesin zaten ilk etapta doyurucu yedirilmiyor
N nscckts A aksamustugelen peki çok saçma bi soru sorcam 6. Aya girince mi başlıcam yoksa 6. Ay bitince mi :KK70: girince başlanması mantıklı olan değil mi :KK70:
Biz iki doktora gidiyoruz bir tanesi 2 ayda bir gittiğimiz bir profesör, diğeri evimize yakın olduğu için gittiğimiz aylık kontrol yapan normal bir çocuk doktoru. İkisi de ek gıdaya geçme dedi.

kızlar selam,

Önümüzdeki ay ek gıdaya geçerim diyordum ama doktorumuz dedi ki illa ki 6 aylıkken ek gıdaya geçilecek diye bir şey yok, yanlış biliniyor. Bebeğin 450 gr'dan az kilo aldığı ay ek gıdaya geçilmeli, bu 6. Ay olur, 7. Ay olur farketmez. Benim bebeğimin gelişimi de iki ay önden gidiyormuş, kilo alımı da iyi, sen daha geçme bekle dedi.
Ama zaten ek gıdaya geçmek 3-4 gün boyunca aynı gıdayı birkaç kaşık tatmak değil mi? Oturup sürekli bir şey yedirmeyeceğim ki ben de. Ben zaten 8 aylık olmasını falan beklersem geç olur, işe başlıyorum. Siz nasıl yaptınız?
Bile yöntemi vs her ne yöntem kullanıyorsanız bilmiyorum ancak bebeğinize sadece anne sütü veriyorsanız 6ay sonra ek gıdaya geçebilirsiniz. Ancak nama ile besliyorsanız daha erken (4aydan sonra)tattırarak başlamak gerekiyor. Hangi dr ne diyor tartışılır çünkü onlarda kendi aralarında bölünmüş durumda ancak ortak uzman görüşü şudur ki ek gıda geçişleri 4 ila 6ay arasında başlanmalı. Geç başlamakta doğru değil çünkü. Benim oğlum şuan 8ayının içerisinde sadece anne sütü aldı (biberon ve emzik kullanmıyoruz) ancak yeterli olmadığı için yavaş yavaş doktorumuzun önerisiyle başladık.şimdi kahvaltı çorbalar ev yapımı yoğurtla devam ediyoruz. Çok şükür bir sıkıntımız da Yok. Devam sütü gibi içinde ne olduğunu bilmediğimiz şeylerdense böyle herşeyin tazesini daha sağlıklı besleniyor.

kızlar selam,

6 aylık mı 4 aylık mı anlamadım ama eğer 4 aylıksa ve 7 8 kilo civarındaysa aldığı mamayı bitirip hala aç davranıyorsa geçmesinde bir sakınca yok ama onun haricinde sindirim sorunlarına ve en önemlisi yemekten tiksinmesine yol açarsın.genelde bebek 5 aylık olunca yani 6. ayına girdiğinde 1 hafta boyunca ilk başta sadece kahvaltılarda ve yavaş yavaş diğer öğünlerine yaya yaya aynı besin bir çay kaşığı verilir.sonraki hafta farklı farklı ve genelde katı gıdaya geçiş 2 3 ay sürer.bebeğin katı gıdaya geçmesinde bakılacak en önemli şey özellikle kendi kendine oturabilmesidir.

6 aylık mı 4 aylık mı anlamadım ama eğer 4 aylıksa ve 7 8 kilo civarındaysa aldığı mamayı bitirip hala aç davranıyorsa geçmesinde bir sakınca yok ama onun haricinde sindirim sorunlarına ve en önemlisi yemekten tiksinmesine yol açarsın.genelde bebek 5 aylık olunca yani 6. ayına girdiğinde 1 hafta boyunca ilk başta sadece kahvaltılarda ve yavaş yavaş diğer öğünlerine yaya yaya aynı besin bir çay kaşığı verilir.sonraki hafta farklı farklı ve genelde katı gıdaya geçiş 2 3 ay sürer.bebeğin katı gıdaya geçmesinde bakılacak en önemli şey özellikle kendi kendine oturabilmesidir.

6. Ayının içinde ve sadece anne sütü alıyor. Doktor bu ay da geçmeyin, 6. Ayın bitmesini bekleyin dedi.

Back
X