En büyük 9 doğal afet

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.877
29.870
60
Tarih boyunca yer küre üzerinde birçok doğal felaket yaşanmıştır. İşte dünyanın en büyük 9 doğal afeti.

Kalküta Tufanı
580_pt1_kalk.jpg

7 Ekim 1737 ‘de yaşanan bu felaket önceleri bir deprem ve sonrasında yaşanan bir tsunami olarak algılansa da, daha sonra bu felaketin nedeninin aslında çok büyük çaplı bir tufan olduğu anlaşılmıştır. Kaynaklar ölü sayısının 300.000 civarında olduğunu belirtmiştir. Aslında o tarihlerde Kalküta’nın nüfusu 3.000-20.000 arasındaydı. Fakat tufanların en büyük etkisinin deniz üzerinde yaşandığı ve çok geniş bir alanı etkilediği düşünülür, ve bölgede tahmini 20.000 geminin battığını hesaba katarsak ölü sayısının bu seviyeye ulaşması kaçınılmaz olmuştur.


Coringa Tufanı
580_pt1_cori.jpg

Coringa Hindistan’ın güneydoğusunda bulunan Andra Pradeş Eyaleti’ne bağlı Godavari Nehri ağzında bulunan küçük bir kasaba olmasına rağmen, adını dünyanın en yıkıcı felaketlerinden biri olan Coringa tufanı sayesinde dünyaya duyurmuştur. 25 Kasım 1839 tarhinde 300.000’e yakın insanın ölümüyle sonuçlanan bu felaketin ardından bölge neredeyse haritadan silinmiştir. O zamana kadar işlek bir liman olan Coringa, afet sonrası eski önemini yitirmiştir. Kalküta tufanı gibi bu felaket sırasında da en büyük kayıplar karada değil limanlarda bulunan gemilerin batması sonucu denizde olmuştur.



Hint Okyanusu Depremi ve Tsunami
580_pt1_hitd.jpg

26 Aralık 2004 günü gece saat 00:58 ‘de merkez üssü Endonezya’da yer alan Sumatra Adası’nın batı kıyısı açıkları olan ve şiddeti 9.1 ile 9.3 arasında oluşan bir deprem meydana gelmiştir. Depremin hemen ardından Hint okyanusuna kıyısı olan bölgeleri vuran ve yüksekliği 30 metreye kadar ulaşan Tsunami, bölgeyi adeta bir savaş alanına çevirmiştir. Ölü sayısının 230.000 ile 300.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Felaketin en büyük etkisi Endonezya’da olsa da; Sri Lanka, Hindistan ve Tayland gibi Hint Okyanusu’na kıyısı bulunan ülkelerde de can kayıpları ve büyük maddi hasarlar meydana gelmiştir. Süresi 8 ile 10 dakika arasında değişen bu deprem, bugüne kadar görülmüş en uzun süreli depremdir ve bu deprem sonrası tüm gezegen 1 santimetre hareket etmiştir.



Haiti Depremi
580_pt1_had.jpg

12 Ocak 2010’da yerel saat ile saat 21:53 ‘de merkez üssü başkent Port-au-Prince olan ve büyüklüğü 7,0 richter ölçüsünde olan deprem sonrası 316.000 insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan ise evsiz kalmıştır. Batı yarım kürenin en fakir ülkesi olan Haiti’nin bu felaketle başa çıkması mümkün değildi. Bu nedenle uluslararası yardım kuruluşları tarafından Haiti’ye değişik gıda ve insani ihtiyaç yardımları yapılmıştır, bir çok ünlü sanatçı da dünyanın değişik yerlerinde Haiti yararına konserler düzenleyip gelirlerini depremzedelere bağışlamıştır. Fakat tüm bu yardımlara rağmen nüfusunun büyük bir bölümü açlık sınırı altında yaşayan bu ülkede yaraların sarılması kolay olmamış ve deprem sonrası ülkenin ekonomisi çökme noktasına gelmiştir.



Bhola Tufanı
580_pt1_bholo.jpg

13 Kasım 1970’ de o zamanki Doğu Pakistan şimdiki Bangladeş olan bölgede, bilindiği kadarıyla tarihin en ölümcül tufanı yaşanmıştır. 500.000’e yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan tufan sonrası bölgedeki bitki örtüsü büyük ölçüde harap olup adaların çoğu yerle bir olmuştur. Afetten en çok etkilenen Tazumuddin bölgesinde nüfusun %45 ‘i hayatını kaybetmiştir. Daha çok balıkçılıkla geçinen ve fakir olan halkın kıyıya yakın bölgelerde barakadan bozma evlerde yaşaması, yıkımın gücünün bu boyutlara ulaşmasındaki en büyük etkendir.



Sarı Nehir Seli
580_pt1_ari.jpg

1937 yılında ikinci Çin-Japon Savaşı’nı takiben Japon ordusu Haziran 1938’de Kuzey Çin’de kontrolü ele geçirmişti. Çin, Japonya’nın daha fazla ilerlemesini engellemek için Sarı Nehir yataklarını bombaladı ve nehrin taşmasıyla bölgede tarihin en büyük sel felaketlerinden biri yaşandı. 700.000’e yakın insanın ölümü ve milyonlarca insanın evsiz kalmasıyla sonuçlanan bu felaket sonrası Çin’de insan hayatının ne kadar ucuz olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Kendi ordusu tarafından düşmanı engellemek için yapılan bu taktik ile milyonlarca insanın hayatı hiçe sayılmıştır.



Tangshan Depremi
580_pt1_yha.jpg

28 Temmuz 1976’da merkez üssü Çin’in kuzeydoğusu olan ve Tangshan kentinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 780.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölü sayısı Çin makamlarınca 242.000 civarları olarak açıklansa da gerçekte bu rakamın 780.000 civarlarında olduğu tahmin edilmektedir. Bir sanayi şehri olan Tangsan’da deprem sonrası evlerin %93 ‘ü hasar gördü ve iş yerlerinin %78 ‘i yıkıldı. Şehirde köprüler çöktü, demir yolları hasar gördü ve yollar enkazla kaplandı. Yiyecekler başta paraşütle dağıtılmaya çalışıldı fakat bu yöntem pek de başarılı olmadı. Şehrin yeniden inşa edilmesi zaman alsa da, Tangshan tekrardan 1 milyonu aşkın insanın yaşadığı bir şehir haline geldi ve ‘’Çin’in Cesur Şehri ‘’ ünvanını aldı.



Shaanxi Depremi
580_pt1_sd.jpg

23 Ocak 1556 sabahı Çin‘in Shaanxi kentinde meydana gelen depremin şiddeti tam olarak bilinemese de, MSK ölçüsüne göre 11 şiddetinde olduğu tahmin edilmektedir. 830.000 kişinin öldüğü bu deprem, can kaybı açısından yaşanan en büyük deprem olarak kayıtlara geçmiştir. Kaybın bu kadar büyük olmasının nedeni ise, o yıllarda nüfusun büyük çoğunluğunun topraktan yapılmış yapay mağaralarda yaşamasıdır. Felaket sırasında bu mağaraların bir çoğu çökmüş ve bazı bölgelerde nüfusun %60’ı hayatını kaybetmiştir.



Çin Seli
580_pt1_cins.jpg

1928-1930 yılları arasında Çin’de yaşanan uzun bir kuraklık döneminin ardından 1930 kışı ağır kar fırtınalarıyla geçti. Bahar aylarında bu karların erimeye başlamasıyla nehir seviyeleri aşırı derecede yükselmiş ve bunu takiben 1931 yılı Temmuz-Ağustos aylarında yaşanan aşırı yağışlar, zaten dolu olan nehirleri taşırmış ve tarihin en büyük sel felaketine neden olmuştur. 4 milyona yakın insanın ölümüne neden olan bu sel sonrasında yaşanan salgın hastalıklar ve kıtlık, ölü sayısının milyonlara ulaşmasındaki en büyük etkendir. Kayıtlara göre selden en çok Yangtze Nehri etrafındaki bölgeler zarar görmüştür. Bu bölgede yaklaşık 28,5 milyon insan bu selden etkilenmiştir.
milliyet.com.tr
 
X